Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΑιγαίο - Μετανάστες: Τους παράτησαν στα Κύθηρα, χωρίς σωσίβια στη Λέσβο

Αιγαίο – Μετανάστες: Τους παράτησαν στα Κύθηρα, χωρίς σωσίβια στη Λέσβο

|

Ναυάγιο στα Κύθηρα: Τους παράτησε ο χειριστής του ιστιοφόρου – Ναυάγιο στη Λέσβο: Μόλις 10 είχαν σωσίβια

Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα στα Κύθηρα οι έρευνες για τον εντοπισμό των 10 αγνοούμενων μεταναστών που έπεσαν στη θάλασσα μετά το ναυάγιο του ιστιοφόρου που τους μετέφερε παράνομα στην Ιταλία μαζί με 80 ακόμη άτομα τα οποία έχουν διασωθεί.

Πέντε σοροί έχουν εντοπιστεί από άνδρες της ΕΜΑΚ σε χαράδρα και γίνονται προσπάθειες για την ανάσυρσή τους. Στην περιοχή οι καιρικές συνθήκες παραμένουν δυσμενείς με τους ανέμους να πνέουν με ένταση 9 μποφόρ. Από τους 80 διασωθέντες 55 είναι άνδρες, επτά γυναίκες και 18 παιδιά. Οι 79 διασωθέντες είναι από το Αφγανιστάν και ένας Σύρος.

Όπως κατέθεσαν κάποιοι από αυτούς είδαν τον χειριστή του σκάφους να πηδάει στη θάλασσα και τότε κατάλαβαν ότι δεν υπήρχε περίπτωση να αποφευχθεί το ναυάγιο.

Άλλοι 42 μετανάστες βρίσκονται στο νησί οι οποίοι διασώθηκαν σε άλλο περιστατικό την περασμένη Κυριακή. Τα Κύθηρα είναι πάνω στο δρομολόγιο των διακινητών που μεταφέρουν μετανάστες από τα τουρκικά παράλια στην Ιταλία. Η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή των Κυθήρων θεωρείται η πιο επικίνδυνη λόγω των δυνατών ανέμων.

Για το ναυάγιο στα Κύθηρα το Κεντρικο Λιμεναρχείο αναφέρει: 

Αναφορικά με την ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών στη θαλάσσια περιοχή πλησίον του λιμένα Διακοφτίου ν. Κυθήρων που ξεκίνησε βραδινές ώρες χθες, ανακοινώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί ογδόντα (80) αλλοδαποί εκ των οποίων εξήντα δύο (62) ενήλικες (55 άνδρες και 7 γυναίκες) και δεκαοκτώ (18) ανήλικοι, ενώ έντεκα (11) από τους διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κυθήρων, για περαιτέρω ιατρικό έλεγχο. Οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ το Ι/Φ σκάφος στο οποίο επέβαιναν έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Ναυάγιο στη Λέσβο: Χωρίς σωσίβια 

Οι έρευνες συνεχίζονται και στη Λέσβο. Οι Λιμενικοί από τις 6:30 το πρωί σαρώνουν την γύρω θαλάσσια περιοχή για να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει άλλος ναυαγός. Στο τραγικό αυτό ναυάγιο έχασαν τη ζωή του 18 άτομα εκ των οποίων 16 είναι γυναίκες, ένας άνδρας και ένα ανήλικο αγόρι.

Οι διασωθέντες είναι 25 εκ των οποίων 14 γυναίκες και 11 άνδρες. Έχουν μεταφερθεί στο ΚΥΤ του Μαροβουνίου. Είναι όλοι Σομαλοί. Θα παραμείνουν σε καραντίνα για πέντε ημέρες στη συνέχεια θα καταγραφούν ως πρόσφυγες και θα τους δοθεί πολιτικό άσυλο.

Σύμφωνα με καταθέσεις τους μόλις 10 φορούσαν σωσίβιο και άλλοι έξι κρατούσαν σαμπρέλα ενώ οι άλλοι είχαν αφεθεί στη μοίρα τους. Δύο από τις διασωθείσες είπαν ότι διευκρίνισαν ότι πάνω στη βάρκα ήταν 53 άτομα. Αν ισχύει αυτό τότε αγνοούνται 10 ναυαγοί.

Όπως επισημαίνει ο Νίκος Κοκκάλας, εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, οι Ελληνικές αρχές αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρες καταστάσεις αφού οι Τούρκοι βάζουν σε βάρκες κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες γυναίκες και παιδιά καθώς και άτομα που ανήκουν σε ευπαθές κατηγορίες ενώ την ίδια στιγμή εστιάζει στο νέο εκείνο στοιχείο που προβληματίζει ιδιαίτερα τις Αρχές.

«Βλέπουμε δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες, στις οποίες δεν μπορούν να ταξιδέψουν μεγάλα πλοία, πόσο μάλλον φουσκωτά υπερφορτωμένα ή ιστιοφόρα και βλέπουμε τέτοια σκάφη με υπεράριθμους αλλοδαπούς, σε πολύ άσχημες συνθήκες. Βλέπουμε ότι σε αυτά επιβιβάζουν άτομα από ευάλωτες ομάδες, άτομα με αναπηρίες, γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη και όχι απλώς παιδιά, αλλά ακόμη και βρέφη, όπως είδαμε προ ημερών στην Καλαμάτα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοκκάλας. 

