Οι Κυκκλάδες αρχίζουν να αγχώνονται … Κρούσματα σε Σύρο και Μύκονο – Στα Δωδεκάνησα έως τώρα έχουμε τέσσερα σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κω ενώ αρκετοί δήμαρχοι έχουν ζητήσει ακόμη και εκούσια καραντίνα… Πως είναι η κατάσταση στο Αιγαίο;
Ο Κορωνοϊός έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας… Ακόμη και στην νησιωτική Ελλάδα. Στην αρχή ως μακρινή απειλή, όμως όπως αποδείχτηκε ήρθε… Παρά τα μέτρα, έκανε την εμφάνισή του. Πως; Εχει σημασια; Αυτό που μετράει είναι ότι ήρθε και καθημερινά ολοένα και περισσότερες νησιωτικές περιοχές μπαίνουν στο χάρτη με τα καταγεγραμμένα κρούσματα στη χώρα, προκαλώντας έντονη ανησυχία και προβληματισμό τόσο την τοπική κοινωνία όσο και στην κυβέρνηση. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί τρεις θάνατοι από τον ιό σε Ζάκυνθο, Λέσβο και Κρήτη (ευτυχώς όχι στο Νότιο Αιγαίο) ενώ τα τελευταία επιβεβαιωμένα κρούσματα σε νησιά καταγράφονται (σήμερα Πέμπτη 2 Απριλίου) σε Μύκονο και Κω. Αντίθετα, χωρίς κρούσμα μέχρι στιγμής παραμένουν οι Σποράδες, αν και οι Ιταλοί (βλ Σκιάθος) μοιάζουν να έχουν κάνει απόβαση..
Παράλληλα, έχουμε δημάρχους κυρίως μικρότερων νησιωτικών περιοχών να ζητούν από την Κυβέρνηση εθελούσια καραντίνα γιατί πολύ απλά φοβούνται ότι η υποστελέχωση στον τομέα της υγείας, θα διαλύσει τη δομή των δήμων σε περίπτωση εμφάνισης επιβεβαιωμένου κρούσματος… Και με δεδομένο ότι οι διακομιδές και αεροδιακομιδές είναι κάτι δύσκολο, αυτονόητο είναι να βρισκόμαστε σ αυτή την θέση .. άμυνας. Μέχρι στιγμής (η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κάνει αγώνα δρόμου να αποκτήσει δύο ακόμη) υπάρχει μόνο ένας φορητός θάλαμος αρνητικής πίεσης (λέγεται «κάψουλα»), όπου θα μπορούσε να νοσηλευτεί ασθενής με Covid – 19 και ο οποίος δεν μπορεί να καλύψει όλη την νησιωτική χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δέκα κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στο Ηράκλειο, οκτώ στη Λέσβο, πέντε στην Ζάκυνθο, δύο στη Ρόδο και από ένα σε Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι, Σάμο, Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Σύρο, Ικαρία, Χίο, Κάρπαθο, Κω και Μύκονο. Να σημειώσουμε εδώ ότι Τήλος, Αγαθονήσι και Λειψοί κι επίσημα αιτήθηκαν κάτι τέτοιο από το Νότιο Αιγαίο… Με την βοήθεια της ιστοσελίδας ethnos.gr ας δούμε πως έχει η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου…
Κυκλάδες: Σύρος και Μύκονο
Σύρος, το πρώτο κρούσμα
Βράδυ της 24ης Μαρτίου και η Σύρος στο … κόκκινο. Επιβεβαιώνεται η ύπαρξη κρούσματος. Πρόκειται για έναν 88 χρονο, ο οποίος πάσχει από σοβαρά προβλήματα υγείας και βρέθηκε θετικός στον covid 19. Μετά από δυο ημέρες παραμονής στο Νοσοκομείο (από το πρωί της Κυριακής 22 Μαρτίου) μεταφέρθηκε με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Αττική και στη συνέχεια διακομίσθηκε για νοσηλεία στο Νοσοκομείο αναφοράς “Σωτηρία”. Αμεση ξεκίνησε η ιχνηλάτηση για το πως ο 88χρονος νόσησε, ενώ έγιναν εξετάσεις και στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό… Οι φήμες αρκετές, όμως το ευχάριστο είναι ότι όλα τα δείγματα ήταν αρνητικά… Ο 88χρονος ήρθε σε επαφη όπως όλα δείχνουν στην Αθήνα όταν είχε μεταβεί μερικές ημέρες νωρίτερα για εξετάσεις λόγω υγείας…
Αναστάτωση στην Μύκονο
Μια 69χρονη από την Άνω Μεριά Μυκόνου είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στη Μύκονο, προκαλώντας ανησυχία και προβληματισμό στο νησί των Ανέμων. Η γυναίκα εμφάνισε συμπτώματα πριν από περίπου δέκα ημέρες. Αρχικά μπήκε σε καραντίνα σπίτι της και λίγες μέρες μετά νοσηλεύτηκε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο κέντρο υγείας του νησιού, καθώς η κατάσταση της κρίθηκε ιδιαίτερα σοβαρή. Δείγματα της 69χρονης απεστάλησαν για έλεγχο στην Αθήνα με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι είναι θετική στον κορονοϊό. Αργά το βράδυ της Τετάρτης αποφασίστηκε η διακομιδή της σε νοσοκομείο της Αθήνας. Κάτι που έγινε πριν από λίγες ώρες μέσω Super Puma.. Και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απαίτησε να σταματήσουν άμεσα οι οικοδομικές εργασίες και ο Δήμος ζητάει επιπλέον μέτρα αυτοπροστασίας των πολιτών.
Δωδεκάνησα: Κρούσματα σε Ρόδο, Κω, Κάρπαθο
Τέσσερα κρούσματα μετρούν μέχρι στιγμής τα Δωδεκάνησα. Τελευταίο, είναι ένας άνδρας στο νησί της Κω. Ο άνδρας ελεγχόταν καθημερινά από τις αρχές, ώστε να μη μετακινηθεί από το χώρο τον οποίο διέμενε και να μην έρθει σε επαφή με άλλους πολίτες. Τελικά, το Νοσοκομείο της Κω έλαβε το βράδυ της Τετάρτης (1.4) την απάντηση από το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ ότι ο άνδρας είναι θετικός στο νέο κορονοϊό COVID-19, ενώ το τεστ είχε σταλεί πριν 6 ημέρες.
Ρόδος: Μπέρδεψαν τα δείγματα με τα αποτελέσματα στο Παστέρ
Σε γυναίκα νεαρής ηλικίας, που ήρθε στη Ρόδο από το εξωτερικό τις τελευταίες εβδομάδες και η οποία διαμένει σε χωριό της δυτικής πλευράς της Ρόδου, αντιστοιχεί τελικά το θετικό δείγμα κορονοϊού και όχι στον σμηνίτη, όπως είχε αρχικά επιβεβαιωθεί. Πρόκειται για το δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο νησί. Την πλήρη ευθύνη για το πρωτοφανές αυτό λάθος, ανέλαβε προχθές αργά το απόγευμα με επίσημη ανακοίνωσή του το ερευνητικό κέντρο ΠΑΣΤΕΡ, εκφράζοντας μάλιστα τη λύπη του για την αναστάτωση που προκλήθηκε στην περιοχή μας, καθώς επίσης και στην οικογένεια του ασθενή σμηνίτη.
Έστειλαν σμηνίτη κατά λάθος στο νοσοκομείο με κορονοϊό
Όλα ξεκίνησαν, όταν στο νοσοκομείο της Ρόδου στάλθηκε ηλεκτρονικό μήνυμα από το ΠΑΣΤΕΡ, το οποίο ανέφερε ως θετικό στον κορονοϊό το δείγμα που είχε σταλεί από σμηνίτη 25 ετών που υπηρετούσε στη Ρόδο και ο οποίος παρουσίασε κάποια συμπτώματα που οδήγησαν τους γιατρούς να προχωρήσουν αμέσως στην διαδικασία ελέγχου εξετάσεων.
Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το αρχικό αποτέλεσμα του ΠΑΣΤΕΡ, κινήθηκε αμέσως διαδικασία μεταφοράς του σμηνίτη στο νοσοκομείο. Η ειδική ομάδα του ΕΚΑΒ στη Ρόδο, έλαβε εντολή να διακομίσει από τη μονάδα όπου νοσηλεύονταν ο σμηνίτης στο νοσοκομείο της Ρόδου τον ίδιο και να τεθεί αμέσως στην προβλεπόμενη ιατρική διαδικασία, με την εισαγωγή του σε θάλαμο αρνητικής πίεσης.
Παράλληλα, ειδοποιήθηκε η οικογένειά του και το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, όπου μάλιστα δόθηκε εντολή να διακομιστεί άμεσα στην Αθήνα ο ασθενής (Νοσοκομείο Αεροπορίας), είτε με το ΕΚΑΒ είτε με αεροσκάφος της Πολεμικής μας Αεροπορίας.
Ευτυχώς δεν χρειάστηκε αφού λίγη ώρα αργότερα σήμανε «λήξη συναγερμού» δεδομένου ότι το δείγμα δεν αντιστοιχούσε στον ασθενή που είχε ήδη τεθεί σε καραντίνα.
Βρέφος το πρώτο κρούσμα στη Ρόδο
Λίγες μέρες πριν ένα βρέφος διαπιστώθηκε με κορονοϊό στο νησί. Το βρέφος μεταφέρθηκε τις προηγούμενες μέρες στο νοσοκομείο της Ρόδου από τους γονείς του με συμπτώματα ίωσης και στην παιδιατρική κλινική ελήφθησαν δείγματα για να γίνει η σχετική εξέταση, η οποία έδειξε ότι ήταν θετική.
Στην οικογένεια, είχαν δοθεί εντολές από το νοσοκομείο να παραμείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα της εξέτασης. Τα συμπτώματα που είχε το παιδί ήταν ήπια, αλλά επειδή είχε ανεβάσει πυρετό, βάση του πρωτοκόλλου που τηρείται έπρεπε να ακολουθηθεί διαδικασία ελέγχου με το ειδικό τεστ για τον κορονοϊό.
