Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης επέλεξε να ακολουθήσει την γνωστή τακτική της …αναδίπλωσης σχετικά με το ΦΠΑ στα νησιά ρίχνοντας την ευθύνη στους θεσμούς
Η αλήθεια είναι ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης, υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, είναι έξυπνος άνθρωπος. Ισως πολύ έξυπνος. Όμως, άργησε να μάθει το παιχνίδι της πολιτικής. Κι έτσι σήμερα από το βήμα της Βουλής επέλεξε να δείξει το αληθινό του πρόσωπο προς τους Ελληνες πολίτες. Πως; Μα με την επίθεση που εξαπέλυσε στους «θεσμούς» απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Κρεμαστινού αναφορικά με τον ΦΠΑ στα νησιά.
«Οι θεσμοί δεν ενδιαφέρονται για τους ανθρώπους γι αυτό πρέπει να τελειώνουμε με τις διαπραγματεύσεις μαζί τους και να συνεχίσουμε με την ευρωπαϊκή επιτροπή και όχι σε ένα παρανοϊκό και αδιαφανές πλαίσιο που δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές αρχές» είπε χαρακτηριστικά. «Στις διαπραγματεύσεις που γίνονται και σήμερα, το τονίζω σήμερα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια απολύτως ανάλγητη στάση στις ανάγκες των νησιών μας. Η πίεση είναι ασφυκτική σε όλα τα επίπεδα. Τις προτάσεις μας τις καταθέτουμε σε όλα τα επίπεδα, και εγώ και ο πρωθυπουργός, και στο Brussels group και στους θεσμούς» είπε, υπογραμμίζοντας:
«Τα επιχειρήματά μας είναι αδιάσειστα και αυτό το παραδέχονται και άλλοι ομόλογοί μου από άλλες χώρες. Όμως βλέπουμε ότι αυτά τα σημαντικά επιχειρήματα τα προσπερνούν οι θεσμοί. Όχι οι εταίροι μας, αλλά οι θεσμοί. Γι’ αυτό έχει σημασία να είναι η τελευταία διαπραγμάτευση απέναντι στη μνημονιακή αναλγησία».
Μάθαμε επίσης ότι «Είχα διατυπώσει μια κατηγορηματική δέσμευση, την οποία τίμησα παρά την ασφυκτική πίεση που δεχόμαστε, να μην υπάρξει καμία αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά κατά την τουριστική περίοδο και μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου. Δέσμευση στο διηνεκές δεν μπορεί να υπάρξει από κανέναν».
Και για να είναι σίγουρος ότι το εμπεδώσαμε πρόσθεσε: «Άλλο να είσαι κάτοικος στη Νίσυρο, στην Κω ή στη Ρόδο και άλλο να είσαι κάτοικος στην ηπειρωτική χώρα, στην Ελλάδα, τη Γερμανία, κ.λπ. και αυτό είναι βασική αρχή για την κυβέρνηση».
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι εάν δεν θέλουμε οι νησιωτικές περιοχές να είναι μόνο ξενοδοχειακά συγκροτήματα για τουρίστες, χρειάζεται μία αναπτυξιακή πολιτική, ένα αναπτυξιακό πλαίσιο, το οποίο, όπως είπε, θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητές τους και παράγοντες όπως το κόστος μεταφοράς.
Εχει και καλύτερο… Ανέφερε ότι δεν μπορούμε να αποδωθούμε σε έναν αγώνα με την Τουρκία για το ποιος θα έχει τον πιο χαμηλό ΦΠΑ. Όμως, σημείωσε ότι δεν είναι μόνο θέμα φορολογίας, υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν ώστε να αναβαθμιστεί ο τουρισμός μας.
Και κατέληξε λέγοντας: «Η Ευρώπη θα πρέπει να ανακτήσει την αυτοπεποίθησή της και να συζητάμε αυτά τα θέματα στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των κοινών ευρωπαϊκών αξιών και όχι εν μέσω ενός αδιαφανούς πλαισίου διαπραγμάτευσης που δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές αρχές».
Ε μετά απ’ αυτές τις απαντήσεις είμαστε σίγουροι… Η Ελλάδα είναι σε πολύ καλό δρόμο πλέον…