Τρίτη, 15 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΕλλάδα - Αστυνομία: Προσοχή στο μήνυμα: «Εμπλέκεστε σε υπόθεση ναρκωτικών»

Ελλάδα – Αστυνομία: Προσοχή στο μήνυμα: «Εμπλέκεστε σε υπόθεση ναρκωτικών»

|

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δέχτηκε δεκάδες καταγγελίες από πολίτες που ανέφεραν πως δέχτηκαν στα κινητά τους τηλέφωνα κλήσεις από άγνωστο αριθμό στις οποίες ακουγόταν ένα ηχογραφημένο μήνυμα να τους ενημερώνει πως εμπλέκονται σε σοβαρά αδικήματα

Τεράστιες διαστάσεις έχουν λάβει τα τελευταία χρόνια τα φαινόμενα τηλεφωνικής απάτης, με αποτέλεσμα πολίτες να πέφτουν θύματα κακοποιών και να βλέπουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να αδειάζουν. 

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου και  η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δέχτηκε δεκάδες καταγγελίες από πολίτες που ανέφεραν πως δέχτηκαν στα κινητά τους τηλέφωνα κλήσεις από άγνωστο αριθμό στις οποίες ακουγόταν ένα ηχογραφημένο μήνυμα στην αγγλική γλώσσα να τους ενημερώνει πως εμπλέκονται σε σοβαρά αδικήματα, όπως υποθέσεις ναρκωτικών και trafficking.

Στο τέλος η άγνωστη φωνή τους καλούσε να πατήσουν τον αριθμό «1» προκειμένου να ενημερωθούν εκτενέστερα για τα εν λόγω αδικήματα και την εμπλοκή τους. 

Πώς δρα το κύκλωμα
Στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μιλώντας στο kathimerini.gr, εξήγησαν πως δεν είναι η πρώτη φορά που έρχονται αντιμέτωποι με τέτοιου είδους τηλεφωνικές απάτες. Όπως σημείωσαν συγκεκριμένα, πρόκειται για απάτη που κατά καιρούς τίθεται σε εφαρμογή για κάποιο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια σταματά… μέχρι την επανεμφάνισή της. 

sverkos-apati.jpg«Δεχθήκαμε αρκετές καταγγελίες που σχετίζονται με την ιστορία αυτή. Ευτυχώς πλέον οι πολίτες είναι ενημερωμένοι και δύσκολα πέφτουν στην παγίδα. Και πέρσι είχαμε αντιμετωπίσει μία παρόμοια απάτη, πιθανόν από το ίδιο κύκλωμα, που και πάλι αφορούσε σε σοβαρά αδικήματα στα οποία υποτίθεται πως εμπλεκόταν ο πολίτης που σήκωνε το τηλέφωνο. Πάντως σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να κάνουμε αυτό που μας λέει το μήνυμα. Δηλαδή να πατήσουμε τον αριθμό 1. Και αυτό γιατί στη συνέχεια γίνεται προσπάθεια απόσπασης προσωπικών στοιχείων. Είναι πιθανό μετά το μήνυμα να ακούσουμε ένα φυσικό πρόσωπο το οποίο να προσπαθήσει να μας χειραγωγήσει και να μας ζητήσει να πληρώσουμε ένα ποσό στον τάδε λογαριασμό λόγω του αδικήματος που υποτίθεται πως έχουμε διαπράξει. Θέλει πολύ προσοχή».

 

«Πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο. Οι απάτες αυτές γίνονται μέσω ειδικών πλατφορμών και σέρβερ τρίτων χωρών με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα δύσκολος ο εντοπισμός τους. Χρησιμοποιούν τηλέφωνα ανάλογα με τη χώρα-στόχο τα οποία όμως ουσιαστικά δεν αντιστοιχούν πουθενά ή αντιστοιχούν σε πολίτες που δεν έχουν καμία σχέση με τους απατεώνες» τόνισαν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης. 

