Προσοχή: Η αλλαγή της ώρας σε χειμερινή (γυρίζει ο χρόνος μία ώρα πίσω) θα πραγματοποιηθεί τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Οκτωβρίου, ήτοι αύριο 27 Οκτωβρίου – Πότε η επόμενη αλλαγή και τι συμβαίνει στα Κατεχόμενα από τους Τούρκους, Κυπριακά εδάφη
Μία ώρα πίσω θα γυρίσουν τα ρολόγια τα ξημερώματα της Κυριακής, 27 Οκτωβρίου, καθώς περνάμε από τη θερινή στη χειμερινή ώρα. Συγκεκριμένα, όταν ο δείκτης δείξει 04:00 τα ξημερώματα, θα πρέπει να τον γυρίσουμε στις 03:00 «κερδίζοντας» έτσι μια ώρα ύπνου.
Η επόμενη αλλαγή ώρας θα πραγματοποιηθεί την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2020, όταν οι δείκτες των ρολογιών θα πάνε μία ώρα μπροστά. Οι αλλαγές ώρας θα τερματιστούν το 2021 μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ελήφθη τον περασμένο Μάρτιο.
Οι χώρες της ΕΕ που θα αποφασίσουν να διατηρήσουν την θερινή τους ώρα θα πρέπει να πραγματοποιήσουν την τελική τους αλλαγή την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου του 2021. Αυτές οι οποίες προτιμούν να διατηρήσουν την χειμερινή τους ώρα μπορούν να προσαρμόσουν οριστικά τα ρολόγια τους την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του 2021, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε από τα μέλη του ΕΚ με 410 ψήφους υπέρ, έναντι 192 κατά και 51 αποχών.
Αλλαγή και στα Κατεχόμενα
Όπως είναι γνωστό αρκετές χώρες έχουν επιλέξει να έχουν σταθερή ώρα… Ανάμεσά τους και η γειτονική Τουρκία. Όμως φέτος έχουμε μία διαφοροποίηση εντός συνόρων… Κοινώς; Θα εφαρμοστεί και στα κατεχόμενα η αλλαγή της ώρας στις 29 Οκτωβρίου Το «υπουργικό συμβούλιο» αποφάσισε όπως στις 29 Οκτωβρίου εφαρμοστεί και στα κατεχόμενα η αλλαγή της ώρας. Υπενθυμίζεται ότι τα κατεχόμενα ακολουθούσαν, με απόφαση του «υπουργικού» στις 9 Σεπτεμβρίου 2016, την πολιτική που εφάρμοσε η Τουρκία, να μην εφαρμόσει την χειμερινή ώρα με αποτέλεσμα στην Κύπρο, στα εδάφη υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας και στα κατεχόμενα, να εφαρμόζονται δύο διαφορετικές ώρες γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις και οδήγησε την «κυβέρνηση» με απόφασή της τον Οκτώβριο του 2017 να ακυρώσει την πολιτική αυτή.
Γιατί αλλάζει η ώρα;
Το μέτρο της αλλαγής της ώρας έχει ως βασικό πλεονέκτημα την εξοικονόμηση ενέργειας. Συνολικά, κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο.
Τη δεκαετία του ’70, υπό την επήρεια της πετρελαϊκής κρίσης, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούσαν να εκμεταλλευθούν το φως της ημέρας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.