Ερώτηση για την κατάσταση στις ελληνικές παραλίες, όπου επιχειρηματίες επεκτείνουν αυθαίρετα το χώρο που τους έχει παραχωρηθεί και αποστερούν -ακόμα και με κατασκευές- τους πολίτες από το δημόσιο χώρο, κατέθεσε για δεύτερη φορά στο αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.
Η καταπάτηση του αιγιαλού μοιάζει ως δεδομένη. Ο καθένας δείχνει να κάνει ότι του αρέσει καθότι δεν υπάρχει έλεγχος. Κι εάν υπάρχει, τότε απλά χάνεται στα δαιδαλώδη δωμάτια της Ελληνικής γραφειοκρατίας. Εκεί όπου ο μικρός και ανίκανος είναι τόσο ισχυρός καθότι πατάει, που αλλού στους αναχρονιστικούς Νόμους του Ελληνικού κράτους. Και που γίνεται σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος μόνο με το μαστίγιο…
Αυτό όμως είναι άλλη ιστορία.. Αυτό που μας ενδιαφέρει στη παρούσα φάση είναι η κατάσταση στις ελληνικές παραλίες όπου οι επιχειρηματίες επεκτείνουν αυθαίρετα το χώρο που τους έχει παραχωρηθεί και αποστερούν -ακόμα και με κατασκευές- τους πολίτες από το δημόσιο χώρο… Και σχετική ερώτηση (για δεύτερη φορά) κατέθεσε μέσω της Ελληνικής Βουλής στο αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης. Την ερώτηση συνυπέγραψαν 40 ακόμα βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ανάμεσά τους ο Νίκος Συρμαλένιος από τις Κυκλάδες…
Η ερώτηση του Νίκου Ξυδάκη έρχεται σε συνέχεια της επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει ο ίδιος τον περασμένο Ιανουάριο και συζητήθηκε στην Ολομέλεια στις 29 Ιανουαρίου 2018, με το ίδιο ουσιαστικά περιεχόμενο.
Το κείμενο της ερώτησης:
Στις 29 Ιανουαρίου συζητήθηκε στην Ολομέλεια επίκαιρη ερώτηση (ΑΠ 878/23-01-2018) που αφορούσε τις παρανομίες στην εκμετάλλευση παραλιών στη Μύκονο, τις Κυκλάδες και ολόκληρη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα την αποξένωση των πολιτών από τον δημόσιο χώρο.
Οι συνηθέστερες παρανομίες αφορούν αυθαίρετη επέκταση χώρου εκμετάλλευσης, καταπάτηση ποσοστού κοινοχρησίας εντός του χώρου που παραχωρείται, οικοδομικές εργασίες και εμπόδια ελεύθερης πρόσβασης στον αιγιαλό, κατασκευές που δεν απομακρύνονται το χειμώνα, παραβίαση των διατάξεων για όρια ήχου και φωτισμού κ.ά.
Είχε επίσης επισημανθεί η παροιμιώδης ανεπάρκεια του μηχανισμού ελέγχου και το ιδιότυπο καθεστώς ατιμωρησίας με ευθύνη των υπηρεσιών, αφού η επιβολή ενός συμβολικού προστίμου μετά το τέλος της σεζόν ουδόλως αποτρέπει τον παρανομούντα (γνωρίζει ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού, χάρη στις παρανομίες, θα αποκομίσει πολλαπλάσιο όφελος), ούτε θεραπεύει το αίσθημα αδικίας του πολίτη για τη στέρηση του συνταγματικού δικαιώματός του να απολαύσει τη δημόσια παραλία.
Για τους λόγους αυτούς είχαν επισημανθεί:
η ανάγκη για ταχεία νομοθέτηση πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, αλλά κυρίως
η ανάγκη για άμεσες ενέργειες που μπορούν να εφαρμοστούν με αποστολή εγκυκλίων και οδηγιών στους δήμους και τις λοιπές αρχές, από σειρά συναρμόδιων υπουργείων.
Ενδεικτικά, ενέργειες:
(α) Ανάρτηση σκαριφήματος ψηφιακά στην ιστοσελίδα του δήμου και σε πινακίδα επί τόπου, δηλ. στην παραλία, ώστε ο πολίτης να γνωρίζει τα όρια του παραχωρούμενου χώρου και να μπορεί να προστατευθεί, καλώντας τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.
(β) Ανάρτηση / γνωστοποίηση της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για τον έλεγχο νομιμότητας, με τηλέφωνο άμεσης επικοινωνίας (σταθερό / κινητό).
(γ) Ενεργοποίηση αποτελεσματικού μηχανισμού ελέγχου εγκαίρως, ήδη από το μήνα Μάιο.
(δ) Θέσπιση ανώτατου ποσοστού επί της παραλίας που δύναται να παραχωρηθεί συνολικά προς εκμετάλλευση, όχι μεγαλύτερο του 30% της έκτασης της παραλίας, που προφανώς δεν θα ταυτίζεται με το «καλύτερο» τμήμα της. Τονίζεται ότι δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση με το προβλεπόμενο 50% της παραχωρούμενης έκτασης που υποτίθεται ότι πρέπει να μένει ελεύθερο, ρύθμιση η οποία στην πράξη δεν έχει καμία σημασία και πρακτική εφαρμογή, αφού εκ των πραγμάτων οι πολίτες αδυνατούν να διεκδικήσουν το χώρο ανάμεσα στις ξαπλώστρες.
(ε) Εξέταση της νομικής δυνατότητας η αυθαίρετη κατάληψη παραλίας να χαρακτηρίζεται αυτόφωρη παράβαση.
Η κυρία Υφυπουργός στην απάντησή της στην Ολομέλεια (29/01/2018) συμφώνησε ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις είναι θετικές και εύλογες και δεσμεύτηκε για την υιοθέτησή τους εγκαίρως.
Πλην όμως, με την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, πληθαίνουν στα ΜΜΕ καταγγελίες, αναφορές και φωτογραφικά τεκμήρια, για παραλίες κυριολεκτικά γεμάτες ομπρέλες και μόνιμες ή ημιμόνιμες κατασκευές. Η επιστροφή των παραλιών στους πολίτες είναι υποχρέωση της κυβέρνησής μας, αλλά και κάθε σοβαρού και αξιόπιστου κράτος. Υπενθυμίζεται ότι o ΣΥΡΙΖΑ διεκδικούσε πάντα, μαζί με πολίτες και αυτοδιοικητικούς, την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες. Σήμερα βλέπουμε στα νησιά και σε όλη την Ελλάδα να σηκώνονται φράχτες μέσα στις παραλίες κατά τρόπο ακραίο και εξοργιστικό, που πέραν των άλλων αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας, απομειώνουν το τουριστικό της προϊόν και είναι βέβαιο ότι θα έχουν μόνιμες αρνητικές συνέπειες στην εθνική οικονομία.
Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες διοικητικές ενέργειες και νομοθετικές πρωτοβουλίες έχει προβεί, αυτοτελώς ή σε συνεργασία με άλλα υπουργεία όπου αυτό είναι απαραίτητο, για να προστατευθεί το συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών να έχουν πρόσβαση στις παραλίες;
Τι επιπλέον θα πράξει από σήμερα, ώστε να απομακρυνθούν αμέσως όλες οι αυθαίρετες κατασκευές και να επανέλθει η νομιμότητα και η συνταγματική τάξη στις ελληνικές παραλίες;
Απάντηση;
Τι περιμένουμε εμείς; Τίποτα. Όπως δεν υπήρξε απάντηση στη πρώτη, έτσι δεν θα υπάρξει και στη δεύτερη. Ο λόγος; Μα το γεγονός ότι οι παραλίες αποτελούν ένα μπαλάκι ανάμεσα στην Κτηματική Υπηρεσία, τον Δήμο και βέβαια το Υπουργείο που κοιτάζει με τα χέρια στις τσέπες. Και οι επιχειρηματίες; Λογικό δεν είναι να προσπαθούν να «κερδίσουν» ότι μπορούν από το γεγονός ότι τα … βουβάλια τσακώνονται ή πιο σωστά αποφεύγουν να βάλουν το χέρι στο μέλι…
Και βέβαια, κανείς δεν γνωρίζει εάν θα υπάρξει, όχι έλεγχος αλλά η νομοθετική ρύθμιση που θα προστατεύσει τις παραλίες.. Οι προσπάθειες που έγιναν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις έφεραν τέτοιες αλλαγές στον αιγιαλό που μάλλον δεν θέλουμε καν να αναφέρουμε.. Το νέο νομοσχέδιο; Ακόμη ψήνεται. Και μην ξεχνάτε; Έρχονται εκλογές; Πόσο έμεινε; Δώδεκα μήνες; Δεκαπέντε; Αφήστε το … για την επόμενη κυβέρνηση. Όποια κι εάν είναι…