Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚοινωνίαΑιγαίο - Ρόδος: "Εφυγε" από τη ζωή η Κική Τσακίρη

Αιγαίο – Ρόδος: “Εφυγε” από τη ζωή η Κική Τσακίρη

|

Ρόδος… «Έφυγε» η Κική Τσακίρη που πάλευε 2 δεκαετίες με τη νόσο του Χόκινγκ

Μετά από 22 χρόνια «έφυγε» από τη ζωή το βράδυ της 6ης Ιουνίου, η Κική Τσακίρη, μία γυναίκα θαρραλέα που πάλεψε με μια ανίατη ασθένεια, την ALS (πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση ή νόσος του κινητικού νευρώνα) γνωστή και ως νόσος του Χόκινγκ.

Η έκβαση αυτής της σπάνιας νόσου (εμφανίζεται σε συχνότητα 1 στα 100.000 άτομα κάθε χρόνο), είναι προδιαγεγραμμένη, ο θάνατος. Μέχρι τότε όμως ο ασθενής δεν μπορεί ούτε να αυτοσυντηρηθεί ούτε και να αυτοεξυπηρετηθεί (είχε ανάγκη φροντίδας όλο το 24ωρο), κάτι το οποίο συνέβη και στην Κική αφού από το 2000 καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι.

Πρόκειται για μια νευροεκφυλιστική πάθηση που επηρεάζει τους κινητικούς νευρώνες του Κεντρικού και Περιφερικού Νευρικού Συστήματος, με συνέπεια την προϊούσα μυϊκή ατροφία. Ξεκινάει με ένα μούδιασμα και αδυναμία σε κάποιο άκρο και καταλήγει σε κινητική παράλυση χεριών ή και ποδιών, αδυναμία κατάποσης και αναπνευστική ανεπάρκεια. 

Η Κική, ήταν οικονομολόγος, με σπουδές στην Φρανκφούρτη, εξειδικευμένη στα θέματα του Κοινωνικού Ταμείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήταν εκείνη που ξεκίνησε τις εφαρμογές του Κοινωνικού Ταμείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Νότιο Αιγαίο, εκείνη που εφάρμοσε τί είναι το Κοινωνικό Ταμείο, η «βοήθεια στο σπίτι», η κοινωνική βοήθεια, τα ΚΔΑΠ, τα ΚΑΠΗ.

Το 2007 η εξέλιξη της νόσου την ανάγκασε να σταματήσει να εργάζεται και πλέον βρισκόταν στο σπίτι της, στο χωριό Αρχίπολη της Ρόδου, ήταν όμως πολύ δραστήρια, τι κι αν τα τελευταία χρόνια έφτασε σε σημείο να επικοινωνεί μόνο μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή γράφοντας με τα μάτια, η κοινωνική και πολιτική της δράση ήταν πολύ έντονη.

Η κοινωνία της Ρόδου είχε στηρίξει την κοστοβόρα διαβίωση και νοσηλεία της μέσα από δεκάδες εκδηλώσεις και δράσεις όλα αυτά τα χρόνια.

Το μόνο που μπορούσε να κουνήσει η Κική Τσακίρη ήταν τα μάτια της. Το αναπηρικό καροτσάκι ήταν συνδεδεμένο με ένα μηχάνημα προηγμένης τεχνολογίας που παρακολουθεί την κίνηση του ματιού και με ένα πληκτρολόγιο έχει τη δυνατότητα να γράφει και να σερφάρει στο διαδίκτυο.

Συγκλονίζει η ανάρτησή της στο Facebook λίγες μόλις ώρες πριν φύγει από τη ζωή. Ηταν 6 Ιουνίου όταν είχε γράψει ” Δεν θα κουραζομαι να επαναλαμβανομαι. Κινιτικα αναπηρη χωρίς ομιλια δεν σημαινει και διανοητικα καθυστερημενο. “με γνωριζεις? ξερεις ποιος ειμαι? ” και μιλανε αργα για να τους καταλαβω! Εκφωνω:”μιλατε νορμαλ, ακουω και καταλαβαινω μια χαρα!”.  και μερικοι συνεχιζουν να μιλανε αργα αργα.  εμαθα να το διασκεδαζω και μουντζωνω και τον εαυτο μου για τα τοσα ευρωπαικα κονδυλια που διαχειριστηκαμε για ευαισθητοποιηση των νεοελληνων επανω στις ιδιαιτεροτητες των αμεα και θεριζουμε αερα κοπανιστο ακομα στην καθημερινοτητα!”

Η Δήμαρχος της Τήλου Μαρία Καμμά συγκλονισμένη για την απώλεια της Κικής Τσακίρη δήλωσε στον Real Voice ότι είναι συντετριμμένη από το θάνατο της εκλιπούσης, την οποία γνώριζε πάρα πολλά χρόνια, όπως γνώριζε τον αγώνα της για τη ζωή και κυρίως δε την προσφορά της στην αξιοποίηση των ειδικών προγραμμάτων που συνεχίζουν να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.

Ο επιστήθιος φίλος της Κικής, σκηνοθέτης, Αλέξανδρος Λουιζίδης, την αποχαιρέτισε με το εξής συλλυπητήριο μήνυμα: “Στην μνήμη της Τεράστιας Κικής Τσακίρη της Yπεράνθρωπης φίλης μου που μου έμαθε τόσα πολλά για αυτή τη ζωή….Καλό ταξίδι αγαπημένη μου δεν θα ξεχαστείς ποτέ”.

Ο κ. Λουιζίδης μιλώντας στον Real Voice τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η Κική ήταν ένας πολύ δυνατός άνθρωπος που περισσότερο έδινε ζωή παρά μιζέρια, παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετώπιζε και μου έδωσε πολλά μαθήματα ζωής περί της διαχείρισης πραγμάτων και καταστάσεων», δήλωσε συντετριμμένος.

Η φίλη της Ευαγγελία Παναή, την αποχαιρέτισε μέσα από το FB γράφοντας το εξής: “Δίδαξες σε όλους μας τόσα πολλά, αγαπημένη μου Κική! Ξεκουράσου τώρα και πέταξε ψηλά-ψηλά, στον όμορφο κόσμο που αξίζει στην ψυχούλα σου! Θα ανταμωθούμε ξανά, Κική μου!”

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κική Τσακίρη, είχε ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το υπουργείο Υγείας να της επιτραπεί να προχωρήσει σε ευθανασία, θέμα το οποίο είχε λάβει και μεγάλη δημοσιότητα στα ΜΜΕ.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Με το αριστερό η πρωτομηνιά και δίωρη σχεδόν διακοπή ρεύματος

Δείτε σε ποιες περιοχές θα γίνει αύριο Κυριακή 1η Οκτωβρίου διακοπή ρεύματος ...

Κωμιακή – Σύλλογος Γυναικών: Βραδιά αφιερωμένη στη γυναίκα – τρυγητή

Κυριακή 1η Οκτωβρίου και στη Κωμιακή, ο Σύλλογος Γυναικών διοργανώνει ημερίδα αφιερωμένη στη γυναίκα και το ρόλο της στον τρύγο

ΑΠΑΣ τα Φανάρια: “Σίφουνας” στα Γιάννενα (92-73 τον Βίκο), υποδέχεται την Μεγαρίδα (video)

Εντυπωσιακός ο ΑΠΑΣ τα Φανάρια διέλυσε τον Βίκο στα Γιάννενα (92-73) και ετοιμάζεται για την Μεγαρίδα εντός έδρας (07/11) για την 2η αγωνιστική της Β’ Φάσης του Κυπέλλου Ελλάδος

Εκλογές 2023 – Γ. Βασιλάκης (Κακάβολας): “Με υπευθυνότητα να συμβάλλω για να γίνει πρότυπο, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων”

Ο Γιάννης Βασιλάκης (Κακάβολας) καταθέτει την υποψηφιότητά του στο πλευρό του Δημήτρη Λιανού και σημειώνει "Με νέες ιδέες, δράσεις και υπευθυνότητα χτίζουμε το μέλλον μας"

«Argylle»: Ντούα Λίπα και Χένρι Κάβιλ με φόντο ταβέρνα σε νησί της Ελλάδας

Τι είναι αυτή η νέα ταινία με τον Χένρι Κάβιλ και την Dua Lipa με γυρίσματα σε ελληνική νησιώτικη ταβέρνα (video)

Γαστρονομικό ταξίδι στα εξωτικά Κουφονήσια

Η παραδοσιακή κουζίνα των Μικρών Κυκλάδων περιλαμβάνει όλα τα μαγειρευτά, σε αρκετές περιπτώσεις “λευκά” και όχι τόσο κοκκινιστά το καλοκαίρι λόγω της πολλής ζέστης, συν άφθονα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά.

ΟΑΚΑ: Κλείνει λόγω προβλημάτων στατικότητας

Ξαφνικό «λουκέτο» στο ΟΑΚΑ - Η αντίδραση του Παναθηναϊκού, τι λέει ο Γιάννης Βρούτσης, αρμόδιος υπουργός

Νάξος, Χαλκιδική και Πάρος κέρδισαν τη μάχη και πήραν άριστα από τουρίστες

Ο τουρισμός είναι και φέτος η μεγαλύτερη δεξαμενή εσόδων για μια σειρά από νησιά και πόλεις της χώρας. Λίγο πριν μπει ο Οκτώβριος οι απολογισμοί συνεχίζονται, με τους τουρίστες να βαθμολογούν και να οδηγούν σε χρήσιμα συμπεράσματα.

Χρήσιμος οδηγός 15 ερωτήσεων – απαντήσεων για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023

Οι εκλογές για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών θα διεξαχθούν ταυτόχρονα στο σύνολο της χώρας την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023. Σε όσους Δήμους και Περιφέρειες πραγματοποιηθούν επαναληπτικές εκλογές, αυτές θα διεξαχθούν την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023.

Τουρισμός – Expedia: Αυτό το μονοπάτι ακολουθούν οι σύγχρονοι ταξιδιώτες πριν προβούν σε κράτηση

Το μονοπάτι που ακολουθούν οι σύγχρονοι ταξιδιώτες με προορισμό την κράτηση διακοπών παρουσιάζει η έκθεση των Expedia Group και Luth Research με τίτλο «The...

Πειραιάς: Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το πρόσφατο ατύχημα σε ταχύπλοο

Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το ατύχημα με την πτώση δύο ναυτικών στη θάλασσα - Τι γίνεται με τους δύο τραυματίες

Πάρος – Travel+Leisure: Ιδανικός προορισμός για τον γαμήλιο τουρισμό

Προβολή της Πάρου ως γαμήλιου προορισμού από το Travel+Leisure

Κλιματική κρίση: Το πράσινο Κοινωνικό Σχέδιο Δράσης για τη Σίφνο

To ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ για τη Σίφνο διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος GRAPE – COSME στο οποίο συμμετέχουν ο ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ και ο Δήμος Σίφνου

Εκλογές 2023 – “Δύναμη Αλλαγής”: Πρόταση για δημόσιο διάλογο, θα έχει απάντηση;

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Δύναμη Αλλαγής" Λεονάρδος Χατζηανδρέου μεκάθε επισημότητα ζητάει δημόσιο διάλογο...

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος & Σχοινούσα: Πρωινή (27/09) δίωρη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Τετάρτη (27/09) - Για πόση ώρα και σε ποιες περιοχές Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Καθηγήτρια η Ναξιώτισσα Ελένη Στάη

Η Ναξιώτισσα Έλενα Στάη καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Σαντορίνη: Ξεκινούν οι εγγραφές στο «Dappos Sunday League 2023-2024»

Οι αγώνες του πρωταθλήματος θα διεξάγονται και φέτος στο γήπεδο ποδοσφαίρου στον Αγ. Γεώργιο

Κακοκαιρία Elias: Εφτασε από χθες (27/09) το απόγευμα και στη Νάξο

Εντονη βροχόπτωση χθες το απόγευμα στην Ορεινή Νάξο - Από νωρίς το πρωί σήμερα βροχή και τα πεδινά

Σαντορίνη – Νοσοκομείο: Διαμαρτυρία κατοίκων, τι ζητούν

Πορεία διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών για τη σοβαρή υποστελέχωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή

ONEX: Το εγχείρημα για αναβάθμιση του Νεωρίου και περιβαλλοντική προστασία της περιοχής

Η πρωτοβουλία της ΟΝΕΧ προς απομάκρυνση πετρελαιοειδών αποβλήτων που για χρόνια παρέμεναν συγκεντρωμένα σε δεξαμενή στο Νεώριο Σύρου, είναι περιβαλλοντικά ασφαλής