Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΕλλάδαΕλλάδα - Ιδρύματα για παιδιά: Ανεπαρκές προσωπικό και κενά στους ελέγχους

Ελλάδα – Ιδρύματα για παιδιά: Ανεπαρκές προσωπικό και κενά στους ελέγχους

|

Ο «χάρτης» των ιδρυμάτων παιδικής προστασίας στην Ελλάδα και τι πρέπει να αλλάξει – Τα βασικά συμπεράσματα ενδελεχούς έρευνας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών.

Ελλειψη ενιαίου πλαισίου και ελάχιστων εθνικών προδιαγραφών για τη στελέχωση, λειτουργία και παροχή παιδαγωγικής φροντίδας χαρακτηρίζει τα δημόσια ιδρύματα παιδικής προστασίας, αλλά και τις αντίστοιχες μονάδες του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα.

Οι έλεγχοι που διενεργούνται στις μονάδες αφορούν κατά κύριο λόγο τις συνθήκες υγιεινής και ασφαλείας. Οι κοινωνικοί σύμβουλοι από την περιφέρεια ή το αρμόδιο υπουργείο –εφόσον πραγματοποιήσουν έλεγχο– κρίνουν κατά τη δική τους υποκειμενική γνώμη, χωρίς να τηρούν κάποια συγκεκριμένα και ομοιογενή κριτήρια.

Οι ανάγκες προσωπικού των ιδρυμάτων πολλές φορές καθορίζονται με αποφάσεις του διευθυντή τους, χωρίς πλαίσιο και οργανόγραμμα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις το προσωπικό είναι ανεπαρκές και ακατάλληλο και υποσκάπτει τις προσπάθειες για υιοθεσία και αναδοχή – ίσως από τον φόβο ότι η μείωση του αριθμού των παιδιών θα φέρει και μείωση προσωπικού. 

Οι κρατικές ενισχύσεις προς τα ιδρύματα δεν είναι σταθερές και οι μονάδες πολλές φορές στηρίζονται στον εθελοντισμό και τις δωρεές. Το υφιστάμενα ιδρύματα λειτουργούν με βάση τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας που τα ίδια εκπονούν, ενώ οι υπάλληλοί τους, όταν πρόκειται για δημόσιο φορέα, αξιολογούνται όπως όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και όταν πρόκειται για ιδιωτικό η όποια «αξιολόγηση» πραγματοποιείται από τους διευθυντές.

Τα παραπάνω είναι τα βασικά συμπεράσματα ενδελεχούς έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το ΕΚΚΕ (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών) για τα ιδρύματα παιδικής προστασίας στην Ελλάδα, διάρκειας ενός έτους (Ιούλιος 2020 – Μάιος 2021) η οποία δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Η έρευνα εκπονήθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης της πολιτικής στην κατεύθυνση της αποϊδρυματοποίησης, εφόσον «η μακρόχρονη παραμονή παιδιών και εφήβων αλλά και βρεφών σε κλειστά ιδρύματα συνδέεται με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα, αλλά και με χρόνιο άγχος το οποίο οφείλεται κυρίως σε συνθήκες ανατροφής σε μη κανονικό περιβάλλον».

Στην έρευνα τονίζεται επίσης ότι είναι αναγκαίο τα μεγάλα ισοπεδωτικά ιδρύματα να μετατραπούν σε μικρές οικογενειακού τύπου μονάδες θεραπευτικού προσανατολισμού με μεταβατικό κυρίως ρόλο, έως το παιδί να επιστρέψει στη βιολογική του οικογένεια ή να τοποθετηθεί σε ανάδοχη οικογένεια. 

Μεταρρύθμιση

Η Ευρωπαϊκή Ενωση στηρίζει τη μεταρρύθμιση της προστασίας των παιδιών και τη μετάβαση από την ιδρυματική φροντίδα σε άλλα μοντέλα προστασίας, όπως η αναδοχή. Πολλά κράτη-μέλη έχουν επιτύχει τη μείωση του αριθμού των παιδιών που μεγαλώνουν σε ιδρύματα κατά 80% την τελευταία δεκαετία.

