Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΕλλάδα - Χρυσή Αυγή: Η ώρα της κρίσης έφτασε ...

Ελλάδα – Χρυσή Αυγή: Η ώρα της κρίσης έφτασε …

|

Σήμερα Τρίτη και 13 … Η ώρα των αποφάσεων

Bαριές ποινές και αυστηρή ποινική μεταχείριση σηματοδοτεί η χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου, το οποίο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στην ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής (Νίκο Μιχαλολιάκο και λοιπούς), που έχουν κριθεί ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, αλλά και σε πρώην βουλευτές της Χ.Α. που κρίθηκαν ένοχοι μόνο για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη φυλακή για πολλά από τα πολιτικά και επιχειρησιακά στελέχη του κόμματος.

Το δικαστήριο με την απόφασή του να μην αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό όχι μόνο στον σκληρό πολιτικό πυρήνα της Χ.Α., αλλά ούτε και σε πρώην βουλευτές της Χ.Α. –πλην τεσσάρων– οι οποίοι είχαν κριθεί ένοχοι μόνο για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διεύρυνε κατά πολύ τον αριθμό των κατηγορουμένων –πέραν των επτά ηγετικών στελεχών της Χ.Α.– που κινδυνεύουν πλέον να πάνε φυλακή και να μην εξασφαλίσουν αναστολή στην ποινή που θα τους επιβληθεί.

Για τους μόνους που αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά ήταν οι πρώην βουλευτές Στάθης Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχαήλ Αρβανίτης και Νικόλαος Μίχος, για τους οποίους, όπως όλα δείχνουν, η τελική κρίση του δικαστηρίου θα είναι ευνοϊκότερη.

Επίσης, κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνώρισε το δικαστήριο στον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά, στους συνεργούς του στον φόνο πυρηνάρχες της Νίκαιας και του Περάματος, όπως και σε άλλα επιχειρησιακά στελέχη της Χ.Α. (πλην των πολιτικών) που είχαν σοβαρή συμμετοχή στις διάφορες εγκληματικές δράσεις της.

Μόνο για δέκα κατηγορουμένους με επιμέρους και περιφερειακές δράσεις στις εγκληματικές πράξεις το δικαστήριο αναγνώρισε ελαφρυντικά. Πρόκειται για τους Μ. Αναδιώτη, Γ. Τσακανίκα, Δ. Αγριογιάννη, Μ. Ευγενικό, Αντ. Χατζηδάκη, Θ. Μαριά, Αρ. Χρυσαφίτη, Κ. Παπαδόπουλο Γ. Δήμου και Γ. Σκάλκο. Για τους περισσότερους από αυτούς αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μεταεφηβικής ηλικίας.

Και ενώ το δικαστήριο βρέθηκε, μετά την απόρριψη των ελαφρυντικών για τους περισσότερους κατηγορουμένους –πολιτικά και επιχειρησιακά στελέχη της Χ.Α.–, μία ανάσα πριν εισέλθει στον σκληρό πυρήνα της έκδοσης της απόφασης, τα πράγματα έλαβαν άλλη τροπή από την εμφάνιση του πρώην βουλευτή της Χ.Α. και νυν ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Ιωάννη Λαγού, ο οποίος κατήγγειλε το δικαστήριο για μεροληψία και ζήτησε να εξαιρεθούν οι δικαστές από την περαιτέρω διαδικασία.

«Είστε προκατειλημμένοι εναντίον μας», είπε στην πρόεδρο Μαρία Λεπενιώτη ο Ιωάννης Λαγός, για να λάβει την απάντηση: «Τι εννοείτε, ποιον εκπροσωπείτε». Ο Ιωάννης Λαγός διόρισε αμέσως δικηγόρο του τον Κωνσταντίνο Πλεύρη, ο οποίος ανέπτυξε αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου με το επιχείρημα ότι επιτράπηκε η παρουσία πολιτικών στη δίκη και ότι υπήρξαν δηλώσεις πολιτικών πριν από την έκδοση της απόφασης.

Το αίτημα Λαγού ανέλαβε να διαχειριστεί άλλη δικαστική σύνθεση, όπως προβλέπει ο νόμος, και έπειτα από πολλή ώρα βρέθηκαν οι δικαστές για την εκδίκασή του, καθώς υπήρξε και δικαστικός, η κ. Σιμιτζή, που αυτοεξαιρέθηκε. Tο δικαστήριο απέρριψε το αίτημα, κρίνοντας πως δεν στηρίζεται σε αντικειμενικά γεγονότα και ως εκ τούτου κρίθηκε αόριστο. Σχετικά με το αίτημα του Ιωάννη Λαγού ότι δηλώσεις πολιτικών (Προέδρου της Δημοκρατίας και λοιπών) μπορεί να επηρέασαν το δικαστήριο, κρίθηκε ότι οι όποιες δηλώσεις διεπράχθησαν εκτός δικαστηρίου, δεν άσκησαν επιρροή και δεν προέκυψε από καμία δικαστική ενέργεια ή παράλειψη του δικαστηρίου, κάποιο στοιχείο που να θεμελιώνει δυσπιστία κατά των κατηγορουμένων. Η δίκη θα συνεχισθεί σήμερα, οπότε και αναμένεται η εισαγγελέας της έδρας να τοποθετηθεί επί των ποινών.

