Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, απένειμε στη σύζυγο του εκλιπόντος υποπλοίαρχου του Λιμενικού Σώματος, Κυριάκου Παπαδόπουλου, Ιγνατία Τικέλλη και στα δύο ανήλικα τέκνα του, τα τέσσερα αργυρά μετάλλια «Ήρωες Επανάστασης», τιμώντας έτσι «το μεγαλείο της παρουσίας και της δράσης του στα νερά του Αιγαίου, σώζοντας δεκάδες προσφυγόπουλα από τη θάλασσα».
«Η Ελληνική Βουλή κλίνει ευλαβικά το γόνυ μπροστά σας» ανέφερε ο Νίκος Βούτσης, Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής απευθυνόμενος στην οικογένεια του εκλιπόντος υποπλοιάρχου, Κυριάκου Παπαδόπουλου, ενώ ανέφερε πως ίσως «κάποιοι από τους νέους και τις νέες που σήμερα βρίσκονται εδώ να σώθηκαν από τα ίδια του τα χέρια, μέσα στα νερά του Αιγαίου».
Πότε έγινε αυτό; Την περασμένη Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου όταν και σε ειδική τελετή η Βουλή των Ελλήνων τίμησε τη μνήμη του εκλιπόντος υποπλοιάρχου του Λιμενικού Σώματος Κυριάκου Παπαδόπουλου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, του Επιτρόπου Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Χρήστου Στυλιανίδη, του Εκπροσώπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κ. Φιλίπ Λεκλέρ, του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρη Βίτσα, αλλά και δεκάδων ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων που βρέθηκαν χωρίς οικογένεια στη χώρα μας.
Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης απένειμε στη σύζυγο του Κυριάκου Παπαδόπουλου, κυρία Ιγνατία Τικέλλη, και στα δύο ανήλικα τέκνα του τα τέσσερα αργυρά μετάλλια «Ήρωες Επανάστασης» υπογραμμίζοντας το μεγαλείο του ανθρώπου που «με τη ζωή και τη δράση του υπήρξε ένα φωτεινό σύμβολο για τη χώρα, την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο». «Η Ελληνική Βουλή κλίνει ευλαβικά το γόνυ μπροστά σας» είπε ο κ. Βούτσης απευθυνόμενος στην οικογένεια του εκλιπόντος υποπλοιάρχου, ενώ ανέφερε πως ίσως «κάποιοι από τους νέους και τις νέες που σήμερα βρίσκονται εδώ να σώθηκαν από τα ίδια του τα χέρια, μέσα στα νερά του Αιγαίου».
Απευθυνόμενος στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, που η Βουλή υποδέχεται για τέταρτη χρονιά, τους προέτρεψε να βλέπουν τη ζωή με ελπίδα, κουράγιο και προσδοκία. «Σας ευχόμαστε από καρδιάς η περιδιάβασή σας μακριά από τις πατρίδες σας να είναι για ένα μικρό διάστημα που θα σας γεμίσει χρήσιμες εμπειρίες και να γυρίσετε όσο το δυνατόν πιο σύντομα εκεί όπου εσείς επιθυμείτε. Να επανασυνδεθείτε με τις οικογένειες, με τις χώρες σας, εν ειρήνη, μακριά από πολέμους, καταστροφές και όλα αυτά που σφράγισαν τις μνήμες, τα βιώματα και τη μέχρι τώρα πορεία σας. Ως κράτος, ως λαός, ως μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως οργανώσεις εθελοντών, είμαστε αρωγοί σε αυτή την πορεία, έχοντας όμως συναίσθηση ότι δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε την πατρίδα όπου γεννηθήκατε».
Με την κοινή ευχή την επόμενη χρονιά να έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες που θα επιτρέψουν να επιστρέψουν εκεί όπου επιθυμεί η καρδιά τους, απευθύνθηκαν στα προσφυγόπουλα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε τα παιδιά πως «όσο διαρκεί η δοκιμασία σας, όσο αυτή η τραγωδία του πολέμου και άλλων συνθηκών σας κρατούν μακριά από τις πατρίδες σας και από τις οικογενειακές σας εστίες, η Ελλάδα, ο ελληνισμός σας αγκαλιάζουν και σας θεωρούν δικά τους παιδιά. Η συμπεριφορά αυτή των Ελλήνων απορρέει από την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Έτσι είμαστε εμείς οι Έλληνες, κάθε άνθρωπος που δοκιμάζεται στον κόσμο, και κυρίως κάθε παιδί, είναι παιδί μας, είναι κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε με νόημα πως αυτή είναι και η νοοτροπία της πραγματικής Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Εξ ονόματος της Ευρώπης και όχι μόνο των Ελλήνων θέλω να σας πω: μην κρίνετε την Ευρώπη από ηγεσίες άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι κατώτερες των περιστάσεων. Δεν είναι αυτή η Ευρώπη. Η Ευρώπη είναι αυτό που βλέπετε εδώ» κατέληξε.
Σαφές μήνυμα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας απέστειλε και ο αρμόδιος Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Βίτσας, ο οποίος, αφού εξήρε το έργο ανθρώπων όπως ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, ανέφερε πως «ο ελληνικός λαός δεν θα επιτρέψει ποτέ σε οποιονδήποτε ρατσιστικό λόγο να περάσει. Μαζί με την υπόλοιπη Ευρώπη, όπως εμείς την ξέρουμε και όπως θέλουμε να την ορίσουμε, θα μπορέσει να βοηθήσει και την παγκόσμια κοινότητα να κάνει ένα βήμα μπροστά. Συγχωρήστε μας για όσα δεν κάνουμε ή δεν καταφέρνουμε να κάνουμε. Βοηθήστε μας να κάνουμε περισσότερα».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, πλησίασε τους πρόσφυγες και συνομίλησε μαζί τους για λίγα λεπτά ακούγοντας τα προβλήματά τους. Συγκινήθηκε ιδιαίτερα, όταν ο νεαρός φοιτητής Μουσταφά Χασλόν, από το Μαρόκο, τον παρακάλεσε να βοηθήσει ώστε να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία. «Κάντε κάτι κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλούμε. Μας τσακίζει η γραφειοκρατία. Είμαι 12 χρόνια στην Ελλάδα. Αυτή είναι η χώρα μου, εδώ ζω, εδώ σπουδάζω, είμαι φοιτητής. Σας παρακαλούμε, βοηθήστε μας με τη γραφειοκρατία», είπε χαρακτηριστικά ο Μουσταφά, παίρνοντας τη διαβεβαίωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να βοηθήσει να λυθεί το πρόβλημα. Το ενδιαφέρον του Προέδρου της Δημοκρατίας «έκλεψε» και ένα προσφυγόπουλο μόλις ενός έτους, που το κρατούσε στην αγκαλιά της μια υπάλληλος από Μη Κυβερνητική Οργάνωση ζητώντας να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες για τη ζωή του.
Αμέσως μετά, τα παιδιά από τις δομές Σχιστού, Ελαιώνα, Αγίου Δημητρίου, Μεταξουργείου, Κάτω Πατησίων και Εξαρχείων ξεναγήθηκαν στους χώρους της Βουλής και στόλισαν «Το δέντρο των ευχών», ενώ στη συνέχεια συμμετείχαν σε ένα πλούσιο ψυχαγωγικό πρόγραμμα. Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης η Aναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Θεανώ Φωτίου, πρώην υπουργοί και πλήθος βουλευτών.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Φωτογραφίες Lesvosnews.net