Στην Ελλάδα η τοποθέτηση των παιδιών που απομακρύνονται από την οικογένειά τους σε ιδρύματα και η παραμονή τους σε αυτά για μεγάλο χρονικό διάστημα, συχνά έως την ενηλικίωσή τους, είναι η μόνη επιλογή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Με τον νόμο 4538/2018 προβλέπεται μια ενιαία διαδικασία, με την επιλογή αναδόχου ή θετού γονέα να γίνεται ηλεκτρονικά. Το κράτος επιδοτεί τις οικογένειες που θα προχωρήσουν σε αναδοχή παιδιού με την καταβολή μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσης από 300-1.000 ευρώ (για παιδιά που έχουν προβλήματα υγείας). Εως σήμερα (από το 2018) 900 παιδιά έχουν τοποθετηθεί σε ανάδοχη οικογένεια.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι περισσότεροι ανήλικοι που φιλοξενούνται σε ιδρύματα είναι μεγάλοι σε ηλικία ανάμεσα 13-17 ετών, οπότε είναι και εξαιρετικά δύσκολο να τοποθετηθούν σε ανάδοχες οικογένειες ή ακόμη περισσότερο να υιοθετηθούν. Η έρευνα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης τα Παιδικά Χωριά SOS της Ελλάδας.

«Επαγγελματική αναδοχή, όχι άλλες δομές»

Ο Στέργιος Σιφνιός, διευθυντής Συνηγορίας στα Παιδικά Χωριά SOS, μιλάει στην «Καθημερινή» για την ανάγκη επέκτασης του θεσμού της επαγγελματικής αναδοχής προκειμένου να προχωρήσει η αποϊδρυματοποίηση. Πρόκειται για πρόταση που έχει διαμορφωθεί και υποστηρίζεται από πολλούς φορείς και οργανισμούς που έχουν συγκροτήσει το Δίκτυο για την εναλλακτική φροντίδα ανηλίκων. 

Επαγγελματική αναδοχή σημαίνει ότι μια οικογένεια (ζευγάρι ή μόνος ενήλικας) που έχει εκπαιδευθεί ανάλογα αναλαμβάνει τη φροντίδα παιδιών που δεν μπορούν να παραμείνουν με τη βιολογική τους οικογένεια για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί και αμείβεται γι’ αυτό. Ο κ. Σιφνιός τονίζει ότι η συγκεκριμένη λύση κοστίζει λιγότερο σε πόρους και προστατεύει πολύ πιο αποτελεσματικά τα παιδιά.

Σε όσους ενδεχομένως αναφερθούν στο οικονομικό ως υστερόβουλο κίνητρο για τη φροντίδα παιδιών, απαντάει ότι όλοι όσοι ασχολούνται με παιδιά στο «πεδίο» αμείβονται και με αυτόν τον τρόπο δεσμεύονται να είναι υπεύθυνοι και να ακολουθούν κανόνες. Η ελληνική νομοθεσία προβλέπει τον θεσμό της επαγγελματικής αναδοχής όταν πρόκειται για παιδιά τα οποία έχουν πάνω από 67% αναπηρία, όταν έχουν βαριά ασθένεια ή ψυχική νόσο. 

«Εχουμε προτείνει ο θεσμός της επαγγελματικής αναδοχής να επεκταθεί και σε άλλα παιδιά. Παιδιά τα οποία είναι άνω των 8 ετών είναι πολύ δύσκολο να τοποθετηθούν σε ανάδοχη οικογένεια. Αν μάλιστα ξεπεράσουν τα 10 έτη οι πιθανότητες είναι σχεδόν μηδενικές», τονίζει. Επίσης εξηγεί ότι πολλά παιδιά που βρίσκονται σε ιδρύματα είναι αδέλφια και είναι καλό να τοποθετηθούν όλα μαζί στην ίδια οικογένεια. «Ομως, ποιος μπορεί να πάρει 3-4 παιδιά και να τα φροντίζει και παράλληλα να εργάζεται», αναρωτιέται ο κ. Σιφνιός. Σε χώρες όπως η Αυστραλία, η Γερμανία και η Αγγλία όπου ο θεσμός εφαρμόζεται ευρέως, τα ιδρύματα έχουν σχεδόν κλείσει, σημειώνει. Ειδικά στην Αγγλία υπάρχουν συγκεκριμένες κοινωνικές εταιρείες που βρίσκουν και εκπαιδεύουν αναδόχους. 

