Τρίτη, 4 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΕλλάδα - Εύβοια: Μεγάλη φωτιά, αποπνικτική ατμόσφαιρα στην Αττική

Ελλάδα – Εύβοια: Μεγάλη φωτιά, αποπνικτική ατμόσφαιρα στην Αττική

|

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα της Τρίτης από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, σε δασική έκταση, στην περιοχή Αγριλίτσα του δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων, στην Εύβοια – Εκκενώθηκε η Μονή Μακρυμάλλης, καπνός μέχρι την Αττική 

Μϊα ακόμη δύσκολη ημέρα για τους πυροσβέστες ξημέρωσε…. Μεγάλη φωτιά έχει ξεσπάσει από τα ξημερώματα της Τρίτης και από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, σε δασική έκταση, στην περιοχή Αγριλίτσα του δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων, στην Εύβοια.  Η φωτιά ξέσπασε περίπου στις 03:10 και ήδη έχουν κινητοποιηθεί μεγάλες δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Η Πυροσβεστική ειδοποιήθηκε για την πυρκαγιά περίπου ένα τέταρτο μετά τις 03:00 τα ξημερώματα της Τρίτης και αμέσως δόθηκε εντολή να σπεύσουν στην περιοχή ισχυρές δυνάμεις.

Μάλιστα, όπως ενημέρωσε η ΠΥ τούτη την στιγμή «Ενισχύονται οι δυνάμεις στην περιοχή Αγριλίτσα του δ. Διρφύων – Μεσσαπίων Ευβοίας & συνολικά έχουν κινητοποιηθεί: 80 πυροσβέστες, 39 οχ/τα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 41 πυροσβέστες, 6 οχ/τα με 12 πυροσβέστες ΜΕΤΠΕ (Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων), 4 Α/Φ & 2 Ε/Π. Συνδράμουν 8 μηχανήματα έργου, 10 υδροφόρες ΟΤΑ». 

Ηδη εκκενώθηκε η Μονή Μακρυμάλλης Παναγίας Θεοτόκου, ενώ δεν κινδυνεύουν σπίτια. Μέχρι στιγμής καίγεται πυκνό δάσος και ο καπνός είναι τόσο έντονος που έχει φτάσει μέχρι και την Αττική. Το μέτωπο της πυρκαγιάς κινείται στη δασώδη περιοχή της Αγριλίτσας, στον δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων Ευβοίας.  Ο δήμαρχος της περιοχής Γιώργος Ψαθάς μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ έκανε λόγο για «πολύ σοβαρή φωτιά με “μεγάλη τροφή” καθώς καίγεται πευκοδάσος, που εκδηλώθηκε στις 3 τα ξημερώματα» ενώ πρόσθεσε ότι για προληπτικούς λόγους απομακρύνθηκαν πέντε άτομα από την Ιερά Μονής Μακρυμάλλης.

Το έργο πυρόσβεσης δυσχεραίνουν οι πολύ ισχυροί άνεμοι και το δύσβατο έδαφος. Εχουν ενημερωθεί οι κάτοικοι των χωριών κοντά στο μέτωπο της φωτιάς (Αγριλίτσα, Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη) να βρίσκονται σε ετοιμότητα εκκένωσης των κατοικιών τους σε περίπτωση που πλησιάσουν οι φλόγες.

Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας: Μεγάλη και δύσκολη φωτιά
Για μεγάλη και επικίνδυνη φωτιά μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Φάνης Σπανός, μιλώντας στον Real FM.

«Είναι μία μεγάλη, επικίνδυνη και δύσκολη φωτιά η οποία βρίσκεται μέσα σε πυκνό πευκοδάσος, μακριά από κατοικημένες περιοχές, αλλά σε μεγάλο μέτωπο και με εναλλασσόμενους ανέμους», δήλωσε και πρόσθεσε: «Εχουμε πλήρη ανάπτυξη στόλου και εναέριων μέσων, με το που ξημέρωσε ήδη πετούσαν τα ελικόπτερα και τα αεροπλάνα… Όλες οι δυνάμεις είναι σε ενέργεια και το αντιμετωπίζουμε με τον καλύτερο τρόπο. Πιστεύω ότι σύντομα θα είμαστε πιο αισιόδοξοι, αλλά ακόμα έχουμε πολύ δρόμο».

«Ο πιο κοντινός χιλιομετρικά οικισμός στο μέτωπο της φωτιάς είναι το Μακρυμάλλη, απέχει 7,3 χιλιόμετρα. Εάν για κάποιο λόγο αρχίζει να γίνεται πιο επικίνδυνο εντός 15 λεπτών θα έχει εκκενωθεί. Πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί αλλά σε κάθε περίπτωση εμείς είμαστε απόλυτα έτοιμοι και για αυτό το σενάριο», επισήμανε ο κ. Σπανός.

kapnos_0.png

Τι γίνεται στα άλλα μέτωπα στην Ελλάδα 

Στο Πωγώνι των Ιωαννίνων η πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Δευτέρας και  καίει χαμηλή βλάστηση, στη θέση Κακόλακος. Η φωτιά δεν απειλεί μεν κατοικίες, αλλά μαίνεται σε δύσβατο σημείο. Για την αντιμετώπισή της επιχειρούν 16 πυροσβέστες με 6 οχήματα και ομάδα πεζοπόρου τμήματος με 10 πυροσβέστες.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Πρόδρομο του δήμου Θηβαίων Βοιωτίας. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 30 πυροσβέστες με 15 οχήματα, 2 αεροσκάφδη και 2 ελικόπτερα.

Πυρκαγιά επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη στην Σαμοθράκη σε αγροτική έκταση στην περιοχή Καμαριώτισσα. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα  το μέτωπο της φωτιάς έφτασε στη θάλασσα και τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.

Στη Σαμοθράκη επιχειρούν 10 πυροσβέστες με 5 οχήματα και μία υδροφόρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δυνάμεις που παραμένουν στην περιοχή, καθώς υπάρχουν διάσπαρτες μικρές εστίες.
Τέλος από το μεσημέρι της Δευτέρας βρίσκεται σε εξέλιξη πυρκαγιά που καίει δασική έκταση και ελαιώνες στη θέση Πλατύ στο Κομπότι Άρτας.

Για προληπτικούς λόγους διεκόπη η κυκλοφορία των αυτοκινήτων χθες το απόγευμα, ενώ στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 34 πυροσβέστες με 17 οχήματα, τέσσερις ομάδες πεζοπόρου τμήματος με 32 πυροσβέστες.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα efimerida.gr 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Ερχεται η 1η διαβούλευση για το “Masterplan Ύδρευσης” του Δήμου

Δημόσια Διαβούλευση για το Masterplan Ύδρευσης του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων - Πότε και που;

Νάξος – Μ.Ι.Υ.Α.: Ημερίδα με θέμα το Δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα

Hμερίδα με θέμα: «Η Συνδρομή της Μ.Ι.Υ.Α. του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών στη Λύση του Δημογραφικού Προβλήματος της Ελλάδας» - Πότε και Που;

Ferryscanner: Δημοφιλέστεροι ακτοπλοϊκοί προορισμοί για το 2024 οι Μύκονος, Πάρος και Σαντορίνη

Ferryscanner: Μύκονος, Πάρος και Σαντορίνη οι δημοφιλέστεροι ακτοπλοϊκοί προορισμοί του 2024

Πάρος: Νέο 5αστερο ξενοδοχείο στην Αγία Παρασκευή Νάουσας

Νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων δρομολογείται στην Πάρο – Σε ποια περιοχή θα γίνει

Σαντορίνη: Αποστολή μελετά τα υδροθερμικά συστήματα της καλδέρας και του Κολούμπου

Η αποστολή HYDROMOX αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατανόηση των φυσικών μηχανισμών που διαμορφώνουν τον υποθαλάσσιο ηφαιστειακό χώρο και την πρόβλεψη πιθανών κινδύνων για την ευρύτερη περιοχή του ηφαιστειακού συγκροτήματος της Σαντορίνης.

