Το υπουργείο Άμυνας προσκάλεσε τέσσερις εταιρείες να καταθέσουν τις προσφορές τους για έναν πλωτό φράκτη μήκους 2,7 χιλιομέτρων, χωρίς να προσδιορίζει το χρονοδιάγραμμα για την τοποθέτησή του. – Επιβεβαίωση από την Κυβέρνηση και το καρφί από τον Βελόπουλο
Την προμήθεια πλωτών φραγμάτων για την ανάσχεση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προκηρύσσει με διαγωνισμό το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Όπως αναφέρεται στην πρόσκληση ενδιαφέροντος πρόκειται για «πλωτό προστατευτικό σύστημα 2.700 μέτρων το οποίο θα περιορίσει και κατά περίπτωση θα αναστείλει την πρόθεση εισροών στον εθνικό χώρο, με σκοπό την αντιμετώπιση της διαρκώς αυξανόμενης μεταναστευτικής / προσφυγικής ροής, εξαιτίας της αδήριτης και επείγουσας ανάγκης ανάσχεσης των αυξημένων προσφυγικών ροών».
Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση θεωρεί πως απαντά στο σοβαρό και πολύπλευρο προσφυγικό ζήτημα. Πέραν όμως της αμφισβητούμενης από άποψη αποτελεσματικότητας επιλογής , πέραν του ότι τέτοιες κινήσεις δεν αναγνωρίζουν την ανθρωπιστική διάσταση της προσφυγικής τραγωδίας, αλλά μετατρέπουν τη διαχείριση της σε ένα αρρωστημένο παιχνίδι «γάτας» και «ποντικού», είναι αστείο αν συνειδητοποιήσει κανείς το μέγεθος του φράγματος και το συνδέσει με τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς πως αυτό θα μπορεί να σταματήσει τις προσφυγικές ροές.
Στην κεντρική φωτογραφία (αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα tvxs.gr) , με τη βοήθεια του google maps, βλέπετε το πραγματικό μέγεθος ενός φράγματος 2.700 μέτρων σε σχέση με τη Λέσβο. Και αυτό το φράγμα θα κοστίσει 500.000 ευρώ!
Προκήρυξη
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανάρτησε στη «Διαύγεια» την προκήρυξη διαγωνισμού για άμεση αγορά εξοπλισμού και μηχανημάτων για την τοποθέτηση πλωτού προστατευτικού συστήματος, μήκους 2.700 μέτρων, για την εκτέλεση της αποστολής των Μονάδων, στο πλαίσιο συνδροµής των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης για την αντιμετώπιση των διαρκώς αυξανόμενων μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών.
Όπως αναφέρει το politischios.gr, στην προκήρυξη των 126 σελίδων, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σημειώνει ότι η προμήθεια του πλωτού προστατευτικού συστήματος μη στρατιωτικών προδιαγραφών «θα περιορίσει και κατά περίπτωση θα αναστείλει την πρόθεση εισροών στον εθνικό χώρο, με σκοπό την αντιμετώπιση της διαρκώς αυξανόμενης μεταναστευτικής/προσφυγικής ροής, εξαιτίας της αδήριτης και επείγουσας ανάγκης ανάσχεσης των αυξημένων προσφυγικών ροών». Και προσθέτει: «Θα συνδράμει την εκτέλεση της αποστολής των Μονάδων ΣΞ, στο πλαίσιο συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης για την αντιμετώπιση της διαρκώς αυξανόμενης μεταναστευτικής/προσφυγικής ροής».
Κατά την προκήρυξη, η ανάδοχος εταιρεία που θα επιλεγεί, υποχρεούται να αναλάβει την τεχνική υποστήριξη συντήρησης-επισκευών τεσσάρων ετών, ενώ έχει υποχρεώσεις για «τυχόν απαιτήσεις προμήθειας και εγκατάστασης συγκεκριμένων συστημάτων επί των σκαφών της στρατιωτικής Υπηρεσίας (ΣΥ) για την χρήση (τοποθέτηση και απεγκατάσταση) των εν λόγω ΠΠΣ, καθώς επίσης αντίστοιχη εκπαίδευση συγκεκριμένου αριθμού εκπροσώπων της αναθέτουσας αρχής(ΑΑ)».
Το σύστημα (δίχτυ/φράγμα) πρέπει να έχει συνολικό ύψος τουλάχιστον ένα μέτρο και δέκα εκατοστά (1,10μ), με ύψος εξάλων (πάνω από την επιφάνεια του νερού) τουλάχιστον πενήντα εκατοστά (0,50μ) και βύθισμα τουλάχιστον εξήντα εκατοστά (0,60μ), καθώς και να μην υπερβαίνει τα επτά κιλά σε βάρος ανά τρέχον μέτρο.
Τα πλωτά συστήματα προβλέπεται, μεταξύ άλλων, να μπορούν να φωτοσημαίνονται, σύμφωνα με τις οδηγίες της Υπηρεσίας Φάρων, η οποία ορίζει την απαιτούμενη απόσταση φράγματος/φωτοσήμανσης και να καλύπτουν τις προδιαγραφές φωτοσήμανσης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Συστήματος, δηλαδή, φανός φωτοσήμανσης πάνω από 1,5μ ύψος, κίτρινου χρώματος, με 30-40 αναλαμπές ανά λεπτό. Η προϋπολογισθείσα αξία αυτού του έργου είναι 500.000 ευρώ και κριτήριο ανάθεσης ορίζεται η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, βάσει της βέλτιστης σχέσης ποιότητας – τιμής.
Επιβεβαίωση και …μέδουσες
Επιβεβαιώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δημοσίευμα του Associated Press, σύμφωνα με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει να χρησιμοποιήσει πλωτό φράγμα για να εμποδίσει τους μετανάστες και πρόσφυγες να προσεγγίζουν στα ελληνικά νησιά από τις κοντινές ακτές της Τουρκίας.
«Η Ελλάδα έχει χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής. Εξετάζουμε να ενισχύσουμε τα σύνορά μας με διάφορα μέσα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εξετάζουμε και το ενδεχόμενο να προμηθευτούμε πλωτά φράγματα σε ορισμένα περάσματα-σημεία. Πρέπει πρώτα να δούμε αν μπορεί με ασφάλεια να φέρει τα αποτελέσματα που θέλουμε», δήλωσε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τον Γιώργο Παπαδάκη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Όπως είπε ο κ. Πέτσας η κυβέρνηση προχωρά τα θέματα επιτάχυνσης του ασύλου και τις επιστροφές. Κάθε Παρασκευή θα έχουμε επιστροφές είπε και πρόσθεσε ότι στόχος είναι οι 10.000 επιστροφές μέσα στο 2020. Αναφερόμενος στις δομές τόνισε ότι θα δημιουργηθούν κλειστές δομές και θα κλείσουν οι ανοικτές. «Πρέπει να γίνει αντιληπτό σε όλους ότι εμείς φυλάμε τα σύνορά μας», τόνισε ο κ. Πέτσας.
Ενδιαφέρουσα πάντως η παρατήρηση του Κυριάκου Βελόπουλου, του επικεφαλής της “Ελληνικής Λύσης” που μιλώντας στον ίδιο σταθμό ανέφερε ” Δεν μπορώ να ακούω μια κυβέρνηση που θέλει να ασκήσει σοβαρή πολιτική με δίχτυα για μέδουσες, δύο χιλιομέτρων, να θέλει να σταματήσει τις ροές. Δεν τα έβαλαν στην Κόρινθο που δυο χρόνια οι άνθρωποι ταλαιπωρούνται, τα βάζουν τώρα, για να σταματήσουν τι; Αυτά είναι για τις μέδουσες. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να κυβερνήσουν. Έχουν φοβικά σύνδρομα. Φοβούνται να δουν τι κάνει η Ευρώπη».
Ο ίδιος ταχθηκε υπέρ του push back, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει νόμος που να το απαγορεύει».