Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΑιγαίο - Λιμενικό Σώμα: Βράβευση για τη διάσωση 80 ατόμων στο Διακόφτι...

Αιγαίο – Λιμενικό Σώμα: Βράβευση για τη διάσωση 80 ατόμων στο Διακόφτι Κυθήρων

|

Τιμητική εκδήλωση από το Λιμενικο Σώμα και τον Υπουργείο Ναυτιλίας για όσους βοήθησαν ώστε να σωθούν 80 μετανάστες στα Κύθηρα 

Τελετή βράβευσης όσων συμμετείχαν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στο Διακόφτι Κυθήρων κατά την οποία διασώθηκαν 80 άνθρωποι πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, παρουσία του ΥΝΑΝΠ Γιάννη Πλακιωτάκη και του ΥΦΥΝΑΝΠ Κώστα Κατσαφάδου.

Στην διάρκεια της τελετής βραβεύτηκαν εθελοντές κάτοικοι των Κυθήρων, ο Δήμαρχος του νησιού καθώς και εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής και Νήσων, τοπικών φορέων και οργανώσεων, αλλά και στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., της ΕΛ.ΑΣ. και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ο κ. Πλακιωτάκης στην διάρκεια σύντομου χαιρετισμού του υπογράμμισε ότι «αυτό που έγινε στο Διακόφτι των Κυθήρων, αποτελεί ξεχωριστό παράδειγμα αλληλεγγύης και θάρρους. Ανθρωπιάς και δύναμης της ανθρώπινης θέλησης. Συνεργασίας και αποτελεσματικότητας. Χάρη σε αυτά», τόνισε, «διασώθηκαν 80 συνάνθρωποι μας, τους οποίους τα κυκλώματα των αδίστακτων διακινητών, για μία ακόμη φορά, έστειλαν προς τον θάνατο. Με την ανοχή της Τουρκικής ακτοφυλακής, που δεν εμποδίζει τη δράση τους. Όσο αυτό συνεχίζεται», υπογράμμισε, «τόσο οι διακινητές θα στοιβάζουν δυστυχισμένους ανθρώπους, χωρίς μετρά ασφαλείας, σε σκάφη που δεν αντέχουν στις καιρικές συνθήκες, θέτοντας τις ζωές τους σε θανάσιμο κίνδυνο».

Εξάλλου ο κ. Πλακιωτάκης με αφορμή την τελετή βράβευσης υπογράμμισε τα εξής : «Είναι σήμερα η πιο κατάλληλη στιγμή, για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα.

Πρώτον. Η χώρα μας πράττει το αυτονόητο. Προστατεύει τα θαλάσσια σύνορα της. Ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή. Όσο και αν σε κάποιους αυτό δεν αρέσει, αυτό θα συνεχιστεί.

dsc_2136.width-1600.jpgΔεύτερον. Η Ελλάδα σώζει ζωές, που οι αδίστακτοι διακινητές με την ανοχή της Τουρκίας θέτουν σε θανάσιμο κίνδυνο. Η ανοχή, είναι συνενοχή.

Τρίτον, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, οι απλοί πολίτες, με τόλμη και γενναιότητα, συνδράμουν το Λιμενικό Σώμα, συμμετέχουν σε επιχειρήσεις διάσωσης και συντρέχουν τους μετανάστες. Η Τουρκία συστηματικά τον τελευταίο καιρό προσπαθεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα. Όχι μόνο παραβιάζει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και επιτρέπει στα κυκλώματα των διακινητών να δρουν ανενόχλητα με αποτέλεσμα αυξημένες μεταναστευτικές ροές. Ενώ, την ίδια στιγμή, διαστρέφοντάς την πραγματικότητα, κατηγορεί την Ελλάδα.

Η Τουρκία που ανέχεται τη δράση των κυκλωμάτων των διακινητών, κατηγορεί την Ελλάδα που τα εξαρθρώνει.

Η Τουρκία που επιτρέπει στους διακινητές να θέτουν σε θανάσιμο κίνδυνο χιλιάδες ανθρώπους, κατηγορεί την Ελλάδα που σώζει ζωές στη θάλασσα».

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κώστας Κατσαφάδος σε χαιρετισμό του επεσήμανε τα εξής : «Αποτελεί ξεχωριστή τιμή για μένα να βραβεύω ανθρώπους που συνεχίζουν να σώζουν ζωές την ώρα που κάποιοι από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου τους στέλνουν στο θάνατο.

Στο πρόσωπο σας τιμούμε όλους αυτούς τους πολίτες και φυσικά τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, της ΕΛ.Α.Σ και της Πυροσβεστικής που παραδίδουν μαθήματα αυτοθυσίας και ανθρωπιάς.

Θα είμαστε πάντα ως Ελλάδα απέναντι στα αδίστακτα κυκλώματα που εμπορεύονται και εργαλειοποιούν ανθρώπους που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο.

Και είμαι ιδιαίτερα περήφανος γιατί οι πολίτες και στα Κύθηρα έδειξαν ότι η Ελλάδα παραμένει χώρα πολιτισμού, ανθρωπιάς που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας».

Ποιοι Βραβεύτηκαν 

Αναλυτικά στην διάρκεια της τελετής για την συνεισφορά τους στην επιχείρηση διάσωσης των 80 συνανθρώπων μας, βραβεύθηκαν οι εξής :

dsc_2149.width-1600.jpg– Η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων, Βασιλική Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη.

– Ο Δήμαρχος Κυθήρων, Ευστράτιος Χαρχαλάκης.

