Στα τέλη Ιανουαρίου η κυβέρνηση καταθέτει τη πρόταση για την αξιοποίηση 28 νησιών και βραχονησίδων στο Αιγαίο – Η Τουρκία επιμένει να μην αγγίξει τα νησιά η Ελλάδα και στοχεύει στο …Μαράθι των Δωδεκανήσων
Και το παιχνίδι γύρω από τα νησιά του Αιγαίου καλά κρατεί… Και το χειρότερο είναι ότι κάθε ώρα που περνάει γίνεται όλο και πιο επικίνδυνο αφού πλέον μαθαίνουμε και τον πραγματικό στόχο της Τουρκίας που δεν είναι άλλο από το Μαράθι των Δωδεκανήσων και οι βραχονησίδες γύρω απ αυτό… Και μία τέτοια κίνηση θα λειτουργήσει ως μαχαιριά στη καρδιά της Ελλάδας και του Νοτίου Αιγαίου…
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή όμως… Πριν από μερικές ημέρες και σε ερώτηση του Βουλευτή της Χρυσής Αυγής Νίκου Κούζηλου (σ.σ. ζητούσε να ενημερωθεί εάν υπάρχει σχεδιασμός για την κατοίκηση μικρών νησιών και βραχονησίδων), ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντοριναίος είχε παρουσιάσει έγγραφο όπου ανάμεσα στα άλλα τόνιζε ότι «η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις με την επιτελική δομή του ΕΣΠΑ του ΥΝΑΝΠ και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και αφού έχουν προηγηθεί δύο συσκέψεις με εκπροσώπους του υπουργείου Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, βρίσκεται στη φάση της διαδικασίας αναζήτησης εταίρου, ο οποίος θα συμμετάσχει στη μείζονος σημασίας από εθνικής πλευράς δράση, προκειμένου το project αυτό να ενταχθεί στο Στρατηγικό interreg Ελλάδας-Κύπρου».
Οι τούρκοι φωνάζουν
Και μάλιστα όρισε και χρονοδιάγραμμα, το τέλος Ιανουαρίου για την κατάθεση της πρότασης του Υπουργείου Ναυτιλίας για την αξιοποίηση 28 βραχονησίδων του Αιγαίου, στο πλαίσιο της προσπάθειας διασφάλισης και θωράκισής τους. Κίνηση που όπως αποδείχτηκε ενόχλησε αρχικά το Μέγαρο Μαξίμου γιατί δεν ήθελε να υπάρξει …διαρροή και στη συνέχεια την αντίδραση της τουρκικής πλευράς, η οποία χθες βράδυ έκανε λόγο για «αμφισβητούμενους γεωγραφικούς σχηματισμούς». Η Άγκυρα, επικαλούμενη πως δεν κατονομάστηκαν τα νησιά, επαναφέρει ανοιχτά τη στρατηγική των γκρίζων ζωνών, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί τυχόν συνθήκες που θα προκληθούν από την ελληνική πολιτική σε «διαφιλονικούμενους γεωγραφικούς σχηματισμούς». Για την Άγκυρα δηλαδή είναι δεδομένο ότι στο Αιγαίο υπάρχουν ολόκληροι σχηματισμοί που είναι “γκρίζες ζώνες” και η κατάστασή τους δεν έχει ξεκαθαριστεί. Το τουρκικό ΥΠΕΞ χρησιμοποιεί πληθυντικό δεν μιλάει για έναν σχηματισμό, ή ένα σύμπλεγμα νησιών, αλλά για σχηματισμούς. Μάλιστα ζητά απ’ την Αθήνα να κατονομάσει τα νησιά για τα οποία έχει σχέδια, χωρίς η ίδια η Άγκυρα να κατονομάζει τα νησιά και τις νησίδες το καθεστώς των οποίων αμφισβητεί.
Φωτογραφίζουν το Μαράθι
Και η αντίδραση της Ελλάδας; Διά στόματος του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, αναφέρθηκε ότι «Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο». Όλα είναι κατοχυρωμένα με διεθνείς συνθήκες και με βάση αυτές συγκροτούμε τη στρατηγική μας, ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας. “Όταν διεξάγονται συζητήσεις στη Γενεύη για το Κυπριακό, τέτοιες ανακοινώσεις δεν βοηθούν στη δημιουργία καλού κλίματος” τόνισε ο υπουργός μιλώντας στο Ραδιόφωνο του ΠΑΕ-ΜΠΕ.
Και πάμε στο ερώτημα… Ποια είναι τα νησιά που θέλει η Τουρκία και μιλούν για “αμφισβητούμενο καθεστώς”; Η απάντηση ουσιαστικά έρχεται από τον βουλευτή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Aϋτούν Τσιράι που ρώτησε στη Τουρκική Βουλή «Είναι αλήθεια ότι 18 τουρκικά νησιά και μία τουρκική βραχονησίδα, που δεν δόθηκαν με τη συνθήκη της Λωζάννης, έχουν παραδοθεί στον ελληνικό στρατό;” Ουσιαστικά στοχοποιείται το Μαράθι, όσο και άλλα νησιά της Δωδεκανήσου. Και ο Τσιράι επιμένει λέγοντας «Είναι αλήθεια ότι ο πρώην πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, για να περάσει από το Αϋδίνιο στο νησί Μαράθι του ζητήθηκε διαβατήριο;”
Αν αυτή η ερώτηση συνδυαστεί με τη φράση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για σχηματισμούς τότε στο χάρτη μπαίνουν και άλλοι “γνωστοί στόχοι” των Τούρκων στην περιοχή όπως το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι.
Με πληροφορίες από το Newsit.gr