Την Πρώτη Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα, η Εκκλησία της Ελλάδας θα γιορτάζει την “Ημέρα του Αγέννητου Παιδιού” – Οι πρώτες αντιδράσεις
Ημέρα κατά των εκτρώσεων καθιέρωσε η Ιερά Σύνοδος. Μάλιστα, φέρεται να ονόμασε τον εορτασμό «Ημέρα του αγέννητου παιδιού». Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο, η απόφαση ελήφθη με στόχο την προστασία του παιδιού και για να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα. Ως ημέρα υπόμνησης της θέσης της Εκκλησίας κατά των εκτρώσεων επελέγη η πρώτη Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα.
Η απόφαση επικροτήθηκε από τα μέλη ομάδων (κάποιοι μιλούν για κίνημα με την ονομασία «Αφήστε με να ζήσω») που τάσσονται κατά των εκτρώσεων. «Με αισθήματα χαράς και ευγνωμοσύνης υποδεχθήκαμε την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, να καθιερωθεί η πρώτη Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα ως ημέρα αφιερωμένη στην προστασία της ζωής του αγέννητου παιδιού. Το κίνημά μας, “Αφήστε με να ζήσω”, πιστό στον Λόγο του Ευαγγελίου και στην παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, διακηρύττει την αλήθεια, ότι το αγέννητο παιδί είναι άνθρωπος, εικόνα Θεού, εξ άκρας συλλήψεως, και αγωνίζεται για την προστασία της ζωής του, χωρίς όρους και προϋποθέσεις», αναφέρουν.
Βεβαίως, η θέση της Εκκλησίας κατά των εκτρώσεων είναι γνωστή, ωστόσο η καθιέρωση ημέρας «αγέννητου παιδιού» έχει προκαλέσει, από τότε που έγινε γνωστή, και οξύτατες, αρνητικές αντιδράσεις. Οι εντονότερες είναι εύλογο να προέρχονται κυρίως από γυναίκες που υπερασπίζονται το δικαίωμα στην άμβλωση.
Από τις πρώτες αντιδράσεις σε επίσημο επίπεδο, το Κίνημα Αλλαγής, που σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Στην Ελλάδα, η συζήτηση για τις αμβλώσεις έχει τελειώσει μετά τις νομοθετικές ρυθμίσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ για την τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης και την προστασία της υγείας της γυναίκας. Και αυτό το δικαίωμα της γυναίκας δεν αμφισβητείται σε μια σύγχρονη κοινωνία»… Όπως επισημαίνει το ΚΙΝΑΛ, η συγκεκριμένη απόφαση «υιοθετεί πρόταση ακραίων οργανώσεων για το “αγέννητο παιδί”, συνιστά επιστροφή σε οπισθοδρομικές και ξεπερασμένες αντιλήψεις, που πολέμησαν οι προηγούμενες γενιές» και γι΄ αυτό καλεί την Ιερά Σύνοδο να την ακυρώσει καθώς «όχι μόνο προσβάλλει τις γυναίκες, αλλά και αποκόπτει τη θρησκεία από τις σύγχρονες κοινωνικές αντιλήψεις». «Αναρωτιόμαστε ποια είναι η θέση της κυβέρνησης και της ΝΔ επί του θέματος. Σε αυτό το θέμα η σιωπή δεν είναι χρυσός», καταλήγει το Κίνημα Αλλαγής.
Να σημειώσουμε εμείς ότι η Διεθνής Ημέρα του Αγέννητου Παιδιού (International Day of the Unborn Child) καθιερώθηκε από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’ (1920-2005) και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου για να συμπίπτει με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Ο πολωνικής καταγωγής ποντίφικας θεωρούσε την ημέρα αυτή ως μια «θετική επιλογή υπέρ της ζωής και της εξάπλωσης μιας κουλτούρας για τη ζωή, που να εγγυάται τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας σε κάθε περίπτωση». Οι εορτασμοί για το αγέννητο παιδί ξεκίνησαν από χώρες της Λατινικής Αμερικής με ισχυρή Καθολική παράδοση, όπως το Ελ Σαλβαδόρ (1993), η Αργεντινή (1998) και η Χιλή (1999) και η Γουατεμάλα (1999).