Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΑνάφη: οι μπουλντόζες έφτασαν... ξεκινούν οι εργασίες για το αεροδρόμιο

Ανάφη: οι μπουλντόζες έφτασαν… ξεκινούν οι εργασίες για το αεροδρόμιο

|

Από χθες Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου τα μηχανήματα της ΜΟΜΑ είναι στο νησί της Ανάφης και σήμερα αναμένεται να ξεκινήσουν δουλειά.. Στόχος η κατασκευή διαδρόμου προσγείωσης απογείωσης αεροπλάνων στο νησί 

“Όταν πριν μερικά χρόνια, το σκεφτήκαμε, δεν ήταν όνειρο… ήταν κάτι που ακουγόταν σε όλους τρελό”. Ο Δήμαρχος της Ανάφης, μίλησε για το τρελό σχέδιο στον Δημήτρη Πράσσο και την ιστοσελίδα santonews.gr που από χθες 20 Σεπτεμβρίου, άρχισε να γίνεται πραγματικότητα. Το Αεροδρόμιο της Ανάφης. “Δεν ήθελα να πω τίποτα, αν και το ξέρω εδώ και 10 μέρες. Μέχρι την τελευταία στιγμή και μόλις αύριο ξεκινήσουν τα μηχανήματα να δουλεύουν, τότε μόνο θα πω, ότι γίνεται”, συνέχισε. Το μεγάλο νέο, όμως ήρθε. Το πρωί της Τετάρτης, έφτασαν στην Ανάφη τα στρατιωτικά χωματουργικά μηχανήματα της ΜΟΜΑ και σήμερα Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου πιάνουν δουλειά, για την κατασκευή ενός διαδρόμου προσγείωσης αεροσκαφών στο νησί.

Η “απογείωση” ξεκίνησε από τον πιλότο του υγειονομικού αεροσκάφους του “Ιδρύματος Λούλας και Ευαγγέλου Νομικού” Σαντορίνης κ. Γιάννη Γρατσία, ο οποίος έκρινε πως είναι εφικτή η κατασκευή διαδρόμου προσγείωσης μικρών αεροπλάνων στην Ανάφη. Υπέδειξε μάλιστα και τον πιθανό χώρο. Ο Δήμαρχος αγκάλιασε με θέρμη την ιδέα και άρχισε να το διερευνά. Όταν ο Υπουργός Άμυνας κ. Πάνος Καμένος, επισκέφτηκε τα νησιά της “Άγονης Γραμμής” ο κ. Ρούσσος του έθεσε το ζήτημα. Όχι μόνο το αποδέχτηκε, αλλά δεσμεύτηκε ότι θα κατασκευαστεί από τη ΜΟΜΑ. Μάλιστα, τον Μάρτιο του 2016 στα γραφεία της ΥΠΑ βρέθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς αλλά και ο πιλότος Γιάννης Γρατσίας όπου και συζήτησαν τις ενστάσεις, που είχε εκφράσει η Υπηρεσία. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, οι ενστάσεις κάμφθηκαν, με αποτέλεσμα η ΥΠΑ να δώσει την τελική έγκριση.

Και στα τέλη Ιουλίου έγινε αποδεκτή από το Δήμο Ανάφης η προγραμματική σύμβαση, το ακίνητο έχει ήδη αγοραστεί από το Δήμο και το Υπουργείο αναλαμβάνει την υλοποίησή του… Πρώτο βήμα είπαμε η προγραμματική σύμβαση 11 άρθρων που περιλαμβάνει προμελέτη και κοστολόγιο.  Και χρονοδιάγραμμα; Τότε ο κος Ρούσσος είχε πει: «Δύο μήνες για το πεδίο… Και εντός του Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει. Το πρώτο σκέλος εργασιών, που αφορά στην προγραμματική σύμβαση, κατά το οποίο θα διανοιχθεί ο διάδρομος και θα «πέσει» και υλικό 3Α, ώστε να μπορεί να προσγειωθεί ένα μικρό ελικοφόρο αεροπλάνο, πιστεύω πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις να είναι έτοιμο ακόμη και μέχρι τα Χριστούγεννα”.

Το μήκος του σχεδιαζόμενου διαδρόμου προσγείωσης, είναι 800 μέτρα με δυνατότητα επέκτασης κατά 200 ή 300 μέτρα ακόμα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να προσγειωθούν σε πρώτη φάση, αεροσκάφη έως και 36 θέσεων που χρειάζονται μόνο 700 μέτρα διαδρόμου. Αργότερα, αν εξαντληθεί το προσφερόμενο μήκος θα είναι δυνατόν να δεχτεί και κάπως μεγαλύτερα αεροσκάφη. Αρχικά θα δέχεται κυρίως αναψυχής ή υγειονομικά (όπως του «Ιδρύματος Λ & Ε Νομικού» που πιλοτάρει ο Γ. Γρατσίας), ακόμα και μικρά επιβατηγά 24 ή 36 θέσεων. Επίσης: Το αεροδρόμιο Θα είναι Δημοτικό. Και δεν θα είναι το πρώτο στην Ελλάδα, καθώς ήδη λειτουργεί στη Μύρινα Καρδίτσας το «Δημοτικό Αεροδρόμιο Καρδίτσας» με δυνατότητα υποδοχής ελαφρών αεροσκαφών https://www.dimoskarditsas.gov.gr/aerodromio/Demotiko_aerodromio_Karditsas/Home.html

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι από τον Φεβρουάριο του 2014 έχει αδειοδοτηθεί και βρίσκεται σε λειτουργία διάδρομος που  έχει 680 μέτρα μήκος και 20 πλάτος και επισήμως χαρακτηρίζεται ως «Δημοτικό Πεδίο Προσγείωσης Ανάφης» και βρίσκεται απέναντι από το αεροδρόμιο Σαντορίνης…

Οι φωτογραφίες, παραχωρήθηκαν ευγενώς από τον κ. Τζώρτζη Ρούσσο


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Σύλλογος Φιλωτιτών: Αποχαιρετισμός στη γιατρό Κυριακή Σωφρονιάδου

Ο Σύλλογος Φιλωτιτών τιμά τη γυναίκα που υπήρξε πρωτεργάτης της αιμοδοσίας στις Κυκλάδες και άφησε ανεξίτηλη παρακαταθήκη προσφοράς

Νάξος: Σφοδρή επίθεση Χατζηανδρέου για το «φιάσκο Dolce», 120.000€ χωρίς κανέναν βρεφονηπιακό σταθμό

Η «Δύναμη Αλλαγής» καταγγέλλει κακοδιαχείριση και ζητά διερεύνηση ευθυνών – «Οι πολίτες πληρώνουν τα λάθη της Δημοτικής Αρχής»

Νάξος: Ο Σύλλογος «Κούρος ο Έλληνας» στηρίζει τα παιδιά με σχολικά είδη

Κανένα παιδί δεν πρέπει να στερηθεί τα απαραίτητα – Πρωτοβουλία αγάπης και διακριτικής στήριξης από τον Σύλλογο Μελάνων.

Επιμελητήριο Κυκλάδων: «Χάθηκε μια ευκαιρία για τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια» (πίνακες)

Παρά το ολοκληρωμένο σχέδιο που καταρτίστηκε με τη συνεργασία δημάρχων και φορέων, το Σ.Α.Σ. αποφάσισε τη διατήρηση του παλαιού καθεστώτος – Τι ζητά τώρα το Επιμελητήριο.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

6 Σεπτεμβρίου: Η Νάξος συμμετέχει στο πανελλαδικό κάλεσμα για Δικαιοσύνη στα Τέμπη

Η Μαρία Καρυστιανού καλεί πολίτες σε συγκεντρώσεις – Συμμετοχές και στις Κυκλάδες

Κυκλάδες: Αποχαιρετισμός στη γιατρό Κυριακή Σωφρονιάδου, τη ψυχή της αιμοδοσίας στη νησιωτική Ελλάδα

Η «ψυχή» της αιμοδοσίας στη νησιωτική Ελλάδα - Πότε και που θα πραγματοποιηθεί η εξόδιος ακολουθία

Σαντορίνη: Το Wanderlust Travel Magazine ανακαλύπτει την αυθεντική ψυχή του νησιού

Το κορυφαίο βρετανικό ταξιδιωτικό περιοδικό φιλοξενήθηκε από τις 24 έως 28 Αυγούστου στη Σαντορίνη, με επίκεντρο τον πολιτισμό, τη γαστρονομία και την αυθεντικότητα.

Αμοργός: Νέα παιδίατρος στο Κέντρο Υγείας, σημαντική ενίσχυση για τις οικογένειες του νησιού

Η Δήμητρα Καλλιτσούνακη αναλαμβάνει καθήκοντα Επιμελητή Β΄ με τριετή σύμβαση, καλύπτοντας ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας.

Νάξος: “Πράσινο φως” για νέο 5άστερο ξενοδοχείο στο (Πολύχνι) Σαγκρί

Σε έκταση 5,4 στρεμμάτων θα ανεγερθεί το πολυτελές κατάλυμα, με υπόγειο και κολυμβητικές δεξαμενές – Εκδόθηκε η οικοδομική άδεια.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου