Κυριακή, 15 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΑιγαίο: Ερχεται λουκέτο σε δομές (κέντρα) φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών λόγω κρατικής ασυνέπειας

Αιγαίο: Ερχεται λουκέτο σε δομές (κέντρα) φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών λόγω κρατικής ασυνέπειας

|

Την αναστολή λειτουργίας των έντεκα δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων από την 1η Ιανουαρίου 2019 ανακοινώνει η PRAKSIS και καλεί τα αρμόδια υπουργεία να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει – Αιτία: η κρατική ασυνέπεια στην κάλυψη υποχρεώσεων – Ποιες δομές κλείνουν στο Αιγαίο 

Την αναστολή λειτουργίας των έντεκα δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων από την 1η Ιανουαρίου 2019 ανακοινώνει το μη κερδοσκοπικό σωματείο PRAKSIS και καλεί τα αρμόδια υπουργεία να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει.

Η οργάνωση κάνει λόγο για «ασυνεπή στάση των κρατικών φορέων που έχουν αναλάβει τη χρηματοδότηση της λειτουργίας του συνόλου των δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων» τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και για «αδικαιολόγητη και δυσβάσταχτη καθυστέρηση στις εκταμιεύσεις των κονδυλίων για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των Κέντρων Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, καθώς και για την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης της χρηματοδότησης και ένταξής τους στο Εθνικό Πρόγραμμα Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και άλλων Πόρων».

Ως συνέπεια των παραπάνω, η PRAKSIS σημειώνει ότι αδυνατεί να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα των δομών φιλοξενίας (σίτιση παιδιών, πληρωμή μισθωμάτων και λογαριασμών κοινής ωφέλειας, μισθούς εργαζομένων και εργοδοτικές εισφορές, οικονομικές απαιτήσεις εκμισθωτών και λοιπών προμηθευτών).

Όπως υπογραμμίζει, παρά τις προσπάθειες και τις ενημερώσεις προς πάσα κατεύθυνση, «δεν κατέστη εφικτή μέχρι σήμερα η εξεύρεση λύσης στις μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις τόσο των οικονομικών εκταμιεύσεων όσο και των γραφειοκρατικών διαδικασιών περί έγκρισης της χρηματοδότησης».

Η οργάνωση καλεί την πολιτεία «έστω και την ύστατη ώρα να αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης και να αποδείξει έμπρακτα τη βούλησή της για την εξεύρεση λύσης» και ζητά από τα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Μεταναστευτικής Πολιτικής να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για την επίλυση της κατάστασης.

Για την απόφαση αναστολής λειτουργίας των δομών, η PRAKSIS διευκρινίζει ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά και τοποθέτηση όλων των παιδιών σε ασφαλείς χώρους φιλοξενίας, καθώς και ότι έχει ήδη ενημερώσει τους εργαζόμενους στις δομές που είναι 176 άτομα.

Όπως υπενθυμίζει, στις δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λέσβο, Σάμο και Κω έχουν φιλοξενηθεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 2.500 παιδιά. Η συνολική χωρητικότητα των δομών ανέρχεται σήμερα σε 239 θέσεις και ισοδυναμεί με το 20% του συνολικού αριθμού θέσεων φιλοξενίας σε εθνικό επίπεδο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Taste Atlas – Κυκλάδες: Στην παγκόσμια πεντάδα της Γαστρονομίας για το 2025 (πίνακας)

Σύμφωνα με τον διεθνή οδηγό Taste Atlas, οι Κυκλάδες αναδεικνύονται ως ο 5ος καλύτερος γαστρονομικός προορισμός στον κόσμο — ψηλότερα από τη Σικελία, τη Νορμανδία και τη Βουργουνδία.

Νάξος – Τυροκομείο Πιτταρά: Η γραβιέρα της Νάξου που κέρδισε Ελλάδα και “Γαστρονόμο”

Ο Νικόλας Πιτταράς από το Κουρουνοχώρι (Μέλανες) και το τυροκομείο που αναδεικνύει τη δύναμη της παράδοσης, της γης και της αγάπης για τα ζώα

Γιορτή του Πατέρα: Τιμώντας τους ήρωες που στέκονται διακριτικά, σταθερά δίπλα μας

Στις 15 Ιουνίου 2025 γιορτάζουμε την πατρική αγάπη, την προσφορά, τις σιωπηλές θυσίες και τις μνήμες που μένουν για πάντα

Έως και 101 km/h οι άνεμοι στο Αιγαίο, πρωτιά (τι παράξενο) για το Πόρτο Τήνου

Ισχυρές ριπές βορείων ανέμων καταγράφηκαν στις Κυκλάδες και την Κρήτη το Σάββατο 14 Ιουνίου – Πρώτη η Τήνος με 101 km/h, μέσα στη λίστα και η Αμοργός, η Ανάφη και η Σχοινούσα.

Κέρος: Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τίμησε δύο σπουδαίους αρχαιολόγους

Σε μια συγκινητική τελετή στο Κουφονήσι, τιμήθηκαν ο αείμνηστος Lord Colin Renfrew και ο Dr Michael Boyd για τη σπουδαία αρχαιολογική τους προσφορά στην Κέρο και το Δασκαλιό – Τιμητική διάκριση και στην ΕΡΤ για το ντοκιμαντέρ «Το αίνιγμα της Κέρου».

Με Οδηγό το Διαβήτη: 1.120 ραντεβού ζωής στα νησιά των Δυτικών Κυκλάδων

Η επετειακή 10η εκστρατεία δωρεάν εξετάσεων και ενημέρωσης χάρισε πρόληψη, ελπίδα και ανθρώπινη φροντίδα σε Κύθνο, Σίφνο, Μήλο, Κίμωλο και Σέριφο

Αμοργός: Όταν οι χοροί κρατούν τη μνήμη ζωντανή, “Μουσικοχορευτικά Μονοπάτια 2025”

Μια μοναδική βραδιά στην Αιγιάλη που συνδέει γενιές, ήθη και μουσικές από τα μονοπάτια του Αιγαίου μέχρι την Κρήτη.

Σαντορίνη: 33 χρόνια ανιδιοτελούς προσφοράς αίματος

Η Τράπεζα Αίματος Σαντορίνης τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη με βαθιά ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους που σώζουν ζωές

Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής 2025: Διήμερο μουσικών εκδηλώσεων με επίκεντρο το Χαλκί

Διήμερο μουσικών εκδηλώσεων στις 21 και 22 Ιουνίου στο Χαλκί, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής 2025, με καλλιτέχνες από τη Νάξο και την Αθήνα

Η Κόρη της Θήρας επιστρέφει στο φως: Μια νέα εποχή για το Αρχαιολογικό Μουσείο Σαντορίνης

Από τις στάχτες του χρόνου στην καρδιά της καλντέρας – Τα εγκαίνια της 20ής Ιουνίου σηματοδοτούν την επανέναρξη ενός μουσείου-κόσμημα και την αποκάλυψη μιας μοναδικής Κυκλαδίτισσας

Ν. Πιτταράς: “Το ότι χτίζουν όπου να ’ναι, το ότι βάζουν τσάπες μέσα στη θάλασσα και βγάζουν τα βράχια, είναι κατάντια για τη Νάξο”

Οι αγρότες της Νάξου πιέζονται από τον υπερτουρισμό, που απορροφάει ολοένα και περισσότερους υδάτινους πόρους και επεκτείνεται με τη δόμηση. Μπορεί να βρεθεί ισορροπία; Η «Κ» μίλησε με όλες τις πλευρές της τοπικής κοινωνίας

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)

Νάξος – Βαραμέντη Στάθυ: “Ένας χρόνος χωρίς τον Κώστα μας”

Μια συγκινητική ανοιχτή επιστολή (συνάμα κάλεσμα ενόψει του ετήσιου μνημόσυνου) της συζύγου του, Βαραμέντης Στάθυ, για τον άνθρωπο που σημάδεψε με την καλοσύνη, τη γενναιοδωρία και την αγάπη του τις ζωές όλων μας

Αθήνα – Σύνταγμα: Θρήνος για τον Ανδρέα Κυριακόπουλο

Η ανακοίνωση της ProSport για τον ξαφνικό θάνατο του εκλεκτού συνεργάτη – «Το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο, καλό ταξίδι φίλε…»

Τραγωδία στην Πάρο: Συνελήφθησαν οι γονείς βρέφους 5 μηνών που έχασε τη ζωή του

Υπόθεση θανάτου βρέφους συγκλονίζει την Πάρο – Σε εξέλιξη η έρευνα των Αρχών για τις συνθήκες του περιστατικού και τις ευθύνες των γονέων.

Νάξος – Αεροδρόμιο: Επιστροφή στη κανονικότητα, αλλά μας έμεινε “αμανάτι” το αεροσκάφος (!!!)

Ένα περιστατικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση, μετατράπηκε σε απόδειξη επαγγελματισμού και ετοιμότητας. Η επόμενη ημέρα βρίσκει το νησί να μετρά την ωριμότητά του ως τουριστικός προορισμός πρώτης γραμμής.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος μεθαύριο Παρασκευή 13 Ιουνίου, ποιες περιοχές επηρεάζονται

Προγραμματισμένες εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ από τις 09:30 έως τις 12:30 – Προειδοποίηση για πρόωρη επαναφορά ρεύματος

Συρματοπλέγματα στον Λυώνα και η επικείμενη (14/06) επίσκεψη Μενδώνη στη Νάξο

Κάτοικοι καταγγέλλουν αυθαίρετη περίφραξη αιγιαλού και προσβολή ιστορικού μνημείου – Σιωπή από τις Αρχές εν αναμονή της επίσκεψης της Υπουργού Πολιτισμού

Europa Nostra: Διεθνής διάκριση για τον Πύργο “Κάμπονες 1615” στη Νάξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ζωντανό σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και βιώσιμης αποκατάστασης από τις Κυκλάδες ανάμεσα στα κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2025

Μυρίση: Εκεί που η παράδοση ανασαίνει, Πανηγύρι του Αγίου Πνεύματος στην Κωμιακή

Στο λαγκάδι του Μυρίση, ανάμεσα στο πράσινο και τις αναμνήσεις, οι άνθρωποι ξανασμίγουν στη γιορτή του Αγίου Πνεύματος, κρατώντας ζωντανή την ψυχή του τόπου.