Τρίτη, 1 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΕλλάδα - Covid 19: Μάσκα τέλος στους εξωτερικούς χώρους και η απαγόρευση...

Ελλάδα – Covid 19: Μάσκα τέλος στους εξωτερικούς χώρους και η απαγόρευση κυκλοφορίας

|

Καταργείται η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους και η απαγόρευση κυκλοφορίας από αύριο Πέμπτη 24 Ιουνίου – Τέλος τα self tests στους εμβολιασμένους – Οι αλλαγές και στην Εστίαση  

Μάσκα τέλος στους εξωτερικούς χώρους από αύριο Πέμπτη 24 Ιουνίου.. Αλλά και τέλος στην απαγόρευση κυκλοφορίας από την προσεχή Δευτέρα 28 Ιουνίου… …Τη μη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, όπου δεν παρατηρείται συνωστισμός, καθώς και την κατάργηση των self tests στους πλήρως εμβολιασμένους ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιά, κατά τη σημερινή επίσημη ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Χαρδαλιάς, η καλή επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας επιτρέπει να προχωρήσουμε στην περαιτέρω άρση περιοριστικών μέτρων. Παράλληλα, από την Δευτέρα 28 Ιουνίου, στις 5 το πρωί, αίρεται το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, ενώ καταργείται και η διενέργεια self tests για τους πλήρως εμβολιασμένους εργαζόμενους και σε όσους πάνε σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση και της δεύτερης δόσης του εμβολιασμού.

Ειδικότερα, μετά από εισήγηση της Επιτροπής η κυβέρνηση αποφάσισε:

# Καταργείται η υποχρέωση χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Παραμένει υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Το μέτρο αυτό τίθεται σε ισχύ από αύριο Πέμπτη στις 5 το πρωί.

# Από την Δευτέρα 28 Ιουνίου αίρεται η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας (curfew).

# Εξαίρεση των πλήρως εμβολιασμένων εργαζομένων από την υποχρέωση διενέργειας self- test σε χώρους εργασίας και των αθλουμένων σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (και της δεύτερης δόσης εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων). 

# Στην εστίαση ανεβαίνει το ανώτατο όριο παρουσίας σε ένα τραπέζι σε 10 άτομα.

# Ανεβαίνει το όριο των ατόμων στις δεξιώσεις θα φτάνει μέχρι και τους 300 καλεσμένους.

# Σχετικά με τη λειτουργία των οργανωμένων παραλιών/πλαζ ορίζεται μέγιστος αριθμός 120 ατόμων ανά 1.000τ.μ. επιφανείας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο. 

Αναφορικά με αιτήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών, τα μέλη της Επιτροπής εισηγήθηκαν ομόφωνα τα ακόλουθα: 

# Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (Β κατηγορία), δύνανται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία.

# Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (Α κατηγορία) δύναται επίσης να επανέλθουν στην εργασίας τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό.

# Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, θα κρίνεται από τη Διοίκηση κάθε υγειονομικού σχηματισμού η αξιοποίησή τους στις κατάλληλες θέσεις αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου που ανήκουν. 

# Επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες. Η εξυπηρέτηση του κοινού να γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού, τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και των κανόνων που ισχύουν για το λιανεμπόριο (1 άτομο ανά 16 τ.μ.), για τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πολιτών και την υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικό χώρο εφόσον παρατηρούνται ουρές. 

Βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας

Η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας είναι σαφής και ευχάριστη, είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως τόνισε, η Επιτροπή αποφάσισε να μην γίνονται self test υποχρεωτικά για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ εισηγήθηκε επίσης τη μη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, όπου δεν υπάρχει συνασπισμός. Θα παραμείνει υποχρεωτική σε κλειστούς δημόσιους χώρους, όπως τόνισε, προσθέτοντας ότι το μέτρο θα ισχύσει από αύριο. 

Η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι η μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων διαμορφώνεται στα 32 έτη, ενώ σε κάποιες τουριστικές περιοχές είναι ακόμη μικρότερη, φτάνοντας ακόμη και τα 21 έτη.

Σε ό,τι αφορά τον δείκτη θετικότητας έχει μειωθεί στο 1,3%.

