Κυριακή, 24 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΑλλαγή ώρας: Ένα ακανθώδες ζήτημα που απασχολεί συνολικά την Ευρώπη

Αλλαγή ώρας: Ένα ακανθώδες ζήτημα που απασχολεί συνολικά την Ευρώπη

|

Η αλλαγή και η μετάβαση στην θερινή ώρα αποτελεί ένα ακανθώδες ζήτημα που απασχολεί συνολικά την Ευρώπη.

Τα ξημερώματα της Κυριακής (30/3) οι δείκτες των ρολογιών μετακινήθηκαν μία ώρα μπροστά. Ειδικότερα, στη χώρα μας οι δείκτες άλλαξαν στις 03:00 τα ξημερώματα και έδειξαν 04:00, όπως και κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου.

Με αφορμή την μετάβαση στην θερινή ώρα σε πολλές χώρες του κόσμου, μεταξύ αυτών και η Γαλλία, η Le Monde εξηγεί γιατί η αλλαγή της ώρας αποτελεί θέμα πολιτικής και όχι μόνο αντιπαράθεσης.

Η Γαλλία πέρασε όπως προαναφέρθηκε στη θερινή ώρα το βράδυ του Σαββάτου προς ξημέρωμα Κυριακής. Το μέτρο ισχύει από το 1975, που εισήχθη για να περιοριστεί η κατανάλωση ενέργειας εν μέσω της πετρελαϊκής κρίσης. Το μέτρο αυτό, που εισήχθη για πρώτη φορά το 1916 στη Γαλλία πριν εγκαταλειφθεί το 1944, επανήλθε με διάταγμα τον Σεπτέμβριο του 1975. Προοριζόταν ως προσωρινό μέτρο για τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας εν μέσω της πετρελαϊκής κρίσης. Με τις αυξανόμενες εκκλήσεις για ενεργειακή νηφαλιότητα, η αλλαγή της ώρας θα μπορούσε να φανεί σωτήρια αλλά πολύ διατηρούν τις αμφιβολίες τους.

Ένα περίπλοκο σύστημα

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η αλλαγή της ώρας γενικεύτηκε τη δεκαετία του 1980 και εναρμονίστηκε το 2002. Το 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την κατάργησή της, αλλά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέβαλε την απόφαση για το 2021, χωρίς τελική συμφωνία. Ένα βασικό πρόβλημα είναι η ανάγκη συντονισμού μεταξύ των χωρών για την επιλογή θερινής ή χειμερινής ώρας, ώστε να αποφευχθεί ένα ακανόνιστο μωσαϊκό ζωνών ώρας.

Στη Γαλλία, μια ηλεκτρονική διαβούλευση το 2019 αποκάλυψε ότι το 83,74% των συμμετεχόντων ήταν υπέρ της κατάργησης της αλλαγής ώρας, ενώ πάνω από το 60% δήλωσαν ότι το έβλεπαν αρνητικά. Παράλληλα, τα υπερπόντια εδάφη της Γαλλίας δεν εφαρμόζουν την αλλαγή, καθώς βρίσκονται σε περιοχές όπου οι διαφορές στη διάρκεια της ημέρας είναι μικρότερες. Σε διεθνές επίπεδο, αρκετές χώρες όπως το Μεξικό, η Τουρκία και η Ρωσία έχουν εγκαταλείψει τις αλλαγές της ώρας.

Οι περισσότερες χώρες δεν εφαρμόζουν την αλλαγή ώρας αλλά είναι διαδεδομένη στην Ευρώπη
Οι περισσότερες χώρες δεν εφαρμόζουν την αλλαγή ώρας αλλά είναι διαδεδομένη στην Ευρώπη

Μη πειστικά τα λεγόμενα ενεργειακά οφέλη

Το βασικό επιχείρημα υπέρ της αλλαγής της ώρας ήταν η εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς οι υποστηρικτές του μέτρου αναφέρουν ότι μειώνει την ανάγκη κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για φωτισμό. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Γαλλική Υπηρεσία Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Ademe), τα ενεργειακά οφέλη είναι περιορισμένα.