Ο κ. Σιφνιός τονίζει ότι όλη η οικονομική επένδυση από το κράτος θα πρέπει πλέον να στραφεί στις ανάδοχες οικογένειες και τη στήριξή τους με ειδικούς οι οποίοι παράλληλα θα παρακολουθούν την κάθε οικογένεια. Οσον αφορά τη θέσπιση προδιαγραφών για τη λειτουργία νέων δομών προστασίας, ο κ. Σιφνιός είναι κατηγορηματικός: «Δεν χρειαζόμαστε νέες δομές. Τα παιδιά ταλαιπωρούνται όταν μένουν για καιρό σε ιδρυματική φροντίδα».  

Οι αριθμοί

1400 παιδιά φιλοξενούνται σε ιδρύματα. 

80% των παιδιών είναι ελληνικής καταγωγής.

900 αναδοχές έχουν γίνει από το 2018 μέχρι σήμερα.

67 ιδρύματα συμμετείχαν στην έρευνα (σχεδόν το σύνολο των ιδρυμάτων στη χώρα), εκ των οποίων τα 21 ΝΠΔΔ (33,3%) και τα 46 ΝΠΙΔ (Ιδιωτικό, ΜΚΟ, Εκκλησιαστικό)

46 από 67 ιδρύματα χρηματοδοτούνται από δωρεές-χορηγίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Australian Open: Στον τελικό (για πρώτη φορά) ο Στέφανος και θέλει τίτλο

Για πρώτη φορά στην καριέρα του ο Στέφανος Τσιτσιπάς προκρίθηκε στον τελικό του Australian Open - Επικράτησε του Χατσάνοφ με 3-1 σετ - Την Κυριακή θα παίξει για τον τίτλο με Πολ ή Τζόκοβιτς

Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών: Κόβει απόψε (27/01) την πίτα της

Η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών προχωρεί σήμερα Παρασκευή στην κοπή της βασιλόπιτας - Που και πότε

Netflix: τελειώνουν οι κοινοί λογαριασμοί

Έως Απρίλιο η κοινή χρήση λογαριασμών - Τι θα ισχύει

Στοίχημα – Αγγλία (κύπελλο): Θα διατηρήσει τη παράδοση η Σίτι

Μάντσεστερ Σίτι – Άρσεναλ ανοιχτό παιχνίδι για το κύπελλο. Η πρόταση από τη σελίδα koubanezos.gr

Αίγυπτος: Εντοπίστηκε μούμια 4.300 ετών με φύλλα χρυσού

Μούμια ετών 4.300 ετών ανακαλύφθηκε κάτω από ένα φρεάτιο 15 μέτρων σε νεκρόπολη νότια του Καΐρου, στη Σακάρα, όπου βρέθηκαν άλλοι τρεις τάφοι

Δονούσα – Ειρ. Πρασίνου: “Η ΕxcellenSeas αποτελεί πλέον μια δεύτερη οικογένεια”

Υποτροφίες ExcellenSeas: Η θάλασσα ως μέσο ώθησης και όχι ως εμπόδιο - Τι λένε Ευγενία Τζαννίνη, η Ειρήνη Πρασίνου από τη Δονούσα και η Μάλαμα Γιάννου από τον Αγιο Ευστράτιο

Εξασφάλιση χρηματοδότησης για την CaptainBook

CaptainBook: Το success story της startup που εξασφάλισε χρηματοδότηση €250.000 από κορυφαίο ευρωπαϊκό επενδυτικό Δίκτυο

Αμερική: Προκαλεί πολιτικές αντιδράσεις ο σχεδιασμός όπλου για παιδιά (!!!)

Οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές κατήγγειλαν σήμερα την εμπορική πρακτική ενός κατασκευαστή μικρών όπλων, ελαφρών και θανατηφόρων

Γ. Πολυχρονάκος: Στη Βουλή για το θέμα των ενδοκυκλαδικών (κι όχι μόνο) μετακινήσεων των αθλητικών σωματείων

Ο Γιάννης Πολυχρονάκος στην Επιτροπή Νησιωτικών Περιφερειών της Βουλής για το πρόβλημα του αυξημένου κόστους μετακινήσεων αθλητικών σωματείων και όχι μόνο

Τα νοικοκυριά στις Κυκλάδες έχουν περίπου 6.200 ευρώ στη τράπεζα

Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας έχουν περισσότερα λεφτά στην τράπεζα - Τι γίνεται στο Νότιο Αιγαίο...

Ντροπή, βανδαλισμός σε ένα από τα ωραιότερα Graffiti

Για μία ακόμη φορά δείξαμε το πρόσωπό μας. Αγνωστοι (;) βανδάλισαν ένα από τα ωραιότερα σημεία της Νάξου, στην είσοδο της παλιάς πόλης

Springer Reisen: Επιστρέφει και φέτος στη Πάρο με απευθείας πτήση από τη Βιέννη

Ο Αυστριακός τουρ οπερέιτορ Springer Reisen έρχεται και φέτος στη Πάρο (και Νάξο) με απευθείας πτήσεις από τη Βιέννη - Από 27 Μαϊου έως τέλη Σεπτεμβρίου

ΕΑΣ Νάξου: Το γεύμα με τους δημοσιογράφους και ο γρίφος του “είμαι παρών” από τον Καπούνη

Το γεύμα ... εργασίας με τους δημοσιογράφους από τη διοίκηση της ΕΑΣ Νάξου στην Αθήνα - Που έγινε, ποιοι βρέθηκαν στο τραπέζι (photo)

Θάλασσες Αριστείας – ExcellenSeas: Θεσμός – με άρωμα Νάξου – οι υποτροφίες στους νέους των ακριτικών νησιών

Την παρουσίαση του προγράμματος υποτροφιών ExcellenSeas παρουσίασε η Α.Μ.Κ.Ε «Θάλασσες Αριστείας της Pastra Cretonaxiosa» - Ποιοι βρέθηκα στην εκδήλωση που έχει άρωμα Νάξου

ΕΛΜΕΠΑ: «Ζωντανεύει» ξανά μέσω 3D η «Σφίγγα των Ναξίων»

Το Εργαστήριο Σχεδιομελέτης Κατεργασιών και Αυτοματισμών του ΕΛΜΕΠΑ «ζωντανεύει» ξανά την «Σφίγγα των Ναξίων»

Εκτακτο: Στις 03:00 το πρωί η αναχώρηση του “Blue Star Naxos”

Διατηρείται το απαγορευτικο απόπλου πλοίων .... Στις 3 το πρωί της Πέμπτης (19/01) η αναχώρηση του "Blue Star Naxos" από τον Πειραιά

Τήνος: Καβοδέτες “παλεύουν” με το νοτιά για να δέσουν το “Blue Star Paros”

Καβοδέτες στο λιμάνι της Τήνου προσπαθούν να δέσουν το "Blue Star Paros" - Δείτε η μάχη που δίνουν με το νοτιά

Νάξος: Ο Δήμος προχωρεί σε κάλεσμα συμμετοχής στο Καρναβάλι 2023

Φεβρουάριος ο μήνας των Αποκριών και ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων προχωρεί σε κάλεσμα συμμετοχής στις διοργανώσεις του

Αυτόνομη λειτουργία ταμειακών μηχανών και POS τέλος εποχής…

Συνδέονται από αρχές Ιουνίου για online αποστολή των δεδομένων στην ΑΑΔΕ

Πάρος: Ημερίδα για τη βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου ημερίδα για τη βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού της Πάρου