Παρασκευή, 4 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΕλλάδα - Ιδρύματα για παιδιά: Ανεπαρκές προσωπικό και κενά στους ελέγχους

Ελλάδα – Ιδρύματα για παιδιά: Ανεπαρκές προσωπικό και κενά στους ελέγχους

|

Ο «χάρτης» των ιδρυμάτων παιδικής προστασίας στην Ελλάδα και τι πρέπει να αλλάξει – Τα βασικά συμπεράσματα ενδελεχούς έρευνας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών.

Ελλειψη ενιαίου πλαισίου και ελάχιστων εθνικών προδιαγραφών για τη στελέχωση, λειτουργία και παροχή παιδαγωγικής φροντίδας χαρακτηρίζει τα δημόσια ιδρύματα παιδικής προστασίας, αλλά και τις αντίστοιχες μονάδες του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα.

Οι έλεγχοι που διενεργούνται στις μονάδες αφορούν κατά κύριο λόγο τις συνθήκες υγιεινής και ασφαλείας. Οι κοινωνικοί σύμβουλοι από την περιφέρεια ή το αρμόδιο υπουργείο –εφόσον πραγματοποιήσουν έλεγχο– κρίνουν κατά τη δική τους υποκειμενική γνώμη, χωρίς να τηρούν κάποια συγκεκριμένα και ομοιογενή κριτήρια.

Οι ανάγκες προσωπικού των ιδρυμάτων πολλές φορές καθορίζονται με αποφάσεις του διευθυντή τους, χωρίς πλαίσιο και οργανόγραμμα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις το προσωπικό είναι ανεπαρκές και ακατάλληλο και υποσκάπτει τις προσπάθειες για υιοθεσία και αναδοχή – ίσως από τον φόβο ότι η μείωση του αριθμού των παιδιών θα φέρει και μείωση προσωπικού. 

Οι κρατικές ενισχύσεις προς τα ιδρύματα δεν είναι σταθερές και οι μονάδες πολλές φορές στηρίζονται στον εθελοντισμό και τις δωρεές. Το υφιστάμενα ιδρύματα λειτουργούν με βάση τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας που τα ίδια εκπονούν, ενώ οι υπάλληλοί τους, όταν πρόκειται για δημόσιο φορέα, αξιολογούνται όπως όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και όταν πρόκειται για ιδιωτικό η όποια «αξιολόγηση» πραγματοποιείται από τους διευθυντές.

Τα παραπάνω είναι τα βασικά συμπεράσματα ενδελεχούς έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το ΕΚΚΕ (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών) για τα ιδρύματα παιδικής προστασίας στην Ελλάδα, διάρκειας ενός έτους (Ιούλιος 2020 – Μάιος 2021) η οποία δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Η έρευνα εκπονήθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης της πολιτικής στην κατεύθυνση της αποϊδρυματοποίησης, εφόσον «η μακρόχρονη παραμονή παιδιών και εφήβων αλλά και βρεφών σε κλειστά ιδρύματα συνδέεται με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα, αλλά και με χρόνιο άγχος το οποίο οφείλεται κυρίως σε συνθήκες ανατροφής σε μη κανονικό περιβάλλον».

Στην έρευνα τονίζεται επίσης ότι είναι αναγκαίο τα μεγάλα ισοπεδωτικά ιδρύματα να μετατραπούν σε μικρές οικογενειακού τύπου μονάδες θεραπευτικού προσανατολισμού με μεταβατικό κυρίως ρόλο, έως το παιδί να επιστρέψει στη βιολογική του οικογένεια ή να τοποθετηθεί σε ανάδοχη οικογένεια. 

Μεταρρύθμιση

Η Ευρωπαϊκή Ενωση στηρίζει τη μεταρρύθμιση της προστασίας των παιδιών και τη μετάβαση από την ιδρυματική φροντίδα σε άλλα μοντέλα προστασίας, όπως η αναδοχή. Πολλά κράτη-μέλη έχουν επιτύχει τη μείωση του αριθμού των παιδιών που μεγαλώνουν σε ιδρύματα κατά 80% την τελευταία δεκαετία.

