Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΑμοργός: Με διαμαρτυρία κατά των ανεμογεννητριών η γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος

Αμοργός: Με διαμαρτυρία κατά των ανεμογεννητριών η γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος

|

Οι Ενεργοί Πολίτες Αμοργού έκαναν μιας προσομοίωση για το τι θα συμβεί στις 3 θέσεις που είναι να μπουν ανεμογεννήτριες. – Παράλληλα αναφέρθηκαν και στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με την ιδιωτικοποίηση του νερού

Από το μικρό νησί της Αμοργού στις Κυκλάδες, οι κάτοικοι έστειλαν αγωνιστικό μήνυμα με κινητοποίηση που πραγματοποίησαν χθες, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στο χωριό της Χώρας, για το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή. Μεταξύ άλλων σημειώνουν:

«Οι νεοψηφισθέντες νόμοι (Περιβάλλοντος και Τουρισμού) διευκολύνουν την αδειοδότηση μεγάλων επενδυτικών καταστροφικών έργων, υποβαθμίζουν και το καθεστώς προστασίας της φύσης και των περιοχών Natura 2000, παραχωρούν βουνά, παραλίες, λίμνες και δάση στις ορέξεις επενδυτών, στερώντας το δικαίωμα των τοπικών κοινωνιών στην αυτοδιάθεση και την αυτοδιαχείριση. Υποθηκεύουν τον δημόσιο πλούτο και υπονομεύουν τη δημόσια υγεία. Οι νόμοι αυτοί αποτελούν συνέχεια μιας συστηματικής πολιτικής, η οποία, με το πρόσχημα της ανάπτυξης, αναπαράγει τις ίδιες ακριβώς πρακτικές που οδήγησαν στην περιβαλλοντική, οικονομική και, τελευταία, στην υγειονομική κρίση».

Αναφέρθηκαν εκτενώς στις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει και για την Αμοργό η εγκατάσταση ΒΑΠΕ (Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας). Παρουσίασαν προσομοίωση για το τι θα συμβεί στις 3 θέσεις που η ΡΑΕ έχει αδειοδοτήσει αιολικά πάρκα. Παράλληλα, δηλώνουν την εναντίωσή τους στην ιδιωτικοποίηση του νερού (δείτε και το σχετικό video) .

Το τελευταίο διάστημα, άλλωστε, οι κάτοικοι είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι από τα σχέδια δημιουργίας υβριδικών σταθμών ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες) σε 7 σημεία του νησιού.

102380643_2955669931182491_57484353795655034_o.jpg

Πιο συγκεκριμένα, στο διάστημα από 1 έως 15 Απρίλη, κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, δημοσιεύτηκαν στην «Διαύγεια» πέντε άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ που χορηγήθηκαν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε μεγάλες εταιρείες του κλάδου Ενέργειας, οι οποίες προστίθενται σε άλλες παλαιότερες άδειες, των οποίων σχεδιάζεται η υλοποίηση. Ο Δήμος Αμοργού αποφάσισε να καταθέσει προσφυγή κατά των αδειών αυτών, εκφράζοντας τις έντονες αντιδράσεις και ανησυχίες των κατοίκων.

Υπενθυμίζεται ότι η Αμοργός αποτελεί ένα από τα λεγόμενα μη διασυνδεδεμένα νησιά, όπου λειτουργεί εδώ και χρόνια ένας ρυπογόνος αυτόνομος σταθμός παραγωγής της ΔΕΗ. Η εγκατάσταση ενός δικτύου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ για την κάλυψη των αναγκών του νησιού είναι απαραίτητη. Όμως, ο σχεδιασμός που επιχειρείται να επιβληθεί με την αθρόα αδειοδότηση για τη δημιουργία περισσότερων υβριδικών σταθμών, όπως και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων και της χώρας συνολικά, δεν αφορά την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του νησιού, αλλά την κερδοφορία των επενδυτών σε βάρος του περιβάλλοντος και των κατοίκων. Όπως υπογραμμίζεται στις σχετικές προσφυγές που κατέθεσε ο Δήμος Αμοργού:

α) Η Αμοργός είναι ένα νησί με ιδιαίτερη γεωμορφολογική ταυτότητα, ίσως το πιο βραχώδες και άγριο νησί των Κυκλάδων. Μια μακρόστενη και απόκρημνη κορυφή βουνού μέσα στη θάλασσα, λουσμένη στον ήλιο, αγέρωχη στα μελτέμια και τους ανέμους, κάθε της σπιθαμή είναι ένα παράθυρο από και προς το Αιγαίο. Μάλιστα, το βόρειο τμήμα του έχει ενταχθεί στις περιοχές NATURA 2002. Παρουσιάζει, επίσης, έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, με ποικίλα αρχαιολογικά ευρήματα και ανασκαφές, καθώς αποτελούσε κέντρο του κυκλαδικού πολιτισμού.

Οι εγκαταστάσεις, όπως άλλωστε όλων των επιχειρούμενων υβριδικών σταθμών, θα περιλαμβάνουν οπωσδήποτε και κλειστές κτιριακές εγκαταστάσεις για τις μπαταρίες, τα αντλιοστάσια, της ηλεκτρογεννήτριες, τους μετασχηματιστές κ.λπ. Εννοείται, φυσικά, ότι θα γίνει διάνοιξη δρόμων, θα επεκταθούν ηλεκτρικά δίκτυα κ.λπ.

Η τόσο εκτεταμένη επέμβαση στο τοπίο της, με την κατασκευή 5 υβριδικών σταθμών σε 7 θέσεις του νησιού, συνιστά αδιαμφισβήτητη υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

β) Για το νησί δεν έχει ακόμα εκδοθεί ολοκληρωμένο σχέδιο χωροταξικού σχεδιασμού, αλλά διέπεται από ένα ΠΔ του 2002, σύμφωνα με το οποίο η Αμοργός ανήκει στις περιοχές «που έχει ανάγκη από ιδιαίτερη προστασία». Με βάση αυτό το ΠΔ δεν επιτρέπεται ούτε καν η τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα από τους κατοίκους, αλλά η ΡΑΕ δίνει άδειες για φωτοβολταϊκά σε 6 σημεία του νησιού!

102380643_2955669931182491_5748435379.jpg

γ) Η δημιουργία 5 σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο μικρό νησί της Αμοργού θα εντείνει σε υπέρμετρο και αδιανόητο βαθμό τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους παραγωγούς, οι επιπτώσεις του οποίου θα επιβαρύνουν τελικά τους καταναλωτές. Μάλιστα, η αθρόα αδειοδότηση, με τη συνολική παραγωγή να φτάνει σε τετραπλάσια μεγέθη από τις ενεργειακές ανάγκες, δεν αφορούν στην πραγματικότητα σε ένα μη διασυνδεδεμένο νησί, αλλά προσιδιάζουν σε περιοχή με σύνδεση σε κεντρικό δίκτυο, στην οποία προφανώς προσβλέπουν οι επενδυτές, αλλά χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση των κατοίκων και της δημοτικής αρχής για τον τυχόν υπάρχοντα σχεδιασμό.

δ) Τέλος, υπογραμμίζεται το ζήτημα της ασφάλειας των μελλοντικών εγκαταστάσεων, με δεδομένο ότι η Αμοργός είναι γνωστή ως το «νησί των ανέμων», όπου πνέουν άνεμοι που φτάνουν συχνότατα τα 8-9 και 10 μποφόρ. Ιδιαίτερα, μάλιστα μετά από το πρόσφατο νέο ατύχημα στην Κάρυστο, με ανεμογεννήτρια που κατέρρευσε λόγω των ανέμων, η ανησυχία των κατοίκων είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Με πληροφορίες από τη σελίδα 902.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες