Συνεχίζονται οι έρευνες από τρία πλωτά του λιμενικού για τον εντοπισμό τριών αγνοουμένων από το ναυάγιο του περασμένου Σαββάτου στο Αγαθονήσι – Εννέα τελικά είναι τα παιδιά που χάθηκαν
Ακαρπες παραμένουν έως τώρα οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Αγαθονησίου, για τον εντοπισμό τριών αγνοουμένων που επέβαιναν στο ξύλινο σκάφος με τους 22 μετανάστες, που τις πρώτες πρωινές ώρες τα ξημερώματα του προηγούμενου Σαββάτου βυθίστηκε, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 16 άτομα μεταξύ των οποίων και εννέα ανήλικα παιδιά.
Οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή πραγματοποιούνται από τρία πλωτά του λιμενικού και ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης. Τρεις από τους επιβαίνοντες του ξύλινου σκάφους, κατάφεραν να διασωθούν και μεταφέρθηκαν στη Σάμο όπως και οι σοροί των θυμάτων που αναγνωρίστηκαν.
Πρόκειται για 8 Αφγανούς υπηκόους και 6 Ιρακινούς, ενώ δύο ακόμα άνδρες δεν έχουν αναγνωριστεί. Από τα θύματα πέντε παιδιά είναι αφγανικής υπηκοότητας και τέσσερα ιρακινής. Σύμφωνα με όσα φέρεται να επικαλέστηκαν στους λιμενικούς οι τρεις διασωθέντες, η βάρκα ξεκίνησε από τα τουρκικά παράλια και τη χειρίζονταν δύο Τούρκοι δουλέμποροι. Κάποια στιγμή η βάρκα σταμάτησε λόγω μηχανικής βλάβης και όπως ανέφεραν όλοι σηκώθηκαν να δουν τι συμβαίνει με αποτέλεσμα στο σκάφος να υπάρξει εισροή υδάτων και να βυθιστεί.
500 χαμένες ψυχές
Να σημειώσουμε εδώ ότι η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ έδωσε ένα νούμερο που πραγματικά τρομάζει μέσω της ανακοίνωσης που εξέδωσε όσον αφορά το ναυάγιο του περασμένου Σαββάτου. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά “σχεδόν 4.000 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, έχουν φτάσει μέσω θαλάσσης στην Ελλάδα μέχρι στιγμής φέτος. Το σημερινό (σ.σ. του Σαββάτου) τραγικό ναυάγιο είναι το πρώτο που συμβαίνει στο Αιγαίο μέσα στο 2018 αλλά τα δύο τελευταία χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται στα νερά του Αιγαίου σχεδόν 500 πρόσφυγες και μετανάστες. Απαιτούνται νέες προσπάθειες για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, όπως και για την ενδυνάμωση των ασφαλών εναλλακτικών οδών, έναντι των επικίνδυνων θαλάσσιων ταξιδιών, όπως είναι η οικογενειακή επανένωση, η επανεγκατάσταση και η ιδιωτική χορηγία».
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)