Νέα αναζωπύρωση σημειώθηκε το βράδυ στη Δαδιά, όπου ζητήθηκε εκ νέου από τους κατοίκους του χωριού να φύγουν
Για άλλη μια μέρα, σε εξέλιξη βρίσκονται πολλαπλά πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα, με τα κυριότερα από αυτά να εντοπίζονται σε Ηλεία, Δαδιά και Λέσβο. κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί, καθώς ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, προειδοποίησε ότι και η Δευτέρα θα είναι μια επικίνδυνη ημέρα, συνδυάζοντας ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ» ξηρασίας, πολύ υψηλών θερμοκρασιών και ισχυρών ανέμων. Όπως είπε ο κ. Αρτοποιός, η Πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει 141 δασικές πυρκαγιές στη χώρα το τελευταίο τριήμερο.
Εικόνες από το 2007 στην Ηλεία
Στα Κρέστενα Ηλείας η πυρκαγιά κατευθύνεται νοτιοανατολικά προς το χωριό Γρύλλος και την περιοχή Άγιος Αθανάσιος. Σύμφωνα με πληροφορίες από το πεδίο, δεν απειλούνται χωριά. Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται στον νοτιοανατολικό άξονα προς τα βουνά της Σμέρνας.
Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, οι δυνάμεις στο σημείο έχουν ενισχυθεί. Πλέον, επιχειρούν 125 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρου τμήματος και 43 οχήματα. Από αέρος ρίψεις νερού έκαναν μέχρι τη δύση του ήλιου δύο τράκτορες και τέσσερα ελικόπτερα.
Στο χωριό Γρύλλος έχει γίνει προληπτική απομάκρυνση ηλικιωμένων, ενώ γενικότερα εστάλη μήνυμα από το 112 για αποφυγή των μετακινήσεων στην περιοχή. Ο κ. Αρτοποιός ανέφερε ότι έχει δοθεί εντολή προληπτικής εκκένωσης σε Κρέστενα, Φρίξα, Μακρίσια, Σκυλλουντία, Γρύλλο και Βρίνα.
«Το μέτωπο έχει ανοίξει αρκετά και έχει κάνει πολλές διακλαδώσεις. Δεν υπάρχει κίνδυνος για κάποια τοπική κοινότητα αυτή τη στιγμή και έχει ήδη εκκενωθεί ο Γρύλος. Έχουμε ισχυρούς ανέμους – αν συνεχίσουν με αυτή την κατεύθυνση, θα έχουμε πρόβλημα και ειδικά στις περιοχές Σμέρνα και Γρέκα. Έχουν καεί στα Κρέστενα εγκατελειμμένες αγροικίες και αποθήκες, αλλά όχι σπίτια. Δεν έχω πληροφόρηση για καμένα σπίτια. Δυστυχώς με τη δύση του ήλιου σταματούν τα εναέρια μέσα, σε μια φάση που η φωτιά είναι επικίνδυνη. Μάλιστα, στο σημείο με την μεγαλύτερη επικινδυνότητα είναι δύσκολο να επιχειρήσουν έως αδύνατο, γιατί υπάρχουν πυλώνες υψηλής τάσης και το τοπίο είναι δύσκολο. Επίσης, ένα από τα αεροσκάφη εμφάνισε βλάβη», δήλωσε στην «Κ» ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος.
Με τη σειρά του, μιλώντας στο kathimerini.gr o Νίκος Σμαρνάκης, διοικητής της Πυροσβεστικής Πύργου (όπου υπάγονται και τα Κρέστενα), μάς είπε τα εξής: «Έχουμε πολλά ενεργά μέτωπα και φυσάει πολύ. Είναι επικίνδυνη φωτιά».
Το κύριο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται πλέον εκτός οικισμών και κινείται σε αγροτοδασικές εκτάσεις, ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Διονύσης Μπαλιούκος, ενώ σημείωσε ότι δεν έχει ενημερωθεί για ενδεχόμενες ζημιές σε σπίτια.
Όσον αφορά στην εξέλιξη της φωτιάς, ο δήμαρχος ανέφερε ότι «το πύρινο μέτωπο απλώθηκε σε έκταση περίπου 20 χιλιομέτρων», προσθέτοντας ότι «είναι θετικό το γεγονός ότι πλέον δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή».
Σε πλήρη ετοιμότητα έχουν τεθεί, λόγω της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη, τα κέντρα υγείας Κρεστένων, Αρχαίας Ολυμπίας, και Ζαχάρως, καθώς και το Νοσοκομείο του Πύργου.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης, μέχρι τώρα έχει διακομιστεί στο Κέντρο Υγείας Κρεστένων, ένας πολίτης που αντιμετώπισε αναπνευστικά προβλήματα στην προσπάθειά του να σώσει το σπίτι του από τη φωτιά.
Επίσης, σύμφωνα με τον Γιάννη Καρβέλη, στο ίδιο κέντρο υγείας φιλοξενείται μία ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία διαμένει μόνη της στην περιοχή, αλλά λόγω της εκκένωσης, δεν μπορούσε να μετακινηθεί σε άλλο σημείο.
Νέα αναζωπύρωση στη Δαδιά – Ξανά 112 για εκκένωση του χωριού
Μεγάλη αναζωπύρωση της φωτιάς που έχει κατακάψει το δάσος της Δαδιάς στον Έβρο σημειώθηκε λίγο πριν από τις 9 το βράδυ.
Για άλλο ένα βράδυ οι φλόγες κινούνται απειλητικά προς το χωριό. Όπως έγινε και το Σάββατο το βράδυ, οι κάτοικοι έλαβαν μήνυμα από το 112 να εκκενώσουν προς Σουφλί.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα χρησιμοποιηθεί η μέθοδος του «αντιπυρός» για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στο δάσος της Δαδιάς, η οποία μαίνεται για τέταρτη μέρα.
Στην πολύ δύσκολη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Σουφλί Έβρου, η κύρια προσπάθεια των επιχειρήσεων αυτή την ώρα επικεντρώνεται στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, ένα πολύτιμο και μοναδικής οικολογικής σημασίας δασικό οικοσύστημα.
«Από την πρώτη στιγμή γνωρίζαμε τις μεγάλες δυσχέρειες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε και που έχουν να κάνουν με την πολύ πυκνή βλάστηση, την γεωμορφολογία του εδάφους, τις απότομες κλίσεις και το πιο σημαντικό, τις συνεχείς εναλλαγές κατεύθυνσης και έντασης του ανέμου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού που αναφέρουμε είναι ότι ενώ επιχειρούσαμε στο νοτιοδυτικό κομμάτι του ενεργού μετώπου, όπου είναι ο πυρήνας του Δάσους, μια απότομη αλλαγή φοράς του ανέμου πυροδότησε νέο μέτωπο στο βόρειο τμήμα, πλησίον του χωριού Δαδιά. Αυτός είναι και ο λόγος που χθες βράδυ στις 23:50 ενεργοποιήθηκε το 112 για προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων προς Γιαννούλη-Σουφλί», ανέφερε ο κ. Αρτοποιός.
Οι συνεχιζόμενες εναλλαγές της κατεύθυνσης αλλά και της έντασης του ανέμου στην περιοχή της Δαδιάς εξακολουθούν να υποδαυλίζουν την πολυήμερη πλέον προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς που στο πέρασμά της αφήνει σημαντικά λαβωμένο το Εθνικό Πάρκο. Ο προϊστάμενος του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας, ο οποίος μαζί με τους συναδέλφους του των όμορων του Σουφλίου δασαρχείων και με μέλη δασικών συνεταιρισμών βρίσκονται στην περιοχή προκειμένου να συμβάλουν στην υλοτομία και στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, αναφέρει ότι λίγο πριν από τις 9 μ.μ. η φωτιά, λόγω του δυνατού αέρα, πέρασε την αντιπυρική ζώνη νότια του Κέντρου Ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, απειλώντας το Κέντρο το οποίο έχει εκκενωθεί, ενώ από το σημείο έχει απομακρυνθεί και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας «Όλυμπος».
Περιγράφοντας την εικόνα που παρουσιάζει απόψε η πυρκαγιά, ο κ. Πιστόλας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτό που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μετά το μεσημέρι είναι τρία ενεργά και μεγάλα μέτωπα. Το ένα κινείται βόρεια προς την περιοχή του μοναστηριού της Δαδιάς και του δασικού φυτωρίου. Περιμετρικά του μοναστηριού, που έχει εκκενωθεί, έχει γίνει αντιπυρική ζώνη για την προστασία του. Με τα ως τώρα δεδομένα η εκτίμηση είναι ότι το συγκεκριμένο μέτωπο θα ελεγχθεί ή θα σβήσει στις επόμενες μέρες, ενδεχομένως και αύριο. Το θέμα είναι τα άλλα δύο μέτωπα. Το ένα είναι νότια προς το φράγμα της Λύρας λίγο πιο πάνω από εκεί όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, σε μια περιοχή στην οποία επιχειρούσαν και τα πυροσβεστικά ελικόπτερα με ρίψεις νερού, βόρεια του φράγματος».
«Το μεγαλύτερο μέτωπο είναι στο δυτικό τμήμα του δάσους, όπου επιχειρούν υλοτόμοι για τη δημιουργία νέας αντιπυρικής ζώνης που θα παρέχει τη δυνατότητα προσέγγισης του μετώπου της πυρκαγιάς στις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης. Το συγκεκριμένο σημείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς εάν η πυρκαγιά το περάσει, απειλούνται οι φωλιές του Μαυρόγυπα», τόνισε.
Επιχειρούν αδιάκοπα 320 Πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν από αέρος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας 10 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου οι οποιες κατευθύνουν τους υλοτόμους των δασικών συνεταιρισμών της περιοχής και των όμορων δασαρχείων Διδυμότειχου και Αλεξανδρούπολης οι οποιοι δημιουργούν επιπλέον αντιπυρικές ζώνες και λωρίδες και διαπλατύνουν υφιστάμενες.
Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει διαθέσει, 8 μηχανήματα έργου και 1 ομάδα «Δευκαλίωνα» αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα. Επίσης συνδράμει η τοπική αυτοδιοίκηση που έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων.
Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έχουν τεθεί, από χθες, σε γενική επιφυλακή. Ταυτόχρονα οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, παρέχουν κάθε συνδρομή, ενώ συνδράμουν πολλοί εθελοντές πυροσβέστες με υδροφόρα οχήματα.
Στην εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων και στα δύο ρεύματα στο ύψος του κόμβου Λύρας-Λαγυνών προχώρησαν οι αρμόδιες Αρχές, λόγω της εξάπλωσης της πυρκαγιάς παράλληλα με την εθνική οδό, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς. Για την κίνηση των οχημάτων χρησιμοποιείται το παλιό εθνικό οδικό δίκτυο.
Αναζωπύρωση στη Λέσβο
Η πυρκαγιά στη Λέσβο έχει μια αναζωπύρωση στα βορειοανατολικά, στις παρυφές του Ολύμπου, όπου υπάρχει πυκνό δάσος, ενώ υπάρχει φόβος ότι θα επεκταθεί στα Πλωμαριτοχώρια, νότια του βουνού.
Έχει ασφαλιστεί το χωριό Σταύρος, όπου επιχειρούν 3 ελικόπτερα, επίγειες δυνάμεις και ΕΜΟΔΕ («δασοκομάντος»). Στο βόρειο μέτωπο υπάρχουν μικροεστίες που δουλεύονται από τις επίγειες.
Συνολικά, στην περιοχή εξακολουθούν και επιχειρούν 81 πυροσβέστες, 20 οχήματα, 7 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, καθώς και δυνάμεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εθελοντές.
Νωρίτερα, εστάλησαν μηνύματα εκκένωσης από το 112 στη Βρίσα και το Σταυρό, όπου δόθηκε μάχη για να μη μπουν οι φλόγες στον οικισμό. Με δάκρυα στα μάτια, οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι της Βρίσας (που είχε «χτυπηθεί» το 2017 από τον «Εγκέλαδο») έγιναν και πυρόπληκτοι και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Σύμφωνα με το meteo.gr, μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής εκτιμάται ότι 16.300 στρέμματα έγιναν στάχτη.
Μέτωπα σε Γρεβενά και Σαγιάδα Θεσπρωτίας
Σημειώνεται ότι εξακολουθεί και μαίνεται η μεγάλη φωτιά σε ορεινή περιοχή στα Γρεβενά, κοντά στη Βάλια Κάλντα. Στη δύσβατη αυτή περιοχή επιχειρούν 21 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 3 οχήματα και 1 ελικόπτερο.
Πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Σαγιάδα, κοντά στα Φιλιατά Θεσπρωτίας. Στο σημείο επιχειρούν 35 πυροσβέστες με 9 οχήματα, μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος και ένα ελικόπτερο. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η φωτιά κινείται απειλητικά προς τα σπίτια του χωριού.
Yπό έλεγχο η φωτιά στη Φαιστό
Στις Μοίρες του δήμου Φαιστού, στο Ηράκλειο Κρήτης, η πυρκαγιά έχει ελεγχθεί.
Στο σημείο επιχείρησαν 75 πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 20 οχήματα και 2 ελικόπτερα.
Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Καθημερινή”