Τετάρτη, 27 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΑιγαίο: Κίνητρο για απόσυρση αλιευτικών σκαφών

Αιγαίο: Κίνητρο για απόσυρση αλιευτικών σκαφών

|

Στον… αέρα το Μέτρο 6.1.10 του Προγράμματος Αλιείας που προβλέπει την απόσυρση αλιευτικών σκαφών με αποζημίωση που ξεκινάει από 6.000 ευρώ και άνω ανάλογα με τα χαρακτηρικά του σκάφους 

Αποζημίωση από 6.000 ευρώ και άνω αναλόγως τα χαρακτηριστικά του σκάφους προσφέρει σε αλιείς που θέλουν να παύσουν την αλιευτική τους δραστηριότητα ή σε όσους έχουν κληρονομήσει σκάφη και θέλουν να τα αποσύρουν, το Μέτρο 6.1.10 του Προγράμματος Αλιείας, σύμφωνα με την απόφαση που ορίζει το περιεχόμενο της επικείμενης πρόσκλησης, με προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ.

Το εν λόγω Μέτρο αφορά συγκεκριμένα φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα, που είναι νόμιμοι ιδιοκτήτες, για τουλάχιστον 1 έτος, επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους και πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις του επαγγελματία αλιέα, όπως καθορίζονται από την εθνική νομοθεσία ή νόμιμοι κληρονόμοι αυτών.

Η προκήρυξη αναμένεται να ακολουθήσει την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης, εντός ολίγων ημερών, ώστε να μπορέσουν να καταθέσουν τους φακέλους τους οι ενδιαφερόμενοι.

Για με τον υπολογισμό της χρηματικής αποζημίωσης του σκάφους που αποσύρεται από την αλιευτική δραστηριότητα, λαμβάνονται υπόψη, η «αξία βάσης» αλιευτικού σκάφους [αξία σκάφους δέκα (10) ετών, χωρητικότητας μέχρι 2 GT], η παλαιότητα του σκάφους, η χωρητικότητα σε GT, η ισχύς της μηχανής σε kW, οι ημέρες εργασίας/ έτος, το αλιευτικό εργαλείο άδειας και εφαρμόζεται ένας μαθηματικός τύπος που περιλαμβάνεται στην απόφαση. Πάντως για σκάφη με ολικό μήκος (LOA) κάτω των 6 μέτρων και τα οποία έχουν χωρητικότητα μέχρι 0,5 GT τίθεται ελάχιστο ποσό αποζημίωσης, το ποσό των 6.000 €, και δεν εφαρμόζεται ο ανωτέρω μαθηματικός τύπος.

Σύμφωνα με την απόφαση ισχύουν τα εξής:

Άρθρο 5

Δικαιούχοι – Όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής

1. Δικαιούχοι των οικονομικών ενισχύσεων του Μέτρου 6.1.10 «Οριστική Παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων» είναι φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα, που είναι νόμιμοι ιδιοκτήτες, για τουλάχιστον ένα (1) έτος, επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους και πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις του επαγγελματία αλιέα, όπως καθορίζονται από την εθνική νομοθεσία ή νόμιμοι κληρονόμοι αυτών.

Ως νόμιμοι κληρονόμοι θεωρούνται αυτοί που εμπίπτουν στις διατάξεις του π.δ. 261/1991 (άρθρο 2, εδάφιο 2 και 3).

Τα σκάφη για τα οποία θα χορηγηθεί οικονομική ενίσχυση πρέπει:

– Να είναι εγγεγραμμένα στα Ελληνικά Νηολόγια / Λεμβολόγια και καταχωρημένα στο Εθνικό και Κοινοτικό Αλιευτικό Μητρώο (ΕΑΜ – ΚΑΜ) και τα στοιχεία της άδειας και των λοιπών ναυτιλιακών εγγράφων να συμφωνούν με τα καταγεγραμμένα στοιχεία του ΕΑΜ – ΚΑΜ. Σε αντίθετη περίπτωση, ο δικαιούχος πρέπει να μεριμνήσει για τον επανέλεγχο των στοιχείων του σκάφους (π.χ. GT, kW, LOA, έτος έναρξης πλόων, ιδιοκτησία, αλιευτικό εργαλείο, κ.λπ.) και την τυχόν διόρθωση αυτών, ώστε να υπάρχει πλήρης ταύτιση μεταξύ στοιχείων ναυτιλιακών εγγράφων και ΕΑΜ – ΚΑΜ.

– Να φέρουν ως αλιευτικό εργαλείο δίχτυα ή/και παραγάδια, με οποιαδήποτε σειρά καταχώρησής τους στην αλιευτική άδεια του σκάφους, ανεξαρτήτως του μήκους του σκάφους. Αποκλείονται τα σκάφη που φέρουν τα αλιευτικά εργαλεία: τράτα βυθού (OTB) ή/και γρι-γρι (PS).

– Να φέρουν μηχανή. Σκάφη χωρίς μηχανή (κωπήλατα) δεν εντάσσονται στο Μέτρο 6.1.10.

– Κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης να έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον δέκα (10) έτη από το έτος έναρξης πλόων (ΕΕΠ).

– Να είναι νηολογημένα ως ενεργά και να έχουν ασκήσει αλιευτικές δραστηριότητες στη θάλασσα επί τουλάχιστον 90 ημέρες κατ’ έτος στη διάρκεια των δύο ημερολογιακών ετών που προηγούνται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης στήριξης.

– Να διαθέτουν επαγγελματική αλιευτική άδεια σε ισχύ τόσο κατά την ημερομηνία αίτησης για ένταξη, όσο και κατά την ημερομηνία διάλυσης.

– Να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις της Ενωσιακής και Εθνικής νομοθεσίας που διέπει τα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη.

– Να μην έχουν χρονική δέσμευση από προηγούμενη χρηματοδότηση στο πλαίσιο του ΕΠΑΛ 2007-2013 κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Σε περίπτωση που έχει επιδοτηθεί η αγορά συστημάτων VMS ή ERS για το σκάφος, η ΕΥΔ ΕΠΑΛΘ, μετά την υλοποίηση της πράξης (διάλυση του σκάφους) θα ενημερώσει την αρμόδια Υπηρεσία για πιθανή ανάκτηση μέρους ή του συνόλου της οικονομικής ενίσχυσης που χορηγήθηκε για το/τα εν λόγω σύστημα/συστήματα.

– Να είναι ελεύθερα πάσης φύσεως βαρών.

– Η διάλυσή τους να πραγματοποιηθεί εντός της ελληνικής επικράτειας.

2. Οι ενισχύσεις παρέχονται σε δικαιούχους που:

 (i) δεν έχουν υποβάλλει αίτηση ένταξης για χρηματοδότηση από Εθνικό ή Ενωσιακό Πρόγραμμα, για το εν λόγω σκάφος,

 (ii) συμμορφώνονται με τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχείο α) έως δ) του άρθρου 10 του Καν. (ΕΕ) 508/2014 και υποβάλουν ενυπόγραφη δήλωση, σύμφωνα με την παράγραφο 5 του ίδιου άρθρου, (Υπόδειγμα 4 Υπεύθυνης Δήλωσης),

 (iii) συνεχίζουν να συμμορφώνονται με τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχεία α) έως δ) του άρθρου 10 του Καν. (ΕΕ) 508/2014 καθ’ όλη τη διάρκεια της εφαρμογής της δράσης και για καθορισμένη περίοδο πέντε ετών μετά την τελευταία πληρωμή στον εν λόγω δικαιούχο,

 (iv) δεν εκκρεμεί εις βάρος τους διαδικασία ανάκτησης προηγούμενης κρατικής ενίσχυσης.

Επισημαίνεται ότι ο δικαιούχος απαγορεύεται να νηολογήσει / λεμβολογήσει νέο αλιευτικό σκάφος εντός πέντε (5) ετών από την παραλαβή της στήριξης.

Άρθρο 6

Επιλέξιμοι τομείς δραστηριότητας

Το Μέτρο 6.1.10 «Οριστική παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων» αφορά αποκλειστικά τον τομέα της θαλάσσιας Αλιείας.

Άρθρο 8

Προϋπολογισμός – Διάρκεια υλοποίησης

Ο προϋπολογισμός του Μέτρου 6.1.10 «Οριστική παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων» ανέρχεται σε 40.000.0000 ευρώ.

Η διάρκεια υλοποίησης των πράξεων και το ακριβές χρονοδιάγραμμα θα ορισθεί στην Απόφαση Ένταξης και Χρηματοδότησης.

