Δευτέρα, 18 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΕλλάδα - Κορωνοϊός: Κι όμως ο Μητσοτάκης έβαλε ...λουκέτο στις Εκκλησίες

Ελλάδα – Κορωνοϊός: Κι όμως ο Μητσοτάκης έβαλε …λουκέτο στις Εκκλησίες

|

Από την κυβερνητική απόφαση εξαιρούνται οι κηδείες, τα μνημόσυνα και η ατομική προσευχή – Το παρασκήνιο, το παιχνίδι με τον Μεσογαίας και η σχέση της Αρχιεπισκοπής με τον ΣΥΡΙΖΑ 

Μπορεί η Ιερά Σύνοδος να μίλησε για διακριτικό ρόλο της Πολιτείας, όμως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποδείχτηκε ότι αυτή τη φορά ήταν έτοιμος για όλα τα ενδεχόμενα και ανέμενε τις αποφάσεις της κρίσιμης συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου. Τα ημίμετρα όμως που ανακοίνωσαν οι Ιεράρχες οι οποίοι μπορεί να μείωσαν τις ώρες της κυριακάτικης λειτουργίας αλλά δεν απέκλεισαν την παρουσία των πιστών, προκάλεσαν την αντίδραση της κυβέρνηση η οποία με κοινή υπουργική απόφαση έβαλε τέλος στις ακολουθίες στους λατρευτικούς χώρους όλων των δογμάτων.

“Με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας. Εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή. Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις” ανέφερε η ανάρτηση του πρωθυπουργού στο twitter.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της αρμόδιας υπουργού Νίκης Κεραμέως η οποία με επίσημο τρόπο τόνιζε την αναστολή κάθε είδους τέλεσης λειτουργίας και ιεροπραξίας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας μέχρι τις 30 Μαρτίου. Από την κυβερνητική απόφαση εξαιρούνται οι κηδείες, τα μνημόσυνα και η ατομική προσευχή.

Η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα περιθώρια

Ο πρωθυπουργός σεβόμενος τον σημαντικό ρόλο της εκκλησίας όλα αυτό διάστημα, με δημόσιες παρεμβάσεις του αλλά και με τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο, τόνισε τους κινδύνους που υπάρχουν από τις μαζικές συναθροίσεις στους ιερούς ναούς για την μετάδοση του Κορωνοϊού.

Μάλιστα ήταν κοινή απόφαση να μεταβεί στην Μονή Πετράκη και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας προκειμένου να ενημερώσει του Μητροπολίτες για την κατάσταση που επικρατεί αλλά και για το πόσο επικίνδυνο για την δημόσια υγεία είναι να παραμείνουν ανοικτοί οι ναοί.

Ο Αρχιεπίσκοπος όμως σε μια θυελλώδη πολύωρη συνεδρίαση στο συνοδικό μέγαρο δεν κατάφερε να πείσει τους Ιεράρχες να συμφωνήσουν στην αναστολή όλων των λειτουργιών χωρίς αστερίσκους. Ο πρωθυπουργός έχοντας ως προτεραιότητα την προστασία της δημόσιας υγείας, πήρε την κατάσταση στα χέρια του βάζοντας τέλος στις θρησκευτικές τελετές.

Οι “ιερές” κόντρες – Στο “στόχαστρο” ο Μεσογαίας

Το κλίμα στην Μονή Πετράκη ήταν εκρηκτικό. Ο Αρχιεπίσκοπος πριν από την συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου κάλεσε τους 11 Μητροπολίτες της Αττικής για να ακούσει τις απόψεις τους, αλλά και να ενημερωθούν όλοι από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα. Μόλις αποχώρησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας άρχισαν τα όργανα στο συνοδικό Μέγαρο.

Ιεράρχες έβαλαν εναντίον του Μητροπολίτη Μεσογαίας ο οποίος ήταν ο πρώτος που μείωσε τις ακολουθίες αλλά και ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως που συρρίκνωσε την κυριακάτικη λειτουργία χωρίς να περιμένει την απόφαση της ΔΙΣ.

