Η αποχή από τις δικαστικές αίθουσες θα συνεχιστεί έως και τις 17 Ιουνίου αλλά από την επόμενη ημέρα (18/06) ξεκινούν στοχευμένες δράσεις πέντε σημείων
Μπορεί η πρόταση από τον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας (ΔΣΑ) να ήταν παράταση της αποχής έως τις 15 Ιουνίου, όμως η ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας που συνεδρίασε την Παρασκευή στην Αθήνα είχε διαφορετική άποψη και περνάει σε μία συνδυαστική μορφή κινητοποιήσεων. Και ενδεχομένως να έχουμε αλλαγή τακτικής κι από την κυβέρνηση αφού τα δεδομένα διαφοροποιούνται… Και όπως τονίζεται και στη σχετική ανακοίνωση πάμε αφενός σε παράταση της αποχής από τις δικαστικές αίθουσες έως τις 17 Ιουνίου και στη συνέχεια σε στοχευμένες δράσεις πέντε σημείων μετά την 18η Ιουνίου 2016.
Στοχευμένες κινήσεις
Η Ολομέλεια αποφάσισε η πανελλαδική αποχή των δικηγόρων να συνεχιστεί έως και τις 17 Ιουνίου 2016 με το ισχύον πλαίσιο χορήγησης αδειών και από 18 Ιουνίου και μετά με στοχευμένες δράσεις αποχής σε:
-Διοικητικές υποθέσεις φορολογικές, τελωνειακές και όσες έχουν αντικείμενο διοικητικά πρόστιμα και κυρώσεις, εφόσον υπάρχει ολικώς ή μερικώς αυτοδίκαιο ανασταλτικό αποτέλεσμα ή έχει ληφθεί προσωρινή δικαστική προστασία (είτε δυνάμει προσωρινής διαταγής, είτε δυνάμει απόφασης επί αναστολής).
-Ποινικές υποθέσεις, φορολογικές, τελωνειακές και κοινωνικοασφαλιστικές.
-Εκδίκαση του κυρίου ενδίκου βοηθήματος ή μέσου στις υποθέσεις του ΚΕΔΕ, εφόσον υπάρχει προσωρινή δικαστική προστασία (έχει ληφθεί προσωρινή διαταγή ή απόφασης αναστολής).
-Εκδίκαση του κυρίου ενδίκου βοηθήματος ή μέσου στις υποθέσεις αναγκαστικής εκτέλεσης εκ μέρους Τραπεζών ή εταιρειών διαχείρισης και απόκτησης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, εφόσον υπάρχει προσωρινή δικαστική προστασία (προσωρινή διαταγή ή αναστολή) και
-Δίκες των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και του ΕΟΠΠΥ όπου ο ΦΚΑ ή ο ΕΟΠΠΥ είναι ενάγων ή αιτών ή ανακόπτων.
Αποφάσεις
Παράλληλα αποφασίστηκε να προσφεύγουν οι δικηγόροι στο ΣτΕ κατά των διοικητικών πράξεων (υπουργικών κ.λπ. αποφάσεων), που πρόκειται να εκδοθούν κατ’ εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου, προκειμένου να διαγνωστεί δικαστικά η αντισυνταγματικότητά του («προσβολή των εκδοθησόμενων κανονιστικών πράξεων ενώπιον του ΣτΕ, και υποστήριξη των δικηγόρων κατά την άσκηση ατομικών ενδίκων βοηθημάτων και μέσων ενώπιον των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων κατά ατομικών πράξεων»).
Ακόμη, αποφασίστηκε αποχή των εμμίσθων δικηγόρων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης από όλες τις ενέργειες που εμπίπτουν στα καθήκοντά τους και αφορούν την εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου (σύνταξη γνωμοδοτήσεων, σχεδίων διοικητικών πράξεων, κ.λπ.). Υπενθυμίζεται ότι η πανελλαδική αποχή των δικηγόρων ξεκίνησε 12 Ιανουαρίου 2016 και εκκρεμούν περισσότερες από 400.000 υποθέσεις
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