Οι ελπίδες για αλλαγή στο όριο αναλήψεων χάθηκαν από τη στιγμή που δεν υπάρχουν αυξημένες ροές χρημάτων στις τράπεζες, τουλάχιστον όσες θα ήθελε το Υπουργείο Οικονομικών
Ήταν πριν από μερικές εβδομάδες που η εφημερίδα «Αυγή» είχε δημοσίευμα με θέμα την χαλάρωση των όρων των Capital Control και συγκεκριμένα αύξηση του ορίου ανάληψης χρημάτων από τις τράπεζες… Διαρροή που έρχονταν από πηγές του Υπουργείο Οικονομικών σε μία προσπάθεια να δείξουν ότι κάτι κινείται στην Ελληνική Οικονομία και ότι υπάρχει …φως στο τούνελ. Αποδεικνύεται όμως ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει τουλάχιστον άμεσα. Μάλιστα, το 2016 θεωρείται ως ένα ακόμη έτος ύφεσης και μόνο από το 2ο εξάμηνο και μετά θα υπάρχει σταδιακή και κυρίως πολύ αργή ανάπτυξη… Οπότε;
Έρχεται σήμερα η νέα στήλη «ASKOOL» στην ιστοσελίδα Koolnews.gr που μας λέει ότι … «θα περιμένουμε πολύ καιρό»…
Και συνεχίζει «σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες πάγωσε μέχρι νεωτέρας το σχέδιο για μια ελαφρά αύξηση του ορίου αναλήψεων κατά 80 ευρώ αλλά και αλλαγή του μοντέλου για τις εβδομαδιαίες αναλήψεις.
Ήταν οι ίδιες οι τράπεζες που πριν δύο εβδομάδες ζήτησαν από την Τράπεζα της Ελλάδος αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου των αναλήψεων από τα 420 ευρώ στα 500 ευρώ, καθώς όλοι ομολογούσαν πως η κατάσταση ρευστότητας είχε βελτιωθεί σημαντικά, με το όριο στήριξης από τον έκτακτο μηχανισμό ELA να μειώνεται κατά 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ στα μέσα Ιανουαρίου.
Επιπλέον, οι τράπεζες είχαν ζητήσει να είναι δυνατή η μεταφορά τυχόν μη αναληφθέντος ποσού από το εβδομαδιαίο όριο στην επόμενη εβδομάδα. Και ενώ το υπουργείο Οικονομικών είχε ανάψει το πράσινο φως για την καθιέρωση προσωποποιημένου επταήμερου για τους καταθέτες, που σημαίνει ότι η ανανέωση του εβδομαδιαίου ορίου αναλήψεων δεν θα γίνεται οριζοντίως τα μεσάνυχτα κάθε Παρασκευής, αλλά από τη στιγμή που ο καθένας κάνει την πρώτη ανάληψη χρημάτων, τελικά ο όλος σχεδιασμός που τόσες προσδοκίες δημιούργησε στους πολίτες όχι απλά δεν υλοποιήθηκε αλλά αντιθέτως πάγωσε συνολικά.
Αιτίες αυτού του παγώματος ήταν τόσο ο χαμηλός ρυθμός επιστροφής καταθέσεων από το εξωτερικό όσο και η απροθυμία ενός σημαντικού αριθμού επαγγελματιών να ενταχθούν στο σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών. Είναι γεγονός πως το υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει ως προϋπόθεση την βελτίωση των δύο αυτών δεικτών ώστε να ικανοποιήσει το αίτημα των τραπεζών.