Μετά την Κω και τη Λέρο και οι Λέσβος, Χίος αντιδρούν γιατί πολύ απλά θεωρούν ότι οι προτάσεις της Κυβέρνησης είναι ανεδαφικές
Μεγάλες αντιδράσεις έφερε στα νησιά όπου υπάρχουν τα ΚΥΤ (κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας) η επίσημη ενημέρωση από την πλευρά της κυβέρνησης στις τοπικές Αρχές για τα σημεία όπου σχεδιάζεται να δημιουργηθούν οι νέες δομές. Χθες το απόγευμα, ο συντονιστής για το μεταναστευτικό, υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ενημέρωσε επίσης τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, καθώς και Θεσσαλίας, για τις σχεδιαζόμενες δομές στην ενδοχώρα, ώστε να γίνει περαιτέρω προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών.
Η χθεσινή ενημέρωση προς την τοπική αυτοδιοίκηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια προχθεσινής σύσκεψης με τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι έλαβαν το μήνυμα να ενημερώσουν τις τοπικές κοινωνίες για τα κυβερνητικά σχέδια. Χαρακτηριστικό του κλίματος που έχει δημιουργηθεί, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι από την πλευρά της κυβέρνησης μιλούν για κυβερνητικές αποφάσεις, ενώ οι βουλευτές αναφέρονται σε προτάσεις που επιδέχονται αλλαγές.
Σύσκεψη δεκάδων φορέων του βορείου Αιγαίου εναντίον της δημιουργίας νέων δομών προσφύγων και μεταναστών στα νησιά συγκαλεί σήμερα το μεσημέρι ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης στη Μυτιλήνη, με σκοπό την οργάνωση κινητοποιήσεων. Την ίδια ώρα, στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, στη Μυτιλήνη, θα βρίσκεται ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκης για την κοπή της πίτας.
Ο κ. Μουτζούρης επισήμανε στην «Καθημερινή» ότι «η περιφέρεια στηρίζει τις αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών, όπως αυτές εκφράστηκαν στις πρόσφατες αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων τους», καθώς και ότι «θα συνεχίσει να διεκδικεί τα δικαιώματα των κατοίκων των νησιών, οι οποίοι βιώνουν πέντε χρόνια τώρα τις αρνητικές συνέπειες της μεταναστευτικής κρίσης». Μάλιστα, προσέθεσε ότι πρέπει να υπάρξει άμεση αποσυμφόρηση των νησιών, να μη δημιουργηθεί νέα δομή σε κανένα νησί, να γίνει έλεγχος των μη κυβερνητικών οργανώσεων, να δοθούν αποζημιώσεις στους κατοίκους του βορείου Αιγαίου και να υπάρξει αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων.
Ο κ. Μουτζούρης, ο οποίος παρέστη στη διυπουργική σύσκεψη της Τετάρτης στην Αθήνα, όπου μετείχαν οι υπουργοί Επικρατείας κ. Γ. Γεραπετρίτης, Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, Εσωτερικών κ. Τ. Θεοδωρικάκος και οι υφυπουργοί Εθνικής Αμυνας κ. Αλ. Στεφανής και παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Α. Σκέρτσος, ενημερώθηκε για τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί και αφορούν την περιφέρειά του, καθώς και για τις νέες δομές κλειστού τύπου.
Για τη Λέσβο, όπου προκρίνεται η θέση Σκαμιούδι στα δυτικά του νησιού, ο οικείος δήμαρχος Ταξιάρχης Βέρρος επιχειρηματολόγησε κατά, επισημαίνοντας ότι η περιοχή αυτή είναι ένας δημοτικός βοσκότοπος σε απόσταση περίπου 1,5 χλμ. από την Αντισσα, δίπλα ακριβώς από ΣΜΑ και κάτω από ανεμογεννήτριες, αναγνωρισμένη και ενταγμένη στο δίκτυο «Νatura 2000», χαρακτηρισμένη ως γεωπάρκο και προστατευόμενη από την UNESCO. Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι πρόκειται για μια παντελώς άνυδρη περιοχή, χωρίς δίκτυο. «Δεν επαρκεί το νερό ούτε για το χωριό της Αντισσας, των 700 κατοίκων. Πώς θα υδροδοτήσετε μια δομή 5.000 και 7.000 ανθρώπων;» αναρωτήθηκε.
Τα κυβερνητικά στελέχη ρωτούσαν επίμονα τον δήμαρχο για τις αντιπροτάσεις του, με τον τελευταίο να ανταπαντά να λειτουργήσει σωστά το ΚΥΤ της Μόριας. Εξάλλου, την παραίτησή του υπέβαλε ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λέσβου της Ν.Δ. Στρατής Καραγεωργίου, «διαφωνώντας με τις ενέργειες της κυβέρνησης της Ν.Δ. όσον αφορά το νησί της Λέσβου» και παραμένοντας απλό μέλος του κόμματος.
Αναφορικά με τη Χίο, την έντονη αντίδραση του αντιδημάρχου Χάρη Μπουρνιά προκάλεσε η ανακοίνωση της κυβέρνησης για δημιουργία υπερδομής 5.000+ ατόμων στην περιοχή του 15ου χλμ. της Ε.Ο. Χίου – Βολισσού. «Επειτα από έντονη συζήτηση, αποφασίστηκε ο συνολικός αριθμός των ατόμων στη νέα δομή να μην υπερβαίνει τα 4.000 άτομα», ανέφερε ο κ. Μπουρνιάς, ύστερα και από παραίνεση του κυβερνητικού βουλευτή Νότη Μηταράκη.