– Η Διοικητής του Β΄ Λιμενικού Τμήματος Κυθήρων, Υποπλοίαρχος Λιμενικού Σώματος Νίκη Γιαννακοπούλου, η οποία και παρέλαβε και τα βραβεία του προσωπικού της Λιμενικής Αρχής Κυθήρων καθώς και ο Λιμενοφύλακας Κωνσταντίνος Καμπανόπουλος που υπηρετεί στη Λιμενική Αρχή Κυθήρων.

– Ο Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κυθήρων, Πυραγός Σπυρίδων Φουντουλάκης, ο οποίος παρέλαβε και τα βραβεία του προσωπικού του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κυθήρων καθώς και των Εθελοντών Πυροσβεστών.

– Ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Κυθήρων, Υπαστυνόμος Α΄ Τριαντάφυλλος

– Αντώνιος Πηλίκος, ο οποίος παρέλαβε και το βραβείο του Υποδιοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Κυθήρων Ανθυπαστυνόμου Κουτσοκώστα Νικόλαου.

– Ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κυθήρων «Τριφύλειο», Γεώργιος Μεγαλοκονόμου.

– Ο γιατρός του Γενικού Νοσοκομείου Κυθήρων, Ευστράτιος Αθανασόπουλος.

– Η νοσηλεύτρια του Γενικού Νοσοκομείου Κυθήρων, Μαρία Κοντολέων-Καλλιγέρου.

– Ο Βρεττός Σκλάβος, εκπρόσωπος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

– Ο Γεώργιος Σκλάβος, μέλος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Σκαφών.

– Ο Μιχαήλ Πρωτοψάλτης.

– Ο Δημήτριος Πρωτοψάλτης.

– Ο Παναγιώτης Πρωτοψάλτης.

– Ο Σπυρίδων Κασιμάτης και

– Ο Χρήστος Τζουάνης.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Καλά θα πάει»: Οι Μακαλιάς – Ρούμπος φέρνουν το απρόβλεπτο στη Σαντορίνη

Ένα αυτοσχεδιαστικό comedy show γεμάτο ρυθμό, τρέλα και «καμένο» χιούμορ, όπου οι θεατές γίνονται σκηνοθέτες και σεναριογράφοι.

Β. Κικίλιας: «Οι ψαράδες έχουν τον απόλυτο σεβασμό μου»

Δέσμευση του Υπουργού Ναυτιλίας για ουσιαστικό διάλογο με τις ενώσεις αλιέων και στήριξη των δικαιωμάτων τους, με ταυτόχρονη προστασία των θαλασσών και του φυσικού πλούτου.

Νάξος – Σύλλογος Φιλωτιτών: Αποχαιρετισμός στη γιατρό Κυριακή Σωφρονιάδου

Ο Σύλλογος Φιλωτιτών τιμά τη γυναίκα που υπήρξε πρωτεργάτης της αιμοδοσίας στις Κυκλάδες και άφησε ανεξίτηλη παρακαταθήκη προσφοράς

Νάξος: Σφοδρή επίθεση Χατζηανδρέου για το «φιάσκο Dolce», 120.000€ χωρίς κανέναν βρεφονηπιακό σταθμό

Η «Δύναμη Αλλαγής» καταγγέλλει κακοδιαχείριση και ζητά διερεύνηση ευθυνών – «Οι πολίτες πληρώνουν τα λάθη της Δημοτικής Αρχής»

Νάξος: Ο Σύλλογος «Κούρος ο Έλληνας» στηρίζει τα παιδιά με σχολικά είδη

Κανένα παιδί δεν πρέπει να στερηθεί τα απαραίτητα – Πρωτοβουλία αγάπης και διακριτικής στήριξης από τον Σύλλογο Μελάνων.

Επιμελητήριο Κυκλάδων: «Χάθηκε μια ευκαιρία για τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια» (πίνακες)

Παρά το ολοκληρωμένο σχέδιο που καταρτίστηκε με τη συνεργασία δημάρχων και φορέων, το Σ.Α.Σ. αποφάσισε τη διατήρηση του παλαιού καθεστώτος – Τι ζητά τώρα το Επιμελητήριο.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

6 Σεπτεμβρίου: Η Νάξος συμμετέχει στο πανελλαδικό κάλεσμα για Δικαιοσύνη στα Τέμπη

Η Μαρία Καρυστιανού καλεί πολίτες σε συγκεντρώσεις – Συμμετοχές και στις Κυκλάδες

Κυκλάδες: Αποχαιρετισμός στη γιατρό Κυριακή Σωφρονιάδου, τη ψυχή της αιμοδοσίας στη νησιωτική Ελλάδα

Η «ψυχή» της αιμοδοσίας στη νησιωτική Ελλάδα - Πότε και που θα πραγματοποιηθεί η εξόδιος ακολουθία

Σαντορίνη: Το Wanderlust Travel Magazine ανακαλύπτει την αυθεντική ψυχή του νησιού

Το κορυφαίο βρετανικό ταξιδιωτικό περιοδικό φιλοξενήθηκε από τις 24 έως 28 Αυγούστου στη Σαντορίνη, με επίκεντρο τον πολιτισμό, τη γαστρονομία και την αυθεντικότητα.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Νάξος – «Αξιώτισσα»: Η απάντηση των ιδιοκτητών μετά το περιστατικό με Βρετανούς πελάτες και την … στόχευση της Κυβέρνησης

Οι ιδιοκτήτες της γνωστής ταβέρνας στη Νάξο καταγγέλλουν οργανωμένη συκοφαντική εκστρατεία και δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την αξιοπρέπειά τους.

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.