Άρθρο 10

Διαδικασία υποβολής και παραλαβής αίτησης χρηματοδότησης

Η αίτηση θα υποβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο ηλεκτρονικά μέσω διαδικτυακής εφαρμογής και μετά την οριστικοποίησή της θα παράγεται αποδεικτικό που θα πρέπει να υπογράφουν όλοι οι τυχόν ιδιοκτήτες του επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους, όπως αυτοί αναφέρονται στην επαγγελματική άδεια του σκάφους και θα αποστέλλεται στην ΕΥΔ ΕΠΑΛΘ μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά του φακέλου υποβολής της αίτησής του για ένταξη στο Μέτρο 6.1.10. Η ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων χρηματοδότησης, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια, ορίζεται στην Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων Χρηματοδότησης, που εκδίδεται από τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων.

Η αίτηση χρηματοδότησης επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (ΦΕΚ Α΄ 75) για τα στοιχεία που αναφέρονται σε αυτήν. Συνεπώς, θα πρέπει να εμφανίζει ταυτότητα περιεχομένου με τα ζητούμενα δικαιολογητικά. Η ανακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται στην αίτηση επισύρει τις προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γιάννης Πολυχρονάκος: «Κοροϊδία οι δωρεάν μετακινήσεις μόνο στις άγονες γραμμές – Ανάγκη κάλυψης όλων των σωματείων»

Ο πρώην πρόεδρος του Πανναξιακού ΑΟ και τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει το κυβερνητικό μέτρο ως μισή αλήθεια και προτείνει ολοκληρωμένη λύση για τη στήριξη των ερασιτεχνικών σωματείων.

Γ. Μαργαρίτης: “Δίνει πνοή και ελπίδα στους νέους μας, διευκολύνει τη συμμετοχή τους σε αθλητικές δραστηριότητες”

Δωρεάν μετακινήσεις για ερασιτεχνικά σωματεία – Δήλωση του Επάρχου Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων, Γιάννη Μαργαρίτη

Νάξος – Μουσικός Περίβολος 2025: Συναυλία (27/08) με τον Βασίλη Σκουλά

Ο κορυφαίος Κρητικός λυράρης και τραγουδιστής έρχεται στη Νάξο για μια μοναδική βραδιά στο Γυμνάσιο Νάξου.

Δήμος Νάξου: Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας στα Αγγίδια λόγω εργασιών στο 5ο Νηπιαγωγείο

Από 27 έως 30 Αυγούστου η κυκλοφορία θα διακοπεί προσωρινά για τη σύνδεση του νέου WC ΑμεΑ με το κεντρικό δίκτυο

Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου: «Άμεση ανάγκη μετεγκατάστασης του ΚΕΔΑΣΥ Νάξου»

Σοβαρές καταγγελίες για την απαράδεκτη κατάσταση του κτηρίου – Ερωτήματα λογοδοσίας προς την Περιφέρεια

Ψέριμος: Ιδρύεται μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο για δύο παιδιά

ε απόφαση της Υπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη, το μικρό ακριτικό νησί αποκτά Δημοτικό Σχολείο, εξασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες για τα παιδιά του.

Προσωπικός αριθμός: Παράταση έως τις 5 Νοεμβρίου για την έκδοσή του

Παράταση έως 5 Νοεμβρίου 2025 για την έκδοση Προσωπικού Αριθμού. Στατιστικά, οδηγίες και όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι πολίτες για τη νέα ψηφιακή ταυτότητα.

Ψήφισμα της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον θάνατο του Ιωάννη Σκάρκου

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με συγκίνηση τον πρώην πρόεδρο και ενεργό μέλος της, Ιωάννη Σκάρκο πότε και που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

SKY express: Καμία ακύρωση πτήσεων στις 28 Αυγούστου

SKY express: Κανονικά οι πτήσεις την Πέμπτη — πιθανές μόνο χρονικές προσαρμογές αν γίνει η στάση εργασίας

Νάξος – Fani’s Dance Studio: Νέα χορευτική χρονιά, εγγραφές από 3 Σεπτεμβρίου

Μετά από μια πρώτη επιτυχημένη χρονιά, η σχολή χορού Fani’s Dance Studio ανοίγει ξανά τις πόρτες της και καλεί μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν τη μαγεία του χορού.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Ψήφισμα της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον θάνατο του Ιωάννη Σκάρκου

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με συγκίνηση τον πρώην πρόεδρο και ενεργό μέλος της, Ιωάννη Σκάρκο πότε και που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί