Δευτέρα, 28 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΚινηματογράφοςΤο ουζερί του Τσιτσάνη ... άνοιξε

Το ουζερί του Τσιτσάνη … άνοιξε

|

Το Cine Naxos από τη Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου και έως την επόμενη Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου με δύο παραστάσεις (20:00 και 22:15) παρουσιάζει “Το Ουζερί του Τσιτσάνη” 

Να μια Ελληνική Παραγωγή την οποία κάποιος μπορεί να προτείνει ανεπιφύλακτα! Ο Μανουσάκης είναι ταλαντούχος και καταξιωμένος με την δουλειά του σκηνοθέτης. Είναι ο άνθρωπος που μπορεί να διηγηθεί με σύνθετα Κινηματογραφικά Μέσα μια ιστορία, πράγμα που απ’ ότι φαίνεται είναι εξαιρετικά δύσκολο για αρκετούς από τους νεώτερους συναδέλφους του. Μια ιστορία με συναίσθημα, με αρχή μέση και τέλος, με νόημα με επάρκεια. Παρ’ όλη την τεράστια θητεία του στην Τηλεόραση (που ουσιαστικά τον καθιέρωσε στη συνείδηση του κοινού) δεν παρασύρεται καθόλου από τις ευκολίες της και μπορεί και λειτουργεί με τους όρους και τις συνθήκες του Σινεμά. Αυτή τη φορά κάνει κάτι πιο σύνθετο. Επικαλείται μια δυνατή ιστορία αγάπης για να ζωντανέψει στην οθόνη ένα δύσκολο κομμάτι της Ελληνικής Ιστορίας.

Βρισκόμαστε στη Θεσσαλονίκη το 1942-1943. Στην υπό γερμανική κατοχή πόλη, ο Γιώργος και η Εστρέα είναι ερωτευμένοι. Όμως ο έρωτας ανάμεσα σε έναν Χριστιανό και μία Εβραία είναι απαγορευμένος. Ο έρωτας τους θα διαπεράσει σα σαϊτα τον παραλογισμό των φυλετικών διακρίσεων και θα βρει καταφύγιο στο ιστορικό Ουζερί Τσιτσάνης. Εκεί ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης Βασίλης Τσιτσάνης διανύει τα πιο δημιουργικά του χρόνια και συνθέτει τα πιο γνωστά του τραγούδια, ανάμεσα στα οποία και την καθοριστική Συννεφιασμένη Κυριακή. 

Ο Μανουσάκης δεν θα μείνει εκεί. Βάζει το μαχαίρι πολύ βαθιά στο κοινωνικό γίγνεσθαι και αποκαλύπτει συμπεριφορές και προδοσίες που για πρώτη φορά βλέπουν το φακό της κάμερας με τέτοιο τρόπο. Έτσι ανατέμνει με απλότητα και ωμή ειλικρίνεια το σώμα της Εβραϊκής κοινότητας και μας κάνει γνωστή τη μεγάλη προδοσία των ηγετών της. Ταυτόχρονα κοιτάζει με κοφτό βλέμμα την Αντίσταση και με καίριες σκηνές σχολιάζει τα της εποχής, όπου οι λογαριασμοί ακόμα δεν έχουν γίνει…

Η ταινία προχωρά με γοργό σκηνοθετικό ρυθμό και ο κυνηγημένος έρωτας των δυο νέων ξετυλίγεται αποκαλύπτοντας τις  επιπτώσεις, στις οικογένειες, στα ήθη και στα συναισθήματα. Ταυτόχρονα στο ουζερί, ο Τσιτσάνης σμιλεύει κάθε βράδυ με τις νότες του εικόνες από τη ελληνική πραγματικότητα, που θα μας ακολουθούν για πάντα. Με εξαιρετική δουλειά στην αποτύπωση της εποχής, με όμορφους χώρους και κοστούμια που περιέχουν εύστοχες λεπτομέρειες που δείχνουν σοβαρή μελέτη, ο Μανουσάκης και η ομάδα του δημιουργούν ένα δυνατό υπόβαθρο για τις πειστικές ερμηνείες των ηθοποιών του. 

