Μετά από αρκετά χρόνια αγωνίας, το λιμάνι της Δονούσας μπήκε στην τελική του ευθεία… Εγκρίθηκε δέσμευση πίστωσης 1.2 εκατ,. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών που είχαν δημιουργηθεί το 2004 αλλά επί 13 χρόνια φύλλο δεν κουνήθηκε…
Λιμάνι της Δονούσας… Κάτι σαν το γιοφύρι της Άρτας. Από το 2004 όταν και η κακοκαιρία στις Κυκλάδες παρέσυρε τα πάντα στο διάβα της… Αποτέλεσμα; Στις Μικρές Κυκλάδες, τη Νάξο και την Αμοργό τα λιμάνια να θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο. Το χειρότερο όμως είναι ότι ο κρατικός μηχανισμός έδειξε καθυστέρηση στο τρόπο αντίδρασης και δημιούργησε εντυπώσεις καθότι άμεσα σχεδόν αντιμετώπισε τη Νάξο αλλά στις Μικρές Κυκλάδες και την Αμοργό, όλο και κάποιο μερεμέτι έλειπε… Και βέβαια, στην Δονούσα ένιωσαν ακόμη μεγαλύτερο το αίσθηση της αδικίας από τη στιγμή που ακόμη και σήμερα το λιμάνι παραμένει σε επικίνδυνη κατάσταση. Μάλιστα όπως μας πληροφόρησε και ο αντιδήμαρχος του νησιού κος Μιχάλης Πράσινος: «το λιμάνι παρουσιάζει προβλήματα χρόνο με το χρόνο. Χρειάζεται άμεση επέμβαση όχι μόνο η μικρή προβλήτα όπου δένει ο Σκοπελίτης» αλλά και η μεγάλη προβλήτα εκεί όπου δένει το «Blue Star». Βέβαια, θα θέλαμε βελτιώσεις στο λιμάνι, να επεκταθεί ακόμη περισσότερο, αλλά με την αρωγή του Λιμενικού Ταμείου της Νάξου έχουμε την ένταξη των Ηλεκτρομηχανολογικές μελετών, οπότε το λιμάνι μας θα έχει ακόμη περισσότερες λύσεις».
Όσο για το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων; Ο κος Πράσινος εμφανίστηκε αισιόδοξος μιλώντας για το μέλλον λέγοντας ότι η πληροφόρηση που έχει από το Υπουργείο μιλάει ότι όλα θα γίνουν σχετικά γρήγορα… Τι έχει συμβεί; Μα πολύ απλά στις 29 Ιουνίου, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κος Χρήστος Σπίρτζης υπέγραψε την σχετική απόφαση (1092/Φ29) με την οποία εγκρίνεται δέσμευση πίστωσης ποσού 1.220.000 ευρώ και διάθεση ισόποσης πίστωσης για τη δημοπράτηση του έργου «Αποκατάσταση Ζημιών Λιμένα Δονούσας»…. Και στην Δονούσα ευελπιστούν ότι κάτι θα γίνει… Άλλωστε το συγκεκριμένο έργο είναι ένας αγώνας συνεχής (σ.σ. κορυφώθηκε υπό τις οδηγίες του Προέδρου κου Σέργη) με τις τεχνικές υπηρεσίες του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου να καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις που χρειάζονταν ώστε επιτέλους η Δονούσα να έχει ένα ασφαλές λιμάνι…
Η προϊστορία
Να σημειώσουμε εδώ ότι τον Νοέμβριο του 2016, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κος Αλέξης Χαρίτσης είχε εγκρίνει την ένταξη 21 νέων έργων και μελετών, συνολικού προϋπολογισμού 94,1 εκατ. ευρώ, στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ)…. Κι ανάμεσά τους ήταν τόσο ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων όσο και αυτός της Αμοργού… Ουσιαστικά, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νάξου με την βελτίωση στο λιμάνι των Κουφονησίων, Αμοργού και Δονούσας. Κι όπως είχε σημειωθεί «το έργο «Αποκατάσταση ζημιών στους λιμένες Κουφονησιού, Αμοργού και Δονούσας», με επιπλέον χρηματοδότηση κατά 1 εκατ. ευρώ που αυξάνει το συνολικό προϋπολογισμό στα 2,8 εκατ. ευρώ».
Αααα και τον Σεπτέμβριο του 2012, η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου είχε εγκρίνει την εκτέλεση του έργου «Αποκατάσταση ζημιών στους λιμένες Κουφονησίων, Αμοργού και Δονούσας».
Και όπως είχε σημειωθεί «Η κατασκευή του έργου, συμβατικού προϋπολογισμού 1,2 εκ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και θα εκτελεστεί από την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Το έργο αφορά συγκεκριμένα την αποκατάσταση ζημιών, που έχουν προκληθεί τα προηγούμενα χρόνια από την κακοκαιρία στους λιμένες Κουφονησίων, Αμοργού και Δονούσας. Πιο αναλυτικά θα πραγματοποιηθούν οι εξής εργασίες:
• Στο λιμένα Κουφονησίων: Κατασκευή κρηπιδότοιχου, έργα προστασίας υφισταμένων κρηπιδότοιχων, εκβαθύνσεις, επιστρώσεις.
• Στο λιμένα Αμοργού: Κατασκευή προφυλακτηρίου τοίχου, καθαιρέσεις, ενισχύσεις, ηλεκτρομηχανολογικά δίκτυα.
• Στο λιμένα Δονούσας: Καθαιρέσεις, ενισχύσεις, επέκταση προφυλακτηρίου τοίχου, ηλεκτρομηχανολογικά δίκτυα».
Και όπως καταλαβαίνετε μόνο το λιμάνι της Δονούσας δεν είχε βρει …λύση