228 τα κρούσματα στην Ελλάδα, 38 νέα, τα 22 “ορφανά” – 3 οι νεκροί – Νοσηλεύονται 57 ασθενείς, οι πέντε είναι διασωληνωμένοι, ενώ έχουν δοθεί οκτώ εξιτήρια
Τριάντα οκτώ νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και ειδικός εκπρόσωπος για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας. Αυτό σημαίνει πως τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 228. Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, τα περισσότερα νέα κρούσματα είναι στην Αθήνα. Μάλιστα, όπως ανέφερε, τα “ορφανά” κρούσματα είναι 22, ενώ πέντε συμπολίτες μας με κορονοϊό νοσηλεύονται σε εντατικές μονάδες.
Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας συνέστησε ψυχραιμία και όχι πανικό και να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Όσον αφορά στο προφίλ των νοσούντων, το 51% είναι άνω των 65 ετών και τα περισσότερα είναι στην Αθήνα. Συνολικά έχουν παρθεί 3.400 δείγματα από πολίτες.
Ψυχραιμία είπατε; Κι όμως οι κάτοικοι της Αθήνας το έριξαν στις βόλτες και πήγαν για μπάνιο… Οπως φαίνεται και στη φωτογραφία που ανέβασε δημοσιογράφος του OPEN, ο Φάνης Καραμπατσάκης και αναφέρει “Βουλιαγμένη τώρα…με πανδημία και μέτρα καραντίνας στη χώρα & παγκοσμίως για να μην επεκταθεί ο ιός. Ελλάδα αθάνατη (για κάποιον λόγο)”
Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε ότι δεν συστήνεται έλεγχος σε ασυμπτωματικούς και πολίτες με ήπια συμπτώματα, ενώ θα υποστηριχθεί ηλεκτρονική συνταγογράφηση για χρόνια ασθενείς με πνευμονία. Ηλεκτρονικές γνωματεύσεις για υγειονομικό υλικό είναι επιβεβλημένες για αυτούς τους ασθενείς. Την ίδια στιγμή, τα ΜΜΜ θα πρέπει να λειτουργούν με κατά το δυνατόν λιγότερο συνωστισμό, μιας και η αποφυγή συνωστισμού είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Ιδιαίτερη προσοχή συνέστησε ο κ. Τσιόδρας ώστε να μην παρατηρηθούν συνθήκες όπως αυτές στα σούπερ μάρκετ καθώς ευνοούν τη μετάδοση ασθένειας. Αυτό που επισήμανε αρκετές φορές ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας είναι ότι θα πρέπει ο καθένας να αναλογιστεί την ατομική του ευθύνη ως προς τη μετάδοση του ιού, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωσή του.
Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, η αύξηση των “ορφανών” κρουσμάτων είναι αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο, αφού κάθε ένα “ορφανό” μπορεί να αποτελέσει μια εστία διάδοσης του κορονοϊού. Μάλιστα, σημείωσε ότι η ιχνηλάτηση επαφών των συγκεκριμένων κρουσμάτων είναι εξαιρετικά δύσκολη.
“Τα μέτρα δεν αποδίδουν αμέσως, αλλά μετά από 2-3 εβδομάδες. Εμένα δεν με ανησυχούν οι θάνατοι, αλλά τα ορφανά κρούσματα. Πρέπει να απομονονώμαστε, γιατί ο ιός εξαπλώνεται γρήγορα. Δεν πρέπει να φτάσουμε στο επίπεδο της Ιταλίας. Πρέπει να συμπεριφερόμαστε όχι σαν να μην έχουμε κορονοϊό και να μη θέλουμε να κολλήσουμε, αλλά σαν να έχουμε και να μην πρέπει να τον μεταδώσουμε. Το παν είναι η συλλογική ευθύνη”, είπε μεταξύ άλλων ο λοιμωξιολόγος.
“Οι καπνιστές μπορεί να κινδυνεύουν περισσότερο να εκτεθούν, φοβάμαι για αυτούς, αλλά μιλώ βάσει πειραματικής έρευνας και όχι αξιόπιστων τελικών στοιχείων. Πρέπει να τονίσω την ηρωικότητα και την απίστευτη δύναμη των ανθρώπων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας”, συνέχισε.
“Τα περισσότερα κρούσματα παιδιών είναι ήπια, δεν μας ανησυχούν, περισσότερο μας ανησυχούν οι μεγάλοι. Κύριος τρόπος μετάδοσης είναι τα αεροσταγονίδια, μένουν στο ένα μέτρο και ταξιδεύουν μέχρι και στα δύο μέτρα”.
Τρεις οι νεκροί από κορονοϊό στην Ελλάδα: Σε Πτολεμαΐδα και Ζάκυνθο τα νέα θύματα
Και τρίτος νεκρός από τον κορονοϊό στην Ελλάδα ανακοινώθηκε το πρωί του Σαββάτου. Πρόκειται για έναν 67χρονο που νοσηλευόταν διασωληνωμένος στο νοσοκομείο Ζακύνθου. Ήταν μέρος του γκρουπ των ταξιδιωτών που είχε επισκεφθεί τους Αγίους Τόπους.
Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα imerazante.gr, ο 67χρονος είχε εισαχθεί την Πέμπτη στο νοσοκομείο με βαριά συμπτώματα και νοσηλευόταν στην ειδική μονάδα απομόνωσης διασωληνωμένος. Αμέσως εστάλη στο Ινστιτούτο Παστέρ δείγμα. Την Παρασκευή βγήκαν τα αποτελέσματα και διαπιστώθηκε ότι ήταν θετικός στον κορονοϊό.
Η κατάσταση της υγείας του χειροτέρεψε και υπέστη ανακοπή καρδιάς, αφήνοντας την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο στις 10:30. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Νοσοκομείο Ζακύνθου, ο άτυχος άντρας είχε βεβαρημένο ιστορικό υγείας. Ο 67χρονος πριν λίγες ημέρες είχε συνοδεύσει συγγενικό του πρόσωπο, που νοσηλευόταν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου. Αμέσως μετά ο άτυχος άντρας άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα του ιού.
Στην Πτολεμαΐδα το δεύτερο θύμα
Λίγη ώρα νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι υπάρχει και δεύτερο θύμα του κορονοϊού στην Ελλάδα. Πρόκειται για άνδρα ηλικίας 90 ετών, ο οποίος διαγνώστηκε θετικός στον ιό την Τετάρτη 11 Μαρτίου και νοσηλευόταν στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο άνδρας κατέληξε μετά από σοβαρές επιπλοκές πνευμονίας. Ο 90χρονος είχε καταγωγή από την Δαμασκηνιά Βοϊου. Αρχικά βγήκε θετικός στον κορονοϊό στο Νοσοκομείο Καστοριάς και στην συνέχεια μεταφέρθηκε στο Μποδοσάκειο όπου κατέληξε.
Σημειώνεται ότι νοσηλεύονται ακόμα δύο συγγενείς του 90χρονου, επίσης φορείς του κορονοϊού. Ο πρώτος νεκρός ήταν ο 66χρονος από την Αμαλιάδα που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο του Ρίου. Ένας 64χρονος στο ίδιο νοσοκομείο στο Ρίο παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση και βρίσκεται διασωληνωμένος στην εντατική. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 90χρονος στην Πτολεμαΐδα είχε έρθει σε επαφή με το γνωστό τουριστικό γκρουπ που είχε επισκεφθεί τους Αγίους Τόπους.
Νοσηλεύονται στο θάλαμο αρνητικής πίεσης, ο γιος και η νύφη του 90χρονου που κατέληξε στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας
Ο 90χρονος από την Δαμασκηνιά Βοΐου που νοσηλευόταν στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, που είναι το νοσοκομείο αναφοράς για τα κρούσματα του κορονοϊού, κατέληξε χθες αργά την νύκτα. Σε σοβαρή άλλα σταθερή κατάσταση νοσηλεύονται στο θάλαμο αρνητικής πίεσης, ο γιος του και σε λίγο καλύτερη κατάσταση η νύφη του. Να υπενθυμίσουμε ότι ο 90χρονος είχε απευθυνθεί αρχικά στο Κέντρο υγείας Τσοτιλίου και στην συνέχεια απευθύνθηκε στο νοσοκομείο Καστοριάς στο ΤΕΠ. Στην συνέχεια έγινε εισαγωγή του στην Παθολογική κλινική με συμπτώματα πνευμονίας. Μετά την επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ του έγιναν εξετάσεις όπου διαπιστώθηκε ότι είναι θετικός στο κορονοϊό και στην συνέχεια μεταφέρθηκε στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.
Ένα άλλο περιστατικό, ένας 78χρονος κι αυτός από την Δαμασκηνιά Βοΐου που νοσηλευόταν από τις 8 Μαρτίου στην Παθολογική κλινική του Μαμάτσειου με συμπτώματα πνευμονίας ομολόγησε κάποια στιγμή στους γιατρούς ότι έχουν συνευρεθεί με τον 90 χρόνο. Του έγιναν αμέσως εξετάσεις κα διαπιστώθηκε κα αυτός ότι είναι θετικός στο κορονοϊό.
Το μεσημέρι αναμένεται στο νοσοκομείο Καστοριάς κλιμάκιο του ΕΟΔΥ όπου θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη με τους γιατρούς και την διοίκηση του νοσοκομείου. Η Καστοριά έχει 13 διαπιστωμένα κρούσματα εκ των οποίων 7-8 είναι νοσηλευτές και γιατροί του νοσοκομείου. Πάνω από 40 άτομα από το προσωπικό του νοσοκομείου έχουν τεθεί σε καραντίνα, χωρίς όμως κάνεις από αυτούς να έχει εμφανίσει κάποια συμπτώματα.
Τις τελευταίες δύο ημέρες σε μια συμβολική κίνηση ο πνευμονολόγος Ζήσης Τζηκαλάγιας άφησε για λίγο τα κοινοβουλευτικά καθήκοντα στην Βουλή και επανήλθε στο Πνευμονολογικό ιατρείο του νοσοκομείου εξετάζοντας ασθενείς και δίδοντας οδηγίες στους πάσχοντες.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ “εξετάζεται η δυνατότητα οι νοσηλευτές και γιατροί που βρίσκονται σε καραντίνα και δεν έχουν νοσήσει, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα ασφάλειας να επανέλθουν στα καθήκοντα τους στο νοσοκομείο”. Επεσήμανε ακόμη ότι “τα 13 κρούσματα κορονοϊού που έχει η Καστοριά σε σχέση με τον πληθυσμό της είναι πάρα πολλά και θα πρέπει να υπάρξει μια ξεχωριστή αντιμετώπιση στην περιοχή από την πολιτεία”.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας:
“Ανακοινώνονται δύο θάνατοι από το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2: 90χρονος Έλληνας πολίτης, με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος εισήχθη με πνευμονία στο ΓΝ Πτολεμαΐδας στις 11 Μαρτίου 2020 και κατέληξε σήμερα το πρωί. 67χρονος Έλληνας πολίτης, με υποκείμενα νοσήματα, εισήχθη στο ΓΝ Ζακύνθου στις 12 Μαρτίου 2020, διασωληνώθηκε την ίδια μέρα και κατέληξε σήμερα το πρωί”.
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα thetoc.gr