Στην Ελλάδα η τοποθέτηση των παιδιών που απομακρύνονται από την οικογένειά τους σε ιδρύματα και η παραμονή τους σε αυτά για μεγάλο χρονικό διάστημα, συχνά έως την ενηλικίωσή τους, είναι η μόνη επιλογή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Με τον νόμο 4538/2018 προβλέπεται μια ενιαία διαδικασία, με την επιλογή αναδόχου ή θετού γονέα να γίνεται ηλεκτρονικά. Το κράτος επιδοτεί τις οικογένειες που θα προχωρήσουν σε αναδοχή παιδιού με την καταβολή μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσης από 300-1.000 ευρώ (για παιδιά που έχουν προβλήματα υγείας). Εως σήμερα (από το 2018) 900 παιδιά έχουν τοποθετηθεί σε ανάδοχη οικογένεια.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι περισσότεροι ανήλικοι που φιλοξενούνται σε ιδρύματα είναι μεγάλοι σε ηλικία ανάμεσα 13-17 ετών, οπότε είναι και εξαιρετικά δύσκολο να τοποθετηθούν σε ανάδοχες οικογένειες ή ακόμη περισσότερο να υιοθετηθούν. Η έρευνα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης τα Παιδικά Χωριά SOS της Ελλάδας.

«Επαγγελματική αναδοχή, όχι άλλες δομές»

Ο Στέργιος Σιφνιός, διευθυντής Συνηγορίας στα Παιδικά Χωριά SOS, μιλάει στην «Καθημερινή» για την ανάγκη επέκτασης του θεσμού της επαγγελματικής αναδοχής προκειμένου να προχωρήσει η αποϊδρυματοποίηση. Πρόκειται για πρόταση που έχει διαμορφωθεί και υποστηρίζεται από πολλούς φορείς και οργανισμούς που έχουν συγκροτήσει το Δίκτυο για την εναλλακτική φροντίδα ανηλίκων. 

Επαγγελματική αναδοχή σημαίνει ότι μια οικογένεια (ζευγάρι ή μόνος ενήλικας) που έχει εκπαιδευθεί ανάλογα αναλαμβάνει τη φροντίδα παιδιών που δεν μπορούν να παραμείνουν με τη βιολογική τους οικογένεια για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί και αμείβεται γι’ αυτό. Ο κ. Σιφνιός τονίζει ότι η συγκεκριμένη λύση κοστίζει λιγότερο σε πόρους και προστατεύει πολύ πιο αποτελεσματικά τα παιδιά.

Σε όσους ενδεχομένως αναφερθούν στο οικονομικό ως υστερόβουλο κίνητρο για τη φροντίδα παιδιών, απαντάει ότι όλοι όσοι ασχολούνται με παιδιά στο «πεδίο» αμείβονται και με αυτόν τον τρόπο δεσμεύονται να είναι υπεύθυνοι και να ακολουθούν κανόνες. Η ελληνική νομοθεσία προβλέπει τον θεσμό της επαγγελματικής αναδοχής όταν πρόκειται για παιδιά τα οποία έχουν πάνω από 67% αναπηρία, όταν έχουν βαριά ασθένεια ή ψυχική νόσο. 

«Εχουμε προτείνει ο θεσμός της επαγγελματικής αναδοχής να επεκταθεί και σε άλλα παιδιά. Παιδιά τα οποία είναι άνω των 8 ετών είναι πολύ δύσκολο να τοποθετηθούν σε ανάδοχη οικογένεια. Αν μάλιστα ξεπεράσουν τα 10 έτη οι πιθανότητες είναι σχεδόν μηδενικές», τονίζει. Επίσης εξηγεί ότι πολλά παιδιά που βρίσκονται σε ιδρύματα είναι αδέλφια και είναι καλό να τοποθετηθούν όλα μαζί στην ίδια οικογένεια. «Ομως, ποιος μπορεί να πάρει 3-4 παιδιά και να τα φροντίζει και παράλληλα να εργάζεται», αναρωτιέται ο κ. Σιφνιός. Σε χώρες όπως η Αυστραλία, η Γερμανία και η Αγγλία όπου ο θεσμός εφαρμόζεται ευρέως, τα ιδρύματα έχουν σχεδόν κλείσει, σημειώνει. Ειδικά στην Αγγλία υπάρχουν συγκεκριμένες κοινωνικές εταιρείες που βρίσκουν και εκπαιδεύουν αναδόχους. 