Μαζί με τον εμβολιασμό, τα self test έχουν συμβάλει καθοριστικά κατά του τρίτου κύματος, τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Τόνισε, επίσης, ότι τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας είναι 4.100, ενώ 1.000 ασθενείς νοσηλεύονται. Οι εισαγωγές ανά ημέρα έχουν μειωθεί στις 55 κατά μέσο όρο. Επίσης μειώνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων και των νέων θανάτων.

Ο δείκτης μετάδοσης είναι λίγο πάνω από το 0,8%.

Η κ. Παπαευαγγέλου έκανε και πάλι κάλεσμα για τον εμβολιασμό όσων δεν το έχουν κάνει ακόμη και είπε πως όσο κυκλοφορεί ο ιός αυξάνεται ο κίνδυνος μεταλλάξεων.

Από την πλευρά του ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε πως συρρικνώνεται η πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας. 40 % λιγότερες είναι αυτή την εβδομάδα οι νέες διαγνώσεις σε σχέση με την προηγούμενη.

Για το ινδικό στέλεχος Δέλτα είπε πως έχει συνδεθεί με την αύξηση των κρουσμάτων σε Ηνωμένο Βασίλειο, Πορτογαλία και Ισραήλ και καταγράφεται στους μη εμβολιασμένους.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μετάθεση της έναρξης του ψηφιακού δελτίου αποστολής

Παρατείνονται οι προθεσμίες για την ψηφιακή αποστολή δελτίων αποστολής στο myDATA – Αναλυτικά οι ημερομηνίες για Α' και Β' Φάση ανά κατηγορία επιχείρησης.

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την ασθένεια του λογιστή

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την προστασία λογιστών-φοροτεχνικών λόγω ασθένειας – Ανακοίνωση Πιερρακάκη σε συνάντηση με το ΟΕΕ

Η Πορτάρα… Viral σε Ghibli style

Η Πορτάρα «ντύνεται» με τα χρώματα της φαντασίας και μεταμορφώνεται σε σκηνή βγαλμένη από ταινία του Studio Ghibli, μαγεύοντας το ελληνικό και διεθνές κοινό.

Κακοκαιρία – Μύκονος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το “νησί των Ανέμων”

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Μύκονος μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

Νάξος – Προστασία Αγριας Ζωής: Εβδομήντα φοινικόπτερα απολαμβάνουν την ηρεμία τους στην Αλυκή (video)

Απρόσμενη επίσκεψη φοινικόπτερων (Φλαμίγκ) στην Αλυκή της Νάξου - Δείτε το σχετικό video από τον Σύλλογο Προστασίας Αγριας Ζωής Νάξου

Ανάφη: Πρόβλημα στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις και το 2ο ενδοκυκλαδικό που αγνοείται

Προβλήματα και λύσεις στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Ανάφης - Τι συμβαίνει με τα δρομολόγια και οι υποσχέσεις που πήρε ο Δήμαρχος κος Ρούσσος

Γ. Πολυχρονάκος: Η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης» κρύβεται πίσω από τη λάσπη”

Γ. Πολυχρονάκος: “Πάρος και Μύκονος στο έλεος των πλημμυρών – Η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης» κρύβεται πίσω από τη λάσπη”

Πάρος: Κηρύχθηκε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης

Αποδεκτό το αίτημα για κήρυξη του Δήμου Πάρου σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας

Νάξος – Ε.ε.ε.ΕΚ.: Δράσεις με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αυτισμού

Το Ειδικό Επαγγελματικό Σχολείο Νάξου διοργανώνει αύριο Τετάρτη (02/04) δράση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

Νάξος – Φιλώτι: Οι μαθητές του ΕΠΑΛ “Μιχάλης Κατσάνης” χτίζουν ξερολιθιές (photos)

Μαθητές του ΕΠΑΛ Νάξου "Μιχάλης Κατσάνης" χτίζουν ξερολιθιές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (Photos)

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

Κυκλάδες – Δόμηση 2024: Πρωταθλήτρια η Πάρος, εντυπωσιακή αύξηση σε Μήλο, Τήνο και Σύρο

Εντυπωσιακή πτώση παρατηρήθηκε στη Μύκονο, όπου εκδόθηκαν μόλις 23 άδειες, πιθανότατα λόγω του κορεσμού της αγοράς ακινήτων και των πολύ υψηλών αξιών της γης.