Τρίτη, 15 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΕλλάδα: Έσπασε το φράγμα των 400 θανάτων στη θάλασσα το 2018

Ελλάδα: Έσπασε το φράγμα των 400 θανάτων στη θάλασσα το 2018

|

Τουλάχιστον 413 θάνατοι καταγράφηκαν το 2018 στη θάλασσα (έναντι 357 την προηγούμενη χρονιά), με την κυβέρνηση να εισάγει νέο, αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο για τα θαλάσσια σπορ. 

Και να σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για ένα κράτος με εκατοντάδες νησιά…. Αύξηση σημείωσαν το 2018 οι θάνατοι στη θάλασσα στην Ελλάδα. Ο πνιγμός είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου για τα παιδιά έως 18 ετών. Κάθε χρόνο 50.000 Ευρωπαίοι πολίτες τραυματίζονται συμμετέχοντας σε δραστηριότητες στη θάλασσα.

«Η καλλιέργεια θαλάσσιας κυκλοφοριακής αγωγής και γενικότερα η καλλιέργεια σωστής κολυμβητικής συμπεριφοράς πρέπει να ξεκινά από τις μικρές ηλικίες» επεσήμανε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης, με αφορμή την κήρυξη της 11ης Μαΐου, ως Εθνικής Ημέρας Πρόληψης Θαλάσσιων Ατυχημάτων και Πνιγμών σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Safe Water Sports.

Είναι χαρακτηριστικό, πως το 2018, σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ναυτιλίας, καταγράφηκαν 413 θάνατοι στη θάλασσα από διάφορες αιτίες, ενώ το 2017 ήταν 357. Ως προς τα αίτια των θανάτων στη θάλασσα, που οι περισσότεροι καταγράφονται σε ηλικιωμένους και κυρίως τις μεσημβρινές ώρες, ο ένας στους τέσσερις οφείλεται αμιγώς σε πνιγμό ενώ στις υπόλοιπες σε παθολογικά αίτια.

Σύμφωνα με την οργάνωση Safe Water Sports, ο πνιγμός είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου για τα παιδιά από τη βρεφική ηλικία έως 18 ετών, ενώ υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 50.000 Ευρωπαίοι πολίτες τραυματίζονται συμμετέχοντας σε θαλάσσια σπορ και σε δραστηριότητες με σκάφη. Το υπουργείο Ναυτιλίας έχει προχωρήσει ήδη σε ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου με πιο αυστηρούς κανόνες για τις επιχειρήσεις των θαλασσίων σπορ, ενώ προβλέπονται νέες πιο ενισχυμένες προϋποθέσεις αδειοδότησης, εκπαίδευσης, απαραίτητου εξοπλισμού και εφοδίων στις λουτρικές εγκαταστάσεις καθώς και υποχρεωτική πρόσληψη ναυαγοσώστη σε παραλίες.

«Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, με 13.676 χιλιόμετρα ακτογραμμής, για να μπορούν οι άνθρωποι να απολαμβάνουν της χαρές της θάλασσας, πρέπει να ξέρουν και πώς να συμπεριφέρονται όταν είναι στο νερό. Να ξέρουν κολύμβηση και, να έχουν κυκλοφοριακή αγωγή όταν κυβερνούν ή επιβαίνουν σε σκάφος αναψυχής» ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ασφάλεια στη θάλασσα αλλά και στην υλοποίηση δράσεων για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και κυρίως των μαθητών.

«Με το Προεδρικό Διάταγμα 31/2018 καθορίσαμε τα των Σχολών Ναυαγοσωστικής Εκπαίδευσης, και τα της έκδοσης άδειας ναυαγοσώστη. Προβλέπονται νέες πιο ενισχυμένες προϋποθέσεις αδειοδότησης, εκπαίδευσης, απαραίτητου εξοπλισμού και εφοδίων στις λουτρικές εγκαταστάσεις καθώς και υποχρεωτική πρόσληψη ναυαγοσώστη σε παραλίες» δήλωσε ο υπουργός.

