Παρασκευή, 1 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΕλλάδα - Χαρδαλιάς: Μπλόκα σε 24ωρη βάση με ελέγχους σε λιμάνια, αεροδρόμια...

Ελλάδα – Χαρδαλιάς: Μπλόκα σε 24ωρη βάση με ελέγχους σε λιμάνια, αεροδρόμια και διόδια

|

Αναστολή των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών από και προς τα νησιά – Πρόστιμα 300 ευρώ – Ποιες είναι οι εξαιρέσεις στις μετακινήσεις 

Τον διπλασιασμό του προστίμου για άσκοπη μετακίνηση ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων την Τετάρτη, στην καθιερωμένη ενημέρωση των 18:00 «Η μάχη συνεχίζεται, ειδικά τις ημέρες του Πάσχα», τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς και πρόσθεσε ότι οι έλεγχοι στις επόμενες ώρες θα αυστηροποιηθούν σε εθνικές οδούς, διόδια και λιμάνια μέχρι και τις 27 Απριλίου, προκειμένου να περιοριστεί η κυκλοφορία τις ημέρες του Πάσχα και να αποφύγουμε την εξάπλωση της επιδημίας… Και επανέλαβε για πολλοστή φορά  «τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα, η μάχη συνεχίζεται και ο Απρίλιος είναι ένας σημαντικά κρίσιμος μήνας».

Είναι σημαντικό, πρόσθεσε, να παραμείνουμε προσηλωμένοι στο στόχο, ιδιαίτερα τις ημέρες του Πάσχα για να προφυλάξουμε όσα έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής. «Γι αυτό και η ανάγκη να προστατεύσουμε την ύπαιθρο και κυρίως όλους όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες επιβάλλει αυστηροποίηση των μέτρων. Η οποιαδήποτε προσπάθεια μετακίνησης από τα αστικά κέντρα προς την ύπαιθρο δημιουργεί προϋποθέσεις μεταφοράς του ιού και αυτό δεν μπορούμε ούτε να το ρισκάρουμε ούτε να το επιτρέψουμε».

Από τις 6 σήμερα το απόγευμα στα διόδια σε όλη την επικράτεια, αλλά και σε όλες τις διαδρομές στις εθνικές οδούς, τους παράδρομους και σε περιφερειακούς δρόμους από και προς τα αστικά κέντρα η ΕΛΑΣ εγκαθιστά σημεία ελέγχου των μετακινήσεων όλων των ιδιωτικής χρήσης οχημάτων, αλλά και κάθε οχήματος σε 24ωρη βάση. Αντίστοιχα το Λιμενικό Σώμα προχωρά σε αντίστοιχους ελέγχους σε όλους τους πορθμειακούς σταθμούς.

Σχετικά με τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα ΚΤΕΛ θα επιτρέπεται μόνο η μετακίνηση των μονίμων κατοίκων προς τη φερόμενη βάση της Ε1 δήλωσής τους μόνιμης κατοικίας τους και χωρίς δυνατότητα επιστροφής μέχρι τη λήξη των προληπτικών περιοριστικών μέτρων, «όποτε και αν αυτά τερματιστούν». Εξαίρεση υπάρχει μόνο για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό, το προσωπικό της ΓΓΠΠ και το τεχνικό προσωπικό κρισίμων υποδομών του κράτους. Η εξαίρεση ισχύει αποκλειστικά και μόνο για μετακινήσεις που πραγματοποιούνται για σκοπούς εκπλήρωσης του καθήκοντος τους και εφόσον φέρουν φύλλο πορείας ή σχετική υπηρεσιακή βεβαίωση. Οι έλεγχοι σε όλη τη χώρα θα είναι ενδελεχείς και θα ισχύσουν μέχρι τις 27 Απριλίου. Κανένα εισιτήριο δεν θα εκδίδεται, κανείς επιβάτης δεν θα επιβιβάζεται χωρίς τη δήλωση Ε1 ή την ειδική βεβαίωση μόνιμης κατοικίας.

