Η Ελλάδα επισπεύδει την αύξηση της θητείας στους 12 μήνες – Περισσότεροι στα σύνορα – Τι δηλώνει ο αρμόδιος Υπουργός
Προ των πυλών βρίσκεται η αύξηση της θητείας στους 12 μήνες για το Στρατό Ξηράς, σύμφωνα με όσα δήλωσε από τη Θάσο ο υπουργός Άμυνας Νικος Παναγιωτόπουλος. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η αλλαγή επισπεύδεται, πιθανά και λόγω της ανησυχίας που υπάρχει από την τουρκική προκλητικότητα.
Σε δηλώσεις του ο κ. Παναγιωτόπουλος αφού επεσήμανε ότι “η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είναι ισχυρές και διασφαλίζουν τις συνθήκες, ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να προστατεύουν την εδαφική κυριαρχία της χώρας και τα κυριαρχικά της δικαιώματα δημιουργώντας ισχυρή αποτροπή έναντι κάθε επιβουλής” και πρόσθεσε: “Με τον δεδομένο σχεδιασμό για προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών, έλευση περισσότερων στρατευσίμων, από την αύξηση της θητείας στους 12 μήνες που θα γίνει σύντομα και την αύξηση των σπουδαστών των παραγωγικών σχολών που βγάζουν τους αξιωματικούς στο στρατό ξηράς, την πολεμική αεροπορία και το πολεμικό ναυτικό, είναι δεδομένο ότι θα έρθουν περισσότεροι στον Έβρο να υπηρετήσουν”.
Η συζήτηση για αύξηση της θητείας στο στρατό ξηράς, που σήμερα είναι στους εννέα μήνες, είχε ανοίξει από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της διακυβέρνησης από τη ΝΔ με πρωτοβουλία του ίδιου του κ. Παναγιωτόπουλου, χωρίς ωστόσο να δοθεί συνέχεια, καθώς το θέμα είχε παραπεμφθεί στις προτάσεις που θα έκανε η ηγεσία του στρατεύματος προς το υπουργείο Άμυνας.
Τι είπε ο Μητσοτάκης για το γιο του
Για ενδεχόμενες αλλαγές στη στρατιωτική θητεία στην Ελλάδα είχε μιλήσει από το βήμα της ΔΕΘ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου φέτος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ωστόσο δεν είχε εστιάσει στην αύξηση της θητείας στο στρατό ξηράς αλλά στο ενδεχόμενο της υποχρεωτικής στράτευσης των νέων στα 18 τους χρόνια.
Σύμφωνα με τα όσα είχε πει ο κ. Μητσοτάκης πριν από περίπου ένα μήνα, η κυβέρνηση εξετάζει την υποχρεωτική στράτευση στα 18. Όπως εξήγησε αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα αφενός τη διευκόλυνση του προγραμματισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ θα βοηθήσει και στη δημιουργία ενός καθεστώτος ισότητας για όλους τους στρατεύσιμους. «Θα μπαίνουν όλοι την ίδια ηλικία και αν κάποιος έχει περάσει στο πανεπιστήμιο, όπως γίνεται σε Κύπρο και Ισραήλ, θα μεταθέσει την είσοδό τους για ένα χρόνο και θα υπηρετήσει τη θητεία του στα 18» είπε χαρακτηριστικά.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έδωσε παραπάνω λεπτομέρειες, αφού όπως ο ίδιος είπε δεν υπάρχει κάποια οριστική απόφαση. «Θα το θέσω στον δημόσιο διάλογο, πρέπει να το ζυγίσουμε και να δούμε πόσο ωφέλιμο είναι» τόνισε. Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18 προκαλεί αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.
Μόλις το Σάββατο, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Αλεξανδρούπολη όπου υπηρετεί ο γιος του Κωνσταντίνος, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως θα κάνει όλη την θητεία του στον Έβρο.
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα tanea.gr