Παρασκευή, 18 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΕλλάδα: Από αύριο (19/04) τα self tests μπαίνουν στη καθημερινότητά μας

Ελλάδα: Από αύριο (19/04) τα self tests μπαίνουν στη καθημερινότητά μας

|

Με self-tests στον ιδιωτικό τομέα, για ποιους είναι υποχρεωτικά από Δευτέρα και οι ποινές για τον εργοδότη – Οι εργαζόμενοι μπορούν να προμηθεύονται τα self-tests από τα φαρμακεία δωρεάν

Νέα δεδομένα από αύριο, Δευτέρα 19 Απριλίου… Κι αυτό γιατί τα μαζικά δωρεάν self tests αγγίζουν όλους μας… Σε self-tests θα υποβάλλονται υποχρεωτικά τουλάχιστον μία φορά εβδομαδιαίως στον ιδιωτικό τομέα, οι εργαζόμενοι σε λιανεμπόριο συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων, εστίαση, μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές), υπηρεσίες καθαρισμού, κουρεία, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, και εταιρείες τυχερών παιγνίων, και στον δημόσιο τομέα οι εργαζόμενοι σε ΚΕΠ, στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» (ΟΤΑ), στην καθαριότητα, οι δικαστικοί λειτουργοί και οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Η διενέργεια του self-test είναι υποχρεωτική για την προσέλευση των εργαζομένων στην εργασία τους (φυσική παρουσία). Το αποτέλεσμα των ελέγχων θα δηλώνεται μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr (πεδίο: Δήλωση αποτελέσματος self-test για εργαζομένους) στο σύστημα «Εργάνη» και θα εκδίδεται βεβαίωση στην περίπτωση του αρνητικού αποτελέσματος, την οποία οι εργαζόμενοι θα οφείλουν να προσκομίζουν κάθε εβδομάδα στην εργασία τους. Εάν το τεστ είναι θετικό θα πρέπει εντός 24 ωρών να υποβάλλονται σε επαναληπτικό έλεγχο (δωρεάν σε δημόσια δομή ή με δική τους επιβάρυνση σε ιδιωτική δομή).

Οι εργαζόμενοι μπορούν να προμηθεύονται τα self-tests από τα φαρμακεία δωρεάν με την επίδειξη του ΑΜΚΑ από την προσεχή Δευτέρα 19 Απριλίου και ειδικά για την πρώτη εβδομάδα οι δηλώσεις των αποτελεσμάτων των τεστ μπορούν να γίνονται οποιαδήποτε στιγμή έως και την Κυριακή 25 Απριλίου.

Οι εργοδότες δεν επιτρέπεται να απασχολούν εργαζόμενο χωρίς βεβαίωση αρνητικού τεστ. Εάν ο ίδιος ο εργαζόμενος δεν προσκομίσει τη βεβαίωση, ο εργοδότης δεν πρέπει να τον δεχθεί και προχωράει σε περικοπή αποδοχών έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του. Από την άλλη, τα πρόστιμα για τον εργοδότη που δεν θα τηρήσει τις υποχρεώσεις του είναι 300 ευρώ εάν δεν ενημερώσει τους εργαζομένους, 500 ευρώ ανά εργαζόμενο που δουλέυει χωρίς να έχει κάνει τεστ και 1.500 ευρώ εάν απασχολεί εργαζόμενο με θετικό τεστ.

Οι βασικές ρυθμίσεις της ΚΥΑ είναι οι εξής:

1. Tα self-tests είναι υποχρεωτικά για τους εργαζομένους προκειμένου να παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία σε εργοδότες με επιχειρηματικές δραστηριότητες στους ακόλουθους κλάδους: Λιανεμπόριο (συμπεριλαμβανομένων των σουπερμάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών) /  Εστίαση /  Χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες /  Μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές) /  Υπηρεσίες καθαρισμού /  Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής και  Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων

2. Το self-test διενεργείται μια φορά την εβδομάδα, πριν την προσέλευση του εργαζομένου στον χώρο εργασίας του και έχει ισχύ για μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του. Ο έλεγχος συνιστάται να γίνεται έως και  24 ώρες πριν την πρώτη ημέρα της εβδομάδας που παρέχει την εργασία του ο εργαζόμενος με φυσική παρουσία. Αν για παράδειγμα ένας εργαζόμενος σε μια τράπεζα επιστρέφει από την τηλεργασία στο γραφείο στις 23 Απριλίου, θα πρέπει να κάνει το πρώτο self-test στις 22 Απριλίου, να το επαναλάβει στις 29 του μηνός κ.ο.κ.

3. Ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία αν αυτός είτε δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα του self–test είτε έχει δηλώσει θετικό self–test. Στις περιπτώσεις αυτές ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την παροχή της εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών, έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.

4. Όσον αφορά στη διαδικασία ταυτοποίησης των στοιχείων των εργαζομένων, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα στείλει στην ΗΔΙΚΑ τα στοιχεία των εργαζομένων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις-εργοδότες στους προαναφερθέντες κλάδους (ΑΜΚΑ), όπως αυτά είναι καταχωρημένα στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ». Στην αρχή κάθε εβδομάδας το Υπουργείο θα επικαιροποιεί τα στοιχεία των εργαζομένων στέλνοντας στην ΗΔΙΚΑ τις όποιες μεταβολές, δηλαδή νέες προσλήψεις, λύσεις ή λήξεις συμβάσεων εργασίας κ.λπ.

5. Εργαζόμενοι που προσελήφθησαν μετά την αποστολή στην ΗΔΙΚΑ των στοιχείων των ομάδων εργαζομένων που υποβάλλονται υποχρεωτικά σε self-test πριν προσέλθουν στον χώρο εργασίας τους πρέπει να υποβληθούν σε rapid ή μοριακό τεστ είτε σε δημόσια δομή είτε σε ιδιωτική δομή (με επιβάρυνση του εργοδότη τους), μόνο για την πρώτη φορά εφαρμογής του μέτρου.

6. Η ίδια διαδικασία ισχύει και για εργαζομένους που δεν έχουν συμπεριληφθεί στο αρχείο που αποστέλλεται από το Υπουργείο Εργασίας προς την ΗΔΙΚΑ, διότι ανήκουν σε ειδικές περιπτώσεις (εργαζόμενοι μέσω Εταιρειών Προσωρινής Απασχόλησης, προσλήψεις εκτός του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» με χειρόγραφη διαδικασία, προωθητές πωλήσεων κ.λπ.) Στη συνέχεια τα στοιχεία και αυτών των εργαζομένων θα συμπεριληφθούν στο αρχείο της ΗΔΙΚΑ.

7. Οι εργαζόμενοι που υπάγονται στο μέτρο των υποχρεωτικών self-test προμηθεύονται τα τεστ δωρεάν από το φαρμακείο, με επίδειξη του ΑΜΚΑ τους και της αστυνομικής τους ταυτότητας. Σημειώνεται ότι μέσω της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ θα ενημερώνονται και οι φαρμακοποιοί για το ποιοι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι των self-test.

8. Αν κάποιος εργαζόμενος επιλέξει αντί για self-test να κάνει rapid ή μοριακό τεστ (με δαπάνη δική του ή του εργοδότη του) έχει αυτή τη δυνατότητα. Ο εργαζόμενος δηλώνει το αποτέλεσμα του τεστ στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», ως εξής:

9. Οι εργαζόμενοι θα μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr, επιλέγουν «Δήλωση Αποτελέσματος self-test για εργαζόμενο» και μεταφέρονται αυτόματα στη διεύθυνση supportemployees.services.gov.gr. Αφού ταυτοποιηθούν με την χρήση των κωδικών του taxisnet, εισέρχονται στην Πλατφόρμα Δήλωσης COVID-19 tests στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» και υποβάλουν το αποτέλεσμα του τεστ συμπληρώνοντας το ειδικό έντυπο «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 TEST (Self/Rapid/PCR)».

10. Αν το  αποτέλεσμα του self–test είναι αρνητικό, μετά τη δήλωση του αποτελέσματος ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του. Αν το αποτέλεσμα του self–test είναι θετικό, μετά τη δήλωση του αποτελέσματος, εκδίδεται από τη πλατφόρμα σχετική δήλωση, την οποία ο εργαζόμενος εκτυπώνει ή φέρει σε ηλεκτρονική μορφή. Ο εν λόγω εργαζόμενος θα πρέπει εντός 24 ωρών να κάνει επαναληπτικό έλεγχο, είτε σε δωρεάν δημόσια δομή (μεταξύ αυτών που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr) είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του (με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του). Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος μένει στο σπίτι σε καραντίνα.

11. Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου είναι αρνητικό, πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση με την οποία πιστοποιείται το αρνητικό αποτέλεσμα και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του.

12. Το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου δηλώνεται υποχρεωτικά στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων COVID-19 tests του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 έπειτα από θετικό αποτέλεσμα self–test».

13. Κατά τη δήλωση του αποτελέσματος του self-test, οι εργαζόμενοι δηλώνουν τη συγκατάθεσή τους για πρόσβαση του εργοδότη τους στο περιεχόμενο της δήλωσης.

14. Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει τους εργαζομένους του για την υποχρέωσή τους να υποβληθούν σε self-test και τις συνέπειες που θα επέλθουν αν δεν τηρηθεί η υποχρέωση. Αν ο εργοδότης δεν τηρήσει την υποχρέωση ενημέρωσης των εργαζομένων του με κάθε πρόσφορο μέσο (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ηλεκτρονικό μήνυμα, ανακοίνωση κλπ.) για τα υποχρεωτικά self-test, του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).

15. Εάν κατά τη διάρκεια ελέγχου του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα self-test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο. Αν βρεθεί  εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test (είτε στον πρώτο, είτε στον επαναληπτικό έλεγχο), του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

16. Η εφαρμογή του μέτρου ξεκινά τη Δευτέρα 19 Απριλίου. Για την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής, οι εργαζόμενοι μπορούν να προμηθεύονται τα self-test και να δηλώνουν το αποτέλεσμα εντός του χρονικού διαστήματος 19-25 Απριλίου.

17. Εφόσον οι εργοδότες προσφέρουν προσωπική εργασία στην επιχείρησή τους ή παρευρίσκονται στους χώρους εργασίας, με ατομική τους ευθύνη οφείλουν να κάνουν self-test και να λαμβάνουν όλα τα ατομικά μέτρα προστασίας για τον COVID-19. Ειδικά για το θέμα αυτό θα εκδοθεί άμεσα διευκρινιστική εγκύκλιος.

18. H εφαρμογή των ρυθμίσεων θα αποτελέσει αντικείμενο ελέγχων από τον ΣΕΠΕ που στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του προγραμματίζει στοχευμένους ελέγχους στους κλάδους που εμπίπτουν στο πεδίο της ΚΥΑ (λιανεμπόριο, εστίαση, μεταφορές κ.λπ.).

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καμπανάκι Γιαννάκου για το Νοσοκομείο Σύρου: “Αν εφαρμοστεί το πρωτόκολλο, κλείνει”

Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό – Η υπερπροσπάθεια των βοηθών νοσηλευτών κρατά όρθιο το νοσοκομείο αναφοράς των Κυκλάδων

Μήλος: Όταν οι επιχειρήσεις ενώνουν δυνάμεις με τον αθλητισμό και την κοινωνία

Ο Γιάννης Βρούτσης εγκαινιάζει νέο θεσμό: Δωρεάν συμμετοχή παιδιών εργαζομένων στους τοπικούς συλλόγους – Πρότυπο συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Αθλητισμού, Παμμηλιακού και IMERYS

Πρόταση Ημέρας: Ριγκατόνι του… κερατά, η μακαρονάδα που έγινε μύθος στην Ιταλία

Μια θεϊκή συνταγή με τόνο, κάππαρη και παρμεζάνα που γίνεται σε 25' – και έχει και ιστορία!

Νάξος – Φιλώτι: Ανάσα αναβάθμισης στο γήπεδο «Γιάγκος Γρατσίας»

Ξεκινά η διαδικασία για τις εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης του γηπέδου ποδοσφαίρου στο Φιλώτι – Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός, σε συνεργασία Περιφέρειας και Δήμου Νάξου

Νάξος – Κωμιακή: Όταν το καλοκαίρι συναντά την παράδοση και εγκαίνια έκθεσης

Εγκαίνια (20/07) της νέας Αίθουσας του Συλλόγου Γυναικών και εκκίνηση του πολιτιστικού καλοκαιριού με εκδηλώσεις που ζωντανεύουν μνήμες και έθιμα

Νάξος – Θερινά Εργαστήρια Μουσικής: Όταν ο ήλιος γέρνει στη Γρόττα, η μουσική παίρνει το λόγο

Μια βραδιά αρμονίας και φωτός με έργα Μπαχ, Μπετόβεν, Ραχμάνινοφ και σύγχρονων δημιουργών, στο Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης, το Σάββατο 19 Ιουλίου