Μελέτη του 2010 έδειξε ότι η θερινή ώρα αυξάνει την πρωινή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αλλά τη μειώνει το βράδυ, οδηγώντας σε συνολική εξοικονόμηση 440 GWh, ποσότητα που αντιστοιχεί στον ετήσιο φωτισμό μιας πόλης όπως η Μασσαλία. Ωστόσο, η πρόοδος σε ενεργειακά αποδοτικά φωτιστικά μέσα, όπως οι LED, έχει μειώσει το όφελος αυτό. Το 2018, η εξοικονόμηση είχε πέσει στις 351 GWh, ενώ μέχρι το 2030 αναμένεται να είναι μόλις 258 GWh. Επιπλέον, επειδή το μεγαλύτερο ποσοστό της κατανάλωσης ενέργειας των νοικοκυριών σχετίζεται με τη θέρμανση και όχι με τον φωτισμό, το συνολικό όφελος αμφισβητείται.

Μια βρετανική μελέτη υποστηρίζει ότι η διατήρηση της θερινής ώρας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου θα μπορούσε να μειώσει τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος κατά 460 ευρώ ανά νοικοκυριό στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα αντιφατικά αποτελέσματα με την αλλαγή της ώρας

Ένας από τους λόγους που επικρίνεται η αλλαγή της ώρας είναι η πιθανή της επίδραση στα τροχαία ατυχήματα. Σύμφωνα με την Ένωση Πολιτών για Δίκαιη και Βιώσιμη Ώρα (Ached), μετά την επαναφορά της θερινής ώρας το 1976 καταγράφηκε αύξηση των θανάτων από τροχαία κατά 661 σε σχέση με το 1975.

Ωστόσο, μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2014 διαπίστωσε ότι οι μελέτες για το θέμα είναι αντιφατικές. Ορισμένες δείχνουν ότι η αλλαγή της ώρας βελτιώνει την οδική ασφάλεια λόγω καλύτερης ορατότητας, ενώ άλλες υποστηρίζουν ότι οι διαταραχές ύπνου αυξάνουν τον κίνδυνο ατυχημάτων.

Το 2023, ωστόσο, η γαλλική αρχή οδικής ασφάλειας αποφάσισε να επαναλάβει τη σημασία της ορατότητας σε επίπεδο οδικής κυκλοφορίας, με «ανακλαστικές διατάξεις (γιλέκο, περιβραχιόνιο, γάντια, λωρίδες σε σακίδια, σχολικές τσάντες κ.λπ.)» λίγο πριν από την αλλαγή της ώρας. Ο αριθμός των ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται πεζοί αυξάνεται επαναλαμβανόμενα κατά 42% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Observatoire national interministériel de la sécurité routière που συλλέχθηκαν μεταξύ 2015 και 2019 και πολλοί το συσχετίζουν με την αλλαγή της ώρας και την κυκλοφορία σε ώρες με κακή ορατότητα.

Οι επιπτώσεις στην υγεία και το «κοινωνικό τζετλάγκ»

Η αλλαγή της ώρας επηρεάζει τον βιορυθμό του ανθρώπινου σώματος, προκαλώντας διαταραχές ύπνου και πιθανές επιπτώσεις στην υγεία, προσθέτει η Le Monde επικαλούμενη σχετικές μελέτες. Σύμφωνα με μια σουηδική μελέτη του 2008, τις ημέρες μετά την αλλαγή της ώρας αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής, ιδίως την άνοιξη, όταν χάνεται μία ώρα ύπνου.

Μια ευρωπαϊκή μελέτη του 2015 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αλλαγή ώρας μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στη διάθεση και στον ύπνο, αλλά τα στοιχεία δεν είναι τέτοια που να μην χρήζουν αμφησβήτησης. Το 19% των γιατρών στη Γαλλία ανέφεραν ότι παρατηρούν αύξηση στη χρήση ηρεμιστικών κατά την περίοδο αλλαγής της ώρας. Επιπλέον, μια αμερικανική μελέτη για το «κοινωνικό τζετλαγκ» κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η θερινή ώρα μπορεί να μειώσει τον ύπνο κατά 19 λεπτά κατά μέσο όρο, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την παραγωγικότητα και την ευεξία.

Καταλήγοντας, παρά το αρχικό επιχείρημα της εξοικονόμησης ενέργειας, η αλλαγή της ώρας αμφισβητείται έντονα, με τα ενεργειακά οφέλη να μειώνονται με την πάροδο του χρόνου. Οι επιπτώσεις στην οδική ασφάλεια και στην υγεία παραμένουν ασαφείς, ενώ πολλές χώρες έχουν ήδη καταργήσει το σύστημα. Παρότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει την κατάργησή του, η έλλειψη πολιτικής συναίνεσης έχει καθυστερήσει οποιαδήποτε αλλαγή. Μέχρι να υπάρξει τελική απόφαση, οι πολίτες της Ευρώπης θα συνεχίσουν να αλλάζουν τα ρολόγια τους κάθε έξι μήνες, παρά τις πολλές φωνές που αντιδρούν στο μέτρο.

