Τρίτη, 19 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΑιγαίο: Με πλωτό φράγμα θα σταματήσουν τη ροή μεταναστών (!!!)

Αιγαίο: Με πλωτό φράγμα θα σταματήσουν τη ροή μεταναστών (!!!)

|

Το υπουργείο Άμυνας προσκάλεσε τέσσερις εταιρείες να καταθέσουν τις προσφορές τους για έναν πλωτό φράκτη μήκους 2,7 χιλιομέτρων, χωρίς να προσδιορίζει το χρονοδιάγραμμα για την τοποθέτησή του. – Επιβεβαίωση από την Κυβέρνηση και το καρφί από τον Βελόπουλο 

Την προμήθεια πλωτών φραγμάτων για την ανάσχεση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προκηρύσσει με διαγωνισμό το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Όπως αναφέρεται στην πρόσκληση ενδιαφέροντος πρόκειται για «πλωτό προστατευτικό σύστημα 2.700 μέτρων το οποίο θα περιορίσει και κατά περίπτωση θα αναστείλει την πρόθεση εισροών στον εθνικό χώρο, με σκοπό την αντιμετώπιση της διαρκώς αυξανόμενης μεταναστευτικής / προσφυγικής ροής, εξαιτίας της αδήριτης και επείγουσας ανάγκης ανάσχεσης των αυξημένων προσφυγικών ροών».

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση θεωρεί πως απαντά στο σοβαρό και πολύπλευρο προσφυγικό ζήτημα. Πέραν όμως της αμφισβητούμενης από άποψη αποτελεσματικότητας επιλογής , πέραν του ότι τέτοιες κινήσεις δεν αναγνωρίζουν την ανθρωπιστική διάσταση της προσφυγικής τραγωδίας, αλλά μετατρέπουν τη διαχείριση της σε ένα αρρωστημένο παιχνίδι «γάτας» και «ποντικού», είναι αστείο αν συνειδητοποιήσει κανείς το μέγεθος του φράγματος και το συνδέσει με τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς πως αυτό θα μπορεί να σταματήσει τις προσφυγικές ροές.

Στην κεντρική φωτογραφία (αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα tvxs.gr) , με τη βοήθεια του google maps, βλέπετε το πραγματικό μέγεθος ενός φράγματος 2.700 μέτρων σε σχέση με τη Λέσβο. Και αυτό το φράγμα θα κοστίσει 500.000 ευρώ!

Προκήρυξη 

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανάρτησε στη «Διαύγεια» την προκήρυξη διαγωνισμού για άμεση αγορά εξοπλισμού και μηχανημάτων για την τοποθέτηση πλωτού προστατευτικού συστήματος, μήκους 2.700 μέτρων, για την εκτέλεση της αποστολής των Μονάδων, στο πλαίσιο συνδροµής των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης για την αντιμετώπιση των διαρκώς αυξανόμενων μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών.

Όπως αναφέρει το politischios.gr, στην προκήρυξη των 126 σελίδων, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σημειώνει ότι η προμήθεια του πλωτού προστατευτικού συστήματος μη στρατιωτικών προδιαγραφών «θα περιορίσει και κατά περίπτωση θα αναστείλει την πρόθεση εισροών στον εθνικό χώρο, με σκοπό την αντιμετώπιση της διαρκώς αυξανόμενης μεταναστευτικής/προσφυγικής ροής, εξαιτίας της αδήριτης και επείγουσας ανάγκης ανάσχεσης των αυξημένων προσφυγικών ροών». Και προσθέτει: «Θα συνδράμει την εκτέλεση της αποστολής των Μονάδων ΣΞ, στο πλαίσιο συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης για την αντιμετώπιση της διαρκώς αυξανόμενης μεταναστευτικής/προσφυγικής ροής».

Κατά την προκήρυξη, η ανάδοχος εταιρεία που θα επιλεγεί, υποχρεούται να αναλάβει την τεχνική υποστήριξη συντήρησης-επισκευών τεσσάρων ετών, ενώ έχει υποχρεώσεις για «τυχόν απαιτήσεις προμήθειας και εγκατάστασης συγκεκριμένων συστημάτων επί των σκαφών της στρατιωτικής Υπηρεσίας (ΣΥ) για την χρήση (τοποθέτηση και απεγκατάσταση) των εν λόγω ΠΠΣ, καθώς επίσης αντίστοιχη εκπαίδευση συγκεκριμένου αριθμού εκπροσώπων της αναθέτουσας αρχής(ΑΑ)».

