Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΚοινωνίαΑμοργός: Με διαμαρτυρία κατά των ανεμογεννητριών η γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος

Αμοργός: Με διαμαρτυρία κατά των ανεμογεννητριών η γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος

|

Οι Ενεργοί Πολίτες Αμοργού έκαναν μιας προσομοίωση για το τι θα συμβεί στις 3 θέσεις που είναι να μπουν ανεμογεννήτριες. – Παράλληλα αναφέρθηκαν και στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με την ιδιωτικοποίηση του νερού

Από το μικρό νησί της Αμοργού στις Κυκλάδες, οι κάτοικοι έστειλαν αγωνιστικό μήνυμα με κινητοποίηση που πραγματοποίησαν χθες, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στο χωριό της Χώρας, για το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή. Μεταξύ άλλων σημειώνουν:

«Οι νεοψηφισθέντες νόμοι (Περιβάλλοντος και Τουρισμού) διευκολύνουν την αδειοδότηση μεγάλων επενδυτικών καταστροφικών έργων, υποβαθμίζουν και το καθεστώς προστασίας της φύσης και των περιοχών Natura 2000, παραχωρούν βουνά, παραλίες, λίμνες και δάση στις ορέξεις επενδυτών, στερώντας το δικαίωμα των τοπικών κοινωνιών στην αυτοδιάθεση και την αυτοδιαχείριση. Υποθηκεύουν τον δημόσιο πλούτο και υπονομεύουν τη δημόσια υγεία. Οι νόμοι αυτοί αποτελούν συνέχεια μιας συστηματικής πολιτικής, η οποία, με το πρόσχημα της ανάπτυξης, αναπαράγει τις ίδιες ακριβώς πρακτικές που οδήγησαν στην περιβαλλοντική, οικονομική και, τελευταία, στην υγειονομική κρίση».

Αναφέρθηκαν εκτενώς στις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει και για την Αμοργό η εγκατάσταση ΒΑΠΕ (Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας). Παρουσίασαν προσομοίωση για το τι θα συμβεί στις 3 θέσεις που η ΡΑΕ έχει αδειοδοτήσει αιολικά πάρκα. Παράλληλα, δηλώνουν την εναντίωσή τους στην ιδιωτικοποίηση του νερού (δείτε και το σχετικό video) .

Το τελευταίο διάστημα, άλλωστε, οι κάτοικοι είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι από τα σχέδια δημιουργίας υβριδικών σταθμών ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες) σε 7 σημεία του νησιού.

102380643_2955669931182491_57484353795655034_o.jpg

Πιο συγκεκριμένα, στο διάστημα από 1 έως 15 Απρίλη, κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, δημοσιεύτηκαν στην «Διαύγεια» πέντε άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ που χορηγήθηκαν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε μεγάλες εταιρείες του κλάδου Ενέργειας, οι οποίες προστίθενται σε άλλες παλαιότερες άδειες, των οποίων σχεδιάζεται η υλοποίηση. Ο Δήμος Αμοργού αποφάσισε να καταθέσει προσφυγή κατά των αδειών αυτών, εκφράζοντας τις έντονες αντιδράσεις και ανησυχίες των κατοίκων.

Υπενθυμίζεται ότι η Αμοργός αποτελεί ένα από τα λεγόμενα μη διασυνδεδεμένα νησιά, όπου λειτουργεί εδώ και χρόνια ένας ρυπογόνος αυτόνομος σταθμός παραγωγής της ΔΕΗ. Η εγκατάσταση ενός δικτύου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ για την κάλυψη των αναγκών του νησιού είναι απαραίτητη. Όμως, ο σχεδιασμός που επιχειρείται να επιβληθεί με την αθρόα αδειοδότηση για τη δημιουργία περισσότερων υβριδικών σταθμών, όπως και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων και της χώρας συνολικά, δεν αφορά την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του νησιού, αλλά την κερδοφορία των επενδυτών σε βάρος του περιβάλλοντος και των κατοίκων. Όπως υπογραμμίζεται στις σχετικές προσφυγές που κατέθεσε ο Δήμος Αμοργού:

α) Η Αμοργός είναι ένα νησί με ιδιαίτερη γεωμορφολογική ταυτότητα, ίσως το πιο βραχώδες και άγριο νησί των Κυκλάδων. Μια μακρόστενη και απόκρημνη κορυφή βουνού μέσα στη θάλασσα, λουσμένη στον ήλιο, αγέρωχη στα μελτέμια και τους ανέμους, κάθε της σπιθαμή είναι ένα παράθυρο από και προς το Αιγαίο. Μάλιστα, το βόρειο τμήμα του έχει ενταχθεί στις περιοχές NATURA 2002. Παρουσιάζει, επίσης, έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, με ποικίλα αρχαιολογικά ευρήματα και ανασκαφές, καθώς αποτελούσε κέντρο του κυκλαδικού πολιτισμού.

Οι εγκαταστάσεις, όπως άλλωστε όλων των επιχειρούμενων υβριδικών σταθμών, θα περιλαμβάνουν οπωσδήποτε και κλειστές κτιριακές εγκαταστάσεις για τις μπαταρίες, τα αντλιοστάσια, της ηλεκτρογεννήτριες, τους μετασχηματιστές κ.λπ. Εννοείται, φυσικά, ότι θα γίνει διάνοιξη δρόμων, θα επεκταθούν ηλεκτρικά δίκτυα κ.λπ.

Η τόσο εκτεταμένη επέμβαση στο τοπίο της, με την κατασκευή 5 υβριδικών σταθμών σε 7 θέσεις του νησιού, συνιστά αδιαμφισβήτητη υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

β) Για το νησί δεν έχει ακόμα εκδοθεί ολοκληρωμένο σχέδιο χωροταξικού σχεδιασμού, αλλά διέπεται από ένα ΠΔ του 2002, σύμφωνα με το οποίο η Αμοργός ανήκει στις περιοχές «που έχει ανάγκη από ιδιαίτερη προστασία». Με βάση αυτό το ΠΔ δεν επιτρέπεται ούτε καν η τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα από τους κατοίκους, αλλά η ΡΑΕ δίνει άδειες για φωτοβολταϊκά σε 6 σημεία του νησιού!

102380643_2955669931182491_5748435379.jpg

γ) Η δημιουργία 5 σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο μικρό νησί της Αμοργού θα εντείνει σε υπέρμετρο και αδιανόητο βαθμό τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους παραγωγούς, οι επιπτώσεις του οποίου θα επιβαρύνουν τελικά τους καταναλωτές. Μάλιστα, η αθρόα αδειοδότηση, με τη συνολική παραγωγή να φτάνει σε τετραπλάσια μεγέθη από τις ενεργειακές ανάγκες, δεν αφορούν στην πραγματικότητα σε ένα μη διασυνδεδεμένο νησί, αλλά προσιδιάζουν σε περιοχή με σύνδεση σε κεντρικό δίκτυο, στην οποία προφανώς προσβλέπουν οι επενδυτές, αλλά χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση των κατοίκων και της δημοτικής αρχής για τον τυχόν υπάρχοντα σχεδιασμό.

δ) Τέλος, υπογραμμίζεται το ζήτημα της ασφάλειας των μελλοντικών εγκαταστάσεων, με δεδομένο ότι η Αμοργός είναι γνωστή ως το «νησί των ανέμων», όπου πνέουν άνεμοι που φτάνουν συχνότατα τα 8-9 και 10 μποφόρ. Ιδιαίτερα, μάλιστα μετά από το πρόσφατο νέο ατύχημα στην Κάρυστο, με ανεμογεννήτρια που κατέρρευσε λόγω των ανέμων, η ανησυχία των κατοίκων είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Με πληροφορίες από τη σελίδα 902.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Μάιος: Οι κρατήσεις που δεν … εμφανίστηκαν και ο σωστός προγραμματισμός για οικονομικά εισιτήρια (video)

Μιχ. Κρητικός και Στ. Καπίρης μιλούν στο Mega για τις... ναξιώτικες προσδοκίες για το καλοκαίρι! (video)

Φορολογικές δηλώσεις: Εως 31 Ιουλίου χωρίς πρόστιμο οι διορθώσεις

Tη δυνατότητα να διορθώσουν λάθη, κενά και παραλείψεις στους κωδικούς της φορολογικής δήλωσης που υπέβαλαν έχουν οι φορολογούμενοι - Το χρονοδιάγραμμα

Μύκονος: Εφοδος της Αστυνομίας σε ιδιωτικό πάρτι και πέντε (5) συλλήψεις

Συνελήφθησαν 5 άτομα μεταξύ των οποίων οι διοργανωτές του πάρτι, κάποιοι για ηχορύπανση και ένας αλλοδαπός, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν 5.000 ευρώ σε μετρητά και μικρή ποσότητα κοκαΐνης.

Ο Λασκαρίδης δωρίζει ένα ακόμη πλοίο στο Πολεμικό Ναυτικό

Εν καιρώ ειρήνης ο "Περσέας" με τις πολύ μεγάλες ενδιαιτήσεις του μπορεί να χρησιμοποιηθεί κι ως πλωτό νοσοκομείο

Στοίχημα – Ελλάδα: Ποντάρουμε στην “ανάγκη” της Κηφισιάς για επιστοφή στις νίκες

Η πρόταση της ημέρας από την foxbet.gr.... Σφραγίζει την παραμονή η Κάντιθ, δίχως περιθώρια η Κηφισιά

Οι Σουηδοί “ψηφίζουν” Νάξο για το φετινό καλοκαίρι

Σύμφωνα με το Σουηδικό ταξιδιωτικό περιοδικό Vagabond από τα 220 νησιά του Αρχιπελάγους– Προτείνονται οκτώ που δεν πρέπει να χάσετε, ποια είναι

Νάξος – “Μαζί Αλλάζουμε”: Να καταδικάσει δημόσια ο Δήμαρχος την συμπεριφορά του αντιδημάρχου του

Ανακοίνωση εξέδωσε η δημοτική παράταξη "Μαζί Αλλάζουμε" για την συμπεριφορά του αντιδημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Τουρκία: Η νέα κυβέρνηση Ερντογάν με νέα πρόσωπα σε επίκαιρες θέσεις

Η νέα κυβέρνηση Ερντογάν – Ποιοι ορίστηκαν υπ. Εξωτερικών και Αμυνας - Ολα τα πρόσωπα και η παρουσία της Ελληνικής Κυβέρνησης

ΠΝΑΙ – Ιος: Πρόστιμο 132.000 ευρώ σε επιχείρηση για περιβαλλοντικές παραβάσεις

«Σαφάρι» σε οικοδομικές εργασίες στο νησί της Ιου διέταξε αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Βατινικό: Γιατί πραγματοποιήθηκε «Λειτουργία εξαγνισμού» στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου;

Την ώρα που ο ναός έκλεινε, ένας Πολωνός έβγαλε τα ρούχα του και στάθηκε στον βωμό. Στην πλάτη του ήταν γραμμένο το σύνθημα: «Σώστε τα παιδιά της Ουκρανίας»

“Ακριβή μου ξαπλώστα”: Το κόστος σε Νάξο, Κέα και Σίφνο… (video)

Ακρίβεια: Ακόμη και στο Σούνιο… έφτασαν 90 ευρώ οι ξαπλώστρες (video)

Σαντορίνη: 37χρονος έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι

Νεκρός 37χρονος που έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι - Τα κάγκελα υποχώρησαν και ο 37χρονος έπεσε από μεγάλο ύψος στο κενό

SeaJets: Από αύριο (02/06) το Speedrunner Jet στη γραμμή Μύκονο – Πάρο – Νάξο

Τι αλλάζει από αύριο Παρασκευή 2 Ιουνίου στα δρομολόγια της Sea Jets με επίκεντρο το Speedrunner Jet και το Champion Jet 1

Μπαίνει το “Ανεμος” στις Δυτικές Κυκλάδες στα τέλη Ιουνίου

Από την Δευτέρα 26 Ιουνίου ξεκινάει τα δρομολόγια του το επιβατηγό οχηματαγωγό ΑΝΕΜΟΣ της Aegean Sea Lines, για τις Κυκλάδες. - Οι εκπτώσεις

HIGHSPEED 4: Από σήμερα (01/06) ενώνει τον Πειραιά με Παροναξία – Κουφονήσια – Αμοργό

Ξεκινάει σε λίγο (09:00) το HighSpeed 4 από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο - Κουφονήσια - Αμοργό - Πότε πιάνει Ανάφη

Κρήτη – Κυκλάδες ενώνονται από την 1η Ιουνίου με το “Santorini Palace”

MINOAN LINES: Από την 1η Ιουνίου «σαλπάρουμε» για Κυκλάδες - Ποιο είναι το δρομολόγιο του "Santorini Palace"

Τήνος: Ακούμπησαν “Αικατερίνη Π” και “Champion Jet 1”, παραμένουν στο λιμάνι

Δεν υπάρχουν τραυματίες μόνο μικρές υλικές ζημιές - Καθυστερεί η αναχώρησή τους έως ότου επιθεωρηθούν και πάρουν βεβαίωση αξιοπλοΐας

Τρίποδες (Βίβλος): Πωλούνται 17 στρέμματα στη θέση Μητροπόλου

Πωλητήριο σε ακίνητο έκτασης 17 στρεμμάτων στη θέση Μητροπούλου Νάξου

Εγκρίθηκε το Πλαίσιο Δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αλλά δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις (video)

Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είπε "ναι" στο Πλάνο Δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για το 2023 - Γιατί έφυγε ο Βασίλης Βρούτσης (video)

Νάξος: “Παραδόθηκε” ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού

Νωρίτερα και παρά την βροχή παραδόθηκε ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού της Νάξου - Τέλος η αμφιδρόμηση στην Παπαβασιλείου