Πρόσθεσε επίσης ότι εκσυγχρονίστηκε το άρθρο 20 του Γενικού Κανονισμού Λιμένων γύρω από τα ταχύπλοα σκάφη και τα άλλα θαλάσσια μέσα αναψυχής. Τόνισε ότι οι αλλαγές αφορούν στις απαιτήσεις ασφαλείας, στις προϋποθέσεις λειτουργίας, στις τεχνικές προδιαγραφές για τα σκάφη έλξης, στις προϋποθέσεις και στα απαραίτητα προσόντα για τη χορήγηση αδειών εκμίσθωσης θαλασσίων μέσων αναψυχής, στις συνθήκες απαγόρευσης χρήσης τους και τις κυρώσεις σε περίπτωση παράβασης των νέων κανόνων.

Πώς ξεκίνησε η πρωτοβουλία της Safe Water Sports-

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε με αφορμή ένα τραγικό γεγονός που συνέβη το καλοκαίρι του 2014 στη Μύκονο που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 10χρονου παιδιού, του Μιχαήλ Πασχαλάκη.

Το Safe Water Sports επιδιώκει τη συστηματική και συνεχή ενεργοποίηση όλων των δυνάμενων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με στόχο την οργάνωση, τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση των πολιτικών ασφάλειας και της ισχύουσας νομοθεσίας. «Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της οργάνωσης Παναγιώτης Πασχαλάκης με αφορμή τη δίκη που διεξάγεται την Πέμπτη στη Σύρο για το τραγικό ατύχημα το 2014 στη Μύκονο που κόστισε τη ζωή του παιδιού του.

Κατηγορούμενοι σε βαθμό κακουργήματος (υπ΄ αριθ 97/2018 βούλευμα) είναι οι δύο ιδιοκτήτες της επιχείρησης εκμίσθωσης θαλασσίων σπορ και μέσων αναψυχής, καθώς και ο οδηγός του ταχύπλοου.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα ΑΠΕ – ΜΠΕ 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αγωνία για το ΚΕΔΑΣΥ Νάξου: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για νέο όταν το υπάρχον καταρρέει»

Η Ένωση Γονέων Πάρου καλεί σε άμεση δράση για τις άθλιες συνθήκες στέγασης και λειτουργίας του ΚΕΔΑΣΥ Νάξου – Προειδοποιεί για ευθύνες σε Δήμο και Περιφέρεια αν δεν υπάρξουν λύσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Νάξος: Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. του Τυροκομείου Πιτταρά στην κορυφή του κόσμου!

Με κορυφαία βαθμολογία από το Taste Atlas και παγκόσμιες διακρίσεις, η ναξιώτικη γραβιέρα από το Τυροκομείο Πιτταρά επιβεβαιώνει τη φήμη της ως πρεσβευτής γεύσης και ποιότητας της Νάξου.

Νάξος: Ψήφισμα από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου για τον εκλιπόντα καθηγητή Στέλιο Ζαφειρόπουλο

Ο Σύλλογος Διδασκόντων εκφράζει τη βαθιά του συγκίνηση και συμπαράσταση στην οικογένεια του διαπρεπούς εκπαιδευτικού και τιμά τη μνήμη του με σειρά αποφάσεων.

Τραγωδία στην Κύθνο: 87χρονος Ελβετός τουρίστας πέθανε πάνω σε σκάφος στον Μέριχα

Παρά τις προσπάθειες ανάνηψης από το πλήρωμα και ιατρούς του νησιού, ο ηλικιωμένος τουρίστας κατέληξε – Προανάκριση από τη Λιμενική Αρχή Κύθνου

Φολέγανδρος: Ανθρώπινες ιστορίες και αυθεντική ομορφιά στην εκπομπή “Όπου Υπάρχει Ελλάδα” (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής συνεχίζουν το ταξίδι τους στη Φολέγανδρο, σήμερα Τρίτη 15 Ιουλίου στις 14:45 στον ΣΚΑΪ, μέσα από μοναδικά πορτρέτα κατοίκων, παραδόσεων και φυσικής γοητείας.

