Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΕλλάδα - ΑΠΘ: Η κεταμίνη στο αίμα της Τζωρτζίνας σε επίπεδο θανατηφόρου...

Ελλάδα – ΑΠΘ: Η κεταμίνη στο αίμα της Τζωρτζίνας σε επίπεδο θανατηφόρου περιστατικού

|

Με πολλές αναλύσεις, έγινε η επιβεβαίωση του αποτελέσματος. Η κεταμίνη ήταν σε επίπεδα που βρίσκονται σε θανατηφόρα περιστατικά», δηλώνει ο καθηγητής, Νικόλας Ράικος (ΑΠΘ) 

«Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχονται δείγματα σε εμάς για να κάνουμε την ποσοτική εκτίμηση», δηλώνει στο kathimerini.gr ο καθηγητής, Νικόλας Ράικος, ο οποίος διευθύνει το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ που έκανε την ποσοτική εκτίμηση της ουσία της κεταμίνης στο αίμα της 9χρονης Τζωρτζίνας στην υπόθεση της Πάτρας.

Το εργαστήριο του ΑΠΘ ήταν υπεύθυνο και για την ερμηνεία του αποτελέσματος. «Με πολλές αναλύσεις, έγινε η επιβεβαίωση του αποτελέσματος. Η κεταμίνη ήταν σε επίπεδα που βρίσκονται σε θανατηφόρα περιστατικά», σημείωσε ο κ. Ράικος, προσθέτοντας πως το η ιατροδικαστική υπηρεσία της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών συνεργάζονται πολλά χρόνια.

Στο εργαστήριο του ΑΠΘ έχει γίνει πανελλαδικά γνωστό καθώς σε αυτό έχουν φτάσει για αντίστοιχες αναλύσεις πολλά δείγματα που συνδέονται με πολύκροτες υποθέσεις των τελευταίων ετών, όπως είναι αυτή του Ζακ Κωστόπουλου, η δίκη για τον θάνατο του οποίου είναι σε εξέλιξη, αλλά και αυτή του σχεδιαστή Μιχάλη Ασλάνη. Τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν στο εργαστήριο και σε πολύ πιο πρόσφατες υποθέσεις όπως αυτή του καταγγελλόμενου βιασμού της Γεωργίας Μπίκα αλλά και της δολοφονίας του Άλκη Καμπανού.

Το εργαστήριο ξεχωρίζει χάρη στον σύγχρονο εξοπλισμό του, στην εμπειρία που έχει αποκτήσει λόγω του κλινικού του έργου αλλά και το ερευνητικό του υπόβαθρο, καθώς αποτελεί τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκη. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως το εργαστήριο εξειδικεύεται μεταξύ άλλων σε ασυνήθιστα βιολογικά υλικά. «Τα τελευταία χρόνια, ένα μεγάλο κομμάτι της έρευνας στοχεύει σε ασυνήθιστα βιολογικά υλικά, όπως τα οστά αλλά και ο προσδιορισμός ουσιών σε ανθρώπινους ιστούς που μονιμοποιούνται στη φορμόλη. Έχουμε έρευνες στο πλαίσιο διατριβών που γίνονται αυτά τα χρόνια, που μας επιτρέπουν να επεξεργαστούμε αυτά τα περιστατικά για περιπτώσεις όπως η τωρινή που ίσως χρειαστεί να γίνουν αυτές οι εξετάσεις», περιγράφει ο καθηγητής Ιατροδικαστικής. Το εργαστήριο έχει τύχει να μετρήσει ουσίες σε μονιμοποιημένο ιστό σε φορμόλη στην περίπτωση που αυτό ήταν το μοναδικό βιολογικό δείγμα που υπήρχε από συγκεκριμένο άνθρωπο.

Στην περίπτωση της 9χρονης Τζωρτζίνας, η κεταμίνη εντοπίστηκε σε μεταθανάτιο αίμα καθώς είχε γίνει νεκροτομή στο μικρό κορίτσι και υπήρχαν βιολογικά υλικά.

Υπενθυμίζεται πως η κεταμίνη χρησιμοποιείται ως αναισθητικό στους τομείς της ιατρικής και κτηνιατρικής ενώ στη σύγχρονη ιατρική, χρησιμοποιείται και ως εισαγωγή στην αναισθησία. Η κεταμίνη όμως πλέον χρησιμοποιείται και ως ναρκωτικό αλλά και ως χάπι βιασμού καθώς αποτελεί ουσία που ρίχνει τις αναστολές και προκαλεί αμνησία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επόμενα 24ωρα θα γίνει γνωστό εάν το εργαστήριο θα αναλάβει και την εξέταση δειγμάτων των αδελφών της Τζωρτζίνας, της Μαλένας και της Ίριδας.

Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν