«Ακριβή μου Ακρόπολη», λέει ο Μπαλτάς αντί του ΦΠΑ στην Παιδεία
Αυξήσεις και στα εισιτήρια για την είσοδο σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους προανήγγειλε ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς με το επιχείρημα ότι το σημερινό αντίτιμο είναι απαράδεκτο χαμηλό, αλλά και ως ισοδύναμο για το 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Ωστόσο ο πρώην Παιδείας και νυν Πολιτισμού συνελήφθη αδιάβαστος στα οικονομικά. Και αυτό διότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής υπηρεσίας οι εισπράξεις για το 2014 έφτασαν τα 54,6 εκατομμύρια ευρώ ενώ το 2013 τα συνολικά έσοδα από τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους έφτασαν τα 47 εκατομμύρια.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση με την επιβολή 23% ΦΠΑ στην Παιδεία στοχεύει σε ένα έσοδο της τάξης των 160 εκατ. ευρώ για το 2015 και τουλάχιστον 230 εκατ. ευρώ για το 2016.
Μια απλή αριθμητική πράξη λοιπόν αρκεί για να δείξει πως ακόμη και αν διπλασιαστούν τα εισιτήρια στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους πάλι δεν βγαίνει ο στόχος του ισοδύναμου.
Συγκεκριμένα ο κ. Μπαλτάς είπε στη Βούλη πως «Το Υπουργείο Πολιτισμού ήδη έχει δρομολογήσει την αύξηση των εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους, όπου αυτήν τη στιγμή είναι απαράδεκτα χαμηλές. Επίσης, το ηλεκτρονικό εισιτήριο, βάσει του οποίου τα έσοδα αυτά αυξάνουν και συστηματοποιούνται και μέσα από εκεί μπορεί να βρεθούν ακόμη και ισοδύναμα -γιατί το Υπουργείο Πολιτισμού είναι ταυτόχρονα και παραγωγός πλούτου με τη στενή έννοια σε αυτήν τη χώρα- ως συμβολή στην οικονομία και κυρίως ως συμβολή στο παράλληλο του Υπουργείου Πολιτισμού, Υπουργείο Παιδείας με το περίφημο 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση».
Κατά τα λοιπά ο κ. Μπαλτάς παρουσίασε τις βασικές κατευθύνσεις του υπουργείο Πολιτισμού, προτάσσοντας μεταξύ άλλων την εφαρμογή των ηλεκτρονικών εισιτηρίων, την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων, αλλά και τον καταδυτικό τουρισμό. Υπογράμμισε ότι κάποιοι εποπτευόμενοι φορείς ίσως πρέπει να «συρρικνωθούν ή και να εξαφανιστούν». Μάλιστα, αναφέρθηκε και στο μέτρο αύξησης του ΦΠΑ στην ιδιωτική παιδεία, εκφράζοντας την άποψη ότι «μπορούν να βρεθούν ισοδύναμα από το υπουργείο» για αποφευχθεί το 23%.
Ο κ. Μπαλτάς τόνισε επίσης ότι το υπουργείο Πολιτισμού έχει δρομολογήσει την αύξηση των εισιτηρίων των αρχαιολογικών χώρων που είναι απαράδεκτα χαμηλό. Έδωσε έμφαση στην ανθρωπιστική κρίση και πως αυτή συνδέεται με τον αποκλεισμό ευπαθών ομάδων από τον πολιτισμό, τονίζοντας ότι υπάρχουν συνάνθρωποί μας, όχι μόνο οι πρόσφυγες, που δεν έχουν τα βασικά. Πρέπει να δοθούν παροχές, όπως είπε, σε ανθρώπους που δεν έχουν, ώστε να μην αποκοπούν από τον πολιτισμό.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το υπουργείο θα κινηθεί προς την κατεύθυνση για την ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων, τον καταδυτικό τουρισμό, την πραγματική συνεργασία με όλες τις περιφέρειες της χώρας που έχουν τα χρήματα να συμβάλλουν στον πολιτισμό. Μάλιστα, δήλωσε ότι θα πρέπει να λυθούν και τα θέματα κάποιων εποπτευόμενων φορέων που, όπως είπε, ίσως θα πρέπει να συρρικνωθούν ή και κάποιοι να εξαφανιστούν.
«Εχουμε πολλή δουλειά, είναι ένα υπουργείο ανοιχτό, δεν είναι ένας γυάλινος πύργος», τόνισε. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «το υπουργείο δεν είναι εκείνος ο φορέας που φτιάχνει γούστο, είναι το υπουργείο που έχει τον τρόπο, τη μέθοδο και τα μέσα – όσο έχουμε υλικά μέσα – ώστε η καλλιτεχνική δημιουργία να μπορεί να εκφράζεται απρόσκοπτα, να υπάρχει παραγωγή πολιτισμού».
Εξέφρασε την άποψη ότι «η δική μας παραγωγή πολιτισμού μπορεί να διαπρέψει έξω από τα σύνορα της χώρας». Υπογράμμισε στη συνέχεια ότι ο άνθρωπος είναι το μόνο ζώο που κληρονομεί, που μπορεί να αξιοποιήσει την κληρονομιά, που έχει μνήμη, τονίζοντας παράλληλα την καταστροφή που γίνεται στη Συρία. «Η προστασία της κληρονομιάς είναι η προστασία μνήμης», τόνισε.