Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΑμοργός: Με διαμαρτυρία κατά των ανεμογεννητριών η γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος

Αμοργός: Με διαμαρτυρία κατά των ανεμογεννητριών η γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος

|

Οι Ενεργοί Πολίτες Αμοργού έκαναν μιας προσομοίωση για το τι θα συμβεί στις 3 θέσεις που είναι να μπουν ανεμογεννήτριες. – Παράλληλα αναφέρθηκαν και στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με την ιδιωτικοποίηση του νερού

Από το μικρό νησί της Αμοργού στις Κυκλάδες, οι κάτοικοι έστειλαν αγωνιστικό μήνυμα με κινητοποίηση που πραγματοποίησαν χθες, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στο χωριό της Χώρας, για το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή. Μεταξύ άλλων σημειώνουν:

«Οι νεοψηφισθέντες νόμοι (Περιβάλλοντος και Τουρισμού) διευκολύνουν την αδειοδότηση μεγάλων επενδυτικών καταστροφικών έργων, υποβαθμίζουν και το καθεστώς προστασίας της φύσης και των περιοχών Natura 2000, παραχωρούν βουνά, παραλίες, λίμνες και δάση στις ορέξεις επενδυτών, στερώντας το δικαίωμα των τοπικών κοινωνιών στην αυτοδιάθεση και την αυτοδιαχείριση. Υποθηκεύουν τον δημόσιο πλούτο και υπονομεύουν τη δημόσια υγεία. Οι νόμοι αυτοί αποτελούν συνέχεια μιας συστηματικής πολιτικής, η οποία, με το πρόσχημα της ανάπτυξης, αναπαράγει τις ίδιες ακριβώς πρακτικές που οδήγησαν στην περιβαλλοντική, οικονομική και, τελευταία, στην υγειονομική κρίση».

Αναφέρθηκαν εκτενώς στις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει και για την Αμοργό η εγκατάσταση ΒΑΠΕ (Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας). Παρουσίασαν προσομοίωση για το τι θα συμβεί στις 3 θέσεις που η ΡΑΕ έχει αδειοδοτήσει αιολικά πάρκα. Παράλληλα, δηλώνουν την εναντίωσή τους στην ιδιωτικοποίηση του νερού (δείτε και το σχετικό video) .

Το τελευταίο διάστημα, άλλωστε, οι κάτοικοι είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι από τα σχέδια δημιουργίας υβριδικών σταθμών ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες) σε 7 σημεία του νησιού.

102380643_2955669931182491_57484353795655034_o.jpg

Πιο συγκεκριμένα, στο διάστημα από 1 έως 15 Απρίλη, κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, δημοσιεύτηκαν στην «Διαύγεια» πέντε άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ που χορηγήθηκαν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε μεγάλες εταιρείες του κλάδου Ενέργειας, οι οποίες προστίθενται σε άλλες παλαιότερες άδειες, των οποίων σχεδιάζεται η υλοποίηση. Ο Δήμος Αμοργού αποφάσισε να καταθέσει προσφυγή κατά των αδειών αυτών, εκφράζοντας τις έντονες αντιδράσεις και ανησυχίες των κατοίκων.

Υπενθυμίζεται ότι η Αμοργός αποτελεί ένα από τα λεγόμενα μη διασυνδεδεμένα νησιά, όπου λειτουργεί εδώ και χρόνια ένας ρυπογόνος αυτόνομος σταθμός παραγωγής της ΔΕΗ. Η εγκατάσταση ενός δικτύου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ για την κάλυψη των αναγκών του νησιού είναι απαραίτητη. Όμως, ο σχεδιασμός που επιχειρείται να επιβληθεί με την αθρόα αδειοδότηση για τη δημιουργία περισσότερων υβριδικών σταθμών, όπως και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων και της χώρας συνολικά, δεν αφορά την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του νησιού, αλλά την κερδοφορία των επενδυτών σε βάρος του περιβάλλοντος και των κατοίκων. Όπως υπογραμμίζεται στις σχετικές προσφυγές που κατέθεσε ο Δήμος Αμοργού:

α) Η Αμοργός είναι ένα νησί με ιδιαίτερη γεωμορφολογική ταυτότητα, ίσως το πιο βραχώδες και άγριο νησί των Κυκλάδων. Μια μακρόστενη και απόκρημνη κορυφή βουνού μέσα στη θάλασσα, λουσμένη στον ήλιο, αγέρωχη στα μελτέμια και τους ανέμους, κάθε της σπιθαμή είναι ένα παράθυρο από και προς το Αιγαίο. Μάλιστα, το βόρειο τμήμα του έχει ενταχθεί στις περιοχές NATURA 2002. Παρουσιάζει, επίσης, έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, με ποικίλα αρχαιολογικά ευρήματα και ανασκαφές, καθώς αποτελούσε κέντρο του κυκλαδικού πολιτισμού.

Οι εγκαταστάσεις, όπως άλλωστε όλων των επιχειρούμενων υβριδικών σταθμών, θα περιλαμβάνουν οπωσδήποτε και κλειστές κτιριακές εγκαταστάσεις για τις μπαταρίες, τα αντλιοστάσια, της ηλεκτρογεννήτριες, τους μετασχηματιστές κ.λπ. Εννοείται, φυσικά, ότι θα γίνει διάνοιξη δρόμων, θα επεκταθούν ηλεκτρικά δίκτυα κ.λπ.

