Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΚοινωνίαAegean Gardener: Μικροί κηπουροί σε ...δράση

Aegean Gardener: Μικροί κηπουροί σε …δράση

|

Οι μικροί κηπουροί του Αιγαίου ξεκινούν από την Κω το ταξίδι τους στην αιγαιακή διατροφή και γαστρονομία

Ξεκίνησε από σήμερα και δη από την Κω το ταξίδι των μικρών …κηπουρών του Αιγαίου στην αιγαιακή διατροφή και γαστρονομία….  Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με το Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου, ξεκίνησε σήμερα πιλοτικά από την Κω, την υλοποίηση της δράσης κηπουρών του Αιγαίου (Aegean Gardener), στο πλαίσιο των δράσεων της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019.

Από το 7ο Δημοτικό Σχολείο Πόλεως Κω, πρόσφατα ανακαινισμένο από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου  με πόρους του ΕΣΠΑ, ξεκίνησε η υλοποίηση της δράσης κηπουρών του Αιγαίου, με τους μαθητές του σχολείου να δημιουργούν το δικό τους λαχανόκηπο. Οι μαθητές, σε συνεργασία με τα στελέχη του Περιφερειακού Φυτωρίου, δημιούργησαν στην αυλή του σχολείου τους, τον δικό τους μικρό λαχανόκηπο, παρακολουθώντας παράλληλα τη διαδικασία φύτευσης λαχανοκομικών φυτών, ενώ ταυτόχρονα ενημερώθηκαν για τους παραδοσιακούς τρόπους καλλιέργειας.

Οι μαθητές αφού φύτευσαν τα λαχανοκομικά φυτά στον κήπο τους, τα πότισαν και δεσμεύτηκαν πως θα τα φροντίζουν μέχρι να βγάλουν καρπούς.

Σκοπός της δράσης Aegean Gardener είναι να μυήσει τους μικρούς μαθητές από πολύ νωρίς στην Αιγαιακή Διατροφή και τα οφέλη της,  μέσα από την παραγωγή παραδοσιακών λαχανοκομικών προϊόντων, χρησιμοποιώντας τοπικούς σπόρους.  Με τον τρόπο αυτό, τα παιδιά μαθαίνουν τον κύκλο της καλλιέργειας οπωροκηπευτικών, προκειμένου να εξελιχθούν σε εν δυνάμει αγρότες του μέλλοντος, που θα στηρίξουν την τοπική παραγωγή, καλλιεργώντας τοπικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας.

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Φυτωρίου κ. Μιχάλης Μπαριανάκης δήλωσε: «Στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος Aegean Gardener που ξεκινάει πιλοτικά, το Περιφερειακό Φυτώριο επισκέφθηκε σήμερα το 7ο Δημοτικό Σχολείο Κω, για να γνωρίσουμε τους μικρούς  κηπουρούς του Αιγαίου. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για την συμμετοχή και τον ενθουσιασμό των παιδιών. Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι θα γίνουν οι συνεχιστές μια μακράς παράδοσης, συνδεδεμένης με την ευλογημένη φύση των νησιών μας και τους  διατροφικούς θησαυρούς που παράγει».

Στη συνέχεια ο Έπαρχος Κω κ. Γιώργος Χαλκιδιός τόνισε τη σημασία της έναρξης του προγράμματος “Aegean Gardener” από το νησί του Ιπποκράτη, την Κω, και τη σημασία της επαφής των μαθητών με τη γη, καθώς ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης είναι η επιστροφή των νέων στην ενασχόληση με τη γη και η μύηση τους στις παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας. «Μέσα από τη δράση “Aegean Gardener”, στόχος μας είναι να γνωρίσουν οι μικροί μαθητές από πού προέρχονται τα προϊόντα διατροφής τους και να γίνουν και οι ίδιοι πρεσβευτές της Αιγαιακής διατροφής» δήλωσε.

Μέσα στον επόμενο μήνα, θα πραγματοποιηθούν αντίστοιχες επισκέψεις σε ακόμη πέντε σχολεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ενώ από τη νέα σχολική χρονιά, η δράση θα πραγματοποιηθεί οριζόντια, σε όλα τα σχολεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 7ο Δημοτικό Σχολείο της Κω, με 137 μαθητές, βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης και ανακαινίστηκε πρόσφατα με πόρους του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος του Νοτίου Αιγαίου, ύψους 1.085.433 ευρώ,  με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης. Το ιστορικό κτίριο που κοσμεί το κέντρο της πόλης της Κω, μεταμορφώθηκε σε μια σύγχρονη σχολική μονάδα ευρωπαϊκών προδιαγραφών, με σεβασμό στο προϋπάρχον κατασκευαστικό σύστημα και στη διατήρηση των ιστορικών φάσεων του κτιρίου.

Να σημειώσουμε ότι παρόντες ήταν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Φυτωρίου κ. Μιχάλης Μπαριανάκης, ο Έπαρχος Κω κ. Γιώργος Χαλκιδιός, ο αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Φυτωρίου κ. Δημήτρης Χαματζόγλου,  οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Νίκος Τσακίρης και κ. Ευρυδίκη Νάκη, η επικεφαλής της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019, κ. Χάιντι Λαζάνη και ο διευθυντής του Περιφερειακού Φυτωρίου Ν.Α. κ. Νίκος Ρένεσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Επαρχείο Νάξου: Διανομή αύριο (22/03) προϊόντων ΤΕΒΑ

Διανομή προϊόντων ΤΕΒΑ αύριο Τετάρτη 22 Μαρτίου μέσα από τις δομές του Επαρχείου Νάξου … Ποιες οι προϋποθέσεις

Η Νάξος στους προορισμούς του κρουαζιερόπλοιου “Gemini” που μεταφέρει εργαζόμενους εξ αποστάσεως

Ήρθε η πρώτη 3ετής κρουαζιέρα στον κόσμο! Απευθύνεται και σε ταξιδιώτες με εργασία εξ αποστάσεως Πότε και που θα βρίσκεται στην Ελλάδα

Το Αιγαίο “πηγαίνει” Μέγαρο Μουσικής με τους Ματθαίο Γιαννούλη και Μάκη Ψαραδέλλη

Μουσικές «ΘΥΜΗΣΕΣ» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Πότε θα γίνει η εκδήλωση και ποιοι συμμετέχουν

Σαντορίνη: Το πρωί της Τετάρτης το τελευταίο “αντίο” στον ηγούμενο του Προφήτη Ηλία

Την Κυριακή (19/03) έφυγε από τη ζωή ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλία στη Σαντορινη - Το πρόγραμμα της εξόδιου ακολουθίας την Τετάρτη (22/03)

Στις Μέλανες η τελυταία κατοικία του πατέρα Νικόλαου Μετζητάκου

Την Κυριακή 19 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η εξόδιος ακολουθία του πατέρα Νικόλαου - Ποιοι τον αποχαιρέτησαν

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Δολοφονία Αλκη – Ιατροδικαστής: “Αργός και βασανιστικός ο θάνατός του”

Κατάθεση ιατροδικαστή στη Δίκη για τη δολοφονία του Αλκη "Καλύτερα να σε πυροβολήσουν, καλύτερα να πέσεις από το μπαλκόνι. Αυτό το ένα λεπτό ήταν μια αιωνιότητα για τον Αλκη"

Ανακάλυψη χαμένης … ηπείρου μετά από σχεδόν 400 χρόνια

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τη χαμένη ήπειρο μετά από 375 χρόνια

ΠΝΑι: Από τη Νάξο ξεκινάει η ενεργειακή αναβάθμιση των Νοσοκομείων του Νοτίου Αιγαίου

Μελέτη Ενεργειακής Αναβάθμισης του Νοσοκομείου - Κέντρου Υγείας Νάξου, του Νοσοκομείου Σύρου και τεσσάρων (4) ακόμα νοσοκομείων στο Ν. Αιγαίο

Μήλος: Εντάχθηκε στο πρόγραμμα του Star Clippers για το 2023

Star Clippers: Η Μήλος νέος προορισμός κρουαζιέρας στα Ελληνικά νησιά για το 2023

Εκτακτο: Αλλαγή ώρας στην αναχώρηση του Blue Star Naxos από Πειραιά

Αλλάζει η ώρα αναχώρησης σήμερα του Blue Star Naxos από τον Πειραιά για Παροναξία και άγονη γραμμή

The Sun: “Νάξος, το νησί που συγκεντρώνει όλα τα καλά των ελληνικών νησιών”

Αφιέρωμα- «ύμνος» της εφημερίδας The Sun για τη Νάξο και η συμμετοχή του Δήμου αλλά και του Επαρχείου στην ITB 2023

Απεργία – Blue Star Ferries: Βράδυ Πέμπτης (16/03) λύνει κάβους το Blue Star Naxos

Πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια της Blue Star Ferries με βάση την απεργία της 16ης Μαρτίου

ΕΑΣ Νάξου – Γ. Πολίτης: “Με το νέο τυροκομείο αναβαθμίζουμε την Γραβιέρα Νάξου” (video)

Το νέο Τυροκομείο της Ε.Α.Σ. Νάξου στο Γλινάδο στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ! - Τι δήλωσαν Καπούνης και Πολίτης

Δυνατότητα γυναικολογικών εξετάσεων (19-27 Μαρτίου) στο Νοσοκομείο Νάξου

Στο Νοσοκομείο της Νάξου έρχεται γατρός ειδικότητας Μαιευτικής – Γυναικολογίας - Το χρονικό διάστημα και ο τρόπος για ναεπικοινωνήσετε

Ελλείψεις στην ασφάλεια των αεροδρομίων και τα …γίδια στο διάδρομο της Νάξου

Συναγερμός για τα αεροδρόμια: Καταγγελίες για σοβαρές ελλείψεις – Η προειδοποίηση για… αιγοπρόβατα σε διαδρόμους προσγείωσης με σημείο αναφοράς τη Νάξο

Ο.ΝΑ.Σ.: Ερχεται 7ημερη εκδρομή σε Ουγγαρία – Αυστρία

Η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων (Ο.ΝΑ.Σ.) διοργανώνει 7ημερη εκδρομή σε Βουδαπέστη και Βιέννη.. Δείτε ημερομηνίες

“Πρέβελης”: Δεμένο και ανεκτέλεστα δρομολόγια

Τροποποίηση δρομολογίων του Ε/Γ-Ο/Γ "Πρέβελης" λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

“Αξίζουμε Καλύτερα” – Μ. Πολυκρέτης: Κάλεσμα για συζήτηση σχετικά με την περιοχή της Ελλης

Κάλεσμα σε ανοιχτή συζήτηση σχετικά με τη περιοχή της "Ελλης" στη πόλη της Νάξου ανοίγει ο υποψήφιος δήμαρχος Μανώλης Πολυκρέτης - Που και πότε

Δονούσα: Οι επαγγελματίες του νησιού θέλουν περισσότερα δρομολόγια του “Σκοπελίτη” στο νησί τους

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι επαγγελματίες της Δονούσας με την οποία ζητούν επιπλέον προσεγγίσεις (έξι) του Express Skopelitis στο νησί τους - Εφτασαν έως το Υπουργείο Ναυτιλίας