Δωδεκάνησα: Ξεκινά το μεγάλο έργο ανακύκλωσης σε Κω και Κάλυμνο μέσω ΣΔΙΤ

Η 23η Σεπτεμβρίου σηματοδοτεί την πρώτη φάση του διαγωνισμού για την υλοποίηση δύο υπερσύγχρονων μονάδων ανακύκλωσης και ανάκτησης αποβλήτων – Πρωτοβουλία-ορόσημο για το περιβάλλον στα Δωδεκάνησα

HELLENiQ ENERGY: Μείωση τιμών καυσίμων σε 12 ακριτικά νησιά, ανάμεσά τους, Αμοργός, Σέριφος και Σίκινος

Με κοινωνική ευαισθησία και χωρίς τυμπανοκρουσίες, η HELLENiQ ENERGY μέσω της ΕΚΟ μειώνει το κόστος των καυσίμων σε δυσπρόσιτα νησιά, ενισχύοντας τους κατοίκους και τον τουρισμό.

Υποβολή ενδιαφέροντος έως 31 Ιουλίου για σεμινάρια τεχνικού ασφαλείας στις Κυκλάδες

Σεμινάρια με φυσική παρουσία για εργοδότες που επιθυμούν να ασκούν οι ίδιοι τα καθήκοντα Τεχνικού Ασφαλείας – Διεξαγωγή σε Μήλο, Σύρο, Πάρο, Σίφνο και άλλα νησιά ανάλογα με τη συμμετοχή

Συγχαρητήρια Γιάννη Κρητικού στον νέο Γενικό Γραμματέα Παιδείας, Γιάννη Παπαδομαρκάκη

Μια θερμή δήλωση στήριξης και υπερηφάνειας για έναν άξιο εκπαιδευτικό με πολύχρονη προσφορά στα Δωδεκάνησα και το Νότιο Αιγαίο

Λορέττα Γαΐτη: «Το Μουσείο Γαΐτη-Σίμωση είναι ο φόρος τιμής μου στους γονείς μου και στην Ίο που αγάπησαν»

Η αρχιτέκτονας Λορέττα Γαΐτη αφηγείται πώς η προσωπική της πρωτοβουλία και η βαθιά οικογενειακή σύνδεση με την Ίο οδήγησαν στη δημιουργία ενός μουσείου που κρατά ζωντανή την κληρονομιά δύο σπουδαίων δημιουργών.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος: Πέντε «κρυμμένες» παραλίες για ήσυχες (!!!) αποδράσεις

Από τον εξωτικό Πάνορμο μέχρι τη μυστική Χαβάη, ανακαλύψτε πέντε μοναδικές ακτές της Νάξου που προσφέρουν αυθεντική νησιωτική εμπειρία, μακριά από την πολυκοσμία.

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Στασιμότητα στην επιβατική και οχηματική κίνηση στο λιμάνι Νάξου το πρώτο εξάμηνο του 2025

Οριακή πτώση στους επισκέπτες και τα οχήματα φέτος, με έντονη πτώση τον χειμώνα αλλά θετικά σημάδια από την άνοιξη και μετά (πίνακας)

Νάξος – Ορφέας Παπαδόπουλος: Από την υποκριτική στο τατουάζ και… στην Παναγία των Παρισίων (video)

Ο γνωστός ηθοποιός και tattoo artist μιλά αποκλειστικά στο Naxospress για την τέχνη, τη ζωή του στη Νάξο, τα παράξενα τατουάζ και τη νέα του θεατρική πρόκληση

Γιώργος Πρίντεζης στην Ηρακλειά: Ο θρύλος του μπάσκετ δείπνησε στο εμβληματικό “Αράκλεια”

Μετά το AegeanBall Festival, ο Πρίντεζης χαλάρωσε στις Μικρές Κυκλάδες, απολαμβάνοντας τις γεύσεις του Γιάννη Γαβαλά σε ένα από τα κορυφαία εστιατόρια του Αιγαίου.