Τρίτη, 1 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΑντωνία & Κίμων - Αριστοτέλης Φογκτ: Δύο αδέλφια από τη Θεσσαλονίκη κορυφαίοι...

Αντωνία & Κίμων – Αριστοτέλης Φογκτ: Δύο αδέλφια από τη Θεσσαλονίκη κορυφαίοι επιστήμονες

|

«Aυτός που θα καταφέρει να κρατήσει το όραμα και το όνειρο ζωντανό μέσα του, είναι σίγουρο και ότι θα το κατακτήσει», αυτό το άσβεστο όνειρο και η προσήλωση στους στόχους της, όπως περιέγραψε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οδήγησαν την 27χρονη κορυφαία επιστήμονα στον τομέα έρευνας βλαστοκυττάρων και κατά του καρκίνου Αντωνία Φογκτ, στην πρώτη θέση της λίστας Forbes 30 Under 30 για την έρευνα.

Η νεαρή γυναίκα μάλιστα, κατάφερα να αποκτήσει μια αξιοζήλευτη ακαδημαϊκή πορεία με διακρίσεις, ενώ σε ηλικία 17 ετών απέκτησε την κόρη της, την οποία μεγαλώνει μόνη της.

Αξιοσημείωτο είναι, πως η οικογένεια της Αντωνίας Φογκτ, αισθάνεται μεγάλη αλλά και διπλή περηφάνια, διότι στην ίδια λίστα, περικλείεται και ο αδελφός της, Κίμων – Αριστοτέλης που σπούδασε στο Harvard, όπου και δίδαξε ως Head Teaching Fellow στη Σχολή Μηχανικών του Harvard John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences και δραστηριοποιείται με δική του εταιρεία που αναπτύσσει AI λύσεις (τεχνητής νοημοσύνης) που αντιμετωπίζουν καίριες προκλήσεις στον τομέα της υγείας.

Μου δίνεται η ευκαιρία να εμπνεύσω κι άλλους νέους

«Ένιωσα πολύ χαρούμενη και ιδιαίτερα ευγνώμων», σημείωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η Αντωνία Φογκτ εξηγώντας πως, με την ανάδειξη της στην πρώτη θέση της λίστας Forbes 30 Under 30, «μου δίνεται η ευκαιρία να εμπνεύσω κι άλλους νέους και να τους παρακινήσω να μην πτοούνται από τα εμπόδια που εμφανίζονται στον δρόμο τους, γιατί αυτός που θα καταφέρει να κρατήσει το όραμα και το όνειρο ζωντανό μέσα του είναι σίγουρο και ότι θα το κατακτήσει».

Η Αντωνία Φογκτ είναι 27 ετών αποφοίτησε από το λύκειο στη Θεσσαλονίκη και το 2020 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στον κλάδο των Ιατρικών και Θετικών Επιστημών, με τον υψηλότερο βαθμό στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από το Πανεπιστήμιο του Στερλίνκ στην Σκωτία απέκτησε πτυχίο Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας, ενώ ταυτόχρονα επιλέχθηκε ως βοηθός καθηγητή για διδασκαλία και έρευνα κατά του καρκίνου. Το 2018 εργάστηκε στο Institute Curie στη Γαλλία, συμμετέχοντας σε έρευνα κατά του καρκίνου, και το 2019 επιλέχθηκε για να σπουδάσει και να εκπροσωπήσει το πανεπιστήμιό της στο Πανεπιστήμιο του Illinois Champaign Urbana στην Αμερική με πλήρη υποτροφία, όπου συνέχισε την έρευνα για το Glioblastoma. Το 2020, ξεκίνησε το διδακτορικό της στη χειρουργική στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, όπου φοιτά μέχρι σήμερα με πλήρη υποτροφία και ως υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση, ταυτόχρονα επιλέχθηκε ως βοηθός καθηγητή για διδασκαλία.

Μεγαλώνει μόνη από 17 ετών την κόρη της

Η Αντωνία έχει αναλάβει ηγετικούς ρόλους σε διάφορες ιατρικές εταιρείες υψηλού κύρους και ίδρυσε την Εταιρεία Ρομποτικής Χειρουργικής του Cambridge University το 2021, της οποίας είναι και πρόεδρος. Παράλληλα, είναι πρόεδρος στη Νευρολογική Εταιρεία του Cambridge, ενώ, από το 2020 είναι αντιπρόεδρος της επιτροπής MCR του Κολλεγίου της στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και Ambassador του Κολλεγίου, εστιάζοντας στην υποστήριξη φοιτητών, μέσω της συγκέντρωσης χρημάτων για υποτροφίες. Ως επιστήμονας στον τομέα της υγείας και των θετικών επιστημών και ούσα ταυτόχρονα φοιτήτρια και μόνη μητέρα από την ηλικία των 17 ετών, η κορούλα της Ιόλη είναι εννέα ετών, αγωνίζεται να προσφέρει ευκαιρίες σε ταλαντούχους φοιτητές. Μέσα από το έργο της, έχει ξεκινήσει μια υποτροφία στο κολέγιο της για φοιτητές που είναι γονείς.

Απευθυνόμενη στους νέους η 27χρονη επιστήμονας είπε: «Δείτε κάθε δυσκολία με ευγνωμοσύνη ως ευκαιρία να μάθετε κάτι που θα σας φέρει πιο κοντά στον στόχο σας. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, όσο δύσκολο κι αν φαίνεται, για όσους έχουν όραμα και πίστη. Μείνετε ταπεινοί, βοηθήστε τους γύρω σας, και χρησιμοποιήστε τη γνώση σας για το κοινό καλό».

Κίμων Αριστοτέλης Φογκτ: Από τη μαθηματική ολυμπιάδα στη λίστα Forbes 30 Under 30

Σημαντική όμως είναι και η πορεία που χάραξε ο Κίμων-Αριστοτέλης Φογκτ, η οποία ξεκινά από τη διάκρισή του με μετάλλια στις Εθνικές Μαθηματικές Ολυμπιάδες στην Ελλάδα. Με υποτροφίες, σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου στη συνέχεια εργάστηκε στο Carnegie Mellon University ως Research Associate, αναπτύσσοντας αλγορίθμους AI για την ανίχνευση δυσλειτουργιών μέσω EEG και εξασφαλίζοντας διεθνείς πατέντες. Μαζί με αποφοίτους κορυφαίων πανεπιστημίων όπως το MIT και τη Ιατρική Σχολή του Yale, ίδρυσε τη δική του εταιρεία, Sporo Health που αναπτύσσει AI λύσεις που αντιμετωπίζουν καίριες προκλήσεις στον τομέα της υγείας.

«Η συμπερίληψή μου στη λίστα του Forbes 30 Under 30 αποτελεί μεγάλη αναγνώριση για όλα τα χρόνια σκληρής δουλειάς και είναι μια εξαιρετική πηγή κινήτρου για να συνεχίσω να εργάζομαι σκληρότερα, προκειμένου να κάνω τη μητέρα μου και την Ελλάδα περήφανες», υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κίμων-Αριστοτέλης Φογκτ και σημείωσε πως, «αυτή η διάκριση δεν αφορά μόνο εμένα, αλλά και την ομάδα μου και το σύστημα που έχουμε αναπτύξει. Η σκληρή δουλειά και η επιμονή της ομάδας αξίζουν αυτήν την αναγνώριση, και είμαι πραγματικά χαρούμενος που το έργο μας βρίσκεται σε αυτή τη λίστα».

Σκεφτείτε ιδέες και ακολουθήστε την καινοτομία

Είναι σημαντικό όπως τονίζει, να γνωρίζουν οι νέοι ότι, «η ζωή είναι σκληρή, αλλά πρέπει να βρουν αυτό που αγαπούν και να συνεχίσουν να προσπαθούν. Αν καταφέρουν να κάνουν ένα βήμα τη φορά και να εργάζονται σκληρά μέρα με τη μέρα, οι καλύτερες μέρες θα έρθουν. Η επιχειρηματικότητα είναι κάτι που χρειάζεται περισσότερο στην Ελλάδα, και εγώ προσωπικά δεν γνώριζα πολλά γι’ αυτήν έως ότου πήγα στο Harvard. Σας ενθαρρύνω να σκεφτείτε ιδέες και να ακολουθήσετε την καινοτομία».

Ο ίδιος σημείωσε πως, «η διάκριση αυτή είναι μόνο η αρχή, και ανυπομονώ να δω πού θα μας οδηγήσει η επόμενη φάση της πορείας μας» και σχολιάζοντας την κατάκτηση της πρώτης θέσης στη λίστα Forbes 30 Under 30 από την αδελφή του, εκμυστηρεύτηκε πως, «έχει εργαστεί εξίσου σκληρά και η αναγνώριση της στη λίστα του Forbes 30 Under 30 είναι ένα σημαντικό βήμα στην καριέρα της, καθώς είναι και πρώτη στη λίστα. Είναι μια απόδειξη ότι η σκληρή δουλειά και η αποφασιστικότητα αποδίδουν καρπούς και είμαι πολύ χαρούμενος που μοιράζομαι αυτή την επιτυχία. Αν και έχω μερικά χρόνια ακόμη για να φτάσω στο επίπεδό της, η επιτυχία της με εμπνέει να συνεχίσω να εργάζομαι σκληρά και να επιδιώκω τους στόχους μου».

