Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΕλλάδα - Αρ. Πελώνη: Ξεχάστε τις παρελάσεις την 25η Μαρτίου

Ελλάδα – Αρ. Πελώνη: Ξεχάστε τις παρελάσεις την 25η Μαρτίου

|

Την 25η Μαρτίου θα γίνει μόνο η στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα και θα την δούμε μόνο τηλεοπτικά – Δεν θα γίνουν οι μαθητικές παρελάσεις σε πανελλαδικό επίπεδο (video)

Παρέλαση τέλος…. Μόνο μία κι αυτή τηλεοπτική…. Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι δεν θα γίνουν παρελάσεις την 25η Μαρτίου, μόνο η στρατιωτική «με όλα τα υγειονομικά μέτρα, η οποία θα μεταδοθεί τηλεοπτικά και Θα είναι ένα ποιοτικό και περήφανο θέαμα»… .  Α και πρόσθεσε ότι αν το επιτρέψει η εξέλιξη της πανδημίας Γαλλίας και Ηνωμένο Βασίλειο θα εκπροσωπηθούν σε υψηλό επίπεδο (σ.σ. Πρίγκιπας Κάρολος και Πρόεδρος Μακρόν) στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

Η ίδια αναφέρθηκε στη δέσμη νέων μέτρων στήριξης εν μέσω πανδημίας. Αναφερόμενη στην πανδημία, υποστήριξε ότι «ανεβαίνουμε την τελευταία ανηφόρα», αποδίδοντας την αύξηση των κρουσμάτων στον καιρό, τις μεταλλάξεις και τους συνωστισμούς. Τόνισε ότι «η πίεση στο ΕΣΥ αυξάνεται και θα συνεχίσει και την επόμενη εβδομάδα».

Επανέλαβε δε την έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς να ενσωματωθούν στο ΕΣΥ και να βοηθήσουν στην εθνική προσπάθεια. Και πρόσθεσε: «Το σύστημα στην Αττική δέχεται μεγάλη πίεση και αυτό θα ενταθεί».

Κληθείσα να σχολιάσει για το πώς θα είναι τα μέτρα το Πάσχα, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε: «Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για το Πάσχα. Θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των πραγμάτων».   Για τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη και την πολιτική αντιπαράθεση, τόνισε: «Είναι σαφές ποιος υποδαυλίζει την ένταση. Γνώριζαν όλοι τα καλέσματα των ομάδων και παρόλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε κι αυτός στην πορεία».

Πανδημία

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε πως «είναι προφανές ότι η πανδημία στη χώρα μας παραμένει σε έξαρση. Διαπιστώνεται, ταυτόχρονα, ότι τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στις ηλικίες μεταξύ 20 και 50 ετών, γεγονός που αποδίδεται στην αυξημένη κινητικότητα των συμπολιτών μας αυτών».

Επίσης ανέφερε ότι «γενικότερα, η μεγάλη μεταδοτικότητα του ιού κατά το τελευταίο διάστημα αποδίδεται στον καιρό, στις μεταλλάξεις και στους συνωστισμούς. Και αυτό είναι καλά γνωστό σε όλους αφού οι ειδικοί επίμονα επισημαίνουν ότι βασικοί λόγοι μετάδοσης είναι η κινητικότητα και ο συγχρωτισμός. Εξίσου βέβαιο είναι ότι ανεβαίνουμε την τελευταία ανηφόρα και οφείλουμε όλοι να είμαστε στην ίδια πλευρά του μετώπου. Απέναντι στον ιό.

Εξαιτίας της δυσμενούς αυτής εξέλιξης το Εθνικό Σύστημα Υγείας -ιδίως στην Αττική- δέχεται εξαιρετικά μεγάλη πίεση που προβλέπεται να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες. Από την περασμένη εβδομάδα εφαρμόζεται το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που από την αρχή είχε σχεδιαστεί και το Ε.Σ.Υ. ενισχύεται με την συνεργασία του ιδιωτικού τομέα.

Οι κλίνες Μ.Ε.Θ. από 565 που ήταν το 2019, έφτασαν στις 1.404, ενώ στην Αττική Μ.Ε.Θ. Covid από τις 229 πριν από ένα μήνα, έφτασαν τις 362. Από χθες μπήκε στην εφημερία το ιδιωτικό θεραπευτήριο Ερρίκος Ντυνάν ως υποστηρικτικό νοσοκομείο non-covid, ενώ το Σισμανόγλειο θα δέχεται αποκλειστικά πλέον Covid περιστατικά. Από σήμερα το Λητώ και το Ιατρικό Περιστερίου ενσωματώνονται στην 1η και 2η Υγειονομική Περιφέρεια αντίστοιχα ως covid θεραπευτήρια. Σε αυτά θα προστεθεί ένα ιδιωτικό Κέντρο Αποκατάστασης για τα περιστατικά κορονοϊού που θα χρήζουν στήριξης με φυσιοθεραπείες».

Η κ. Πελώνη επανέλαβε την έκκληση που απευθύνει το υπουργείο Υγείας «στους ιδιώτες γιατρούς των ειδικοτήτων που είναι συναφείς με την αντιμετώπιση του κορονοϊού να ενσωματωθούν για κάποιο διάστημα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και να βοηθήσουν στην τεράστια προσπάθεια που γίνεται. Δίνουμε την τελευταία μάχη πριν τη λήξη του πολέμου. Και στη μάχη αυτή οφείλουμε να είμαστε όλοι παρόντες».

Κλείνοντας την εισαγωγική της τοποθέτηση, προτού δεχθεί ερωτήσεις κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κ. Πελώνη αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού επισημαίνοντας πως «όπως είναι ήδη γνωστό, αύριο Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απαντήσει στη Βουλή στην επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, για τα περιστατικά αστυνομικής βίας».

Τα μέτρα

Όπως είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος με αναφορά στα λόγια του πρωθυπουργού: «Στόχος μας, τώρα, είναι ο κόσμος της παραγωγής να μείνει όρθιος μέχρι το τέλος της δοκιμασίας. Κάνοντας, έτσι, πιο σίγουρα τα πρώτα του βήματα στην επόμενη μέρα».

Και πρόσθεσε: «στο πλαίσιο αυτό -όπως ανακοίνωσε ήδη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ανέπτυξε αναλυτικά ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας- η κυβέρνηση προχωρά σε νέα μέτρα στήριξης για περισσότερες από 500.000 επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εκατομμύρια εργαζόμενους.

Ειδικότερα:

Πρώτον: Ξεκινά τον Απρίλιο ο 7ος Κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για τις επιχειρήσεις που είχαν μειωμένο τζίρο από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο. Και σε αυτόν τον κύκλο, το 50% της ενίσχυσης δεν θα επιστρέφεται υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως τέλος Αυγούστου. Ο νέος κύκλος θα είναι διευρυμένος, περιλαμβάνοντας όλους όσοι πλήττονται και, με αυξημένη ενίσχυση, για το λιανεμπόριο, την εστίαση και κλάδους στους οποίους εφαρμόστηκαν περιορισμοί. Τα ποσά θα ξεκινούν από 1.000 ευρώ και θα φτάνουν έως και τις 100.000 ευρώ.

Δεύτερον: Απαλλάσσονται -ανάλογα με τη μείωση του τζίρου που είχαν κατά το 2020- από 30% έως και 50% της αποπληρωμής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής όσοι είχαν ενταχθεί στους 3 πρώτους κύκλους της και είχαν σημαντική πτώση του τζίρου τους, το 2020. Έτσι, σε όλους τους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ένα μέρος είναι μη επιστρεπτέο.

Τρίτον: Ενισχύονται από το Κράτος επιχειρήσεις σε πληττόμενους κλάδους με την επιδότηση ενός σοβαρού μέρους των πάγιων δαπανών που είχαν μέσα στο 2020 και δεν καλύφθηκαν από άλλες ενισχύσεις. Αυτό θα γίνει με τη μορφή «πιστωτικού» για μελλοντικές φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Τέταρτον: Μπαίνει σε εφαρμογή νέο πρόγραμμα «Γέφυρα» που αφορά στην επιδότηση της μηνιαίας δόσης επιχειρηματικών δανείων για 8 μήνες. Στα ενήμερα δάνεια η ενίσχυση θα φτάνει μέχρι και το 90% της δόσης, ώστε να επιβραβεύονται οι συνεπείς, ενώ στα «κόκκινα» θα αγγίζει το 80% αν ρυθμιστούν, ώστε να βοηθιούνται οι πιο αδύναμοι.

Πέμπτον: Μεταφέρονται οι φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές Μαρτίου όσων πλήττονται στο τέλος της περιόδου ρύθμισης.

Έκτον: Απαλλάσσονται πλήρως και για το Μάρτιο από την καταβολή ενοικίου οι πληττόμενες επιχειρήσεις. Οι ιδιώτες ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πάρουν το 80% των ενοικίων από το Κράτος. Επιπλέον, δίνεται στους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή, η δυνατότητα έκπτωσης ενοικίου 40% για την κύρια κατοικία και τη φοιτητική κατοικία των παιδιών τους».

Στο σημείο αυτό η κ. Πελώνη είπε πως «η δέσμη αυτή των νέων μέτρων έρχεται να αποδείξει -για μια ακόμη φορά- ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν πίσω. Έγκαιρα και υπεύθυνα διαμορφώνει το δρόμο για την ασφαλή μετάβασή στην επόμενη μέρα που δεν πρόκειται να αργήσει».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κουφονήσια: Σκληρή απάντηση των επιχειρηματιών στον αντιδήμαρχο Οικονομικών

Ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων καταγγέλλει «λαϊκισμό και κακοδιαχείριση» – Αμφισβητεί την «κοινωνική πολιτική» του Δήμου και ζητά δίκαιη τιμολόγηση στο νερό

Εκπαίδευση: Ένας στους τέσσερις νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς ζήτησε άδεια αμέσως μετά τον διορισμό

Η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη μιλά για «δομικό πρόβλημα» που αφήνει κενά κάθε Σεπτέμβριο – Σχεδόν 30% οι άδειες στα νησιά του Αιγαίου

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική

Σε ισχύ ο νέος ΚΟΚ – Αυστηρότερες ποινές και εισαγωγή της έννοιας της υποτροπής

Από σήμερα εφαρμόζεται ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας – Τι αλλάζει για κινητό, κράνος, ζώνη, ταχύτητα και αλκοόλ

Κουφονήσια: 3.135 € από το Koufonisia Festival για τα παιδιά του νησιού

Οι εθελοντικές δωρεές του φετινού Φεστιβάλ στηρίζουν τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων για πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις

Ιάκωβος Καμπανέλλης: «Ο μπαμπάς ο πόλεμος» ζωντάνεψε στο Κηποθέατρο Νίκαιας

Το Θεατρικό Εργαστήρι του Ωδείου Τερψιθέας τίμησε τον Ναξιώτη δημιουργό με μια δυνατή σατιρική παράσταση

Νάξος – Μικρή Βίγλα: Τέταρτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας φέτος

Μικρή Βίγλα ... 31 νεογέννητες χελώνες έφτασαν στη θάλασσα με τη βοήθεια εθελοντών και Λιμεναρχείου

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Κουφονήσια: Ο αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς για τα «φουσκωμένα» τιμολόγια νερού (video)

Κατσαράς «Έπρεπε να γίνει εξορθολογισμός – Δεν θέλαμε η Νάξος και οι Μικρές Κυκλάδες να μείνουν χωρίς νερό»

Κ. Μουστάκη για ΕΕΕΕΚ Νάξου: «Δεκατρία παιδιά μοιράζονται μια αίθουσα που δεν κάνει ούτε για καταφύγιο ζώων» (video)

Η Κατερίνα Μουστάκη στον ΣΚΑΪ για το ΕΕΕΕΚ Νάξου «Δεκατρία παιδιά μοιράζονται μια αίθουσα που δεν κάνει ούτε για καταφύγιο ζώων» – Έκκληση προς το Υπουργείο Παιδείας για άμεση λύση

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

ΒΙΟ.ΚΑ. Απόλλωνα: Μήνυση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατά της “Κίνησης Πολιτών”

Η Δημοτική Επιτροπή αποφάσισε την άσκηση μήνυσης για ψευδή καταμήνυση, δυσφήμηση και διασπορά ψευδών ειδήσεων – Αντιδράσεις μετά το Δελτίο Τύπου της Κίνησης «Σώστε τις Παραλίες της Νάξου».

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Λιμάνι Πάρου: Ο Αύγουστος των ρεκόρ – 366.812 επιβάτες και 40.710 οχήματα έκαναν… απόβαση!

Η τουριστική «καρδιά» της Πάρου χτύπησε δυνατά, με το λιμάνι να καταγράφει ιστορικά υψηλά σε επιβάτες και οχήματα, επιβεβαιώνοντας τη διαρκή άνοδο του νησιού.