Από σήμερα το βράδυ και όλο το προβλεπόμενο διάστημα σε περίπτωση που κριθεί από τα όργανα ελέγχου ότι εκτός νομού κατοικίας γίνεται μετακίνηση καταχρηστικά και για λόγους αναψυχής, δηλαδή προς εξοχικές κατοικίες το πρόστιμο θα διπλασιάζεται στα 300 ευρώ, θα αφαιρούνται οι πινακίδες των παραβατών για 60 μέρες και το όχημα θα επιστρέφει πίσω απ’ όπου ξεκίνησε.

Επίσης μέχρι 27 Απριλίου αναστέλλεται η προς και μεταξύ των νησιών συγκοινωνία, τόσο αεροπορικώς όσο και ακτοπλοϊκώς με εξαίρεση την μετακίνηση των μονίμων κατοίκων προς το νησί κατοικίας τους και των κατοίκων των μικρών νησιών προς τα μεγαλύτερα εντός του ίδιου δήμου και για λόγους που καλύπτονται αποκλειστικά από τις περιπτώσεις κατ’ εξαίρεση μετακίνησης – ιατρική επίσκεψη, κατάστημα προμήθειας αγαθών πρώτης ανάγκης, τράπεζα στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. Π.χ. οι κάτοικοι της Σύμης θα μπορούν για τους παραπάνω κατ’ εξαίρεση λόγους να μεταβούν στη Ρόδο, αλλά οι κάτοικοι της Ρόδου δεν θα μπορούν να μεταβούν στη Σύμη.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι τα περισσότερα μέτρα βρίσκοντας ήδη σε ισχύ και αυτό που αλλάζει είναι ότι εντατικοποιούνται οι έλεγχοι εφαρμογής τους. Αναφέρθηκε επίσης και σε περιπτώσεις που έχουν προβληματίσει τις Αρχές. Η πρώτη αφορά στις μετακινήσεις πολιτών με βεβαιώσεις τύπου Α εργοδότη, δηλαδή επιχειρήσεων σε άτομα που δεν απασχολούνται σε αυτές. Όπως είπε, στην περίπτωση που κατά την διεξαγωγή σχετικού ελέγχου αποδειχθεί κάτι τέτοιο, στον εργοδότη θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις περί ανασφάλιστων εργαζομένων, δηλαδή 10.500 ευρώ πρόστιμο και στον φέροντα την βεβαίωση θα ασκηθούν οι προβλεπόμενες ποινικές διώξεις. Κάλεσε τις εταιρίες να ελέγξουν ξανά τις βεβαιώσεις τύπου Α και να αποσύρουν όσες έχουν διατεθεί σε εργαζομένους οι συμβάσεις εργασίας των οποίων έχουν ανασταλεί.

Όσοι εργαζόμενοι στα αστικά κέντρα έχουν μόνιμη κατοικία εκτός, δηλαδή σε άλλους νομούς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κάνοντας χρήση της άδειας τους και μεκινούμενοι προς την μόνιμη κατοικίας τους για τις μέρες του Πάσχα δεν έχουν την δυνατότητα επιστροφής στην εργασία τους, αφού η βεβαίωση εργοδότη αφορά την κίνηση εντός νομού εργασίας και μόνο για τις ώρες εργασίας. «Αρα να γνωρίζουν όσοι αποφασίσουν να φύγουν ότι θα μείνουν αποκλεισμένοι στα χωριά τους».

Η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης να μπλοκάρει την μεταφορά του Αγίου Φωτός στα σπίτια από τους Δήμους.Σχολιάζοντας την είδηση που έχει γίνει γνωστή τις τελευταίες ώρες και θέλει το Άγιο Φως να φτάνει με… delivery στα σπίτια των πιστών, ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. “Υπαρκτός ο κίνδυνος εάν υπάρξει μετακίνηση του Άγιου Φωτός στους δήμους. Επικοινώνησα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και του είπα να μην συμβεί κάτι τέτοιο”.

Δείτε το σχετικό video 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος στην κορυφή: Το καλύτερο νησί της Ευρώπης για το 2025 σύμφωνα με το Travel + Leisure!

Η Πάρος εκθρονίζει κορυφαίους προορισμούς και κερδίζει την 1η θέση στη λίστα «World’s Best Awards» – Πέντε ελληνικά νησιά στις 15 κορυφαίες θέσεις της Ευρώπης.