Ο κ. Σιφνιός τονίζει ότι όλη η οικονομική επένδυση από το κράτος θα πρέπει πλέον να στραφεί στις ανάδοχες οικογένειες και τη στήριξή τους με ειδικούς οι οποίοι παράλληλα θα παρακολουθούν την κάθε οικογένεια. Οσον αφορά τη θέσπιση προδιαγραφών για τη λειτουργία νέων δομών προστασίας, ο κ. Σιφνιός είναι κατηγορηματικός: «Δεν χρειαζόμαστε νέες δομές. Τα παιδιά ταλαιπωρούνται όταν μένουν για καιρό σε ιδρυματική φροντίδα».  

Οι αριθμοί

1400 παιδιά φιλοξενούνται σε ιδρύματα. 

80% των παιδιών είναι ελληνικής καταγωγής.

900 αναδοχές έχουν γίνει από το 2018 μέχρι σήμερα.

67 ιδρύματα συμμετείχαν στην έρευνα (σχεδόν το σύνολο των ιδρυμάτων στη χώρα), εκ των οποίων τα 21 ΝΠΔΔ (33,3%) και τα 46 ΝΠΙΔ (Ιδιωτικό, ΜΚΟ, Εκκλησιαστικό)

46 από 67 ιδρύματα χρηματοδοτούνται από δωρεές-χορηγίες.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κατερίνα Γιαννακά: «Δεν αποχωριζόμαστε τους Κούρους, είναι η ψυχή της Νάξου»

Ηχηρή απάντηση της Κατερίνας Γιαννακά στις απόψεις του κ. Καρνέζη για τη μεταφορά των Κούρων – «Οι Ναξιώτες δεν βλέπουν τα μνημεία ως τουρίστες, αλλά ως ζωντανά κομμάτια της καθημερινότητάς τους»

Σοβαρό περιστατικό προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας σε κομμωτήριο στη Φολέγανδρο (video)

25χρονος άνδρας προέβη σε αδιανόητες πράξεις εντός καταστήματος – Συνελήφθη από τις αρχές μετά από καταγγελία (video)

Καλόγηρος Νάξου: Παραδοσιακή συνταγή με μοσχάρι, μελιτζάνα και τυριά Πιτταρά

Ο Ναξιώτης chef Δημήτρης Παπαδόπουλος μας αποκαλύπτει το μυστικό ενός εκλεκτού πιάτου με άρωμα Νάξου

Νάξος – Karagoutis Training Camp: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία, πάνω από 70 παιδιά στο κλειστό γυμναστήριο

Μεγάλη συμμετοχή, καθημερινές προπονήσεις και εξαιρετικό κλίμα στο αναπτυξιακό καμπ μπάσκετ για αγόρια και κορίτσια 8–16 ετών

Tinos Cup 2025: Παιδιά, πάθος και ρεκόρ συμμετοχών!

Με εντυπωσιακή συμμετοχή και νέες προσθήκες, το 13ο τουρνουά ανέδειξε την Τήνο σε πυλώνα αθλητικής και πολιτιστικής εξωστρέφειας.

Σαντορίνη – Καμάρι: Νησιώτικο γλέντι προς τιμήν Του Αγίου Παγκρατίου

Ο Παγκράτιος Πολιτιστικός & Περιβαλλοντικός Σύλλογος Καμαρίου σας προσκαλεί σε μια βραδιά γιορτής με ζωντανή μουσική, παραδοσιακούς ρυθμούς και νησιώτικο κέφι – Τρίτη 9 Ιουλίου, Κεντρική Πλατεία Καμαρίου.