Μπορεί το φεστιβάλ του Βερολίνου ή του Τορόντο να μην ενδιαφερθεί για μια ελληνική  ταινία που δεν είναι ιδεολογικά παράξενη, με μινιμαλιστικό εστετισμό ή κάποιο υπαρξιακό εφιάλτη. Θα ενδιαφέρει σίγουρα το ελληνικό κοινό το οποίο θα αναγνωρίσει συμπεριφορές και κώδικες που μας ανήκουν,  μας χαρακτηρίζουν και μας και μας ξεχωρίζουν γι΄αυτό που είμαστε.  Μια πραγματική Ελληνική κινηματογραφική παραγωγή με αρχή, μέση και τέλος. Επιτέλους!

 

Στους κεντρικούς ρόλους βρίσκονται ο Ανδρέας Κωνσταντίνου, στον ρόλο τουΒασίλη Τσιτσάνη, ο Χάρης Φραγκούλης, σε εκείνον του Γιώργου, η Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη, στον ρόλο της Εστρέας και μαζί τους η Βασιλική Τρουφάκου ως Λέλα και η Ξανθή Γεωργίου ως Ζωή. Πρωταγωνιστούν επίσης ο Γιάννης Στάνκογλου, η Μαρία Καβουκίδου, ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, ο Λάκης Κομνηνός, ο Αλμπέρτο Εσκενάζυ και πολλοί άλλοι ηθοποιοί, ενώ στην ταινία συμμετέχουν και περισσότεροι από 2000 κομπάρσοι. Το soundtrack του «Ουζερί Τσιτσάνης», που υπογράφει ο Θέμης Καραμουρατίδης, περιλαμβάνει ενορχηστρώσεις παλιών εκτελέσεων τραγουδιών του Βασίλη Τσιτσάνη και θα κυκλοφορήσει από την Feelgood Records.
Σκηνοθεσία : Μανούσος Μανουσάκης 
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Ανδρέας Κωνσταντίνου , Χάρης Φραγκούλης , Χριστίνα Χειλα – Φαμέλη , Βασιλική Τρουφάκου , Γιάννης Στάνκογλου, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης , Λάκης Κομνηνός , Αλμπέρτο Εσκενάζυ , Μαρία Καβουκίδη, Μιχάλης Αεράκης


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ελλάδα – Super League: Το βλέμμα στο Αγρίνιο και το “χ” μοιάζει ιδανική επιλογή

Ελληνικό Πρωτάθλημα - Πλέι οφ: Παναιτωλικός - Καλλιθέα: Όλα ανοιχτά στο Αγρίνιο και στο 3.20!

Σαντορίνη: Επανέρχεται ο γαμήλιος τουρισμός

Επανέρχεται ο γαμήλιος τουρισμός στη Σαντορίνη - Αυξημένες κρατήσεις για το 2025 και 2026

Αμοργός: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του 8ου Amorgos Trail Challenge

Οι εγγραφές για το 8ο Amorgos Trail Challenge παραμένουν ανοιχτές για λίγες ακόμα ημέρες!

Υπογεννητικότητα: Η Ελλάδα τρίτη χώρα σε απώλεια πληθυσμού σε ολόκληρο τον κόσμο (!!!)

Η Ευρώπη είναι η κατεξοχήν ήπειρος που χάνει σταθερά πληθυσμό, με τον αριθμό των Ευρωπαίων να συρρικνώνεται κατά 0,2% το 2023 έναντι του 2022.

Πρόταση Ημέρας: Αραμπιάτα, η «θυμωμένη» μακαρονάδα της Ρώμης

Ντομάτες, καυτερή πιπεριά και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο συνυπάρχουν σε αυτό το εμβληματικό πιάτο της Ρώμης, την πικάντικη αραμπιάτα.