Η τόσο εκτεταμένη επέμβαση στο τοπίο της, με την κατασκευή 5 υβριδικών σταθμών σε 7 θέσεις του νησιού, συνιστά αδιαμφισβήτητη υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

β) Για το νησί δεν έχει ακόμα εκδοθεί ολοκληρωμένο σχέδιο χωροταξικού σχεδιασμού, αλλά διέπεται από ένα ΠΔ του 2002, σύμφωνα με το οποίο η Αμοργός ανήκει στις περιοχές «που έχει ανάγκη από ιδιαίτερη προστασία». Με βάση αυτό το ΠΔ δεν επιτρέπεται ούτε καν η τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα από τους κατοίκους, αλλά η ΡΑΕ δίνει άδειες για φωτοβολταϊκά σε 6 σημεία του νησιού!

102380643_2955669931182491_5748435379.jpg

γ) Η δημιουργία 5 σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο μικρό νησί της Αμοργού θα εντείνει σε υπέρμετρο και αδιανόητο βαθμό τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους παραγωγούς, οι επιπτώσεις του οποίου θα επιβαρύνουν τελικά τους καταναλωτές. Μάλιστα, η αθρόα αδειοδότηση, με τη συνολική παραγωγή να φτάνει σε τετραπλάσια μεγέθη από τις ενεργειακές ανάγκες, δεν αφορούν στην πραγματικότητα σε ένα μη διασυνδεδεμένο νησί, αλλά προσιδιάζουν σε περιοχή με σύνδεση σε κεντρικό δίκτυο, στην οποία προφανώς προσβλέπουν οι επενδυτές, αλλά χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση των κατοίκων και της δημοτικής αρχής για τον τυχόν υπάρχοντα σχεδιασμό.

δ) Τέλος, υπογραμμίζεται το ζήτημα της ασφάλειας των μελλοντικών εγκαταστάσεων, με δεδομένο ότι η Αμοργός είναι γνωστή ως το «νησί των ανέμων», όπου πνέουν άνεμοι που φτάνουν συχνότατα τα 8-9 και 10 μποφόρ. Ιδιαίτερα, μάλιστα μετά από το πρόσφατο νέο ατύχημα στην Κάρυστο, με ανεμογεννήτρια που κατέρρευσε λόγω των ανέμων, η ανησυχία των κατοίκων είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Με πληροφορίες από τη σελίδα 902.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Υπόθεση …Νερό: Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Δονούσας ζητά επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής και δίκαιες χρεώσεις

Μετά την Ηρακλειά και τα Κουφονήσια, διαμαρτύρεται και η Δονούσα για τις αυξήσεις - Τι ζητούν οι επαγγελματίες

Κύπελλο Ελλάδος: Πάλεψε η ΕΛΛΑΣ Σύρου αλλά ηττήθηκε (4-2) από τον Ατρόμητο, περιμένει εκτός έδρας το Αιγάλεω

Οι Συριανοί έδειξαν χαρακτήρα και πέτυχαν δύο γκολ, αποσπώντας το χειροκρότημα – Τιμήθηκε ο Μιχάλης Λυγνός πριν τη σέντρα

Νάξος: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φωλιά Πράσινης θαλάσσιας χελώνας στις Κυκλάδες

138 νεοσσοί κατάφεραν να φτάσουν στη θάλασσα – Ένα μοναδικό γεγονός για το νησί και την προστασία της φύσης

Κάρπαθος: Γεννήθηκε το πρώτο φωκάκι της χρονιάς

Η πρώτη γέννηση μεσογειακής φώκιας (Monachus monachus) για το 2025 καταγράφηκε σε θαλάσσιο σπήλαιο – Σπάνια στιγμή για το απειλούμενο είδος

Αγιο Ορος: Εκοιμήθη ο Αγιορείτης Γέροντας Βασίλειος Γοντικάκης

Η εξόδιος ακολουθία αύριο στην Ιερά Μονή Ιβήρων – Ο λόγιος και πνευματικός καθοδηγητής που σφράγισε το Άγιον Όρος και την Ορθοδοξία

Μάρκος Καφούρος: Αναφορά για επαναφορά μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Ο Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ μεταφέρει το ψήφισμα του Δ.Σ. Θήρας στον Υπουργό Οικονομικών, ζητώντας μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις νησιωτικές περιοχές.

Παρέμβαση Φιλίππου Φόρτωμα για τις συντάξεις χηρείας του πρώην ΟΓΑ

Ερώτηση στη Βουλή για την άρση αδικιών του νόμου Κατρούγκαλου και την εξίσωση παλαιών και νέων συντάξεων χηρείας προς όφελος των δικαιούχων.

Φεστιβάλ Στρογγύλη On The Road: Μια μουσική βραδιά με το «The Hollywood Project»

Την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2025 στον υπαίθριο χώρο μπροστά από τον Μητροπολιτικό Ναό Θήρας, τρεις μουσικοί παρουσιάζουν αγαπημένα ελληνικά τραγούδια

Κύπελλο Ελλάδας: Από το Περιστέρι κόντρα στον Ατρόμητο ξεκινάει η μάχη της ΕΛΛΑΣ Σύρου (video)

Πρεμιέρα στη League Phase του κυπέλλου Ελλάδος, με τους Συριανούς να αγωνίζονται σήμερα στις 16:00 στο Δημοτικό γήπεδο Περιστερίου

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Χώρα Νάξου: «Πάγωσε» το αίτημα κατοίκων για αλλαγή κυκλοφοριακού στη Μικρασιατών Προσφύγων

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για επικίνδυνες συνθήκες, ο Δήμος Νάξου απάντησε αρνητικά στο αίτημα αλλαγής κατεύθυνσης της ημικεντρικής οδού.

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική