Τρίτη, 12 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΕλλάδα - Κρήτη: Υπό έλεγχο η φωτιά, εκκενώθηκαν έξι χωριά (!!!)

Ελλάδα – Κρήτη: Υπό έλεγχο η φωτιά, εκκενώθηκαν έξι χωριά (!!!)

|

Καλύτερη η εικόνα με την πυρκαγιά στον δήμο Αγίου Βασιλείου – Χωρίς ενεργό μέτωπο αυτή την ώρα, τις συνεχείς αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζουν οι ενισχυμένες δυνάμεις της πυροσβεστικής 

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε από χθες το πρωί μεταξύ Ορνέ και Κρύας Βρύσης, στην περιοχή Άγιος Βασίλειος στο Ρέθυμνο. Σύμφωνα με πληροφορίες της Πυροσβεστικής, λίγο πριν τις 10 το πρωί του Σαββάτου η εικόνα ήταν καλύτερη, με διάσπαρτες ενεργές καύσεις εντός της καμένης περιμέτρου. Η φωτιά άργησε να ελεγχθεί λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Οι πυροσβέστες και οι εθελοντές έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στο πύρινο μέτωπο της φωτιάς στο δήμο Αγίου Βασιλείου. Η φωτιά που ξεκίνησε χθες νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής έκαψε χιλιάδες στρέμματα αγροτολιβαδικής γης, ελαιώνες, μελίσσια και βοσκοτόπια. 


 

Λίγο πριν τις 10 το πρωί του Σαββάτου, δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο φωτιάς, όμως ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων προκαλούσε εύλογες ανησυχίες.

Στην περιοχή της Ορνέ επιχείρησαν 33 οχήματα της Πυροσβεστικής με 120 πυροσβέστες ενώ στο Ροδάκινο 7 οχήματα της Π.Υ με 22 πυροσβέστες. Συνεχείς ρίψεις από αέρος έκαναν 4 εναέρια μέσα ενώ οι εθελοντές και μέσα από τους ΟΤΑ έχουν βοηθήσει πολύ στο έργο της κατάσβεσης.

Στο μεταξύ αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Σπηλίου – Αγίας Γαλήνης που είχε διακοπεί από χθες το βράδυ στις 22.00 λόγω της πυρκαγιάς. Παράλληλα η ισχύς των ανέμων έχει πέσει και η αποπνικτική ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί χθες λόγω των καπνών έχει κατά πολύ βελτιωθεί.

Η καταστροφή από τις φλόγες Ξεκινάει Από Κρύα Βρύση, Ορνέ, Μέλαμπες, Σαχτούρια και έφτασε μέχρι τις πρώτες κατοικίες παραθεριστικές της Αγίας Γαλήνης.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαίρη Λιονή δήλωσε στο ΑΠΕ ότι πρόκειται για μία καταστροφή η οποία θα καθυστερήσει την ανάταξη δυνάμεων στους αγρότες και κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής.

«Η φωτιά ήταν ανεξέλεγκτη όλο το βράδυ λόγω των ισχυρών ανέμων, κυρίως προς τη Κρύα Βρύση. Καταφέραμε να ανακόψουμε ένα κομμάτι προς Αγία Γαλήνη, όπου και εκκενώθηκε το χωριό», δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Ιωάννης Ταταράκης. «Ευτυχώς τώρα βλέπουμε ότι η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο. Δεν επειλούνται χωριά. Ελπίζουμε να τεθεί υπό έλεγχο το μέτωπο ανατολικά της Ορνέ. Αλλά η καταστροφή είναι βιβλική», είπε.

Ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου ανέφερε ότι επέστρεψαν στα σπίτια τους οι κάτοικοι των χωριών που είχαν εκκενωθεί, καθώς η φωτιά τώρα δεν απειλεί σπίτια. Σημειώσε, ωστόσο, ότι έχουν καεί πάρα πολλά ελαιόδενδρα και έχουν καταστραφεί μελίσσια.

Υπενθυμίζεται ότι εκκενώθηκαν τα χωριά Ορνέ, Κρύα Βρύση, Σακτούρια, Άγιος Γεώργιος, Άγιος Παύλος και Μέλαμπες. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, δεν κάηκαν σπίτια παρόλο που η φωτιά μπήκε στο χωριό Μέλαμπες.

Κινδύνευσε ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου

Ο κ. Ταταράκης αργά το βράδυ της Παρασκευής εμφάνισε αναπνευστικό πρόβλημα. Μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Σπηλίου όπου έλαβε τις πρώτες βοήθειες και το πρόβλημα υγείας του αντιμετωπίστηκε θετικά και έπειτα μετέβη στο σπίτι του από όπου όλο το βράδυ συντόνιζε τις επιχειρήσεις με τα μηχανήματα και τις υδροφόρες της περιοχής που συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής.

«δόξα τω Θεώ έκανα εισπνοές και ξαναγύρισα στο πύρινο μέτωπο. Αυτή τη στιγμή βρίσκομα στην Κρύα Βρύση ώστε να συνδράμω τους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους αφού η φωτιά πέρασε πλέον και ευτυχώς καταφέραμε να μην καεί κανένα σπίτι», δήλωσε στο cretapost, νωρίς το πρωί του Σαββάτου.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γιάννης Στάνκογλου: Ελληνικό παραδοσιακό τραγούδι με την κόρη του στη Σρι Λάνκα, μπροστά στο μνημείο Sigiriya

Ο ηθοποιός ταξίδεψε με τα παιδιά του στο νησί της Ασίας και μοιράστηκε μια τρυφερή μουσική στιγμή με φόντο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Οι Έλληνες «νομάδες» της μπύρας ταξιδεύουν τις γεύσεις τους σε όλο τον κόσμο

Από το γαλακτομπούρεκο μέχρι το τζατζίκι, η Seven Island Brewery κατακτά φεστιβάλ και ζυθοποιεία σε κάθε ήπειρο

Η αυθεντική Ισπανία κερδίζει έδαφος: Ο αγροτουρισμός μοχλός ανάπτυξης για την Ισπανική ύπαιθρο

Μικρές αγροτικές πόλεις προσελκύουν εκατομμύρια επισκέπτες, αναζωογονώντας την οικονομία και τον πολιτισμό της υπαίθρου

Μ. Καφούρος: Ερώτηση για μείωση ΦΠΑ στις Κυκλάδες μέσω της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/542

Ο Βουλευτής Κυκλάδων ζητά την άμεση ενσωμάτωση της Οδηγίας στο εθνικό δίκαιο και στοχευμένα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης για τα νησιά

Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Θήρας: «Φωτεινό παράδειγμα» – Η Θήρα βράβευσε την Εύη Νομικού

Σε συγκινητική τελετή, ο Σύλλογος αναγνώρισε το πολυετές έργο και την αφοσίωσή της στην τοπική κοινωνία

Λουλούδια της παραλίας: Μην τα πατάς – Προστάτεψέ τα!

Από το αλμυρίκι και τον κρίνο της θάλασσας, μέχρι την κάπαρη, τα παράκτια φυτά κρατούν ζωντανές τις αμμουδιές και προστατεύουν τη βιοποικιλότητα

Ελληνική ακτοπλοΐα: Ο στόλος γερνά, η ανανέωση είναι μονόδρομος

Με το 83% των πλοίων άνω των 20 ετών, ο κλάδος καλείται να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα την περιβαλλοντική συμμόρφωση, την τεχνολογική μετάβαση και τη χρηματοδότηση νέων ναυπηγήσεων

Αποχή πληρώματος στο «BLUE STAR 1» – Η ΠΕΝΕΝ καταγγέλλει εξαντλητικά δρομολόγια και περικοπές

Στις 14 Αυγούστου, το πλήρωμα καταστρώματος του πλοίου δεν θα εκτελέσει εργασίες φόρτωσης στο λιμάνι του Πειραιά, διαμαρτυρόμενο για εξοντωτικά ωράρια και μείωση αποδοχών.

Κοπεγχάγη – Μάλμε: Ρεβάνς με φαβορί την έδρα για μια θέση στα playoffs του Champions League

Όλα ανοιχτά μετά το 0-0 του πρώτου αγώνα – Οι Δανοί θέλουν να εκμεταλλευτούν την έδρα τους, οι Σουηδοί κυνηγούν την έκπληξη.

Απάτη στην Κρήτη: 92χρονη έχασε 60.000€ για «επέμβαση» του γιου της

Η δράστιδα είχε εξαπατήσει δύο ημέρες νωρίτερα και 88χρονη στον Άγιο Νικόλαο – Εντοπίστηκε με 59.000€ στην κατοχή της

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή της Χώρας Νάξου από 9 Αυγούστου, ποιοι εξαιρούνται

Η Νάξος γεμίζει κόσμο και το Λιμεναρχείο λαμβάνει δράση για την αποφυγή κυκλοφοριακού εφιάλτη.

Κυκλάδες: Ταχύπλοα στο έλεος του καιρού, ποια δεν προσέγγισαν λιμάνια

Δεν προσέγγισε Ηρακλειά το Tera Jet 2 – Διπλό περιστατικό με το CAT I στη Σέριφο – Ακινητοποιήθηκε το Superjet στην Πάρο λόγω ισχυρών ανέμων

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: «Απαράδεκτη η καταγγελία του Δημάρχου Νάξου – Δεν θα μας εκφοβίσουν»

Σφοδρή αντίδραση για την προσαγωγή αρχαιολόγου και υπαλλήλων της ΕΦΑ Κυκλάδων – Ζητούν απόσυρση της καταγγελίας και μόνιμη λύση για την προστασία της Πορτάρας

Νάξος: Χάος στο λιμάνι μετά το απαγορευτικό – Οι λιμενικοί κράτησαν την τάξη

Μέρα-ρεκόρ με 5.000 επιβάτες και 1.000 οχήματα σε λίγες ώρες, αλλά το Λιμενικό Σώμα διασφάλισε ομαλή αποβίβαση και επιβίβαση παρά τις ελλείψεις υποδομών.

Attica Group: Ανεκτέλεστα τα δρομολόγια της Παρασκευής 8/8 λόγω απαγορευτικού απόπλου

Ανακοινώθηκε η αναστολή σημαντικών ακτοπλοϊκών δρομολογίων προς και από τις Κυκλάδες – Σε αναμονή νεότερων οδηγιών οι επιβάτες.

Blue Star Ferries: Αναστολή δρομολογίων για σήμερα (08/08), στις 4 το απόγευμα αναχωρεί το “Blue Star Delos”

Ακυρώνονται τα περισσότερα δρομολόγια της Blue Star λόγω απαγορευτικού – Το μόνο που ταξιδεύει είναι το Blue Star Delos με καθυστέρηση και τροποποιημένο δρομολόγιο

Απαγορευτικό απόπλου: Νυχτερινές λύσεις για Άνδρο από Ραφήνα

Καθηλωμένα 25 πλοία στον Πειραιά και 13 στη Ραφήνα – Τρία έκτακτα δρομολόγια μεταμεσονύχτια για Άνδρο για να εξυπηρετηθούν αποκλεισμένοι επιβάτες