Τρίτη, 8 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΑμόλυβδη ... Χωρίς έλεγχο η πορεία της: Κίμωλος 1,97 και Αμοργός 1,94...

Αμόλυβδη … Χωρίς έλεγχο η πορεία της: Κίμωλος 1,97 και Αμοργός 1,94 ευρώ / λίτρο

|

Πανελλαδικά η τιμή της αμόλυβδης είναι στα 1.593 ευρώ /λίτρο αλλά στις Κυκλάδες εεε έχει πάει λίγο παραπάνω… Νησιωτικότητα βλέπετε… Πλοία, θάλασσα το αγόρι και 1,97 ευρώ το λίτρο,  στην Κίμωλο, στην Αμοργό 1,96, στην Ανάφη 1,94, τη Μήλο 1,93, κοντά στα 1,90 κινούνται οι ανώτατες τιμές σε Σίφνο, Σαντορίνη, Νάξο 

Τουλάχιστον 6-7 λεπτά ανά λίτρο στην τιμή της αμόλυβδης και άλλα τόσα στην τιμή του πετρελαίου κίνησης έχει «κοστίσει» μέχρι τώρα το ράλι στη διεθνή τιμή του πετρελαίου. Μέσα σε ένα τρίμηνο η τιμή του «μαύρου χρυσού» έχει ανατιμηθεί κατά περίπου 8,93% ενώ μόνο τον τελευταίο μήνα, η ανατίμηση ξεπερνά το 7%. Το γεγονός ότι αυτή η ανατίμηση δεν περνάει εξ’ ολοκλήρου στην τιμή της αντλίας, οφείλεται σε έναν και μόνο λόγο: στην υπερφορολόγηση.

Το δυστύχημα του Έλληνα καταναλωτή να πληρώνει τον 3ο μεγαλύτερο ειδικό φόρο κατανάλωσης στην αμόλυβδη, γίνεται… ευτύχημα σε περιόδους ανατίμησης των διεθνών τιμών. Ο ειδικός φόρος, δεν είναι συνάρτηση κάποιου άλλου οικονομικού μεγέθους. Βρέξει, χιονίσει, το δημόσιο ξέρει ότι την αμόλυβδη θα εισπράξει περίπου 1 ευρώ ανά λίτρο. 

Και οι μεγάλοι χαμένοι δεν είναι άλλοι από τους νησιώτες… Τα …μεταφορικά βλέπετε. Η θάλασσα, ο ήλιος και το αγόρι που  λέει και το γνωστό τραγούδι. Αποτέλεσμα; οι τιμές της αμόλυβδης βενζίνης να έχουν εκτοξευθεί ακόμη και στα επίπεδα των 2 ευρώ ανά λίτρο στις νησιωτικές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» τα καπέλα σε πρατήρια των νησιών φτάνουν και τα 0,40 ευρώ σε σχέση με τη μέση πανελλαδική τιμή, ενώ οι διαφορές από βενζινάδικο σε βενζινάδικο στο Λεκανοπέδιο αγγίζουν τα 0,20 ευρώ το λίτρο.

Η κερδοσκοπία σε όλο της το μεγαλείο, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων αλλά και η άνοδος της μέσης τιμής της αμόλυβδης κατά 4 λεπτά το λίτρο, μέσα σε λίγες ώρες, στο όνομα της ανοδικής πορείας των διεθνών τιμών του πετρελαίου στα 77 δολάρια το βαρέλι, παρ’ότι οι συγκεκριμένες ποσότητες καυσίμων έχουν αγοραστεί σε επίπεδα λίγο πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι. Η αγορά ακολουθεί δικούς της κανόνες, όπως προκύπτει από τις τιμοληψίες σε νησιά των Κυκλάδων οι τιμές έχουν εκτιναχτεί  ακόμη και στα 1,97 ευρώ το λίτρο, όπως στην Κίμωλο. Στην Αμοργό 1,96, στην Ανάφη 1,94, τη Μήλο 1,93, κοντά στα 1,90 κινούνται οι ανώτατες τιμές σε Σίφνο, Σαντορίνη, Νάξο.  Και ενώ η μέση πανελλαδική τιμή στις 9 Μαΐου μετρήθηκε στα 1,593 ευρώ το λίτρο.

Και η Κυβέρνηση; Ανησυχεί για τους αριθμούς…  Και αυτό διότι ο φετινός προϋπολογισμός συντάχθηκε τον περασμένο Νοέμβριο με πρόβλεψη για τιμή του πετρελαίου στα 50-52 δολάρια το βαρέλι κατά τη διάρκεια του 2018. Η απότομη αύξηση της τιμής σε επίπεδα άνω των 70 δολαρίων μπορεί να επηρεάσει και το εμπορικό ισοζύγιο αλλά και τα φορολογικά έσοδα. Προς το παρόν, οι συνέπειες είναι περιορισμένες καθώς η μεταβολή ήταν απότομη και δεν έχουν φανεί μεγάλες συνέπειες είτε στην κατανάλωση είτε και στις εισαγωγές-εξαγωγές.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου: Βαρύτατες κατηγορίες για τρεις παιδοκτονίες και απόπειρα δολοφονίας ενήλικης

Καταιγιστικές εξελίξεις στην υπόθεση της Αμαλιάδας – Η 25χρονη κατηγορείται για ανθρωποκτονία κατά συρροή με δόλο και απόπειρα πνιγμού ενήλικης φίλης της

Σεισμός 5 Ρίχτερ ανατολικά της Κρήτης – Αισθητός στο Λασίθι

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 20:46 το βράδυ της Δευτέρας στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ζάκρου – Χωρίς αναφορές για ζημιές

“Αιώνιοι” Φοιτητές: Τελευταία ευκαιρία για χιλιάδες παλιούς φοιτητές, έρχεται νέα ρύθμιση

Νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δίνει τη δυνατότητα σε ενεργούς φοιτητές που δεν ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους να πάρουν το πτυχίο τους έως και σε 3 εξάμηνα – Εκκαθάριση καταλόγων με ανενεργούς φοιτητές

Ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος… Άνθρωπος-Ορχήστρα στο Santorini Summer Camp!

Μια ξεχωριστή μουσική εμπειρία για τα παιδιά, με τον πολυτάλαντο δάσκαλο της Χορωδίας και Φιλαρμονικής του Δήμου Θήρας, γεμάτη μελωδία, ρυθμό και χαμόγελα!

Τραγουδώντας την Αγάπη: Μια μαγική μουσική βραδιά στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Τήνου με την Τατιάνα Ζωγράφου

Ο Δήμος Τήνου, το 1ο Δημοτικό και ο Σύλλογος Γονέων συνδιοργάνωσαν μια αξέχαστη εκδήλωση με τραγούδι, συμμετοχή και συγκίνηση, γεμίζοντας το νησί με μουσική και χαμόγελα.

Η Προέδρος του Δ.Σ. Νάξου, Μ. Μάρκου μιλά για τη νέα σύμβαση στέγασης του Πρωτοδικείου (video)

Αναλύει τις λεπτομέρειες της νέας μίσθωσης, τις προκλήσεις της δικαστικής στέγασης και τις προοπτικές για νέο δικαστικό μέγαρο

Ίος SOS: Αντιδράσεις για τη μεγάλη τουριστική επένδυση σε προστατευόμενη ακτή

Περιβαλλοντικές οργανώσεις, κινήσεις πολιτών και το Δίκτυο για Βιώσιμες Κυκλάδες προειδοποιούν για τον οριστικό κίνδυνο αλλοίωσης της ταυτότητας του νησιού, καλώντας σε ανατροπή του σημερινού αναπτυξιακού μοντέλου

Ίδρυση Λιμενικού Φυλακίου στην Ανάφη: Ένα πάγιο αίτημα που έγινε πραγματικότητα

Εγκαινιάστηκε το νέο Λιμενικό Φυλάκιο Ανάφης, υπό τη διοίκηση του Λιμεναρχείου Θήρας. Παρόντες εκπρόσωποι τοπικών αρχών και της κυβέρνησης. Σημαντικό βήμα για την ασφάλεια στο Αιγαίο.

Νάξος – Δημοτικό Συμβούλιο: Το θέμα των Κούρων έρχεται (11/07) προς συζήτηση

Σημαντικά θέματα στην ατζέντα: Κούροι, εγκαταλελειμμένα οχήματα, Σχολή Ουρσουλινών, γεωτρήσεις, οικονομικός απολογισμός και άλλα

Νάξος – Δανακός: “Το μυστήριο της γύρης”, μία θεατρική γιορτή για τις μέλισσες

Η παιδική περιβαλλοντική παράσταση της ομάδας The Bee Camp ζωντανεύει τη μαγεία της φύσης και αποκαλύπτει γιατί τα αμύγδαλα… εξαφανίστηκαν, τη Δευτέρα 29 Ιουλίου στη βρύση του Δανακού.

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο, μία καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη συναίσθημα και τραγούδι

Στις 16 Ιουλίου, το Γυμνάσιο Νάξου υποδέχεται τον Κώστα Μακεδόνα και τη Χριστιάνα Γαλιάτσου σε μια συναυλία με άρωμα Ελλάδας και μελωδίες που μιλούν στην ψυχή

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος αύριο Τετάρτη 2 Ιουλίου σε περιοχές της Νάξου

Σύντομη διακοπή ρεύματος νωρίς το πρωί σε Άγιο Γεώργιο, Παραλία, Στελίδα και άλλες περιοχές της Χώρας – Μια απαραίτητη τεχνική παρέμβαση για την ασφάλεια του δικτύου.

Νάξος: Ο 11χρονος Παναγιώτης ξεναγεί τουρίστες στα σοκάκια του Φασολά (video)

Ένα παιδί μεγαλώνει μέσα στον πολιτισμό και μεταφέρει με αγάπη και γνώσεις την ιστορία του Φιλοτίου και της γειτονιάς του, σε ξένους επισκέπτες.

Νέο ξενοδοχείο στο Μπατσί Άνδρου, εγκρίθηκε η προέγκριση οικοδομικής άδειας

Ένα νέο τουριστικό κατάλυμα με ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 820 τ.μ. στο Μπατσί.

Μενδώνη για Κούρους Μελάνων: “Θα γίνει πιλοτική μεταφορά του ενός κούρου”

Οι κάτοικοι της Νάξου αντιστέκονται στην απομάκρυνση των αρχαίων αγαλμάτων από το Φλεριό, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού υπερασπίζεται μια μεταφορά που δημιουργεί ερωτήματα και αντιδράσεις.