Κάρπαθος: Ο κορονοϊός χτύπησε νοσηλεύτρια του Κέντρου Υγείας
Στην Κάρπαθο καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στα Δωδεκάνησα. Πρόκειται για νοσηλεύτρια του Κέντρου Υγείας του νησιού. Η ασθενής, από την πρώτη στιγμή εμφάνισης των συμπτωμάτων μπήκε σε καραντίνα και αναρρώνει στο σπίτι, με ήπια συμπτώματα και με συνεχώς βελτιούμενη την κατάσταση της υγείας της. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η νοσηλεύτρια δεν ταξίδεψε εκτός Καρπάθου το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Χίος: Στρατιωτικός το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στο νησί
Ένας 40χρονος Έλληνας στρατιωτικός, ο οποίος το περασμένο Σαββατοκύριακο παρουσίασε ύποπτα συμπτώματα και τέθηκε σε καραντίνα, είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στη Χίο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων που απέστειλε στο Νοσοκοκομείο του νησιού το Ινστιτούτο Παστέρ.
Σύμφωνα με πληροφορίες το Νοσοκομείο σε συνεργασία με τις αρχές ξεκίνησε ήδη τη διαδικασία της ιχνηλάτησης, προκειμένου να διαπιστωθεί πρώτον εάν ο 40χρονος είχε ταξιδέψει το τελευταίο διάστημα εκτός Χίου και δεύτερον με ποιους έχει έρθει σε επαφή.Ο 40χρονος νοσηλεύεται στον θάλαμο απομόνωσης SARS του Νοσοκομείου.
Λέσβος: 8 κρούσματα-Έχασε την μάχη μια 76χρονη στην Καλλονή
Μια 76χρονη είναι ο πρώτος θάνατος από τον κορονοϊό στη Λέσβο. Η άτυχη γυναίκα είχε εισαχθεί για νοσηλεία το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Η γυναίκα είχε εκδηλώσει πνευμονία ενώ πιστοποιήθηκε ότι έπασχε από COVID 19.
Η κόρη της 76χρονης η οποία με συμπτώματα γρίπης παραμένει απομονωμένη με το παιδί της στο σπίτι στο χωριό όπου διέμενε με τη μητέρα της, ανήκει στο νοσηλευτικό προσωπικό των Κέντρων Υγείας Καλλονής και Πολυχνίτου.
Οργή στην Ικαρία μετά το πρώτο κρούσμα στο νησί
Τρομοκρατημένοι είναι οι κάτοικοι στην Ικαρία με το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στο νησί. Πρόκειται για 25χρονο γιο επιχειρηματία, ο οποίος επέστρεψε στην Ελλάδα από την Αγγλία, ωστόσο δεν μπήκε σε οικειοθελή καραντίνα 14 ημερών ως όφειλε να κάνει.
Αντιθέτως, πήρε το πλοίο της γραμμής στις 20 Μαρτίου και πήγε στην Ικαρία μαζί με φίλους του. Εκεί, νόσησε, έκανε υψηλό πυρετό και έγινε επιχείρηση αεροδιακομιδής για να επιστρέψει στην Αθήνα, όπου και διαγνώστηκε με κορονοϊό. Οι κάτοικοι του νησιού δήλωσαν τρομοκρατημένοι και εξοργισμένοι, καθώς ο 25χρονος γιος επιχειρηματία δεν μπήκε σε καραντίνα όπως όφειλε. Μάλιστα σε εξέλιξη βρίσκεται και η αναζήτηση όσων ταξίδεψαν στο πλοίο με τον 25χρονο γιο επιχειρηματία.
Κρήτη: Μετρά 13 κρούσματα-Στο Ηράκλειο το πρώτο θύμα
Δέκα κρούσματα στο Ηράκλειο και από ένα σε Λασίθι, Ρέθυμνο και Χανιά καταγράφονται στην Κρήτη. Μια 24χρονη ειδικευόμενη γιατρός στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου και ένας 58χρονος ιερέας από το Αμάρι Ρεθύμνου είναι τα τελευταία επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Κρήτη.
Σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ του Βενιζελείου Νοσοκομείου νοσηλεύεται η 63χρονη από την Αργεντινή. Η κατάσταση της 63χρονης έχει επιδεινωθεί το τελευταίο 24ωρο με αποτέλεσμα να παρουσιάζει αναπνευστική ανεπάρκεια και βρίσκεται υπό υψηλή υποστήριξη οξυγόνου.
Σε ό,τι αφορά την ειδικευόμενη γιατρό, η οποία αποτελεί το 13ο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Κρήτη, φέρεται να έχει τεθεί ήδη σε περιορισμό επί 10 μέρες και να απέχει από την εργασία της στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, από τη στιγμή που εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα.
Την Κυριακή 29/3 υπεβλήθη σε τεστ για κορονοϊό το οποίο βγήκε θετικό. Την ίδια ώρα ερωτηματικά στην επιστημονική κοινότητα προκαλεί ο θάνατος του 42χρονου Γερμανού καθηγητή Andreas Hilboll που αποτελεί το πρώτο θύμα του κορονοϊού στην Κρήτη