Με non paper δόθηκε αργά χθες το βράδυ στη δημοσιότητα η λίστα των μέτρων που καλούνται οι Ελληνες να πληρώνουν για το τίμημα της παραμονής στην Ευρώπη
Κατατέθηκε στη Βουλή λίγο μετά τις 11:30 το βράδυ της Πέμπτης στην αγγλική γλώσσα και σε ένα άρθρο, συνοδευόμενο από επιστολή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για νέα συμφωνία-μνημόνιο. Η πρόταση θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής στις 2 μ.μ. της Παρασκευής (σήμερα) με την μορφή του κατεπείγοντος.
Το περίπου δέκα σελίδων πακέτο μέτρων που προτείνει η ελληνική πλευρά, για το νέο δάνειο από τον ESM, εστάλη από το ΥΠΟΙΚ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τον επικεφαλής του Eurogroup, περίπου στις 10 το βράδυ της Πέμπτης και παρελήφθη από τους θεσμούς, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Ντάισελμπλουμ.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να περάσει από τις απαραίτητες διαδικασίες αύριο κιόλας. Συγκεκριμένα, αυτό που θέλει το Μαξίμου είναι να περάσει η πρόταση από επιτροπή το πρωί και στη συνέχεια να ψηφιστεί από την ολομέλεια. Αυτό που θέλει ο πρωθυπουργός είναι η πρόταση να μην αποτελεί κυβερνητική θέση, αλλά ο ίδιος, ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να έχουν λάβει την εξουσιοδότηση για να διαπραγματευτούν από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Στη συνέχεια, μετά από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, θα ακολουθήσει η κανονική διαδικασία στη Βουλή, προκειμένου η συμφωνία που θα έχει προκύψει να γίνει και νόμος του κράτους.
Σήμερα Παρασκευή το πρωί θα συνεδριάσουν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων προκειμένου να καθορίσουν την τελική στάση τους στη συζήτηση στη Βουλή.
Βαριά μέτρα
Κατά πληροφορίες το «πακέτο» των μεταρρυθμίσεων, προβλέπει έσοδα από φορολογικά μέτρα, ύψους 13 δισ. ευρώ ενώ η Ελλάδα αιτείται 50 δισ. ευρώ χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Μόλις έγινε γνωστό ότι το κυβερνητικό συμβούλιο ενέκρινε το «πακέτο» μεταρρυθμίσεων, άρχισαν τα πρώτα σχόλια από τα διεθνή ΜΜΕ. «Η ειρωνεία είναι- αν και οι βουλευτές της κυβέρνησης προσπαθούν να την ελαφρύνουν- ότι μετά από την ηχηρή απόρριψη των Ελλήνων για την περαιτέρω λιτότητα το σαββατοκύριακο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με αστραπιαία ταχύτητα, έχει συμφωνήσει τώρα να βάλει το όνομά του στο πιο τιμωρητικό πακέτο λιτότητας που έχει ζητηθεί από οποιαδήποτε κυβέρνηση να εφαρμόσει, στα πέντε χρόνια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα», έγραψε η Ελενα Σμιθ, ανταποκρίτρια του Guardian στην Αθήνα.
Ορισμένα από τα μέτρα. Το non paper της κυβέρνησης
Καταργείται η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά – Θα καταργηθεί ακόμη και απομακρυσμένα το τέλος του 2016 – Σε ισχύ η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις απο τον Νοέμβριο του 2015- Οι αγρότες χάνουν την εδική έκπτωση στην τιμή του πετρελαίου – Ο φόρος των εταιρειών αυξανεται απο 26% στο 28%-
Η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα με non paper τα βασικά μέτρα που περιλαμβάνει η πρόταση που απεστέλη στους θεσμούς.
Ολόκληρη η πρόταση είναι 13 σελίδες στα αγγλικά αλλά τα βασικά της σημεία όπως αναφέρονται στο non paper είναι τα εξής:
1. Η ελληνική πρόταση που κατατέθηκε προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας [ESM] αφορά τη χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών της χώρας από την 01/07/2015 έως τις 30/06/2018, για τρία δηλαδή χρόνια. Και περιλαμβάνει ακόμα την ρύθμιση του χρέους καθώς και εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πακέτο ύψους 35 δισ.
2. Στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος [1%, 2% και 3% του ΑΕΠ] θα επανεξεταστούν, καθώς τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί.
3. Τα βασικά τρόφιμα και ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία είναι στο 13%. Ο ΦΠΑ στην εστίαση ανεβαίνει στο 23%. Διατηρείται η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά μέχρι το τέλος του 2016, εκτός από τα πλουσιότερα και πιο τουριστικά. Η κατάργηση της έκπτωσης στα απομακρυσμένα νησιά θα γίνει στο τέλος του 2016 και όταν θα έχει δημιουργηθεί μηχανισμός αποζημίωσης των μόνιμων κατοίκων. Οι συντελεστές ΦΠΑ θα επανεξεταστούν στο τέλος του 2016.
4. Το ΕΚΑΣ θα χορηγείται μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, οπότε και θα έχει δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο κοινωνικής πρόνοιας.
5. Αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, που θα έρθει προς ψήφιση νέα νομοθεσία.
6. Σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης για τους αγρότες με ομαλή αποκλιμάκωση της επιδότησης πετρελαίου που θα απορροφηθεί από την πτώση των διεθνών τιμών.
7. Αύξηση του εταιρικού φόρου από 26% στο 28%.
8. Νέα πρόταση για ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής με:
** έλεγχο των αδήλωτων καταθέσεων μέσω διασταύρωσης των τραπεζικών συναλλαγών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,
** εισαγωγή προγράμματος εθελοντικής δήλωσης με τις κατάλληλες ποινές, κίνητρα και διαδικασίες βεβαίωσης σύμφωνα με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές,
** αίτηση στις χώρες μέλη της ΕΕ για παροχή δεδομένων σχετικά με την ιδιοκτησία ελλήνων και την προέλευσή της
9. Θέσπιση περιουσιολογίου.
10. Ο νέος νόμος για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα είναι έτοιμος το τελευταίο τρίμηνο του 2015.
11. Στις αγορές προϊόντων, η κυβέρνηση:
** Θα διατηρήσει το σημερινό καθεστώς για τα ΜΗΣΥΦΑ [Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα], ψωμί, γάλα, Κυριακές.
** Θα μειώσει τη γραφειοκρατία με τη δημιουργία «one stop shop» για τις επιχειρήσεις.
12. Μείωση συντελεστή σε φάρμακα, βιβλία, εισιτήρια θεάτρου σε 6% από 6,5%.
13. Βελτίωση του ποινικού δικαίου για τη φοροδιαφυγή.
14. Αύξηση φόρου ναυτιλιακών επιχειρήσεων και κατάργηση προνομίων εφοπλιστών.
15. Αύξηση φόρου πολυτελείας και εφαρμογή του και στα σκάφη αναψυχής.
16. Άμεση εφαρμογή του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων.
17. Εισαγωγή σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ νέων μεταρρυθμίσεων για το σπάσιμο των καρτέλ σε χονδρικό εμπόριο, κατασκευές, ηλεκτρονικό εμπόριο, μέσα ενημέρωσης.
πηγή: Rodosalarm.gr