Σαντορίνη – ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης – Που και πότε

Διακοπή ρεύματος στη Σαντορίνη, σε διάφορες περιοχές λόγω τεχνικών εργασιών στο δίκτυο από τον ΔΕΔΔΗΕ

Σίκινος – Β. Μαράκης: “Το λιμάνι που περιμέναμε – Ξεκινά η επέκταση τον Σεπτέμβριο” (video)

Ο Δήμαρχος Σικίνου Βασίλης Μαράκης μιλά για την πολυαναμενόμενη επέκταση του λιμανιού και τις εξελίξεις σε βασικά ζητήματα του νησιού

Φλόγες στη Ραφήνα: Εκκενώσεις, άνεμοι και ανεξέλεγκτη πορεία προς τα Σπάτα

Μάχη με τον χρόνο και τους ανέμους δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις – Κάτοικοι εκκενώνουν σπίτια, η Μαραθώνος έχει κοπεί στα δύο και το 112 ήχησε ξανά

Γ. Καρνέζης: “Οι σκέψεις μου για το μέλλον των Κούρων στη Χώρα της Νάξου”

Και η απάντηση στη δημοσίευση στη Naxos Press της πολιτικού του κόμματος Κίνημα Δημοκρατίας, κ. Κατερίνας Γιαννακά

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Blue Star Ferries: Ακινητοποιημένα αύριο τα πλοία στο Νότιο Αιγαίο λόγω καιρικών συνθηκών

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες φέρνουν ακυρώσεις σε όλα τα κυριακάτικα δρομολόγια των Blue Star Naxos, Myconos, Delos και Paros – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες

Ουρές για μια αλλαγή εισιτηρίου στο λιμάνι της Νάξου, η κακοκαιρία φέρνει ταξιδιωτικό… μποτιλιάρισμα

Η απαγόρευση απόπλου λόγω των θυελλωδών ανέμων φέρνει αναστάτωση σε εκατοντάδες επισκέπτες που σχηματίζουν ουρές στα πρακτορεία της Νάξου για να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους

Ρευματοκλοπές σε τουριστικά νησιά: Ξενοδοχεία, καφέ και σούπερ μάρκετ «φούσκωσαν» το ταμείο τους σε βάρος όλων

Eκατοντάδες παραβάσεις σε Κρήτη, Ρόδο, Νάξο, Μύκονο, Σαντορίνη και άλλα νησιά – Ηλεκτρική ενέργεια αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ κλάπηκε από επιχειρήσεις υψηλής κατανάλωσης

Ακυρώνονται τα δρομολόγια των HighSpeed 3 και 4 λόγω κακοκαιρίας

Η Hellenic Seaways ενημερώνει για την αναστολή των δρομολογίων της Κυριακής 29 Ιουνίου και τις προσωρινές αλλαγές στη ροή του προγράμματος των ταχυπλόων

BLUE STAR 1: Με καθυστέρηση και αλλαγές το αποψινό δρομολόγιο, χωρίς προσέγγιση στην Ανάφη

Λόγω του απαγορευτικού απόπλου, το πλοίο αναχωρεί τελικά στις 22:00 από Πειραιά, με τροποποιημένες ώρες άφιξης και χωρίς στάση στην Ανάφη

Fast Ferries: Λόγω καιρικών συνθηκών “δεμένα” αύριο τα πλοία…

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες καθηλώνουν τα πλοία της Fast Ferries και το ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ – Αναλυτικά τα ακυρωμένα δρομολόγια για την Κυριακή 29 Ιουνίου

Ο παππούς της Σχοινούσας που δεν σταματά να χορεύει – Ο 92χρονος Γιώργος Κωβαίος ξανά στη Γιορτή Φάβας (video)

Με την εγγονή του στο πλευρό, ο Γιώργος Κωβαίος, 92 ετών, συγκίνησε και φέτος στη Γιορτή Φάβας της Σχοινούσας, κρατώντας ζωντανή την ψυχή της παράδοσης (video)

Η κυρία Στέλλα της Νάξου: Η ζωντανή κλωστή της μνήμης και του Μικρασιατικού πολιτισμού

Στην ήσυχη διασταύρωση Καππαδοκίας και Μικρασιατών Προσφύγων, η Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου κρατά ανοιχτή τη γυάλινη πόρτα της ζωής, της μνήμης και της τέχνης

Αμολήθηκαν τα θηρία να φάνε ακόμα ένα καπετάνιο

Η πρόσκρουση του Champion Jet 3 στην Πάρο φέρνει ξανά στο φως την επικινδυνότητα των λιμανιών και την ανάγκη για θεσμική στήριξη των πλοιάρχων – Όχι άλλο στοχοποίηση των ανθρώπων της θάλασσας