Τετάρτη, 27 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΑιγαίο: Τέλος στο ...δάσος, έχουμε πλέον φρύγανα στα νησιά μας

Αιγαίο: Τέλος στο …δάσος, έχουμε πλέον φρύγανα στα νησιά μας

|

Επίλυση του θέματος της φρυγανικής βλάστησης στους δασικούς χάρτες των ελληνικών νησιών – Σύμφωνα με το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών οι εκτάσεις με φρυγανική βλάστηση στις οποίες δεν υπάρχει δασική βλάστηση θα πρέπει να χαρακτηρίζονται ως χορτολιβαδικές.

“Σήμερα επιλύεται ένα σημαντικό πρόβλημα που δημιούργησε ανισονομία στην εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας στις νησιωτικές περιοχές της χώρας μας. Το πρόβλημα του διαφορετικού χαρακτηρισμού όμοιων φρυγανικών εκτάσεων, είχε ως αποτέλεσμα σε νησιά όπως η Πάτμος αυτές να εμφανίζονται στον δασικό χάρτη ως δάση, ενώ σε νησιά των Κυκλάδων ως χορτολιβαδικές. Μέριμνά μας είναι να εφαρμόζεται με τον ίδιο καθολικό τρόπο η δασική νομοθεσία σε όλη τη χώρα, με αντικειμενικά κριτήρια, και να ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες σε όλες τις περιοχές. Για το λόγο αυτό ζητήσαμε την τεκμηρίωση και γνωμοδότηση από το γνωμοδοτικό όργανο του ΥΠΕΝ, το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών”… Ποιος έκανε τη συγκεκριμένη δήλωση; Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος. Ο λόγος; Γιατί πολύ απλά, μας τελείωσαν όπως όλα δείχνουν τα …δάση στο Αιγαίο. 

Δημοσιεύτηκε σήμερα (ΑΔΑ: ΩΚΘΓ4653Π8-ΗΘΑ σ.σ. στο τέλος του άρθρου υπάρχει η επισύναψη της απόφασης) η Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, με την οποία αποδέχεται την ομόφωνη γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών περί των φρυγανικών εκτάσεων οι οποίες δεν φέρουν δασική βλάστηση.

Σύμφωνα με το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών οι εκτάσεις με φρυγανική βλάστηση στις οποίες δεν υπάρχει δασική βλάστηση θα πρέπει να χαρακτηρίζονται ως χορτολιβαδικές. Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν σε συνάντηση που είχε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος με Βουλευτές των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων, περιοχές όπου δημιουργήθηκαν τα κυριότερα προβλήματα λόγω του ανομοιογενούς χαρακτηρισμού των εκτάσεων με φρυγανική βλάστηση χωρίς την παρουσία δασικής. Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Βουλευτής Δωδεκανήσων, Νεκτάριος  Σαντορινιός, οι Βουλευτές Δωδεκανήσων Δημήτρης Γάκης και Ηλίας Καματερός και οι Βουλευτές Κυκλάδων Νίκος Μανιός, Αντώνης Συρίγος και Νίκος Συρμαλένιος.

Συγκεκριμένα, με ερώτημα που υπέβαλε ο Αναπληρωτής Υπουργός προς το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών (ΤΣΔ), ζήτησε να διευκρινιστεί εάν οι εκτάσεις που καλύπτονται μόνο από φρυγανική βλάστηση, χωρίς την παρουσία δασικής βλάστησης, θα πρέπει να χαρακτηρίζονται ως δασικού χαρακτήρα ή ως χορτολιβαδικές. Το ερώτημα τέθηκε στο ΤΣΔ μετά από διαφορές και μη ενιαία αντιμετώπιση που προέκυψαν κατά την ανάρτηση των δασικών χαρτών έως σήμερα, όπου εκτάσεις αποτελούμενες μόνο από φρυγανική βλάστηση σε άλλες περιοχές της χώρας χαρακτηρίζονταν ως δάση και σε άλλες ως χορτολίβαδα.

Το ΤΔΣ, στο οποίο προεδρεύει Πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, είναι αρμόδιο να λειτουργεί γνωμοδοτικά στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για θέματα δασικών οικοσυστημάτων. Τα υπόλοιπα μέλη είναι τρεις Διευθυντές της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ και ένας ερευνητής επιστήμονας σε θέματα δασών, που προέρχεται από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα.