 

Ανάμεσα στα θύματα συγκαταλέγονται και αρκετοί δημοσιογράφοι που έσπευσαν να δημοσιοποιήσουν το περιστατικό στα social media. Ένας από τους δημοσιογράφους-θύματα, ο κ. Νίκος Σβέρκος, έγραψε στο Twitter σχετικά: «Λαμβάνω κλήση από αυτόν τον αριθμό. Ακούω ηχογραφημένο μήνυμα στα αγγλικά. Σχετίζομαι, λέει, με υπόθεση ναρκωτικών και τράφικινγκ. Μου ζητά να πατήσω το 1 για να ενημερωθώ. Προφανώς το κλείνω».

Για την υπόθεση εξέδωσε σχετική ανακοίνωση η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην οποία αναφέρει:

Το τελευταίο χρονικό διάστημα στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καταγγέλλονται περιπτώσεις προσπαθειών εξαπάτησης πολιτών μέσω τηλεφωνικών κλήσεων με σκοπό να τους αποσπάσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, οικονομικά στοιχεία ή και κωδικούς ασφαλείας.

Οι τηλεφωνικές κλήσεις πραγματοποιούνται από σταθερά ή κινητά τηλέφωνα με χρήση ηχογραφημένου μηνύματος στην αγγλική ή την ελληνική γλώσσα. Οι δράστες στις κλήσεις αυτές, προσποιούμενοι αστυνομικές Αρχές, προτρέπουν τους πολίτες να ακολουθήσουν συγκεκριμένα βήματα προκειμένου να ενημερωθούν για ποινικές εκκρεμότητες που δήθεν εκκρεμούν σε βάρος τους.

Κατόπιν των ανωτέρω η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνιστά στους πολίτες:

# να είναι προσεκτικοί με τέτοιου είδους τηλεφωνικές κλήσεις,
# να κρατούν τον αριθμό τηλεφώνου από τον οποίο τους έχουν καλέσει,
# να μην καλούν πίσω έναν αριθμό που τους γνωστοποιήθηκε μέσω φωνητικού μηνύματος,
# να είναι επιφυλακτικοί – να μην συζητάνε με οποιονδήποτε τους καλεί και ζητάει ευαίσθητες πληροφορίες,
# να μην αποκαλύπτουν τους κωδικούς της ηλεκτρονικής τραπεζικής, τα στοιχεία της κάρτας τους ή άλλα ευαίσθητα στοιχεία µέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεφώνου.
# να μην δίνουν, σε καμία περίπτωση, τον κωδικό “PIN” της πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας ή τον κωδικό πρόσβασης του τραπεζικού τους λογαριασμού μέσω e-banking.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αγωνία για το ΚΕΔΑΣΥ Νάξου: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για νέο όταν το υπάρχον καταρρέει»

Η Ένωση Γονέων Πάρου καλεί σε άμεση δράση για τις άθλιες συνθήκες στέγασης και λειτουργίας του ΚΕΔΑΣΥ Νάξου – Προειδοποιεί για ευθύνες σε Δήμο και Περιφέρεια αν δεν υπάρξουν λύσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Νάξος: Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. του Τυροκομείου Πιτταρά στην κορυφή του κόσμου!

Με κορυφαία βαθμολογία από το Taste Atlas και παγκόσμιες διακρίσεις, η ναξιώτικη γραβιέρα από το Τυροκομείο Πιτταρά επιβεβαιώνει τη φήμη της ως πρεσβευτής γεύσης και ποιότητας της Νάξου.

Νάξος: Ψήφισμα από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου για τον εκλιπόντα καθηγητή Στέλιο Ζαφειρόπουλο

Ο Σύλλογος Διδασκόντων εκφράζει τη βαθιά του συγκίνηση και συμπαράσταση στην οικογένεια του διαπρεπούς εκπαιδευτικού και τιμά τη μνήμη του με σειρά αποφάσεων.

Τραγωδία στην Κύθνο: 87χρονος Ελβετός τουρίστας πέθανε πάνω σε σκάφος στον Μέριχα

Παρά τις προσπάθειες ανάνηψης από το πλήρωμα και ιατρούς του νησιού, ο ηλικιωμένος τουρίστας κατέληξε – Προανάκριση από τη Λιμενική Αρχή Κύθνου

Φολέγανδρος: Ανθρώπινες ιστορίες και αυθεντική ομορφιά στην εκπομπή “Όπου Υπάρχει Ελλάδα” (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής συνεχίζουν το ταξίδι τους στη Φολέγανδρο, σήμερα Τρίτη 15 Ιουλίου στις 14:45 στον ΣΚΑΪ, μέσα από μοναδικά πορτρέτα κατοίκων, παραδόσεων και φυσικής γοητείας.

Δωδεκάνησα: Ξεκινά το μεγάλο έργο ανακύκλωσης σε Κω και Κάλυμνο μέσω ΣΔΙΤ

Η 23η Σεπτεμβρίου σηματοδοτεί την πρώτη φάση του διαγωνισμού για την υλοποίηση δύο υπερσύγχρονων μονάδων ανακύκλωσης και ανάκτησης αποβλήτων – Πρωτοβουλία-ορόσημο για το περιβάλλον στα Δωδεκάνησα

HELLENiQ ENERGY: Μείωση τιμών καυσίμων σε 12 ακριτικά νησιά, ανάμεσά τους, Αμοργός, Σέριφος και Σίκινος

Με κοινωνική ευαισθησία και χωρίς τυμπανοκρουσίες, η HELLENiQ ENERGY μέσω της ΕΚΟ μειώνει το κόστος των καυσίμων σε δυσπρόσιτα νησιά, ενισχύοντας τους κατοίκους και τον τουρισμό.

Υποβολή ενδιαφέροντος έως 31 Ιουλίου για σεμινάρια τεχνικού ασφαλείας στις Κυκλάδες

Σεμινάρια με φυσική παρουσία για εργοδότες που επιθυμούν να ασκούν οι ίδιοι τα καθήκοντα Τεχνικού Ασφαλείας – Διεξαγωγή σε Μήλο, Σύρο, Πάρο, Σίφνο και άλλα νησιά ανάλογα με τη συμμετοχή

Συγχαρητήρια Γιάννη Κρητικού στον νέο Γενικό Γραμματέα Παιδείας, Γιάννη Παπαδομαρκάκη

Μια θερμή δήλωση στήριξης και υπερηφάνειας για έναν άξιο εκπαιδευτικό με πολύχρονη προσφορά στα Δωδεκάνησα και το Νότιο Αιγαίο

Λορέττα Γαΐτη: «Το Μουσείο Γαΐτη-Σίμωση είναι ο φόρος τιμής μου στους γονείς μου και στην Ίο που αγάπησαν»

Η αρχιτέκτονας Λορέττα Γαΐτη αφηγείται πώς η προσωπική της πρωτοβουλία και η βαθιά οικογενειακή σύνδεση με την Ίο οδήγησαν στη δημιουργία ενός μουσείου που κρατά ζωντανή την κληρονομιά δύο σπουδαίων δημιουργών.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος: Πέντε «κρυμμένες» παραλίες για ήσυχες (!!!) αποδράσεις

Από τον εξωτικό Πάνορμο μέχρι τη μυστική Χαβάη, ανακαλύψτε πέντε μοναδικές ακτές της Νάξου που προσφέρουν αυθεντική νησιωτική εμπειρία, μακριά από την πολυκοσμία.

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Στασιμότητα στην επιβατική και οχηματική κίνηση στο λιμάνι Νάξου το πρώτο εξάμηνο του 2025

Οριακή πτώση στους επισκέπτες και τα οχήματα φέτος, με έντονη πτώση τον χειμώνα αλλά θετικά σημάδια από την άνοιξη και μετά (πίνακας)

Νάξος – Ορφέας Παπαδόπουλος: Από την υποκριτική στο τατουάζ και… στην Παναγία των Παρισίων (video)

Ο γνωστός ηθοποιός και tattoo artist μιλά αποκλειστικά στο Naxospress για την τέχνη, τη ζωή του στη Νάξο, τα παράξενα τατουάζ και τη νέα του θεατρική πρόκληση

Γιώργος Πρίντεζης στην Ηρακλειά: Ο θρύλος του μπάσκετ δείπνησε στο εμβληματικό “Αράκλεια”

Μετά το AegeanBall Festival, ο Πρίντεζης χαλάρωσε στις Μικρές Κυκλάδες, απολαμβάνοντας τις γεύσεις του Γιάννη Γαβαλά σε ένα από τα κορυφαία εστιατόρια του Αιγαίου.