Ικανότητα ή τύχη είναι ο παράγοντας της επιτυχίας;

Τύχη ή επιδεξιότητα; Παιχνίδια που ισορροπούν ανάμεσα στα δύο

Golden Star Ferries: Ανεκτέλεστο και το απογευματινό δρομολόγιο του “Ανδρος Κουίν”

Στο λιμάνι της Ραφήνας θα παραμείνει σήμερα το "Ανδρος Κουίν" όπως ανακοίνωσε η Golden Star Ferries λόγω καιρικών συνθηκών

ΑΝΤ1 – Γ. Παπαδάκης: Μετά από 34 χρόνια λέει “Τέλος” στην εκπομοπή “Καλημέρα Ελλάδα” (video)

Γιώργος Παπαδάκης: «Δεν είμαι πια νέος» - Η ανακοίνωση για το τέλος του Καλημέρα Ελλάδα με δάκρυα (video)

ΔΕΔΔΗΕ: Πολυώρη πρωινή διακοπή ρεύματος σε Μουτσούνα, Σχοινούσα και Κουφονήσι

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Τρίτη (29/04) σε οικισμούς της Ανατολικής Νάξου Κουφονήσι και Σχοινούσα

Δήμος Αμοργού: Σκληρή απάντηση στη παράταξη “Νέα Πνοή” για το Π.Δ. 129/2025

Η Δημοτική Αρχή Αμοργού κατηγορεί τη παράταξη "Νέα Πνοή" για υποκρισία και διευκρινίζει ότι οι υφιστάμενες διατάξεις δόμησης παραμένουν σε ισχύ έως την ολοκλήρωση του ΤΠΣ.

Νάξος: Καλό ταξίδι …Γιώργο, σου άξιζε ένα καλύτερο μέρος να ζήσεις

Μία φίλη και μέλος της Φιλοζωϊκής Νάξου αποχαιρετά με έναν ιδιαίτερο τρόπο μία γάτα που έφυγε... Διαβάστε το λόγο...

Νάξος – Αστυνομία: Σύλληψη έξι ατόμων για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Συνελήφθησαν στη Νάξο από Αστυνομικούς του ΑΤ Νάξου έξι άτομα για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Νάξος – Βασ. Κόκκοτας: Αντίο στο φίλο και συνεργάτη Βαγγέλη Γαλατερό

Ο πρώην Δήμαρχος Νάξου, Βασίλης Κόκκοτας αποχαιρετά το φίλο και συνεργάτη του στον Δήμο Νάξου Βαγγέλη Γαλατερό

Blue Star Ferries: 220 επιβάτες έβγαλαν εισιτήριο για Σύρο, ενώ πήγαιναν Πειραιά (!!!)

Επικράτησε το αδιαχώρητο όταν λίγο μετά τις 22:30 αφίχθη το Blue Star Mykonos καθώς στο λιμάνι περίμεναν 1.015 άτομα - Η ανακοίνωση της εταιρείας

Αλλοίωση αποτελέσματος στο Πανναξιακός – Θύελλα (1-1): Δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι στο 90’!

Σε φάση εντός περιοχής, ο Μανούσος της Θύελλας έκανε ξεκάθαρο χέρι, με τον διαιτητή να υποδεικνύει φάουλ εκτός περιοχής — παρότι το σημείο της παράβασης ήταν ξεκάθαρα μέσα στη μεγάλη περιοχή.

Aegean Airlines: Πτήση προς Ρόδο πήγε .. Κω, δεν προσγειώθηκε στη Νάξο

προβλήματα στις αεροπορικές πτήσεις της Aegean Airlines και Olympic Air λόγω κακών καιρικών συνθηκών

Blue Star Ferries – Πρωτομαγιά: Δεμένα τα πλοία, το “Blue Star Naxos” θα ταξιδέψει λίγο πριν τα μεσάνυχτα

Απεργία των πλοίων την Πρωτομαγιά με βάση την απόφαση της ΠΝΟ - Πως θα κινηθούν τα πλοία της Blue Star Ferries;

Κυκλάδες: Πώς βρέθηκαν 155 επιβάτες του «Blue Star Μύκονος» να ταξιδεύουν για Πειραιά με εισιτήριο για Σύρο;

Οι επιβάτες αρνήθηκαν να αποβιβαστούν και ήθελαν να συνεχίσουν για Πειραιά, μολονότι το εισιτήριό τους είχε δηλωμένο τελικό προορισμό τη Σύρο

Νάξος: “Fast & Furious” στις Αμμοθίνες της Πλάκας

Επεισόδιο με όχημα μέσα σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 στη Νάξο – Καταγγελία πολιτών και άμεση παρέμβαση της Αστυνομίας