Το ελληνικό νησί που σχεδόν εξάλειψε την άνοια – Τι πίνουν οι κάτοικοί του;

Οι Ικαριώτες είναι μεγάλοι οπαδοί δύο ροφημάτων που μπορεί να τους βοηθούν να παραμείνουν σε εγρήγορση μέχρι τα βαθιά γεράματα

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Νέος κύκλος δωρεάν σεμιναρίων το Μάρτιο

Μέσα από το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα, το Επιμελητήριο Κυκλάδων στοχεύει να εξοπλίσει τα μέλη του με πολύτιμες γνώσεις και εργαλεία

Ποια Ελληνικά νησιά είναι στους 20 καλύτερους προορισμούς της Ευρώπης για το 2025

Πάνω από ένα εκατομμύριο ταξιδιώτες από 158 χώρες ψήφισαν για τον «Καλύτερο Ευρωπαϊκό Προορισμό για το 2025», που διενήργησε η πλατφόρμα για την προώθηση του τουρισμού στην Ευρώπη, European Best Destinations.

Αποψη: Ζωή και θάνατος πάνε αντάμα στις τελετουργικές εκφράσεις των ανθρώπων της Νάξου

Ο Γιώργος Καρνέζης σχολιάζει την κριτική που έγινε μέσω διαδικτύου για τη σχέση των αποκριάτικων εορτών και το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη

Εύη Νομικού – SANTORY: Οι μετρήσεις στην καλδέρα της Σαντορίνης θα εμπλουτίσουν τη βάση δεδομένων των Επιτροπών

Θα συνδυαστούν με τις μετρήσεις που θα γίνουν στο ενεργό υδροθερμικό πεδίο του Κολούμπου κ στη ΒΑ πλευρά της καλδερας της Σαντορίνης με ρομποτικό όχημα κ ειδικούς δειγματολήπτες τις επόμενες ημέρες

Τέμπη : Ηχηρό μήνυμα από την πανέμορφη Ηρακλειά (photos)

Ούτε στην Ηρακλειά ξεχνούν - Και το Μήνυμα τους ηχηρό προς κάθε κατεύθυνση (Photos)

Εκτακτο: Black out στη πόλη της Νάξου

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα η πόλη της Νάξου λόγω προβλήματος σε πυλώνα της ΔΕΗ κοντά στο Δημαρχείο

Απόκριες – Νάξος: “Πάρκινγκ” ο χώρος μπάσκετ δίπλα στο Δημαρχείο;

Μία εικόνα ... χίλιες λέξεις και αρκετές αντιδράσεις δημιουργήθηκαν από το γεγονός ότι δεκάδες αυτοκίνητα γέμισαν τον ανοιχτό χώρο μπάσκετ δίπλα από το Δημαρχείο

Ενδοκυκλαδικά: Το “Αρτεμις” φεύγει, το “Hellenic HighSpeed” έρχεται

Για την ετήσια ακινησία του το “Άρτεμις” ξεκινάει στις 10 Μαρτίου – Στη θέση του το “HELLENIC HIGHSPEED”

Βαγγ. Κατσαράς: “Τα τελευταία χρόνια η Νάξος είναι στις πρώτες θέσεις που επιλέγουν να έρθουν για την Αποκριά” (video)

Ναξιώτικη αποκριά-Μια γιορτή γεμάτη μυσταγωγία και κέφι - Τι ανέφερε ο Βαγγέλης Κατσαράς σε εκπομπή της ΕΡΤ (video)

ΑΜΣ Φιλωτίου: Αγιοβασιλόπιττα αφιερωμένη σε Δημήτρη Ημελλο και Μαργαρίτα Οικονομοπούλου

Την Αγιοβασιλόπιττα του Α.Μ.Σ. Φιλωτίου ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος - Ποιοι έδωσαν το "παρών" (φωτογραφίες)

Κυκλάδες – Εφορεία Αρχαιοτήτων: “Stop” σε τουριστικά καταλύματα σε Νάξο και Κύθνο

Δύο μη εγκρίσεις αιτημάτων για τουριστικά καταλύματα σε Νάξο και Κύθνο και μία μετατροπή

Δονούσα – Express Skopelitis: Γιατί συνεχίζετε η συνεχιζόμενη διάκριση στα δρομολόγια σε βάρος του νησιού μας;

Επιχειρηματίες και κάτοικοι της Δονούσας ζητούν απαντήσεις στην συνεχιζόμενη διάκριση στα δρομολόγια του Express Skopelitis σε σχέση με τα άλλα νησιά των Μικρών Κυκλάδων;

Σαντορίνη – Αμοργός: Πρόταση Λέκκα να ανοίξουν τα σχολεία

Σαντορίνη: Πρόταση Λέκκα να ανοίξουν τα σχολεία - Ανάλογη πρόταση και για Αμοργό, Ιο και Ανάφη