Το 5μελές αυτό Συμβούλιο μετά από δυο συνεδριάσεις έκρινε ομόφωνα ότι:  Εφόσον στις εκτάσεις με φρυγανική βλάστηση δεν υπάρχει δασική βλάστηση, ή η δασική βλάστηση δεν ξεπερνά ενδεικτικά το 15% της έκτασης, τότε θα πρέπει να χαρακτηρίζονται μόνο ως χορτολιβαδικές και όχι ως δάση ή δασικές εκτάσεις.

Κατά το ΤΣΔ, οι εκτάσεις αυτές δεν συγκεντρώνουν τα κριτήρια που θα πρέπει να λαμβάνονται σωρευτικά υπόψη για τον προσδιορισμό της οργανικής ενότητας, ώστε να συγκροτούν στην αναγκαία επιφάνεια του εδάφους δασοβιοκοινότητα και δασογενές περιβάλλον.

Με την ομόφωνη αυτή γνωμοδότηση, που γίνεται σήμερα αποδεκτή από τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο, δίνεται ένα εργαλείο στους μελετητές και τις Διευθύνσεις Δασών της χώρας, που καταρτίζουν αυτή την περίοδο δασικούς χάρτες, ώστε να συστηματοποιηθεί και να ομογενοποιηθεί η διαδικασία χαρακτηρισμού των φρυγανικών εκτάσεων που δεν φέρουν δασική βλάστηση. Αυτό θα επιφέρει και σημαντική μείωση του χρόνου κατάρτισης των δασικών χαρτών, καθώς υπήρχαν αρκετά ερωτήματα και καθυστερήσεις όσον αφορά τον χειρισμό των εκτάσεων.

Για τις περιπτώσεις των ήδη θεωρημένων, αναρτημένων  δασικών χαρτών, αυτοί θα επικαιροποιηθούν με τη διαδικασία που υπάρχει στην Υπουργική Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού για τα πρόδηλα σφάλματα. Για τους κυρωμένους δασικούς χάρτες, θα γίνει άμεσα η διόρθωση-αναμόρφωση των δασικών χαρτών με διαδικασία που θα ανακοινώσει τις επόμενες μέρες το ΥΠΕΝ.

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Αν. ΥΠΕΝ,  Σωκράτης  Φάμελλος, τόνισε: Σήμερα επιλύεται ένα σημαντικό πρόβλημα που δημιούργησε ανισονομία στην εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας στις νησιωτικές περιοχές της χώρας μας. Το πρόβλημα του διαφορετικού χαρακτηρισμού όμοιων φρυγανικών εκτάσεων, είχε ως αποτέλεσμα σε νησιά όπως η Πάτμος αυτές να εμφανίζονται στον δασικό χάρτη ως δάση, ενώ σε νησιά των Κυκλάδων ως χορτολιβαδικές. Μέριμνά μας είναι να εφαρμόζεται με τον ίδιο καθολικό τρόπο η δασική νομοθεσία σε όλη τη χώρα, με αντικειμενικά κριτήρια, και να ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες σε όλες τις περιοχές. Για το λόγο αυτό ζητήσαμε την τεκμηρίωση και γνωμοδότηση από το γνωμοδοτικό όργανο του ΥΠΕΝ, το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών.

Το Συμβούλιο είναι απολύτως αρμόδιο για την εφαρμογή της επιστημονικής δασολογικής γνώσης στο νομοθετικό μας πλαίσιο και γνωμοδότησε ομόφωνα ότι οι εκτάσεις αυτές πρέπει να χαρακτηρίζονται αποκλειστικά ως χορτολιβαδικές. Αυτό θα φέρει την ισονομία στην εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας σε όλη τη χώρα, θα βοηθήσει στη γρηγορότερη κατάρτιση των νέων δασικών χαρτών και, το κυριότερο, θα επιλύσει κοινωνικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε νησιά όπως η Πάτμος, όπου πολίτες δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την έκταση που κατείχαν χρόνια, λόγω του ιδιαίτερου προστατευτικού πλαισίου που έχουν τα δάση σε σχέση με τα χορτολίβαδα.