Πληροφορίες από: https://www.iefimerida.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη: Αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο στο «8ο Φεστιβάλ Στρογγύλη» (αφίσα)

Μια μεγάλη συναυλία-φόρος τιμής στον αξέχαστο ερμηνευτή, με τον Δημήτρη Μπάση, τον Κώστα Τριανταφυλλίδη και τον Δημήτρη Μπάκουλη, τη Δευτέρα 25 Αυγούστου 2025 στις 21:00 στον Προαύλιο Χώρο του Κλειστού Γυμναστηρίου Δήμου Θήρας.

Μειώσεις φόρων για 4 εκατ. φορολογούμενους,οι αλλαγές που έρχονται στο φορολογικό σύστημα

Αυξάνεται το αφορολόγητο, μειώνονται οι συντελεστές και τα τεκμήρια – Το πακέτο μέτρων που θα εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Ατυχήματα με γουρούνες: Ένας καλοκαιρινός «εφιάλτης» για τα νησιά

Γιατροί περιγράφουν ότι «η μισή εφημερία είναι περιστατικά με γουρούνες» – Τουρίστες έως 25 ετών τα κύρια θύματα, με τραυματισμούς από απλά κατάγματα έως θανατηφόρες κακώσεις

Νάξος: Αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο «Ψάξε στο όνειρό μας» (αφίσα)

Το αφιέρωμα στη Νάξο δεν αποτελεί απλώς μια συναυλία, αλλά μια γιορτή μνήμης και τιμής στον καλλιτέχνη που σημάδεψε την ελληνική μουσική σκηνή

Ανανέωσε με Τσουγκαράκη ο ΑΠΑΣ Νάξου – Ανακοίνωση φιλικών αγώνων προετοιμασίας

Ο έμπειρος σέντερ συνεχίζει στη Νάξο, ενώ η ομάδα ανακοίνωσε το πρόγραμμα φιλικών για τον Σεπτέμβριο ενόψει της σεζόν 2025-26 στη National League 1.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα «Κακλαμανάκεια 2025» στην Αμοργό

Ο ΑΝΠΟ Αμοργού και ο Δήμος Αμοργού τίμησαν την Ολυμπιονίκη Ειρήνη Νίνου στην τελετή λήξης του θεσμού προς τιμήν του Νίκου Κακλαμανάκη.

Μύκονος: Τραγωδία σε ξενοδοχείο του Ορνού – Νεκρός 25χρονος σε ιδιωτική πισίνα δωματίου

Δύο νεαροί Βραζιλιάνοι βρέθηκαν αναίσθητοι σε πισίνα ξενοδοχείου – Ο ένας διασώθηκε, ο άλλος ανασύρθηκε νεκρός. Στο δωμάτιο βρέθηκαν σύριγγα και σακουλάκια με λευκή σκόνη.

Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος και πολιτικός Δημήτρης Κωνσταντάρας σε ηλικία 79 ετών

Γιος του αξέχαστου ηθοποιού Λάμπρου Κωνσταντάρα, υπηρέτησε τη δημοσιογραφία, την πολιτική και τον πολιτισμό

Αμοργός: Η «Γιορτή του Παστελιού» επιστρέφει στη Λόζα Χώρας

ην Κυριακή 24 Αυγούστου 2025 στις 20:00, ο Σύλλογος «Σημωνίδης» μας καλεί σε μια γιορτή γεύσεων, μουσικής και παράδοσης με παστέλι, ψημένη ρακή, χορό και τραγούδι ως το πρωί.

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Συνεδριάζει (19/08) η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, επίκεντρο το νέο λιμάνι στη Σχοινούσα

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (19/08) στο Δημοτικό Κατάστημα, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη - Ποια είναι

Γερασμένα και ανεπαρκή τα λιμάνια των νησιών, SOS από τους πλοιάρχους, στο επίκεντρο το λιμάνι της Νάξου

Κατασκευασμένα πριν από 40-50 χρόνια, τα περισσότερα λιμάνια αδυνατούν να καλύψουν τις σημερινές τουριστικές ανάγκες – Σοβαρά προβλήματα σε Νάξο, Πάρο, Τήνο, Λέρο και Σαντορίνη.