Πανναξιακός ΑΟΚ: Μεταγραφικό restart με τέσσερα νέα πρόσωπα και στόχος η κορυφή

Νέα πρόσωπα, νέο πάθος, μία αποστολή: η επιστροφή στη National League 1 – Σβάρνας, Μαραβέγιας, Καλαμπογιάς και Μιλόσεβιτς έρχονται για τη μεγάλη ανατροπή

Μύκονος: Με master plan και αυστηρό χρονοδιάγραμμα η αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών

Ο Βασίλης Κικίλιας από τη Μύκονο: «Η ασφάλεια πάνω απ’ όλα – Καμία ανοχή σε ανοιχτά έργα μέσα στο καλοκαίρι»

Δισκοκήλη: Όταν η σπονδυλική στήλη «φωνάζει», όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Από τον πόνο στη μέση έως τη χειρουργική ανακούφιση – Νεότερες μέθοδοι, ασφαλείς λύσεις και τι προτείνουν οι ειδικοί για τη δισκοπάθεια του 21ου αιώνα

Νάξος – Χαλκί: Παρουσιάζεται το «Οδοιπορικό στη Νάξο», μία πολιτιστική διαδρομή ψυχής και γνώσης

Η παρουσίαση του πολιτιστικού περιηγητικού οδηγού θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Ιουλίου στο Χαλκί Νάξου – Είσοδος ελεύθερη

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Νάξος: Πωλείται πέτρινο ακίνητο 37τ.μ. με αυλή στο Καστράκι, πολύ κοντά στη θάλασσα

Αναζητάτε επένδυση δίπλα στη θάλασσα; Ένα γοητευτικό πέτρινο ακίνητο με δυνατότητα αναβάθμισης και επέκτασης διατίθεται προς πώληση στο Καστράκι, κοντά σε μία από τις ομορφότερες παραλίες της Νάξου

Νάξος – Κεραμωτή: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Σοφία Φυρογένη

Η Κεραμωτή Νάξου αποχαιρετά μια αγαπημένη μορφή της τοπικής κοινωνίας – Αντί στεφάνου, δωρεά στον Ιερό Ναό από τον Σύλλογο Κεραμωτής

Νάξος: Ψήφισμα του Προοδευτικού Ομίλου Γλινάδου για τον θάνατο του Γεωργίου Δημητροκάλλη

Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για να τιμηθεί η μνήμη του πρώην Προέδρου και ενεργού μέλους του Συλλόγου, Γεωργίου Δημητροκάλλη (Μίχαλου)

Νάξος – Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου: Ομόφωνη αντίθεση στη μεταφορά των Κούρων (video)

Συζήτηση για τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ με θέμα τη συντήρηση και προστασία των αρχαϊκών Κούρων – Σαφές μήνυμα από τον Δήμο, τους φορείς και την τοπική κοινωνία υπέρ της παραμονής τους στον φυσικό τους χώρο.

Ηρακλειά: Ειρηνική διαμαρτυρία στο λιμάνι με επίκεντρο την μη έλευση του Tera Jet 2

Μεγάλη αναστάτωση στην Ηρακλειά λόγω της αιφνίδιας διακοπής του καθημερινού δρομολογίου της SeaJets. Εκατοντάδες επισκέπτες χωρίς εισιτήρια, καταλύματα με ακυρώσεις και οι κάτοικοι σε κινητοποιήσεις για να σωθεί η τουριστική σεζόν.

Μια “πράσινη” ζωή ξεκινά στη Νάξο, πρώτη φωλιά Chelonia mydas στις Κυκλάδες!

Ιστορική στιγμή στον Απόλλωνα – Η πράσινη θαλάσσια χελώνα φωλεοποίησε για πρώτη φορά στη Νάξο, προκαλώντας συγκίνηση, δέος και ευθύνη για το μέλλον.

Αλ. Φραντζέσκος: Οι Κούροι των Μελάνων πρέπει να μείνουν: Η ιστορία δεν ξεριζώνεται

Η αυθεντικότητα, η βιωματική εμπειρία και η πολιτισμική συνέχεια κινδυνεύουν όταν αποκόβουμε τα μνημεία από τον τόπο τους. Οι Κούροι των Μελάνων ανήκουν εκεί όπου γεννήθηκαν – στο φως, στη μνήμη και στο τοπίο της Νάξου.