Τετάρτη, 18 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΕλλάδα - ΑΠΘ: Η κεταμίνη στο αίμα της Τζωρτζίνας σε επίπεδο θανατηφόρου...

Ελλάδα – ΑΠΘ: Η κεταμίνη στο αίμα της Τζωρτζίνας σε επίπεδο θανατηφόρου περιστατικού

|

Με πολλές αναλύσεις, έγινε η επιβεβαίωση του αποτελέσματος. Η κεταμίνη ήταν σε επίπεδα που βρίσκονται σε θανατηφόρα περιστατικά», δηλώνει ο καθηγητής, Νικόλας Ράικος (ΑΠΘ) 

«Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχονται δείγματα σε εμάς για να κάνουμε την ποσοτική εκτίμηση», δηλώνει στο kathimerini.gr ο καθηγητής, Νικόλας Ράικος, ο οποίος διευθύνει το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ που έκανε την ποσοτική εκτίμηση της ουσία της κεταμίνης στο αίμα της 9χρονης Τζωρτζίνας στην υπόθεση της Πάτρας.

Το εργαστήριο του ΑΠΘ ήταν υπεύθυνο και για την ερμηνεία του αποτελέσματος. «Με πολλές αναλύσεις, έγινε η επιβεβαίωση του αποτελέσματος. Η κεταμίνη ήταν σε επίπεδα που βρίσκονται σε θανατηφόρα περιστατικά», σημείωσε ο κ. Ράικος, προσθέτοντας πως το η ιατροδικαστική υπηρεσία της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών συνεργάζονται πολλά χρόνια.

Στο εργαστήριο του ΑΠΘ έχει γίνει πανελλαδικά γνωστό καθώς σε αυτό έχουν φτάσει για αντίστοιχες αναλύσεις πολλά δείγματα που συνδέονται με πολύκροτες υποθέσεις των τελευταίων ετών, όπως είναι αυτή του Ζακ Κωστόπουλου, η δίκη για τον θάνατο του οποίου είναι σε εξέλιξη, αλλά και αυτή του σχεδιαστή Μιχάλη Ασλάνη. Τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν στο εργαστήριο και σε πολύ πιο πρόσφατες υποθέσεις όπως αυτή του καταγγελλόμενου βιασμού της Γεωργίας Μπίκα αλλά και της δολοφονίας του Άλκη Καμπανού.

Το εργαστήριο ξεχωρίζει χάρη στον σύγχρονο εξοπλισμό του, στην εμπειρία που έχει αποκτήσει λόγω του κλινικού του έργου αλλά και το ερευνητικό του υπόβαθρο, καθώς αποτελεί τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκη. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως το εργαστήριο εξειδικεύεται μεταξύ άλλων σε ασυνήθιστα βιολογικά υλικά. «Τα τελευταία χρόνια, ένα μεγάλο κομμάτι της έρευνας στοχεύει σε ασυνήθιστα βιολογικά υλικά, όπως τα οστά αλλά και ο προσδιορισμός ουσιών σε ανθρώπινους ιστούς που μονιμοποιούνται στη φορμόλη. Έχουμε έρευνες στο πλαίσιο διατριβών που γίνονται αυτά τα χρόνια, που μας επιτρέπουν να επεξεργαστούμε αυτά τα περιστατικά για περιπτώσεις όπως η τωρινή που ίσως χρειαστεί να γίνουν αυτές οι εξετάσεις», περιγράφει ο καθηγητής Ιατροδικαστικής. Το εργαστήριο έχει τύχει να μετρήσει ουσίες σε μονιμοποιημένο ιστό σε φορμόλη στην περίπτωση που αυτό ήταν το μοναδικό βιολογικό δείγμα που υπήρχε από συγκεκριμένο άνθρωπο.

Στην περίπτωση της 9χρονης Τζωρτζίνας, η κεταμίνη εντοπίστηκε σε μεταθανάτιο αίμα καθώς είχε γίνει νεκροτομή στο μικρό κορίτσι και υπήρχαν βιολογικά υλικά.

Υπενθυμίζεται πως η κεταμίνη χρησιμοποιείται ως αναισθητικό στους τομείς της ιατρικής και κτηνιατρικής ενώ στη σύγχρονη ιατρική, χρησιμοποιείται και ως εισαγωγή στην αναισθησία. Η κεταμίνη όμως πλέον χρησιμοποιείται και ως ναρκωτικό αλλά και ως χάπι βιασμού καθώς αποτελεί ουσία που ρίχνει τις αναστολές και προκαλεί αμνησία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επόμενα 24ωρα θα γίνει γνωστό εάν το εργαστήριο θα αναλάβει και την εξέταση δειγμάτων των αδελφών της Τζωρτζίνας, της Μαλένας και της Ίριδας.

Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Στις 30 Ιουνίου η 3η λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής Νάξου & Μικρών Κυκλάδων

Τη Δευτέρα 30 Ιουνίου η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου – Δυνατότητα συμμετοχής δια ζώσης ή με τηλεδιάσκεψη

Δήμος Θήρας: Ευχαριστίες στους καθηγητές του Κοινωνικού Φροντιστηρίου Σαντορίνης

Αναγνώριση της προσφοράς εκπαιδευτικών και εθελοντών στην ενίσχυση των μαθητών του νησιού και της ισότιμης πρόσβασης στην εκπαίδευση

Νάξος – Πυροσβεστική: Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά μεταξύ Μονής και Κινιδάρου

Άμεση και συντονισμένη αντίδραση από Πυροσβεστική, ΕΜΟΔΕ, Δήμο και εθελοντές απέτρεψε τα χειρότερα – Ευχαριστίες από τον αντιδήμαρχο Δρυμαλίας

Τήνος – Δήμος: Σε εξέλιξη η ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών με 22 ναυαγοσώστες (πίνακας)

Ο Δήμος Τήνου επενδύει σε ασφάλεια και πρόληψη με 22 ναυαγοσώστες, εξοπλισμένα σκάφη και κάλυψη σε 16 παραλίες του νησιού

Δήμος Ιητών: Έκκληση για την προστασία του έργου αναβάθμισης του δρόμου Κακόβολο-Σπιθάρα

Ο Δήμος Ίου ζητά τη συνεργασία των πολιτών για την αποφυγή πρόωρης χρήσης του ημιτελούς οδοστρώματος – Κίνδυνος φθοράς και ατυχημάτων

Πάρος – Δήμος: Τιμητική εκδήλωση για τον Νίκο Ε. Σαρρή, το Δημοτικό Ωδείο φέρει πλέον το όνομά του

Μια βραδιά αφιερωμένη στον άνθρωπο που καθόρισε τη μουσική ζωή της Πάρου για μισό αιώνα – Ιστορικό υλικό, ζωντανή μουσική και συγκίνηση στον λόφο της Αγίας Άννας

«SOS» για το ΕΚΑΒ στις Κυκλάδες: Μετακινήσεις, ελλείψεις και προσωρινές λύσεις το καλοκαίρι του 2025

Δύο διασώστες για ένα νησί, ένα ασθενοφόρο χωρίς βάρδιες και μια τουριστική σεζόν που αγγίζει τα όρια του συστήματος – Μια πραγματικότητα που δεν αλλάζει με ημίμετρα

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Δώρο ζωής σε 13 συνανθρώπους μας από τα δύο αγόρια που χάθηκαν στον Άραχθο

Πράξη ύψιστου μεγαλείου από τις οικογένειες των Σπύρου και Σίνι – Όργανα των δύο παιδιών χαρίζουν ελπίδα σε συναθρώπους μας σε Ελλάδα, Ιταλία και Γερμανία

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

Αθήνα – Σύνταγμα: Θρήνος για τον Ανδρέα Κυριακόπουλο

Η ανακοίνωση της ProSport για τον ξαφνικό θάνατο του εκλεκτού συνεργάτη – «Το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο, καλό ταξίδι φίλε…»

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)

Ν. Πιτταράς: “Το ότι χτίζουν όπου να ’ναι, το ότι βάζουν τσάπες μέσα στη θάλασσα και βγάζουν τα βράχια, είναι κατάντια για τη Νάξο”

Οι αγρότες της Νάξου πιέζονται από τον υπερτουρισμό, που απορροφάει ολοένα και περισσότερους υδάτινους πόρους και επεκτείνεται με τη δόμηση. Μπορεί να βρεθεί ισορροπία; Η «Κ» μίλησε με όλες τις πλευρές της τοπικής κοινωνίας

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

Europa Nostra: Διεθνής διάκριση για τον Πύργο “Κάμπονες 1615” στη Νάξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ζωντανό σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και βιώσιμης αποκατάστασης από τις Κυκλάδες ανάμεσα στα κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2025

Νάξος: Μπήκαν τα θεμέλια της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου, ένα όραμα γίνεται πράξη

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη της ουσιαστικής αναβάθμισης της δημόσιας υγείας στη Νάξο, με την τοπική κοινωνία να παρακολουθεί με ελπίδα και προσδοκία την πρόοδο του έργου.