Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΑμοργός: Με διαμαρτυρία κατά των ανεμογεννητριών η γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος

Αμοργός: Με διαμαρτυρία κατά των ανεμογεννητριών η γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος

|

Οι Ενεργοί Πολίτες Αμοργού έκαναν μιας προσομοίωση για το τι θα συμβεί στις 3 θέσεις που είναι να μπουν ανεμογεννήτριες. – Παράλληλα αναφέρθηκαν και στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με την ιδιωτικοποίηση του νερού

Από το μικρό νησί της Αμοργού στις Κυκλάδες, οι κάτοικοι έστειλαν αγωνιστικό μήνυμα με κινητοποίηση που πραγματοποίησαν χθες, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στο χωριό της Χώρας, για το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή. Μεταξύ άλλων σημειώνουν:

«Οι νεοψηφισθέντες νόμοι (Περιβάλλοντος και Τουρισμού) διευκολύνουν την αδειοδότηση μεγάλων επενδυτικών καταστροφικών έργων, υποβαθμίζουν και το καθεστώς προστασίας της φύσης και των περιοχών Natura 2000, παραχωρούν βουνά, παραλίες, λίμνες και δάση στις ορέξεις επενδυτών, στερώντας το δικαίωμα των τοπικών κοινωνιών στην αυτοδιάθεση και την αυτοδιαχείριση. Υποθηκεύουν τον δημόσιο πλούτο και υπονομεύουν τη δημόσια υγεία. Οι νόμοι αυτοί αποτελούν συνέχεια μιας συστηματικής πολιτικής, η οποία, με το πρόσχημα της ανάπτυξης, αναπαράγει τις ίδιες ακριβώς πρακτικές που οδήγησαν στην περιβαλλοντική, οικονομική και, τελευταία, στην υγειονομική κρίση».

Αναφέρθηκαν εκτενώς στις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει και για την Αμοργό η εγκατάσταση ΒΑΠΕ (Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας). Παρουσίασαν προσομοίωση για το τι θα συμβεί στις 3 θέσεις που η ΡΑΕ έχει αδειοδοτήσει αιολικά πάρκα. Παράλληλα, δηλώνουν την εναντίωσή τους στην ιδιωτικοποίηση του νερού (δείτε και το σχετικό video) .

Το τελευταίο διάστημα, άλλωστε, οι κάτοικοι είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι από τα σχέδια δημιουργίας υβριδικών σταθμών ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες) σε 7 σημεία του νησιού.

102380643_2955669931182491_57484353795655034_o.jpg

Πιο συγκεκριμένα, στο διάστημα από 1 έως 15 Απρίλη, κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, δημοσιεύτηκαν στην «Διαύγεια» πέντε άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ που χορηγήθηκαν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε μεγάλες εταιρείες του κλάδου Ενέργειας, οι οποίες προστίθενται σε άλλες παλαιότερες άδειες, των οποίων σχεδιάζεται η υλοποίηση. Ο Δήμος Αμοργού αποφάσισε να καταθέσει προσφυγή κατά των αδειών αυτών, εκφράζοντας τις έντονες αντιδράσεις και ανησυχίες των κατοίκων.

Υπενθυμίζεται ότι η Αμοργός αποτελεί ένα από τα λεγόμενα μη διασυνδεδεμένα νησιά, όπου λειτουργεί εδώ και χρόνια ένας ρυπογόνος αυτόνομος σταθμός παραγωγής της ΔΕΗ. Η εγκατάσταση ενός δικτύου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ για την κάλυψη των αναγκών του νησιού είναι απαραίτητη. Όμως, ο σχεδιασμός που επιχειρείται να επιβληθεί με την αθρόα αδειοδότηση για τη δημιουργία περισσότερων υβριδικών σταθμών, όπως και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων και της χώρας συνολικά, δεν αφορά την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του νησιού, αλλά την κερδοφορία των επενδυτών σε βάρος του περιβάλλοντος και των κατοίκων. Όπως υπογραμμίζεται στις σχετικές προσφυγές που κατέθεσε ο Δήμος Αμοργού:

α) Η Αμοργός είναι ένα νησί με ιδιαίτερη γεωμορφολογική ταυτότητα, ίσως το πιο βραχώδες και άγριο νησί των Κυκλάδων. Μια μακρόστενη και απόκρημνη κορυφή βουνού μέσα στη θάλασσα, λουσμένη στον ήλιο, αγέρωχη στα μελτέμια και τους ανέμους, κάθε της σπιθαμή είναι ένα παράθυρο από και προς το Αιγαίο. Μάλιστα, το βόρειο τμήμα του έχει ενταχθεί στις περιοχές NATURA 2002. Παρουσιάζει, επίσης, έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, με ποικίλα αρχαιολογικά ευρήματα και ανασκαφές, καθώς αποτελούσε κέντρο του κυκλαδικού πολιτισμού.

Οι εγκαταστάσεις, όπως άλλωστε όλων των επιχειρούμενων υβριδικών σταθμών, θα περιλαμβάνουν οπωσδήποτε και κλειστές κτιριακές εγκαταστάσεις για τις μπαταρίες, τα αντλιοστάσια, της ηλεκτρογεννήτριες, τους μετασχηματιστές κ.λπ. Εννοείται, φυσικά, ότι θα γίνει διάνοιξη δρόμων, θα επεκταθούν ηλεκτρικά δίκτυα κ.λπ.

Η τόσο εκτεταμένη επέμβαση στο τοπίο της, με την κατασκευή 5 υβριδικών σταθμών σε 7 θέσεις του νησιού, συνιστά αδιαμφισβήτητη υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

β) Για το νησί δεν έχει ακόμα εκδοθεί ολοκληρωμένο σχέδιο χωροταξικού σχεδιασμού, αλλά διέπεται από ένα ΠΔ του 2002, σύμφωνα με το οποίο η Αμοργός ανήκει στις περιοχές «που έχει ανάγκη από ιδιαίτερη προστασία». Με βάση αυτό το ΠΔ δεν επιτρέπεται ούτε καν η τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα από τους κατοίκους, αλλά η ΡΑΕ δίνει άδειες για φωτοβολταϊκά σε 6 σημεία του νησιού!

102380643_2955669931182491_5748435379.jpg

γ) Η δημιουργία 5 σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο μικρό νησί της Αμοργού θα εντείνει σε υπέρμετρο και αδιανόητο βαθμό τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους παραγωγούς, οι επιπτώσεις του οποίου θα επιβαρύνουν τελικά τους καταναλωτές. Μάλιστα, η αθρόα αδειοδότηση, με τη συνολική παραγωγή να φτάνει σε τετραπλάσια μεγέθη από τις ενεργειακές ανάγκες, δεν αφορούν στην πραγματικότητα σε ένα μη διασυνδεδεμένο νησί, αλλά προσιδιάζουν σε περιοχή με σύνδεση σε κεντρικό δίκτυο, στην οποία προφανώς προσβλέπουν οι επενδυτές, αλλά χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση των κατοίκων και της δημοτικής αρχής για τον τυχόν υπάρχοντα σχεδιασμό.

δ) Τέλος, υπογραμμίζεται το ζήτημα της ασφάλειας των μελλοντικών εγκαταστάσεων, με δεδομένο ότι η Αμοργός είναι γνωστή ως το «νησί των ανέμων», όπου πνέουν άνεμοι που φτάνουν συχνότατα τα 8-9 και 10 μποφόρ. Ιδιαίτερα, μάλιστα μετά από το πρόσφατο νέο ατύχημα στην Κάρυστο, με ανεμογεννήτρια που κατέρρευσε λόγω των ανέμων, η ανησυχία των κατοίκων είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Με πληροφορίες από τη σελίδα 902.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αύγουστος 2025: Ο τρίτος πιο θερμός στην ιστορία σύμφωνα με το Copernicus

Καύσωνες στην Ευρώπη και την Ασία, εκατοντάδες θάνατοι στην Ισπανία και ιστορικά ρεκόρ θερμοκρασιών στη Γαλλία – «Επείγουσα η μείωση εκπομπών», προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Γ. Πολυχρονάκος: «Τα νησιά σώζονται από τους ανθρώπους τους – Η Κυβέρνηση απαξιώνει την νησιωτικότητα» (video)

Ο Γ. Πολυχρονάκος μιλά για τον τουρισμό, τα προβλήματα υποδομών, το μεταφορικό ισοδύναμο και τις κυβερνητικές εξαγγελίες της ΔΕΘ

Καθολική Εκκλησία: Ο Carlo Acutis, ο πρώτος «millennial» άγιος της Βρετανίας

Ο 15χρονος που έφυγε πρόωρα από λευχαιμία και έμεινε γνωστός ως «ο influencer του Θεού», αγιοποιήθηκε πανηγυρικά στο Βατικανό.

Αναβάθμιση του λιμένα Ρίβα στη Θηρασιά, προμελέτη από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας

Στόχος η βελτίωση της προσβασιμότητας και η ανάπτυξη της Θηρασιάς με έργα που θα επιτρέψουν τον ελλιμενισμό περισσότερων σκαφών και την ταυτόχρονη προσέγγιση δύο ακτοπλοϊκών πλοίων.

Αμοργός – Κέντρο Υγείας: Ενισχύεται με νέο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό

Σημαντικές προσθήκες σε Γενική Ιατρική, Μικροβιολογικό και Ακτινολογικό Τμήμα για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών του νησιού.

Αναβαθμίσεις σε σχολικές μονάδες της Σύρου από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Παρεμβάσεις μέσω του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου» και άλλων πόρων, με στόχο ασφαλή και λειτουργικά σχολεία για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Γιώργος Λεονταρίτης: «Η μείωση ΦΠΑ πρέπει να ισχύσει και για τις Κυκλάδες»

Ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων ζητά επανεξέταση της απόφασης για τον ΦΠΑ στα νησιά, επισημαίνοντας ότι το μέτρο αφορά την οικονομία και τη νησιωτικότητα, όχι τον πληθυσμό ή τη γεωγραφία.

Γιώργος Χατζημάρκος: «Ιστορική δικαίωση για τα νησιά η μείωση ΦΠΑ – Συνεχίζουμε τον αγώνα για όλους»

Μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου σχολιάζει τα μέτρα για ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ στη νησιωτική Ελλάδα.

Νάξος – Δήμος: Παράταση έως 31 Οκτωβρίου για τις εργασίες στο αεροδρόμιο

Καθυστερήσεις στις πληρωμές οδήγησαν σε διακοπή εργασιών – Ζητήματα με αγωγούς και κτηριακές υποδομές επισημάνθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Βράβευση νέων φοιτητών από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο “Ιάκωβος Καμπανέλλης” θα τιμηθούν οι μαθητές που πέτυχαν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.

Σίφνος: Το νησί αποχαιρέτησε με δάκρυα και τραγούδια τον Λευτέρη Λουκατάρη (video)

Μια εξόδιος ακολουθία που έμοιαζε με γάμο – με λευκά ρούχα, βιολιά και λαούτα – για τον αρχηγό της Κ14 του Πανσιφναϊκού, που έφυγε πρόωρα.