Με βάση τη σημερινή απόφαση εκτάσεις που για παράδειγμα έχουν χαρακτηριστεί ως ΑΔ (δασωμένοι αγροί) πρέπει να γίνουν ΑΧ (αγροί που μετατράπηκαν σε χορολίβαδα), οπότε, όπως προβλέπει ο νόμος, χαρακτηρίζονται αυτόματα ΑΑ (άλλες χρήσεις, δλδ αγροτικές από το 1945 και σήμερα), και άρα τίθενται εκτός προστατευτικού πλαισίου της δασικής νομοθεσίας. Έτσι δίνεται η δυνατότητα για ευκολότερη μεταβίβαση ή χρήση αυτών των εκτάσεων και υποστήριξη της αναπτυξιακής δραστηριότητας στη νησιωτική Ελλάδα, χωρίς εκπτώσεις στην περιβαλλοντική νομοθεσία και με ισχυρή επιστημονική τεκμηρίωση.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γιάννης Πολυχρονάκος: «Κοροϊδία οι δωρεάν μετακινήσεις μόνο στις άγονες γραμμές – Ανάγκη κάλυψης όλων των σωματείων»

Ο πρώην πρόεδρος του Πανναξιακού ΑΟ και τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει το κυβερνητικό μέτρο ως μισή αλήθεια και προτείνει ολοκληρωμένη λύση για τη στήριξη των ερασιτεχνικών σωματείων.

Γ. Μαργαρίτης: “Δίνει πνοή και ελπίδα στους νέους μας, διευκολύνει τη συμμετοχή τους σε αθλητικές δραστηριότητες”

Δωρεάν μετακινήσεις για ερασιτεχνικά σωματεία – Δήλωση του Επάρχου Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων, Γιάννη Μαργαρίτη

Νάξος – Μουσικός Περίβολος 2025: Συναυλία (27/08) με τον Βασίλη Σκουλά

Ο κορυφαίος Κρητικός λυράρης και τραγουδιστής έρχεται στη Νάξο για μια μοναδική βραδιά στο Γυμνάσιο Νάξου.

Δήμος Νάξου: Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας στα Αγγίδια λόγω εργασιών στο 5ο Νηπιαγωγείο

Από 27 έως 30 Αυγούστου η κυκλοφορία θα διακοπεί προσωρινά για τη σύνδεση του νέου WC ΑμεΑ με το κεντρικό δίκτυο

Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου: «Άμεση ανάγκη μετεγκατάστασης του ΚΕΔΑΣΥ Νάξου»

Σοβαρές καταγγελίες για την απαράδεκτη κατάσταση του κτηρίου – Ερωτήματα λογοδοσίας προς την Περιφέρεια

Ψέριμος: Ιδρύεται μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο για δύο παιδιά

ε απόφαση της Υπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη, το μικρό ακριτικό νησί αποκτά Δημοτικό Σχολείο, εξασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες για τα παιδιά του.

Προσωπικός αριθμός: Παράταση έως τις 5 Νοεμβρίου για την έκδοσή του

Παράταση έως 5 Νοεμβρίου 2025 για την έκδοση Προσωπικού Αριθμού. Στατιστικά, οδηγίες και όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι πολίτες για τη νέα ψηφιακή ταυτότητα.

Ψήφισμα της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον θάνατο του Ιωάννη Σκάρκου

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με συγκίνηση τον πρώην πρόεδρο και ενεργό μέλος της, Ιωάννη Σκάρκο πότε και που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

SKY express: Καμία ακύρωση πτήσεων στις 28 Αυγούστου

SKY express: Κανονικά οι πτήσεις την Πέμπτη — πιθανές μόνο χρονικές προσαρμογές αν γίνει η στάση εργασίας

Νάξος – Fani’s Dance Studio: Νέα χορευτική χρονιά, εγγραφές από 3 Σεπτεμβρίου

Μετά από μια πρώτη επιτυχημένη χρονιά, η σχολή χορού Fani’s Dance Studio ανοίγει ξανά τις πόρτες της και καλεί μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν τη μαγεία του χορού.

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Ψήφισμα της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον θάνατο του Ιωάννη Σκάρκου

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με συγκίνηση τον πρώην πρόεδρο και ενεργό μέλος της, Ιωάννη Σκάρκο πότε και που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.