Παρασκευή, 27 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΑμοργός: Μπήκε (υπουργική) υπογραφή, έχουμε... τριώροφα ακίνητα;

Αμοργός: Μπήκε (υπουργική) υπογραφή, έχουμε… τριώροφα ακίνητα;

|

Παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος έρχεται σε αντίθεση με δικαστική απόφαση που αφορά την Αμοργό – Παρέμβαση του Δήμου και η δήλωση του Δημάρχου Λευτέρη Καραϊσκου 

Αμοργός… Υπέροχο νησί.. Με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα το περασμένο καλοκαίρι να απολαμβάνει μερικές ήσυχες ημέρες σε ένα μοναδικής ομορφιάς περιβάλλον. Και να τονίζει ότι αξίζει να προστατεύεται από κάθε λογής παρεμβάσεις που διαλύουν τον χαρακτήρα του νησιού…

Και τώρα; Με βάση χθεσινό δημοσίευμα της “Καθημερινής” έχουμε παρέμβαση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε πολεοδομικό ζήτημα που έχει δημιουργηθεί εδώ και δύο έτη στην Αμοργό προκαλώντας αντιδράσεις… Αγνοώντας πρόσφατη δικαστική απόφαση, το υπουργείο τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς υπέρ της ανέγερσης και τρίτου ορόφου σε κτίρια που χτίζονται σε πλαγιές με μεγάλη κλίση, συντασσόμενο με γνωμοδότηση… που το δικαστήριο ακύρωσε. Όλα αυτά τρεις ημέρες πριν την εκδίκαση προσφυγής, κατά της αναστολής οικοδομικής άδειας ενός τέτοιου κτιρίου. Άμεσα αντέδρασε ο δήμος Αμοργού, ζητώντας την απόσυρση της απόφασης.

Η Αμοργός είναι ένα από τα νησιά του Αιγαίου που έχουν ειδικό πολεοδομικό καθεστώς για την προστασία της φυσιογνωμίας τους, το οποίο εγκρίθηκε με προεδρικό διάταγμα περίπου πριν από 20 χρόνια (το 2003).  Η συγκεκριμένη υπόθεση, που λόγω του ειδικού πολεοδομικού καθεστώτος της Αμοργού αφορά ολόκληρο το νησί, ξεκίνησε το 2018 με την έκδοση οικοδομικής άδειας δύο κτιρίων με υπόγειο στην περιοχή Ξυλοκερατίδι Καταπόλων. Μετά από καταγγελία ιδιώτη για υπέρβαση ύψους του κτιρίου, η πολεοδομία Νάξου διέκοψε το 2019 τις εργασίες.

Όπως διαπίστωσε μετά από αυτοψία και τον επανέλεγχο του φακέλου, το ένα από τα δύο κτίρια υπερέβαινε το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος. Η δε μελέτη που είχε εγκριθεί από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής πριν την έκδοση της οικοδομικής άδειας διέφερε από αυτή που είχε υποβληθεί στην πολεοδομία ως προς τα υψόμετρα των κτιρίων. Οι ιδιοκτήτες των κτιρίων προσέφυγαν στο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) Σύρου, που τους δικαίωσε, ενώ με την εκτίμηση αυτή συνέκλινε το καλοκαίρι του 2021 και το Κεντρικό ΣΥΠΟΘΑ (γνωμοδοτικό όργανο του υπουργείου Περιβάλλοντος).

Το ζήτημα στο οποίο συγκρούονται οι δύο πλευρές είναι το πώς μετράται τελικά το ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος ενός κτιρίου, που στην Αμοργό είναι 8,5 μέτρα: η πολεοδομία υποστηρίζει ότι αυτό μετράται σε προβολή στην όψη του κτιρίου, ενώ το ΣΥΠΟΘΑ ότι αυτό μετράται σε κάθε σημείο της τομής του κτιρίου με το φυσικό έδαφος.

Μετά την ακύρωση, από το ΣΥΠΟΘΑ, του «παγώματος» της άδειας, ο αρχικός καταγγέλων προσέφυγε δικαστικά. Τον Οκτώβριο του 2021 το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά τον δικαίωσε, υποστηρίζοντας ότι το προεδρικό διάταγμα της Αμοργού είναι σαφές ως προς τον τρόπο μέτρησης του ύψους. Όπως σημειώνει, η μέτρηση του ανώτατου ύψους του κτιρίου σε προβολή γίνεται «καθώς παρατηρήθηκε στους παραδοσιακούς οικισμούς των Κυκλάδων το φαινόμενο νόμιμα κτίρια νόμιμα κτίρια κατά τον τότε ισχύοντα οικοδομικό κανονισμό να προκύπτουν πολυώροφα σε προβολή, ήτοι φαίνονταν από μακριά τριώροφα ή τετραώροφα.

Και ενώ η υπόθεση φαινόταν να έχει λήξει, προχθές ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς με απόφασή του παρενέβη, υιοθετώντας την ερμηνεία που έδωσε το ΣΥΠΟΘΑ Σύρου και το ΚΕΣΥΠΟΘΑ, αγνοώντας τη δικαστική απόφαση (στη δίκη το ΥΠΕΝ είχε παρέμβει, οπότε δεν μπορεί να επικαλεστεί άγνοια). Όλα αυτά τρεις ημέρες πριν εκδικαστεί προσφυγή των ιδιοκτητών του κτιρίου κατά της απόφασης «παγώματος» της οικοδομικής άδειας.

Ο δήμος Αμοργού αντέδρασε άμεσα, υποβάλλοντας ένσταση το υπουργείο Περιβάλλοντος. Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, η ερμηνεία έρχεται «20 χρόνια μετά την έκδοση του προεδρικού διατάγματος και την έκτοτε συνεχή ερμηνεία και εφαρμογή του από τις αρμόδιες υπηρεσίες, φορείς, ιδιώτες και δικαστήρια». Επιπλέον έρχεται ετεροχρονισμένα, μετά από την έκδοση της εν λόγω δικαστικής απόφασης, που ξεκαθάρισε ότι το ύψος του κτιρίου πρέπει να μετράται σε «προβολή» και ακύρωσε την απόφαση του ΣΥΠΟΘΑ Σύρου, το οποίο η απόφαση του κ. Ταγαρά επικαλείται.

«Οι μέθοδοι ερμηνείας των κανόνων δικαίων είναι ευδιάκριτοι στη νομική επιστήμη, η δε κανονιστικώς δρώσα διοίκηση οφείλει μεν να καλύπτει τυχόν εκούσια ή ακούσια κενά του νομοθέτη, κατά την συνταγματική επιταγή του αρ. 43 του Συντάγματος, πλην όμως, σε κάθε περίπτωση οφείλει να σέβεται, να λαμβάνει υπ’ όψιν τις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων και να ενεργεί σύμφωνα με αυτές. Διαμαρτυρόμαστε έντονα κατά της εκδοθείσας ως άνω απόφασης και παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας, προς τον σκοπό της αποκατάστασης όποιων σφαλμάτων, άλλως θα αιτηθούμε την ακύρωσήτης στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια, για την προστασία του ευαίσθητου περιβάλλοντος των παραδοσιακών οικισμών της νήσου Αμοργού», καταλήγει η επιστολή του δήμου.

Το ερώτημα βέβαια είναι τώρα… τι θα πρέπει να εφαρμόσει η πολεοδομία Νάξου: την υπουργική ή τη δικαστική απόφαση. «Η απόφαση του κ. Ταγαρά πρέπει να ανακληθεί. Όχι μόνο γιατί υπάρχει δικαστική απόφαση, αλλά και γιατί θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου», εκτιμά ο δήμαρχος, Λευτέρης Καραΐσκος. «Το προεδρικό διάταγμα σταμάτησε από το 2003 την ανέγερση τριώροφων και τετραώροφων κτιρίων σε πλαγιές και έτσι θέλουμε να παραμείνει».

Την υπόθεση παρακολουθεί και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η οποία το καλοκαίρι με τεχνική έκθεση υποστήριξε ότι η μέτρηση σε κάθε τμήμα του κτιρίου στο φυσικό έδαφος οδηγεί το «κρύψιμο» του πραγματικού του ύψους. Η ΕΛΛΕΤ είχε ζητήσει την απόσυρση της γνωμοδότησης του ΚΕΣΥΠΟΘΑ, εκτιμώντας ότι αντίκειται στο προεδρικό διάταγμα της Αμοργού. «Η έννοια της μέτρησης του ύψους με προβολή του κτιρίου τέθηκε για να μην αλλοιώνεται η αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του νησιού», παρατηρεί η Μάρω Ευαγγελίδου, πρόεδρος του Συμβουλίου Θεσμικού Πλαισίου της ΕΛΛΕΤ.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Στη Σύρο για το Stoiximan AegeanBall Festival 2025 ο Γιάννης Βρούτσης

Ανακοινώσεις για τις αθλητικές υποδομές στις Κυκλάδες από τον Αν. Υπουργό Αθλητισμού

Υπουργείο Παιδείας: 30 εκατ. ευρώ για τα σχολεία, δυναμική ενίσχυση σε Θήρα, Νάξο, Σύρο και Πάρο

Όλη η κατανομή για τις Κυκλάδες – Πόσα παίρνει ο κάθε Δήμος για επισκευές και συντηρήσεις σχολείων

Νάξος: Ο Νέστορας Νέστορας, ο νέος MasterChef 2025, ξεκινά μαγειρικό ταξίδι στο “Avaton 1739”

Ο μεγάλος νικητής του φετινού διαγωνισμού μαγειρικής ξεκινά συνεργασία με το εστιατόριο "Avaton 1739" στο εμβληματικό Κάστρο της Νάξου.

Νάξος – Πανηγύρι Αγίων Αποστόλων Μελάνων: Μουσική, χορός και προσφορά στην καρδιά της Νάξου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Κούρος ο Έλληνας» προσκαλεί ντόπιους και επισκέπτες σε μια παραδοσιακή βραδιά με νησιώτικους σκοπούς και ιερό σκοπό.

Algérie Ferries: Καθησυχαστική ανακοίνωση για την κράτηση του “El Venizelos” στη Μασσαλία

Η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι οι θερινές διαδρομές δεν επηρεάζονται – Πρόκειται για προγραμματισμένο τεχνικό έλεγχο.

Naxos Medical: Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις μέσω του κρατικού προγράμματος «Προλαμβάνω»

Μια σπουδαία ευκαιρία για όλους: Αιματολογικός και καρδιολογικός έλεγχος χωρίς κόστος, εύκολα και άμεσα – χωρίς παραπεμπτικό.

AegeanBall Festival – Σύρος: Εγκαινιάστηκε το ανακαινισμένο ανοικτό γήπεδο του Αθλητικού Κέντρου

Με πρωτοβουλία της Stoiximan και την παρουσία του Γιώργου Πρίντεζη, το ανοικτό γήπεδο του Αθλητικού Κέντρου απέκτησε νέα ζωή – Η έναρξη του AegeanBall Festival συνοδεύτηκε από συγκίνηση, χαμόγελα και πολλά εύστοχα σουτ!

Τήνος – ΜΟ.Μ.ΚΑ.: Συνεχίζει δυναμικά τις παρεμβάσεις με έργα ουσίας σε επίπεδο κυρίως αγροτικής οδοποιίας

Μεγάλη κινητοποίηση μηχανημάτων και προσωπικού από τις Ένοπλες Δυνάμεις για τη βελτίωση του οδικού δικτύου του νησιού – Συγκινητική η συμβολή της ΜΟ.Μ.ΚΑ. στην καθημερινότητα των κατοίκων.

Πανελλαδικές 2025: Πτώση κάτω από τη βάση για σχεδόν τους μισούς υποψηφίους

Μεγάλο ποσοστό γραπτών κάτω από τη βάση σε Μαθηματικά, Φυσική, Ιστορία και Αρχαία. Εξαιρετικές επιδόσεις μόνο σε επιλεγμένα μαθήματα. Πού αρίστευσαν οι μαθητές και τι δείχνουν τα πρώτα δεδομένα;

Νάξος – Μέλανες: Μια βραδιά παράδοσης, βράβευσης και συγκίνησης στον Κλήδονα (photos)

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μελάνων "Κούρος ο Ελλήνας" τίμησε το έθιμο του Κλήδονα, γεμίζοντας την πλατεία με μουσική, χορούς και τη δύναμη της κοινότητας

«Μπαμπά, τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.

Νάξος – ΕΠΑΛ: Ο Ιορδάνης Κυριακίδης και ο Νικήτας Θεολογίτης αφήνουν πίσω τους μία τεράστια παρακαταθήκη

Μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες αφοσίωσης στην Τεχνική Εκπαίδευση, οι δύο διευθυντές συνταξιοδοτούνται, αφήνοντας πίσω τους ένα σχολείο ανοιχτό στη γνώση, στην καινοτομία και στις αξίες της τοπικής κοινωνίας.

Νάξος – Τρίποδες: “Sea Breeze”, μια νέα επιχείρηση με άρωμα καθαριότητας

Στηρίζουμε τη νέα προσπάθεια στο χωριό μας – Ένα καθαριστήριο με επαγγελματισμό, αγάπη και ρίζες στον τόπο

Λυσιστράτη στη Νάξο: Όταν το θέατρο γίνεται υπόθεση όλων (video)

Ο σκηνοθέτης Θανάσης Αντωνίου μιλά για την τέχνη, την ελευθερία και το κοινό όραμα του θεάτρου.

Εκτακτο: Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο ρήγμα Ανύδρου

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός σημειώθηκε 13 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο, στήριγμα στην τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

Πάρος: Αποχαιρετισμός με δάκρυα για την Πρεσβυτέρα Ευαγγελία Βιώνη – Ανουσάκη

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νάουσα – Συγκλονιστικά λόγια από τον Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως

Η Τοσοδούλα χορεύει στη Νάξο – Μια παραμυθένια παράσταση από καρδιάς

Η μαθητική παράσταση του AlteR riTmo «Η Τοσοδούλα» ζωντανεύει στο Δημοτικό Θέατρο Ι. Καμπανέλλη στις 24 & 25 Ιουνίου, με παιδιά και εφήβους της Νάξου να χορεύουν τη φύση, τη φαντασία και τη δύναμη του παραμυθιού

Όταν τα Raptor συνάντησαν τη Νάξο – Μια τριήμερη εξόρμηση γεμάτη περιπέτεια και Κυκλαδίτικη ψυχή

Με 18 οχήματα και 70 μέλη, το Raptor Club Greece εξερεύνησε τις ομορφιές της Νάξου σε ένα μοναδικό Summer Tour γεμάτο εικόνες, προκλήσεις και φιλοξενία

Μικρές Κυκλάδες χωρίς αυτοκίνητο: Τέσσερα νησιά για αυθεντικές, ήσυχες διακοπές (video)

Δονούσα, Κουφονήσια, Σχοινούσα και Ηρακλειά προσφέρουν παραλίες με κρυστάλλινα νερά, γραφικά σοκάκια και χαλαρούς ρυθμούς – όλα χωρίς την ανάγκη μετακίνησης με αυτοκίνητο.