Έρχεται η ώρα των αλλαγών στα Αστυνομικά τμήματα – τέσσερα στα δέκα βάζουν λουκέτο – Στις Κυκλάδες ελάχιστες οι αλλαγές: το Αστυνομικό Τμήμα Φιλωτίου γίνεται Σταθμός και στην Αμοργό οι δύο Αστυνομικοί Σταθμοί έσονται εις …σάρκα μία
Τέλη Ιουνίου και στην Αθήνα πραγματοποιείτε συνάντηση του προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων κου Κεφαλά με τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Αναγνωστάκη (παρουσία και του βουλευτή Κυκλάδων ΣΥΡΙΖΑ κου Συρίγου) και εκεί για μία ακόμη φορά τέθηκε το θέμα της αναβάθμισης των Αστυνομικών Τμημάτων με βάση τις προθέσεις της Κυβέρνησης. Ο κος Αναγνωστάκης είχε αναφέρει ότι από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν οι αλλαγές, αλλά η Κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε αλλαγές εφόσον παρουσιαστούν δυσλειτουργίες. Και βέβαια είχε τονίσει ότι ενδεχομένως θα πρέπει να λειτουργήσουν κάποια στιγμή και οι Αστυνομικοί Σταθμοί σε Δονούσα και Σχοινούσα. Σταθμοί που με βάση το Προεδρικό Διάταγμα 116 του 2007 (αναθεωρήθηκε το 2014) πρέπει να ενεργοποιηθούν αλλά παραμένουν μόνο στα χαρτιά.
Και φτάνουμε στο σήμερα.. Δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» φέρνει στην επικαιρότητα τη πρόθεση της Κυβέρνησης για αλλαγές στην Αστυνομία με βάση τον …Καλλικράτη. Κάτι που σημαίνει ότι σε τέσσερα από τα δέκα Αστυνομικά τμήματα θα μπει λουκέτο ενώ θα πραγματοποιηθούν και αρκετές συγχωνεύσεις… Γεγονός που αφήνει αρκετές παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας χωρίς ουσιαστική ή τουλάχιστον ελλιπή και απομακρυσμένη αστυνόμευση. Αν και στόχος ήταν η εξοικονόμηση πόρων από τα υπέρογκα μισθώματα αστυνομικών κτιρίων και η σωστή κατανομή αστυνομικού προσωπικού, αυτός δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται, καθώς δεν δίνει λύση στη λειψανδρία (περίπου 7.000 κενές οργανικές θέσεις) και στα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα εξαιτίας των ελλείψεων σε οχήματα και τεχνολογικό εξοπλισμό. Το «νέο» σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος αναδιοργάνωσης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα είναι σχεδόν το ίδιο με το «παλιό» του προκατόχου του, κ. Νίκου Δένδια, με πολύ μικρές αλλαγές.
Κοροϊδία
Αξιοσημείωτο είναι ότι στην Αττική από τα 91 Τμήματα Ασφαλείας μένουν τα 71, ενώ από τα περίπου 123 Αστυνομικά Τμήματα μένουν 87 και 11 Αστυνομικοί Σταθμοί, ενώ τα Τμήματα Τροχαίας κατεβαίνουν στα 15. Συνολικά στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν 575 Αστυνομικά Τμήματα, Τμήματα Ασφαλείας, Τροχαίας και Τουριστικής Αστυνομίας και 105 Αστυνομικοί Σταθμοί. Το «κλείσιμο» και η σύμπτυξη των αστυνομικών υπηρεσιών κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 35%-40% των υπηρεσιών που λειτουργούσαν μέχρι σήμερα. Εντοπίζεται επίσης πως ενώ καταργούνται κάποια Αστυνομικά Τμήματα εμφανίζονται κάποιοι Αστυνομικοί Σταθμοί. Μάλιστα, ο Γρηγόρης Γερακαράκος – πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, δηλώνει «Επαναφέρουν τον αποτυχημένο θεσμό των πολυδύναμων Αστυνομικών Τμημάτων. Είναι κοροϊδία. Λένε ότι θα έχουν δύο εποχούμενες περιπολίες το 24ωρο σε παραμεθόριες περιοχές, χωρίς να έχουν οχήματα. Τα Τμήματα Δίωξης Ναρκωτικών μετατρέπονται σε γραφεία μέσα στις υποδιευθύνσεις Ασφάλειας, με το εξειδικευμένο προσωπικό να παροπλίζεται. Στη Θεσσαλονίκη κλείνουν τρία Αστυνομικά Τμήματα και μένει ένα, ενώ αντίστοιχες είναι οι περικοπές στον Πειραιά».
Κυκλάδες
Και ενώ στην ηπειρωτική Ελλάδα έχουμε μία εικόνα, στην νησιωτική Ελλάδα τα προβλήματα είναι περισσότερα και έως τώρα το πείραμα Καλλικράτης δεν πέτυχε… Με βάση το δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» στις Κυκλάδες θα έχουμε 11 Αστυνομικά Τμήματα και 15 Σταθμοί, στην Α Δωδεκανήσου 12 Τμήματα και 6 Σταθμοί και στη Β’ Δωδεκανήσου 10 Τμήματα και 5 Σταθμοί. Ενώ στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο, στη Σάμο θα έχουμε 8 Τμήματα και 3 Σταθμοί, στη Λέσβο 10 Τμήματα και 4 Σταθμοί και στην Χίο 6 Τμήματα και 3 Σταθμοί.
Επιστρέφοντας στις Κυκλάδες οι αλλαγές είναι μικρές και ουσιαστικά επηρεάζουν άμεσα τη Περιφέρεια Νάξου, Μικρών Κυκλάδων και Αμοργού. Τι θέλουμε να πούμε; Με βάση τον σχεδιασμό του προηγούμενου υπουργού (βλ Δένδιας) στα 24 νησιά των Κυκλάδων θα είχαμε δέκα Αστυνομικά τμήματα σε Σύρο, Νάξο, Πάρο, Άνδρο, Τήνο, Μήλο, Σαντορίνη, Μύκονο, Κέα και Ίο. Επίσης έχουμε το τμήμα Ασφαλείας στην Σύρο και βέβαια τους Αστυνομικούς Σταθμούς σε Υδρούσα (Άνδρος). Αντίπαρο (Πάρος) Κίμωλο – Σέριφο – Σίφνο (Μήλου), Ανάφης (Σαντορίνης), Αμοργού (Αμοργός), Κουφονήσια – Σχοινούσα – Δονούσα (Νάξου και Μικρών Κυκλάδων), Φιλωτίου (Νάξου), Κύθνου (Κέας), Φολεγάνδρου – Σικίνου (Ιητών) και Νάουσας Πάρου (σε Πάρο).
Με τις αλλαγές που έρχονται, στην Αμοργό οι δύο σταθμοί σε Κατάπολα – Αιγιάλη γίνονται ένας και αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα λόγω του όγκου που έχει το νησί και στη Νάξο έχουμε την υποβάθμιση του Αστυνομικού Τμήματος Φιλωτίου σε σταθμό που θα υπάγεται στο Αστυνομικό Τμήμα Νάξου. Κάτι που μειώνει την ήδη υποστελεχωμένη δύναμη του ΑΤ Φιλωτίου και μειώνει και τις αρμοδιότητές του πχ την έκδοση ταυτοτήτων. Επίσης ερωτηματικό το θέμα των τμημάτων σε Άνδρο που είχαν προκαλέσει αντιδράσεις στην προηγούμενη προσπάθεια για αναβάθμιση…
Στις Κυκλάδες όπως είναι γνωστό η υποστελέχωση των Αστυνομικών τμημάτων είναι σημαντικό πρόβλημα που όμως καλύφθηκε φέτος εν μέρει με την έλευση των δόκιμων αστυνομικών που δεν υπήρχαν τα δύο προηγούμενα χρόνια ενώ πάγιο αίτημα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων είναι η δημιουργία και δεύτερου τμήματος Ασφάλειας στη Νάξο από τη στιγμή που στο νησί της Νάξου εδρεύει Πρωτοδικείο και οφείλει να διαθέτει ένα τέτοιο τμήμα…