Ως προς τα αίτια της τραγωδίας, η υπερβολικά μεγάλη ένταση, η μικρή χωρική εξάπλωση της βροχόπτωσης, οι απότομες πλαγιές που σχηματίζονται από τα Γεράνεια όρη και από το όρος Πατέρας, σε συνδυασμό με τις καταπατήσεις στα ρέματα, αλλά και την καταστροφή συνολικής έκτασης 3.700 στρεμμάτων από πυρκαγιές την περίοδο 2005-2014, είναι τα κομμάτια που συνθέτουν το παζλ της τραγωδίας.
Χωρίς τέλος η τραγωδία που εξελίσσεται στην Δυτική Αττική… Στους 19 ανήλθαν οι νεκροί από τη φονική κακοκαιρία που χτύπησε τη χώρα τις τελευταίες μέρες και έπληξε με σφοδρότητα μία από τις πλέον πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αττικής. Το πρωί του Σαββάτου, ένα ακόμη άτομο εντοπίστηκε και ανασύρθηκε νεκρό κοντά στο αμαξοστάσιο του Δήμου Μάνδρας. Λίγο αργότερα, οι σοροί δύο ανδρών εντοπίστηκαν από πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος στον κόλπο της Ελευσίνας. Οι σοροί ανασύρθηκαν από στελέχη του Λιμενικού Σώματος και μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Δεν έχει διευκρινιστεί εάν τα άτομα που βρέθηκαν είναι κάποιοι από τους έξι αγνοούμενους.
Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες κάποια από τα θύματα βρέθηκαν εγκλωβισμένα σε υπόγεια, άλλα εντός σπιτιών ή μαγαζιών, ορισμένα σε υπαίθριους χώρους μέσα στον οικισμό, και άλλα παρασύρθηκαν από τα νερά στο δρόμο, κατά κύριο λόγο στην παλαιά εθνική οδό Μάνδρας – Θηβών. Επίσης, δύο γυναίκες βρέθηκαν νεκρές μέσα στη θάλασσα, στην περιοχή του Ασπροπύργου, προφανώς παρασυρμένες από τα νερά της βροχής.
Μίνι ιστορικό
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα ξεκίνησαν περίπου στις 4:30 το πρωί της Τετάρτης, αιφνιδιάζοντας τους κατοίκους, οι περισσότεροι εκ των οποίων την ώρα εκείνη βρίσκονταν ακόμη στα κρεβάτια τους. Η Πυροσβεστική έλαβε από τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Τετάρτης στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Περάμου, των Μεγάρων και της Μάνδρας Αττικής, 984 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από υπόγεια κατοικιών και καταστημάτων, καθώς και μεταφορά ατόμων σε ασφαλή σημεία.
Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν απεγκλωβισμοί 96 ατόμων από οικίες και αυτοκίνητα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν ακόμη είναι 155 πυροσβέστες με 46 οχήματα, ενώ έχουν συγκροτηθεί 56 συνεργεία για την αντιμετώπιση των περιστατικών.
Ως προς τα αίτια της τραγωδίας, η υπερβολικά μεγάλη ένταση, η μικρή χωρική εξάπλωση της βροχόπτωσης, οι απότομες πλαγιές που σχηματίζονται από τα Γεράνεια όρη και από το όρος Πατέρας, σε συνδυασμό με τις καταπατήσεις στα ρέματα, αλλά και την καταστροφή συνολικής έκτασης 3.700 στρεμμάτων από πυρκαγιές την περίοδο 2005-2014, είναι τα κομμάτια που συνθέτουν το παζλ της τραγωδίας.
Αυτοψία και πρώτος απολογισμός
Χθες στον δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας διενεργήθηκαν 188 αυτοψίες συνολικά, εκ των οποίων 130 αφορούσαν κατοικίες, 35 επαγγελματικούς χώρους και 15 αποθήκες – υπόγεια. Τα 186 από τα κτίρια που ελέχθησαν έχουν πληγεί, χρήζουν αποζημίωσης, όπως διαπιστώθηκε. Συνολικά 80 αυτοψίες διενεργήθηκαν στον δήμο Μεγαρέων και στη Δ.Ε. Νέας Περάμου, εκ των οποίων 39 αφορούσαν κατοικίες, 27 επαγγελματικούς χώρους και 8 αποθήκες – υπόγεια, και διαπιστώθηκε πως τα 74 από τα κτίρια που ελέχθησαν, έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης.
Όπως αναφέρουν από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Αττικής μόνο στην περιοχή της Μάνδρας έχουν καταστραφεί περίπου 500 αυτοκίνητα Ι.Χ., δεκάδες φορτηγά και μερικά λεωφορεία. Για το θέμα της στέγασης, υπάρχουν δωμάτια σε ξενοδοχεία αλλά μόνο 14 άτομα ζήτησαν να φιλοξενηθούν, οι υπόλοιποι έμειναν σε συγγενικά πρόσωπα Ιδιαίτερο πρόβλημα στη Μάνδρα είναι το πόσιμο νερό, καθώς η ύδρευση γινόταν από δημοτικό υδραγωγείο, που έπαθε σημαντικές ζημιές. Μεγάλο μέρος της Μάνδρας δεν έχει καθόλου νερό, λόγω προβλημάτων στους αγωγούς, αλλά κι εκεί που φτάνει δεν πρέπει να πίνεται, καθώς η ποιότητά του δεν είναι δεδομένη.
Και τέλος να σημειώσουμε ότι παράταση για την υποβολή δηλώσεων και καταβολή φόρων, εισφορών, τελών, καθώς και παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών για τους πολίτες στις πληγείσες περιοχές της Δυτικής Αττικής και της Σύμης.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ και την “Καθημερινή”