Ο Κίμων-Αριστοτέλης Φογκτ έχει ένα όραμα για την τοποθέτηση της Ελλάδας στην πρωτοπορία της Τεχνητής Νοημοσύνης στον τομέα της υγείας. Πιστεύει ακράδαντα ότι μέσα από τις δυσκολίες προκύπτουν τα καλύτερα αποτελέσματα, καθώς όχι μόνο γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι όταν ξεπερνάμε εμπόδια, αλλά αποκτούμε και μεγαλύτερη αντοχή και ικανότητα να διαχειριζόμαστε τη ζωή. Αγαπά βαθιά την πατρίδα του, την Ελλάδα, και ο στόχος του είναι να την βάλει στην αιχμή της τεχνολογίας. Παρότι έχουν δεχθεί προσφορές να εγκαταστήσουν τη λύση τους και σε άλλες χώρες εκτός Ηνωμένων Πολιτειών, η επιθυμία του είναι να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν τους αλγορίθμους τους πρώτα στην Ελλάδα, για τα ελληνικά νοσοκομεία, κλινικές και ιδιώτες ιατρούς.

Πληροφορίες από: https://www.amna.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

“Εφυγε” ο Ναξιώτης καθηγητής της Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Σ. Κορρές

Πέθανε σε ηλικία 85 ετών ο αρχαιολόγος και ομότιμος καθηγητής της Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Σ. Κορρές. "Ο Γεώργιος Σ. Κορρές ήταν προσιτός...

ΑΑΔΕ: Σημαντική αύξηση εσόδων από ΦΠΑ

Η μελέτη της ΑΑΔΕ αποκαλύπτει θεαματική αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ και ενίσχυση της διαφάνειας, χάρη στη σύνδεση POS – ταμειακών μηχανών και την ψηφιοποίηση των συναλλαγών

Πρώτη Απριλίου: Γιατί τα σχολεία θα λειτουργήσουν δύο ώρες λιγότερο;

Νέος εορτασμός στα σχολεία την 1η Απριλίου: «Κόβονται» 2 διδακτικές ώρες

Κακοκαιρία – Πάρος: Κλειστά τα σχολεία αύριο Τρίτη (01/04) λόγω καιρικών συνθηκών

Κακοκαιρία: Κλειστά όλα τα σχολεία αύριο Τρίτη 1η Απριλίου στην Πάρο

Κακοκαιρία – Μύκονος: Καταιγίδα στη … Χώρα και ήχησε το 112

Πλημμύρισαν τα σοκάκια στη Χώρα της Μυκόνου από την ισχυρή κακοκαιρία που πλήττει τις Κυκλάδες

Νάξος – Αεροδρόμιο: Επαναλειτουργεί από σήμερα (31/03), επέστρεψε Αθήνα μία πτήση λόγω καιρικών συνθηκών

Επαναλειτουργεί αναβαθμισμένο το αεροδρόμιο Νάξου - Οι εργασίες που έγιναν και η επιστροφή αεροπλάνου στην Αθήνα λόγω καιρικών συνθηκών

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Αιγαίο – 2η ΥΠΕ: Αναζητούνται γιατροί για τα νησιά λίγες ημέρες πριν το Πάσχα

Αναζητούνται γιατροί για τα νησιά λίγες ημέρες πριν το Πάσχα – Οι αμοιβές και οι αρνήσεις

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

ΠΝΑΙ – Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ: Απόφαση όπου ζητά την αποκατάσταση της ισονομίας

Την εφαρμογή της Oδηγίας του Συμβουλίου της ΕΕ περί επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, ζητά από το Υπουργείο Οικονομικών το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Εγγαρές: Εφυγε από τη ζωή η Ελενα Κοντοπίδη, αύριο (26/03) η εξόδιος ακολουθία

Σε ηλικία 45 ετών έφυγε από τη ζωή η Ελενα Κοντοπίδη, σύζυγος του γιατρού Δημήτρη Μπάκαλου - Αύριο (26/03) η εξόδιος ακολουθία στις Εγγαρές

Νάξος: Παιδική Χαρά Αγ. Μηνά ή, αλλιώς, “γήπεδο εκρήξεων”…

Παιδική Χαρά Αγ. Μηνά: Ή, αλλιώς, «γήπεδο εκρήξεων»… Το σπασμένο τζάμι και η πετρούκλα μες στο σπίτι…

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα