Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΕλλάδα: Από την Δικαιοσύνη (27/04) ξεκινά η άρση των περιοριστικών μέτρων

Ελλάδα: Από την Δικαιοσύνη (27/04) ξεκινά η άρση των περιοριστικών μέτρων

|

Στ. Πέτσας: Η Δικαιοσύνη θα ανοίξει … πρώτη – Στις 27 Απριλίου ανοίγουν υποθηκοφυλακεία, πρωτοδικεία και ειρηνοδικεία – Διάγγελμα Μητσοτάκη την επόμενη εβδομάδα – Αυστηρά μέτρα το τριήμερο της Πρωτομαγιάς – Τι γίνεται με τα σχολεία 

Με ευχές και τη διαπίστωση ότι “γιορτάσαμε φέτος ένα αλλιώτικο Πάσχα”, ξεκίνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. “Μακριά αλλά όπως αποδείχθηκε το βράδυ της Ανάστασης, τόσο πρωτόγνωρα κοντά” τόνισε. “Μόνοι και ταυτόχρονα όλοι μαζί. Όσο ποτέ στο παρελθόν” πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι “η ανταπόκριση της κοινωνίας στα δύσκολα και πρωτοφανή μέτρα υπήρξε καθολική. Οι Έλληνες περάσαμε και αυτό το τεστ ατομικής υπευθυνότητας και συλλογικής ωριμότητας και όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός στο πασχαλινό μήνυμά του, μένοντας στον ίδιο δρόμο σύντομα θα ξεκινήσουμε τη σταδιακή μετάβαση σε μια νέα εποχή”.

Τόνισε πάντως πως στη νέα αυτή πραγματικότητα πολλά θα έχουν αλλάξει. Ανέφερε ότι οι καμπύλες που απεικονίζουν την κατάσταση όπως αυτή εξελίσσεται δείχνουν ότι πηγαίνουμε καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. “Για όλα πετύχαμε μέχρι σήμερα ευγνωμονούμε τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τα πληρώματα του ΕΚΑΒ που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης. Το ανθρώπινο δυναμικό της Πολιτικής Προστασίας, των Ενόπλων μας Δυνάμεων, της Αστυνομίας, του Λιμενικού που ξαγρυπνούν για να είμαστε όλοι οι Έλληνες ασφαλείς. Όλους όσοι εργάζονται τις μέρες αυτές στις αγορές, στις συγκοινωνίες, στην καθαριότητα, στις υπηρεσίες του Δημοσίου που εξυπηρετούν τον πολίτη. Δείξαμε ότι οι Έλληνες στα δύσκολα, ενωμένοι τα καταφέρνουμε”.

Στη συνέχεια ο κ. Πέτσας ανέφερε πως όπως γνωρίζουμε ήδη η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα. “Δεν είμαστε όμως ακόμη εκεί. Χρειάζεται να επιμείνουμε στα μέτρα που ισχύουν μέχρι τις 27 Απριλίου. Σε κάθε περίπτωση η επιστροφή θα είναι σταδιακή, μακρόσυρτη και στοχευμένη ώστε να μην έχουμε πισωγυρίσματα. Θα είναι μια δύσκολη άσκηση την οποία καλούμαστε να λύσουμε και πάλι όλοι μαζί”.

Καταστήματα λιανεμπορίου και σχολεία

Αναλυτικότερα επεσήμανε πως η αρχή μπορεί να γίνει από ομάδες του πληθυσμού που σύμφωνα και με τις υποδείξεις των ειδικών διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές και από τις οικονομικές δραστηριότητες που συνεπάγονται λιγότερο συνωστισμό όπως για παράδειγμα τα μικρά καταστήματα λιανεμπορίου, μπορεί επίσης να περιλαμβάνει τα σχολεία. Υπογράμμισε ωστόσο πως “σε κάθε περίπτωση έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπως τους ηλικιωμένους και τους συμπολίτες μας με υποκείμενα νοσήματα”.

Από τη δικαιοσύνη ξεκινά η άρση των μέτρων

Έκανε σαφές ότι η σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα “ξεκινάει συμβολικά από τη Δικαιοσύνη καθώς από τις 27 Απριλίου θα ανοίξουν τα Υποθηκοφυλακεία έμμισθα και άμισθα”, τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία “για συγκεκριμένες διαδικασίες όπως π.χ. εκείνες των συναινετικών προσημειώσεων”. Μάλιστα πρόσθεσε ότι για την αποφυγή συνωστισμού η διαδικασία αυτή θα γίνεται μέσω των γραμματειών χωρίς τη συμμετοχή των διαδίκων.

Ανακοινώσεις Μητσοτάκη την επόμενη εβδομάδα

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τα μέτρα μετάβασης στην πραγματική ζωή με διάγγελμα στους πολίτες, ενω όπως τόνισε ο κ. Πέτσας θα επανέλεθει τις ίδιες ημέρες και η “Ώρα του Πρωθυπουργού” στη Βουλή, για την ενεημερώση των κομμάτων.

Ο κ. Πέτσας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα αντίστοιχα με αυτά που ίσχυσαν το Πάσχα και το τριήμερο της Πρωτομαγιάς. Όπως χαρακτηριστικά είπε, το σχέδιο σταδιακής μετάβασης θα περιλαμβάνει και κάποια από τα στοιχεία “της νέας κανονικότητας, αυτής που έγινε ήδη τρόπος ζωής και θα μας συντροφεύει από δω και πέρα”.

Στο σημείο αυτό επανέλαβε χρήσιμες συμβουλές ατομικής υγιεινής (συνεχίζουμε να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας, αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας,… ). Επίσης, ότι είναι ανάγκη να τηρούμε τα επιπλέον μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί για όσο διάστημα αυτό απαιτηθεί.

“Όλ’ αυτά θα γίνουν με σχέδιο, σταδιακά, συγκροτημένα”, τόνισε “ώστε η εμπιστοσύνη που χτίζεται γύρω από ένα αποτελεσματικό κράτος και η συλλογική αυτοπεποίθηση των Ελλήνων να εμπεδώνεται, να στεριώνει”.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ίος: Εκδήλωση διαβούλευσης για την ανάπτυξη, Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Δήμος Ιητών καλούν τους πολίτες

Την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου στην Αίθουσα Παπαπέτρου η σημαντική συζήτηση για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο – Συμμετοχή με ερωτηματολόγιο και ανοιχτή διαβούλευση.

Σύλληψη ηγούμενου στα Καλάβρυτα για απόπειρα πώλησης βυζαντινών εικόνων και Ευαγγελίων

Η ΕΛ.ΑΣ. εξάρθρωσε απόπειρα πώλησης 17 εικόνων και δύο Ευαγγελίων έναντι 200.000 ευρώ – Αντικαταστάθηκε το Ηγουμενοσυμβούλιο της Ιεράς Μονής

Έφυγε από τη ζωή ο Ρικ Ντέιβις, συνιδρυτής και φωνή των Supertramp (video)

Ο θρυλικός μουσικός πέθανε σε ηλικία 81 ετών μετά από μάχη με το πολλαπλό μυέλωμα

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Με φόρα από το 5-1 η «γαλανόλευκη» στο Καραϊσκάκης

Η Εθνική Ελλάδας μετά την πεντάρα στη Λευκορωσία υποδέχεται τη Δανία, σε ένα κρίσιμο τεστ για την πορεία της στα προκριματικά του Μουντιάλ 2026.

Ενοικιάζεται ισόγεια κατοικία στο Καστράκι Νάξου με απεριόριστη θέα

Διαθέσιμη από Σεπτέμβριο 2025 έως Ιούνιο 2026 – Δύο υπνοδωμάτια, ενιαίος χώρος, μοναδική τοποθεσία

Νάξος – Πανηγυρίζει η Παναγία Θεοσκέπαστη στο Κάστρο: Μοναδικός ορθόδοξος ναός με ιστορία αιώνων

Η δίκλιτη εκκλησία μέσα στα τείχη του Ενετικού Κάστρου συνδέεται με την οικογένεια του Μάρκου Σανούδου και παραμένει ζωντανό μνημείο πίστης και παράδοσης.

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κυκλάδων: Δωρεάν φοίτηση με τμήματα σε Νάξο & Σαντορίνη – Εγγραφές έως 15 Οκτωβρίου

Μια νέα ευκαιρία για ενήλικες που δεν ολοκλήρωσαν την υποχρεωτική εκπαίδευση – Σε δύο χρόνια αποκτούν απολυτήριο Γυμνασίου, με δωρεάν φοίτηση και απογευματινά μαθήματα.

Κατερίνα Γιαννακά: «ΔΕΘ χωρίς νησιωτικότητα – Ο Μητσοτάκης θυμάται τα νησιά μόνο στις διακοπές»

Σφοδρή κριτική από το στέλεχος του Κινήματος Δημοκρατίας για την απουσία ουσιαστικών μέτρων για τη νησιωτική Ελλάδα στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού.

Μήνυμα του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλινίκου για τη νέα σχολική χρονιά

Με πατρική στοργή ο Σεβασμιώτατος απευθύνει ευχές σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, τονίζοντας την αξία της γνώσης, της αγάπης και της συνεργασίας.

Αντώνης Πιτταράς: «Η μείωση ΦΠΑ προσπέρασε ξανά τις Κυκλάδες»

Σφοδρή κριτική του Δημοτικού Συμβούλου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στην κυβέρνηση και τους τοπικούς βουλευτές – «Απουσία πίεσης, απουσία αποτελέσματος»

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.