Το σύστημα (δίχτυ/φράγμα) πρέπει να έχει συνολικό ύψος τουλάχιστον ένα μέτρο και δέκα εκατοστά (1,10μ), με ύψος εξάλων (πάνω από την επιφάνεια του νερού) τουλάχιστον πενήντα εκατοστά (0,50μ) και βύθισμα τουλάχιστον εξήντα εκατοστά (0,60μ), καθώς και να μην υπερβαίνει τα επτά κιλά σε βάρος ανά τρέχον μέτρο.

Τα πλωτά συστήματα προβλέπεται, μεταξύ άλλων, να μπορούν να φωτοσημαίνονται, σύμφωνα με τις οδηγίες της Υπηρεσίας Φάρων, η οποία ορίζει την απαιτούμενη απόσταση φράγματος/φωτοσήμανσης και να καλύπτουν τις προδιαγραφές φωτοσήμανσης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Συστήματος, δηλαδή, φανός φωτοσήμανσης πάνω από 1,5μ ύψος, κίτρινου χρώματος, με 30-40 αναλαμπές ανά λεπτό. Η προϋπολογισθείσα αξία αυτού του έργου είναι 500.000 ευρώ και κριτήριο ανάθεσης ορίζεται η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, βάσει της βέλτιστης σχέσης ποιότητας – τιμής.

Επιβεβαίωση και …μέδουσες

Επιβεβαιώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δημοσίευμα του Associated Press, σύμφωνα με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει να χρησιμοποιήσει πλωτό φράγμα για να εμποδίσει τους μετανάστες και πρόσφυγες να προσεγγίζουν στα ελληνικά νησιά από τις κοντινές ακτές της Τουρκίας.

«Η Ελλάδα έχει χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής. Εξετάζουμε να ενισχύσουμε τα σύνορά μας με διάφορα μέσα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εξετάζουμε και το ενδεχόμενο να προμηθευτούμε πλωτά φράγματα σε ορισμένα περάσματα-σημεία. Πρέπει πρώτα να δούμε αν μπορεί με ασφάλεια να φέρει τα αποτελέσματα που θέλουμε», δήλωσε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τον Γιώργο Παπαδάκη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όπως είπε ο κ. Πέτσας η κυβέρνηση προχωρά τα θέματα επιτάχυνσης του ασύλου και τις επιστροφές. Κάθε Παρασκευή θα έχουμε επιστροφές είπε και πρόσθεσε ότι στόχος είναι οι 10.000 επιστροφές μέσα στο 2020.  Αναφερόμενος στις δομές τόνισε ότι θα δημιουργηθούν κλειστές δομές και θα κλείσουν οι ανοικτές. «Πρέπει να γίνει αντιληπτό σε όλους ότι εμείς φυλάμε τα σύνορά μας», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Ενδιαφέρουσα πάντως η παρατήρηση του Κυριάκου Βελόπουλου, του επικεφαλής της “Ελληνικής Λύσης” που μιλώντας στον ίδιο σταθμό ανέφερε ” Δεν μπορώ να ακούω μια κυβέρνηση που θέλει να ασκήσει σοβαρή πολιτική με δίχτυα για μέδουσες, δύο χιλιομέτρων, να θέλει να σταματήσει τις ροές. Δεν τα έβαλαν στην Κόρινθο που δυο χρόνια οι άνθρωποι ταλαιπωρούνται, τα βάζουν τώρα, για να σταματήσουν τι; Αυτά είναι για τις μέδουσες. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να κυβερνήσουν. Έχουν φοβικά σύνδρομα. Φοβούνται να δουν τι κάνει η Ευρώπη».

Ο ίδιος ταχθηκε υπέρ του push back, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει νόμος που να το απαγορεύει».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Από το μπουκάλι κρασί… στο μπουκάλι νερό – Το πρώτο «μενού νερού» στη Βρετανία είναι γεγονός

Ένα εστιατόριο με οδηγό Michelin παρουσιάζει το πρώτο γαστρονομικό μενού αφιερωμένο αποκλειστικά στο νερό.

Συνεργασία ιδιωτών γιατρών με το ΕΣΥ: Αντιδράσεις και προβληματισμοί

Η κυβέρνηση μιλά για αναβάθμιση, οι νοσοκομειακοί γιατροί κάνουν λόγο για «εμπορευματοποίηση της υγείας» και οι ιδιώτες αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα της ρύθμισης

Α.Τ.Α.Χ.Τ.Ο.Ι. – 13 Χρόνια εθελοντισμού και προσφοράς στο Ηράκλειο

Από μια αυθόρμητη ιδέα σε ένα δίκτυο αλληλεγγύης που στηρίζει παιδιά, οικογένειες και ευάλωτες ομάδες στην Κρήτη και πέρα από αυτήν

Σαντορίνη: Οργάνωση δράσης για τη στέγαση των Εκπαιδευτικών στο νησί

Ο Δήμος Θήρας συνεχίζει την πρωτοβουλία στήριξης, καλώντας ιδιοκτήτες ακινήτων να διαθέσουν κατοικίες για τους εκπαιδευτικούς του νησιού.

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Νάξος από ψηλά: Η πόλη τον Δεκαπενταύγουστο μέσα από τον φακό του Σπύρου Μάκαρη (video)

Η Νάξος μεγαλώνει με γρήγορους ρυθμούς. Δείτε εντυπωσιακές εικόνες της πόλης από ψηλά, με την παραλία του Αγίου Γεωργίου και το Blue Star Delos.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Προς απευθείας συνομιλίες Ζελένσκι – Πούτιν μετά τις συναντήσεις στον Λευκό Οίκο

Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλά για προετοιμασίες τετ α τετ, ενώ το θέμα της κατάπαυσης πυρός παραμένει θολό.

Πλαστικός Χειρουργός στη Νάξο: Ο Δρ. Νικόλαος Μουστάκης για συνεδρίες αισθητικής και επανορθωτικής στο Naxos Medical

Ο Ναξιώτης πλαστικός χειρουργός επιστρέφει στο νησί για προγραμματισμένες συνεδρίες αισθητικής και επανορθωτικής χειρουργικής στο ιατρείο που πρωτοπορεί.

Σκληροθεραπεία με αφρό: Μια σύγχρονη λύση για την αντιμετώπιση των κιρσών

Η σκληροθεραπεία με αφρό προσφέρει ένα αξιόπιστο εργαλείο στη φαρέτρα του ειδικού για τη στοχευμένη σύγκλειση φλεβών που έχουν υποστεί βλάβη, μειώνοντας ταυτόχρονα τον χρόνο αποθεραπείας και τον κίνδυνο επιπλοκών.

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Κυκλοφοριακό χάος στο Χαλκί Νάξου: Εικόνες αγανάκτησης και πλήγμα στον τουρισμό

Ακινητοποιημένα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι οδηγοί και επισκέπτες – Ζητούνται λύσεις για υποδομές και συγκοινωνία στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων

Εκτακτο: Φωτιά στον ΧΥΤΑ της Νάξου

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα ενημέρωση για φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Αγ. Προκόπιος Νάξου: Όταν οι αμμοθίνες γίνονται… πάρκινγκ και η Natura απλώς κοιτά

Η οργισμένη ανάρτηση του Λεωνίδα Μαγκανάρη για την καταστροφή στον Άγιο Προκόπιο φέρνει ξανά στο φως το ετήσιο δράμα των προστατευόμενων περιοχών που γονατίζουν κάτω από τις ρόδες και την αδιαφορία.

Νάξος: H “βασίλισσα των Κυκλάδων” αύριο (17/08) θα μας μαγέψει …χωρίς πυξίδα (video)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Νάξος: Εγγαρίτικο πανηγύρι με κέφι και παράδοση (video)

Χορός, μουσική και τραγούδια μέχρι το πρωί στο πανηγύρι του Συλλόγου Εγγαριτών «Άγιος Τρύφων», με τον Νίκο Οικονομίδη και κορυφαίους καλλιτέχνες.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Νίκος Οικονομίδης & Κυριακή Σπανού: 15 Αυγούστου και πάλι στις Εγγαρές με νησιώτικο ρυθμό

Το καθιερωμένο συναπάντημα μουσικής, χορού και συγκίνησης επιστρέφει στις Εγγαρές για μια νύχτα που θα μείνει αξέχαστη.

Νάξος: Όταν η “βασίλισσα των Κυκλάδων” σε μαγεύει χωρίς πυξίδα (photos)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.