Αρκετοί Μητροπολίτες αποχωρώντας από την Μονή Πετράκη, όπως ο Μητροπολίτης Πειραιώς κατηγορούσαν την κυβέρνηση πως θέλει να κλείσει τις εκκλησίες ενώ αφήνει ανοιχτά τα τζαμιά. Ο Μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ υποστήριξε “Είμασταν 25 Ιεράρχες και είπαμε 25 διαφορετικά πράγματα”.

Το διχαστικό κλίμα μεταξύ των Ιεραρχών επικράτησε και στην συνεδρίαση της συνόδου. Ο Αρχιεπίσκοπος επιχειρούσε να ισορροπήσει την κατάσταση που επικρατούσε αλλά μάταια. Τελικά κατέληξαν σε μια μεσοβέζικη ανακοίνωση με την οποία ματαιώνονται οι λειτουργίες εκτός της Κυριακής η οποία θα έχει διάρκεια μία ώρα αλλά θα είναι ανοιχτή προς τους πιστούς.

Η Αρχιεπισκοπή “άδειασε” τον ΣΥΡΙΖΑ

Αμέσως μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο, η Κουμουνδούρου διέρρευσε ότι ο Αρχιεπίσκοπος υποστήριξε πως την ευθύνη για την αναστολή του εκκλησιασμού έπρεπε να την αναλάβει η πολιτεία, και όχι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Μάλιστα σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ Ιερώνυμος εμφανιζόταν προβληματισμένος και δυσαρεστημένος από τη στάση της κυβέρνησης.

Για νοσηρή φαντασία έκανε λόγο σε δήλωσή του ο διευθυντής τύπου της Αρχιεπισκοπής Χάρης Κονιδάρης τονίζοντας πως ο κ. Ιερώνυμος είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους ενημέρωσε πως θα επικοινωνήσει μετά το τέλος της ΔΙΣ για να τους ενημερώσει.

“Οτιδήποτε άλλο γράφεται ή λέγεται, ή δολίως “κυκλοφορεί” σχετικά με το περιεχόμενο των επικοινωνιών του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Σε ορισμένες, μάλιστα, περιπτώσεις αυτά που αποδίδονται στον Αρχιεπίσκοπο υπερβαίνουν και τα όρια της πλέον νοσηρής φαντασίας” ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου της Ιεράς Συνόδου. 

Με πληροφορίες από το thetoc.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πιστοποιήσεις καταλληλότητας για 8 παιδικές χαρές σε Νάξο και Μικρές Κυκλάδες

Με απευθείας ανάθεση σε εξειδικευμένη εταιρεία προχωρά ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων στη διαδικασία ελέγχου και πιστοποίησης των παιδικών χαρών σε Νάξο, Φιλώτι, Απείρανθο, Κουφονήσι και άλλες κοινότητες.

Γερασμένα και ανεπαρκή τα λιμάνια των νησιών, SOS από τους πλοιάρχους, στο επίκεντρο το λιμάνι της Νάξου

Κατασκευασμένα πριν από 40-50 χρόνια, τα περισσότερα λιμάνια αδυνατούν να καλύψουν τις σημερινές τουριστικές ανάγκες – Σοβαρά προβλήματα σε Νάξο, Πάρο, Τήνο, Λέρο και Σαντορίνη.

Η Solana ανακάμπτει δυναμικά! Τελευταία ανάλυση αγοράς και ευκαιρίες εξόρυξης cloud υψηλής απόδοσης

Λόγω της συνολικής ανάκαμψης της αγοράς και της αυξημένης δραστηριότητας στο on-chain οικοσύστημα, η τιμή του SOL αυξήθηκε κατά 12% σε μόλις μία εβδομάδα, πλησιάζοντας σταθερά το ιστορικό υψηλό του

Συνεδριάζει (19/08) η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, επίκεντρο το νέο λιμάνι στη Σχοινούσα

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (19/08) στο Δημοτικό Κατάστημα, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη - Ποια είναι

Μεγάλη τουριστική επένδυση στις Κολυμπήθρες Πάρου από την ΕΚΤΕΡ

Πεντάστερο ξενοδοχείο, τουριστικές κατοικίες και glamping σε έκταση 328 στρεμμάτων – Επένδυση 53 εκατ. ευρώ με τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης.

Λαμπρό αρχιερατικό συλλείτουργο στον Ιερό Ναό Οσίου Αρσενίου στην Πάρο

Με λαμπρότητα και συγκίνηση τελέστηκε η πανήγυρη του Οσίου Αρσενίου, παρουσία Μητροπολιτών, Επισκόπων, εκπροσώπων της Πολιτείας και πλήθους πιστών από όλη την Ελλάδα.

Αμοργός: Οι ξακουστοί Αμοργινοί Χιτώνες “ζωντανεύουν” απόψε στα Κατάπολα

Η λογοτέχνης Ειρήνη Π. Βεκρή παρουσιάζει την ιστορία και τον συμβολισμό των περίφημων αμοργιανών χιτώνων, σήμερα Δευτέρα 18 Αυγούστου στο Βοτανικό Πάρκο Αμοργού.

Σύρος: Ανοίγει η αυλαία για το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου ΑΝΩ στην Άνω Σύρο

Με ελεύθερη είσοδο και τρεις κορυφαίες συναυλίες, το ΑΝΩ Festival επιστρέφει δυναμικά, γεφυρώνοντας την εκκλησιαστική μουσική παράδοση με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.

Το πέρασμα του “Blue Star 1” και η σιωπή της θάλασσας

Στο ξημέρωμα μιας ήσυχης μέρας, η θάλασσα γίνεται καθρέφτης συναισθημάτων και το Blue Star 1, κάτι παραπάνω από ένα πλοίο: σύμβολο ελπίδας, μνήμης και συνέχειας.

Έλτσε – Μπέτις: Επιστροφή με… Μπακαμπού στην Πριμέρα Ντιβισιόν

Η Έλτσε υποδέχεται την πιο έμπειρη Μπέτις στην πρεμιέρα της La Liga, με στόχο μια δυναμική επιστροφή στα «σαλόνια» – Στο προσκήνιο ο Σεντρίκ Μπακαμπού.

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Νάξος – Ταυτόχρονη άφιξη Blue Star Naxos και Blue Star Delos έφερε χιλιάδες επιβάτες και οχήματα (video)

Εντυπωσιακοί ελιγμοί, ασφυκτική κίνηση και δοκιμασία για τις υποδομές – Σε πλήρη εγρήγορση το Λιμεναρχείο Νάξου και η Δημοτική Αστυνομία. (video)

Συναγερμός στο «Ιονίς», Μπλακ άουτ με 183 επιβάτες, πλέει με μία μηχανή προς το Λαύριο

Βλάβη προκάλεσε προσωρινή ακινητοποίηση του πλοίου μεταξύ Κέας και Μακρονήσου – Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις του Λιμενικού.

Αγ. Προκόπιος Νάξου: Όταν οι αμμοθίνες γίνονται… πάρκινγκ και η Natura απλώς κοιτά

Η οργισμένη ανάρτηση του Λεωνίδα Μαγκανάρη για την καταστροφή στον Άγιο Προκόπιο φέρνει ξανά στο φως το ετήσιο δράμα των προστατευόμενων περιοχών που γονατίζουν κάτω από τις ρόδες και την αδιαφορία.

Νάξος – Κεραμωτή: Μια βραδιά μνήμης και συγκίνησης για την Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη (photos)

Ο Σύλλογος Κεραμιωτών Νάξου τίμησε την αξεπέραστη φωνή της νησιώτικης μουσικής με μια εκδήλωση γεμάτη ήχους, αναμνήσεις και αγάπη

Νάξος – Μενδώνη για Πορτάρα: “θα τοποθετηθεί νέα περίφραξη και θα μπουν κάμερες ασφαλείας”

Περιστατικά βανδαλισμών και έλλειψης σεβασμού σε μνημεία φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη για παιδεία, ευαισθητοποίηση και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.