Οι συσκευές κρύβουν πολύτιμες πληροφορίες και προσωπικά δεδομένα, πιο χρήσιμα από την ίδια τη συσκευή.
Οι παραδοσιακές κλοπές κινητών τηλεφώνων είχαν στο παρελθόν έναν βασικό σκοπό: την πώληση της συσκευής στη μαύρη αγορά. Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει νέο ρεπορτάζ του Economista οι σημερινοί κλέφτες δεν στοχεύουν πια στο κινητό ως αντικείμενο, αλλά σε ό,τι περιέχει: προσωπικά δεδομένα, οικονομικές πληροφορίες και ψηφιακή ταυτότητα.
Τα smartphones έχουν εξελιχθεί σε φορητές αποθήκες ευαίσθητων πληροφοριών: διευθύνσεις, αριθμοί τηλεφώνου, φωτογραφίες και βίντεο, τραπεζικοί λογαριασμοί, κάρτες πληρωμών, ακόμη και ιατρικές εφαρμογές με ιστορικά υγείας. Αν αυτά τα δεδομένα πέσουν σε λάθος χέρια, οι συνέπειες μπορεί να είναι οικονομικά και ψυχολογικά καταστροφικές για το θύμα.
Στην Ισπανία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, κλέβονται περίπου 250.000 κινητά τον χρόνο, με κορύφωση κατά τη θερινή περίοδο, όταν η παρουσία του κόσμου σε φεστιβάλ, συναυλίες και υπαίθριες εκδηλώσεις διευκολύνει τους επίδοξους δράστες.
Η ανάγκη για προστασία είναι έντονη. Το 64% των χρηστών δηλώνει ότι θα ένιωθε πλήρως αποκομμένο από τους άλλους και από την καθημερινότητά του χωρίς το κινητό του. Παρότι το 60% λέει ότι είναι σε συνεχή επαγρύπνηση για την αποτροπή κλοπής, μόλις το 20% διαθέτει ασφαλιστική κάλυψη για την περίπτωση απώλειας ή κλοπής της συσκευής.
Δεν μόνο οικονομικό το θέμα
Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν είναι μόνο οικονομικό. Η αντίληψη του ρίσκου παραμένει χαμηλή, όπως επισημαίνει ο Kevin Gillan, γενικός διευθυντής της SquareTrade Ευρώπης:
«Η έρευνά μας δείχνει ότι τα περισσότερα θύματα παραμένουν επικίνδυνα απροστάτευτα, χωρίς να αντιλαμβάνονται πόσο ευάλωτοι είναι και πόσο καταστροφικές μπορεί να είναι οι συνέπειες από την απώλεια των συσκευών τους».
Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως σχεδόν 1 στους 2 καταναλωτές (43%) δηλώνει ότι δεν γνωρίζει τι ακριβώς καλύπτει η ασφάλεια κινητού ή πού να απευθυνθεί για να προστατευτεί.
Σε μια εποχή όπου το κινητό τηλέφωνο είναι η προέκταση της ταυτότητάς μας, η ψηφιακή ασφάλεια αποκτά πρωταρχική σημασία. Δεν πρόκειται μόνο για συσκευές, αλλά για πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας δεδομένα. Η επένδυση στην πρόληψη και την ασφάλιση δεν είναι απλώς χρήσιμη — είναι πλέον απαραίτητη.