Πρεμιέρα στην Αμοργό για την εκπομπή «Χωρίς Πυξίδα» της ΕΡΤ1 με την Πηνελόπη Πλάκα και τον Γιάννη Φραγκίσκο

Η Αμοργός των πανηγυριών, των μονοπατιών, της ψημένης ρακής και της αγνής ομορφιάς υποδέχεται την ταξιδιωτική σειρά της ΕΡΤ1 που εξερευνά το Αιγαίο χωρίς χαρτί και πυξίδα.

Ο Τάσος Δούσης «μετακομίζει» στον ΣΚΑΪ – Τέλος εποχής για τις «Εικόνες» στο Open

Ο γνωστός ταξιδιωτικός δημοσιογράφος βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με τον ΣΚΑΪ – Στο τραπέζι και νέο τηλεοπτικό project

Η Νάξος στέκεται αλληλέγγυα στον Παλαιστινιακό λαό

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές και πολιτιστικές δράσεις για τη γενοκτονία στη Γάζα – Δυναμική η παρουσία του κόσμου στις ομιλίες, την πορεία και τις συναυλίες

Δημήτρης Καρούσης: «Ο αθλητισμός της Νάξου δεν μπορεί να ζει στη ζητιανιά» (video)

Με αφορμή τη συμμετοχή του Πανναξιακού στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου, ο Δημήτρης Καρούσης μιλά για την αξία του αθλητισμού στο νησί και την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης των σωματείων από Δήμο, φορείς και κοινωνία.

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Έκτακτη σύσκεψη για τη χρηματοδότηση του νέου αεροδρομίου Πάρου στο Υπουργείο Οικονομικών

Συνάντηση του Δημάρχου Πάρου με τον Αναπλ. Υπουργό Οικονομικών για την εξεύρεση πόρων που θα ενισχύσουν τις υποδομές του αναπτυσσόμενου αεροδρομίου του νησιού.

Η Νύχτα των Κεριών στο Terra Grazia: Πανσέληνος, κρασί και καλοκαιρινή μαγεία στη Νάξο

Το Σάββατο 9 Αυγούστου, το οινοποιείο Terra Grazia προσκαλεί το κοινό σε μια εμπειρία μοναδική, με φόντο την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο, ζωντανή μουσική και το φως εκατοντάδων κεριών.

Μανουρομελέτα: Η παραδοσιακή ναξιώτικη ομελέτα με την αυθεντική μανούρα

Μια απλή, αγνή και απολαυστική συνταγή από την Απείρανθο της Νάξου, με τη σφραγίδα της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης.

Η Αμοργός στηρίζει τη Μαρία Φανουρία Τζιβελέκη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παρακολύμβησης

Ο Δήμος Αμοργού καλύπτει μέρος των εξόδων της παραολυμπιονίκη και απευθύνει κάλεσμα αλληλεγγύης για τη στήριξη της αποστολής της στη Σιγκαπούρη.

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Έλενα Ξενάκη: Από το Σαγκρί Νάξου στην κορυφή του κόσμου με την Εθνική Πόλο (video)

Η MVP του παγκόσμιου τελικού μιλά με συγκίνηση για το χρυσό μετάλλιο, τις θυσίες, την ομάδα της καρδιάς της και το αίτημα για ένα κολυμβητήριο αποκλειστικά για την Εθνική – Μια Νάξια ψυχή που εμπνέει. (video)

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Καταργείται ο δεύτερος γύρος, εκλογές τον Νοέμβριο, Νέο όριο το 42% για εκλογή Δημάρχου

Η κυβέρνηση φέρνει ριζικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο για δήμους και περιφέρειες – Τέλος ο δεύτερος γύρος, λιγότεροι υποψήφιοι και αλλαγές στη σταυροδοσία.

Νάξος – Οι καρποί του φροντιστηρίου “Παιδεία”: Επιτυχίες μαθητών στις Πανελλαδικές 2025

Με κόπο, επιμονή και την υποστήριξη του φροντιστηρίου «Παιδεία» του Γιώργου Βάβουλα, οι μαθητές της Νάξου κατακτούν τις κορυφαίες σχολές της χώρας.