Το σχετικό δελτίο ενημέρωσης από το Κεντρικό Λιμεναρχείο αναφέρει για το ναυάγιο στη Λέσβο 

Αναφορικά με την ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών στην θαλάσσια περιοχή “ΠΡΟΒΟΣΚΙΔΑ” ανατολικά ν. Λέσβου, που ξεκίνησε πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ανακοινώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί – εντοπιστεί είκοσι πέντε (25) αλλοδαποί (11 άνδρες και 14 γυναίκες), εκ των οποίων οι εννέα (09) γυναίκες έχουν μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης “ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ” για παροχή πρώτων βοηθειών.

Παράλληλα, εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν δεκαοκτώ (18) σοροί (16 γυναίκες, 1 άνδρας και 1 ανήλικο αγόρι), οι οποίες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης “ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ”, για διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής.

Στις έρευνες που διεξάγονται κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες (άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί εντάσεως 7-8 bf) συμμετέχουν παράκτιο περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., Κανονιοφόρος Πολεμικού Ναυτικού, αεροπλάνο της FRONTEX, ομάδα δυτών της FRONTEX, ιδιώτης δύτης, στελέχη με περιπολικά οχήματα Λιμενικού Σώματος, Ελληνικής Αστυνομίας και Πυροσβεστικού Σώματος και εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης από ξηρά.

Με πληροφορίες από τη σελίδα protothema.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πρόταση Ημέρας: Κοτόπουλο φιλέτο ψημένο σαν πίτσα!

Η ιδέα της σεφ είναι απλή και συναρπαστική: δίνει στο κοτόπουλο τον ρόλο της ζύμης πίτσας και πάνω του στρώνει τα άλλα υλικά!

Απρίλιος 2025: Έντονη τουριστική ανάσα για τη Νάξο, Ιστορικό ρεκόρ επιβατικής κίνησης στο λιμάνι (πίνακας)

Άνοδος 17% στους επιβάτες, σημαντική αύξηση ΙΧ και δικύκλων – Επιστροφή στην τουριστική δυναμική για το Πάσχα στη Νάξο

Στοίχημα – Ελλάδα: Καλλιθέα και διπλό παραμονής στη Λειβαδιά

Πρόταση ημέρας: Λεβαδειακός - Καλλιθέα: Βήμα παραμονής στο 3.50!

Θετικό βήμα για τον τουρισμό με αυτοκινούμενα τροχόσπιτα: Συνάντηση ΕΛΑΤ με το Υπουργείο Τουρισμού

Σε κλίμα συνεργασίας εξετάστηκαν οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες του θεσμικού πλαισίου για στάθμευση και Camper Stops

Στο Καστελλόριζο για την ημέρα της Ευρώπης ο Γ. Λεονταρίτης

Ο φετινός εορτασμός αποτελεί μια ξεχωριστή περίσταση, καθώς γιορτάζονται τα 75 χρόνια από τη Διακήρυξη Σουμάν

Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός»: Η Σαντορίνη στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής βιομηχανικής κληρονομιάς

Το Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός» συμμετείχε για δεύτερη χρονιά στην Πανελλήνια Συνάντηση ERIH, αναδεικνύοντας τη δύναμη της μνήμης και της βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από τη βιομηχανική ιστορία του νησιού

Νάξος: Διήμερη συνάντηση για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Νάξου στον Πύργο Μπαζαίου

Ειδικοί επιστήμονες, φορείς και πολίτες συνδιαμορφώνουν τις προτάσεις για το μέλλον του νησιού – 31 Μαΐου & 1 Ιουνίου 2025 (πρόγραμμα)

Γιάν. Βρούτσης: “Γιορτάζει η Μύκονος, πανηγυρίζει ο αθλητισμός των Κυκλάδων !”

Θερμή υποδοχή του Α.Ο. Μυκόνου στο Υφυπουργείο Αθλητισμού για την ιστορική άνοδο στην Basket League – Ο πρώτος Κυκλαδίτικος σύλλογος στην κορυφαία κατηγορία

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Υπουργείο Ναυτιλίας – Κικίλιας: “2,5 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του κεντρικού λιμανιού της Τήνου”

Βασίλης Κικίλιας από Τήνο: «Δημοπρατείται έργο (master plan) 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση του κεντρικού λιμένα της Τήνου»

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης

Στ. Φουτάκογλου: Το περίπτερο της πλατείας πρώην Δημαρχείου, που φεύγει σιωπηλά (!!!)

Μνήμες, άνθρωποι, ιστορίες δεκαετιών γύρω από ένα μικρό περίπτερο που αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για γενιές Χωραϊτών - Η τοποθέτηση του Στράτου Φουτάκογλου

Νάξος: Μία εικόνα που προκαλεί δέος, πραγματικότητα ή όχι;

Ένα βιομηχανικής κλίμακας έργο απειλεί το φυσικό, πολιτιστικό και κοινωνικό κεφάλαιο της Νάξου και των Κυκλάδων, με επιπτώσεις που ξεπερνούν την ενεργειακή "ανάπτυξη" - Δύο ομιλίες σήμερα και αύριο. Που; Πότε;

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Εκτακτο: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της πόλης Νάξου σήμερα Δευτέρα 5 Μαϊου

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία διακρίθηκε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικής “Αρίσταρχος”

Η Μιχαηλία-Ευαγγελία Γρατσία κατέκτησε το 3ο βραβείο στη Β΄ Φάση του διαγωνισμού φυσικής "Αρίσταρχος" φέρνοντας περηφάνια στη σχολική μας κοινότητα