Αποκλειστικές πληροφορίες από έγκυρες πηγές έκαναν λόγο στην «Κ» για οργανωμένο και μεθοδευμένο σχέδιο ηγετικών στελεχών της Χ.Α., με στόχο να επιτύχουν την αλλαγή των δικαστών στο παρά πέντε της έκδοσης της απόφασης. Στόχος του σχεδίου, το οποίο δεν ευοδώθηκε ύστερα από επιτυχημένους χειρισμούς της προϊσταμένης του Εφετείου, Τριανταφύλλης Δρακοπούλου, η οποία κινήθηκε άμεσα, ήταν να αλλάξουν οι δικαστές προκειμένου άλλοι να διαχειριστούν το τέλος της δικαστικής απόφασης και, κυρίως, το σημαντικότερο: το ποιοι θα οδηγηθούν στη φυλακή από τους κατηγορουμένους. Και τούτο διότι μετά την απόφαση του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά, για τα οποία δόθηκε πραγματική μάχη από τους συνηγόρους υπεράσπισης, και με δεδομένη την απόφαση για βαριά ενοχή των περισσοτέρων –και ιδίως της ηγετικής ομάδας της Χ.Α.– προμηνύονται όχι μόνο βαριές ποινές στο πλαίσιο του νόμου, αλλά και φυλακίσεις αρκετών από τους κατηγορουμένους. Είναι φυσικό, λοιπόν, προ του Κορυδαλλού, πολλοί  που κινδυνεύουν να φυλακιστούν να τα δίνουν όλα για όλα.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Οι Υφάντρες και οι Αναμνήσεις τους»: Το εργοστάσιο Ζησιμάτου ξαναζωντάνεψε στην Ερμούπολη

Μια βιωματική δράση του Cycladic Identity του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και του Hermoupolis Heritage, που ζωντάνεψε τη μνήμη της κλωστοϋφαντουργίας στη Σύρο

Γ. Πολυχρονάκος: «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα νησιά σαν ενοχλητικές κουκίδες στον χάρτη»

Σφοδρή κριτική του Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Bono, The Edge και Gavin Friday στην Αντίπαρο – Ιρλανδικό «άρωμα» ροκ στο Αιγαίο

Τρεις εμβληματικές μορφές της παγκόσμιας ροκ σκηνής απολαμβάνουν στιγμές χαλάρωσης στις Κυκλάδες

Μανιομανώλης: Ο παλικαράς ζωοκλέφτης από το Φιλώτι που έγραψε ιστορία στα Βουρλά

Απόγονος Κρητικών επαναστατών, μεγαλοβοσκός στη Νάξο και θρύλος για τα κατορθώματά του

Η ΕΑΣ Νάξου αποχαιρετά τον πρόεδρο της Κεραμωτής, Μανώλη Φακίνο

Συγκινητικό μήνυμα του Δημήτρη Καπούνη για την απώλεια ενός αγωνιστή της αυτοδιοίκησης και του αγροτικού κόσμου

Γ. Βρούτσης: «Ιστορική απόφαση η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για χωριά έως 1.500 κατοίκους – Μεγάλη ανάσα για τις Κυκλάδες»

Η εξαγγελία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για μείωση και πλήρη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε μικρούς οικισμούς αποτελεί «δικαίωση της πολιτικής μας», τονίζει ο Υπουργός Αθλητισμού και Βουλευτής Κυκλάδων

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Αλλαγή στο Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου – Η Ευθαλία Σπανού αντικαθιστά τον Νικόλαο Μοστράτο

Η παραίτηση του Νικολάου Μοστράτου και η ορκωμοσία της πρώτης επιλαχούσας του συνδυασμού «Πάρος, με Ευθύνη και Ενότητα»

Νάξος – Θεαματική μανούβρα του Hellenic Highspeed στο λιμάνι (video)

Το ταχύπλοο προσεγγίζει από Πάρο και Πειραιά και δένει σε μόλις 3 λεπτά με εντυπωσιακή ακρίβεια

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Τουρκία – Ισπανία, το ντέρμπι κορυφής και ποντάρουμε στα .. γκολ

Δύσκολη αποστολή για τη «Φούρια Ρόχα» στην Κωνσταντινούπολη – Στοίχημα με αξία το 2 & G/G

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.